Γιώργος Σαχίνης

Ο φορολογικός καζαμίας του 2015

Τι έχουν σχεδιάσει για να μας αρπάξουν από τις άδειες πλέον τσέπες μας τη νέα χρονιά...

Από τον Μάιο του 2015, θα αρχίσουμε να πληρώνουμε τον ΕΝΦΙΑ του 2015. Ιούνιο, θα υποβάλλουμε τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για να αποτυπώσουμε τα εισοδήματα του 2014 και κάποιοι αρκετοί εξ ημών θα συνειδητοποιήσουμε ότι ο φόρος θα είναι ακόμη μεγαλύτερος.

Κάτι ξεχασμένες υποχρεώσεις που έρχονται ακόμη και από το 2013, θα τις βρούμε και αυτές μπροστά μας: όσοι έχουμε ανασφάλιστα αυτοκίνητα θα μας καλέσουν να τα ασφαλίσουμε εντός 10ημέρου και ταυτόχρονα να πληρώσουμε και ένα παράβολο 250 ευρώ. Όσοι δεν πληρώσαμε το χαράτσι της ΔΕΗ το 2013 θα το βρούμε μπροστά μας και αυτό, ενώ, αν τα προηγούμενα χρόνια πήραμε προκαταβολή από το επίδομα θέρμανσης χωρίς όμως να αγοράσουμε πετρέλαιο, θα κληθούμε να δώσουμε τα χρήματα πίσω.

Κάπως έτσι, προδιαγράφεται προς το παρόν ο «φορολογικός καζαμίας» του 2015. Κι όπως όλοι οι «καζαμίες» έτσι και αυτός δεν μπορεί να πέσει 100% μέσα στις προβλέψεις. Πόσω μάλλον όταν η επόμενη χρονιά ξεκινάει σε λίγες ημέρες σε συνθήκες απόλυτης αβεβαιότητας. Θα εκλεγεί πρόεδρος; Θα οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές; Θα τηρήσουν οι δανειστές την ίδια στάση ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης;

Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα θα προσθέσει και άλλες σελίδες στον φορολογικό καζαμία του 2015. Διότι ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις και το ποιο θα είναι το ονοματεπώνυμο του νέου ενοίκου στο Μέγαρο Μαξίμου και στην οδό Νίκης, θα εξαρτηθεί και το αν θα υπάρξει νέο πακέτο μέτρων καθώς και το περιεχόμενο του.

Το τι μπορεί να περιλαμβάνει αυτό, το υποπτευόμαστε: από αύξηση του ΦΠΑ (όχι μόνο στα ξενοδοχεία) και επαναφορά των υψηλών συντελεστών υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης μέχρι κατάργηση ακόμη περισσότερων φοροαπαλλαγών και τροποποιήσεις στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Στο ερώτημα αν θα πρέπει να περιμένουμε και κάτι… θετικό, η απάντηση είναι μάλλον εύκολη. Με τέτοιο στόχο που έχει τεθεί, ειδικά όσον αφορά τη διαμόρφωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά και με δεδομένο ότι το 2015 θα είναι σε κάθε περίπτωση χρονιά εκλογών (σ.σ.: ακόμη και να εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε να στήσει κάλπες προς το τέλος του έτους που μόλις ξεκινάει), το να επιτευχθούν οι στόχοι είναι εξαιρετικά δύσκολο και - τουλάχιστον προς το παρόν - δεν αφήνει περιθώρια για αισιόδοξες προβλέψεις περί ελαφρύνσεων.

Ποιοι πληρώνουν

Ο προϋπολογισμός του 2015 αποτυπώνει την πρόβλεψη ότι τα έσοδα της επόμενης χρονιάς θα διαμορφωθούν στα 55,6 δισεκατομμύρια ευρώ κινούμενα περίπου στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2014 (σ.σ.: τουλάχιστον με βάση την πρόβλεψη εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού διότι, για να επιτευχθεί ο φετινός στόχος των 55,28 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα πρέπει να μπουν στα ταμεία επιπλέον 9 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στον Δεκέμβριο). Από αυτά τα 55 δισ. ευρώ, τα 21,88 δισ. ευρώ πρέπει να προέλθουν από άμεσους φόρους (από 21,396 δισ. ευρώ που είναι ο στόχος του 2014) ενώ τα 25,154 δισ. ευρώ θα πρέπει να εξασφαλιστούν από την έμμεση φορολογία (από 24,228 δισ. ευρώ το 2014).

Με λίγα λόγια, ενώ τα συνολικά έσοδα του 2015 διατηρούνται στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2014, τα φορολογικά έσοδα θα πρέπει να αυξηθούν από τα 45,624 στα 47 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή περίπου κατά 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Πού θα βρεθούν αυτά τα λεφτά και ποιοι θα πληρώσουν επιπλέον;

Τα νούμερα δείχνουν ότι υπάρχει προσδοκία για περισσότερα έσοδα από:

? Τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. Τα έσοδα προβλέπεται να φτάσουν στα 8,744 δισ. ευρώ από 8,224 δισ. ευρώ το 2014. Υπάρχει δηλαδή μια διαφορά των 520 εκατ. ευρώ. Από πού θα προέλθουν αυτά τα πρόσθετα έσοδα; Υπάρχει η «αθώα» εξήγηση: επειδή από τον Ιούλιο του 2014 μειώθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές και των εργαζομένων κατά μια ποσοστιαία μονάδα, περίπου 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα έβαλαν περισσότερα «καθαρά» στην τσέπη τους. Από αυτήν την αύξηση, ένα μέρος θα επιστρέψει στο κράτος καθώς το κέρδος από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα φορολογηθεί. Μια δεύτερη εξήγηση είναι ότι θα προέλθουν περισσότερα έσοδα από την αύξηση της παρακράτησης φόρου στους συνταξιούχους, οι οποίοι πλέον πληρώνουν μέσω της σύνταξής τους ολόκληρο το ποσό του φόρου που τους αντιστοιχεί. Δεν είναι όμως μόνο αυτά: υπάρχουν και οι κρυφές διατάξεις του φορολογικού νόμου που θα ενεργοποιηθούν μέσα στο 2015 υποχρεώνοντας επαγγελματικές ομάδες να πληρώσουν περισσότερα. Μεταξύ αυτών, οι αγρότες που θα δοκιμαστούν με την τήρηση των βιβλίων εσόδων και εξόδων, οι μισθωτοί που συμπληρώνουν το εισόδημά τους με «μπλοκάκι», αφού θα φορολογηθούν με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ, αλλά και οι εισοδηματίες οι οποίοι θα πέσουν στην τσιμπίδα των τεκμηρίων καθώς και αυτοί θα πληρώσουν φόρο 26% από το πρώτο ευρώ. Εννοείται ότι, αν υλοποιηθεί η ρήτρα για επαναφορά των συντελεστών υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης στα επίπεδα που ήταν και το 2014, τα έσοδα από την άμεση φορολογία θα είναι ακόμη περισσότερα.

? Από τους άμεσους φόρους παρελθόντων ετών αναμένονται πρόσθετα έσοδα 370 εκατ. ευρώ. Δηλαδή ο στόχος έχει μπει στα 2,474 δισ. ευρώ από 2,105 δισ. ευρώ. Σε αυτόν τον «κωδικό» κρύβονται οι ελπίδες του οικονομικού επιτελείου για την απόδοση της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ωστόσο, προς το παρόν, τα στοιχεία δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας καθώς αυτοί που αποφάσισαν να ενταχθούν στη ρύθμιση ήταν περίπου 100.000 στις αρχές της εβδομάδας. Για τη ρύθμιση, υπάρχει και ο φόβος ότι η τρόικα - αν υπάρξει συνέχεια στη διαπραγμάτευση χωρίς εκλογές - θα απαιτήσει αλλαγές. Οι αλλαγές αυτές θα αφορούν κατά κύριο λόγο το δικαίωμα των οφειλετών να εγκαταλείψουν τη ρύθμιση των 12 ή των 48 δόσεων και να μεταφέρουν τις οφειλές τους στη ρύθμιση των 72 ή των 100 δόσεων.

? Από τον ΦΠΑ αναμένονται έσοδα 1,411 δισ. ευρώ αντί για 13,892 δισ. ευρώ το 2014. Η αύξηση εν πολλοίς στηρίζεται στην πρόβλεψη ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί μέσα στο 2015 κατά περίπου 2,9%. Η αύξηση του ΑΕΠ φέρνει και αύξηση της κατανάλωσης και η αύξηση της κατανάλωσης φέρνει αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ. Το ζήτημα είναι αν θα υπάρξουν, και πότε, οι παρεμβάσεις που έχουν προαναγγελθεί μέσα από το περίφημο e-mail προς την τρόικα. Σε αυτό αναφέρεται ότι θα αυξηθεί ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία. Ωστόσο υπάρχουν έμμεσες αναφορές και σε πιθανή κατάργηση των χαμηλών συντελεστών που ισχύουν για τις νησιωτικές περιοχές της χώρας.

? Επίσης, περισσότεροι κατά περίπου 120 εκατ. ευρώ αναμένεται να είναι και οι φόροι κατανάλωσης, κυρίως ο ειδικός φόρος κατανάλωσης καπνού αλλά και οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης των ενεργειακών προϊόντων. Η μείωση στη διεθνή τιμή του πετρελαίου βοηθά, καθώς ο φόρος ειδικά στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης αλλά και στη βενζίνη υπολογίζεται με ενιαίο ποσό ενώ η μείωση της διεθνούς τιμής φέρνει περισσότερη κατανάλωση άρα και περισσότερα έσοδα. Είναι πολύ πιθανές οι παρεμβάσεις στον φόρο των τσιγάρων, οι οποίες και προαναγγέλλονται ως κομμάτι της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Ο Γολγοθάς

Ξεκινάμε με την υπόθεση ότι δεν θα ανατραπούν οι νόμοι μέσα στο 2015, που σημαίνει ότι θα πληρωθούν οι φόροι με βάση τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας αυτήν τη στιγμή. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πληρώσουμε περισσότερα από τρία δισεκατομμύρια ευρώ για τον ΕΝΦΙΑ (καθώς… συναντιέται ο ΕΝΦΙΑ του 2014 με τον ΕΝΦΙΑ του 2015) και επιπλέον 300 εκατομμύρια ευρώ για το… χαράτσι της ΔΕΗ. Πού το θυμηθήκαμε αυτό, θα πείτε. Εκείνο είναι που θα μας θυμηθεί.

Ας μην παρασυρόμαστε από το γεγονός ότι ουδείς έκανε τον κόπο να βεβαιώσει τα χρωστούμενα από το 2013. Αυτό έγινε επειδή πρακτικά βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Θα έρθει όμως η ώρα που για μια ακόμη φορά θα αποδειχτεί στην πράξη ότι το κράτος… δεν ξεχνά. Ο προϋπολογισμός του 2015 γράφει ότι οι εισπράξεις από τους φόρους στην περιουσία θα φτάσουν το 2015 στα 3,512 δισεκατομμύρια ευρώ. Πώς θα μαζευτούν αυτά τα λεφτά (τα οποία σημειωτέον είναι περισσότερα και από το 2014);

1 Ιανουάριο και Φεβρουάριο θα πληρώνουμε τον ΕΝΦΙΑ του 2014.

2 Από τον Μάιο (το νωρίτερο) θα αρχίσουμε να πληρώνουμε τον ΕΝΦΙΑ του 2015. Και αυτό διότι μετά τις παρατάσεις που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, οι τροποποιήσεις στο έντυπο Ε9 προκειμένου να εμφανιστούν οι αγοραπωλησίες ακινήτων που έγιναν κατά τη διάρκεια του 2014, θα πρέπει να δηλωθούν στην εφορία μέχρι και το τέλος Μαρτίου του 2015. Το λιγότερο που θα χρειαστούν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να ετοιμάσουν τα καινούργια εκκαθαριστικά είναι ένας μήνας. Έτσι, ο ΕΝΦΙΑ του 2015 θα βεβαιωθεί μέσα στον Απρίλιο το νωρίτερο. Φόρος που βεβαιώνεται τον Απρίλιο, πρέπει να πληρωθεί μέχρι το τέλος Μαΐου (τουλάχιστον η πρώτη δόση). Έτσι, ο ΕΝΦΙΑ του 2015, θα αποπληρωθεί από τον Μάιο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2015. Υπάρχει μια… δυσάρεστη λεπτομέρεια: τον Απρίλιο, που θα βγουν τα εκκαθαριστικά του 2015, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δεν θα γνωρίζουν τα εισοδήματα του 2014 καθώς μέχρι το συγκεκριμένο χρονικό σημείο δεν θα έχουν υποβληθεί οι φορολογικές δηλώσεις. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι δικαιούχοι της έκπτωσης φόρου (χαμηλόμισθοι, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι κ.λπ.) δεν θα δουν καμία έκπτωση στο εκκαθαριστικό. Θα αρχίσουν να πληρώνουν τον φουσκωμένο φόρο για να μην καταστούν οι οφειλές τους ληξιπρόθεσμες (σ.σ.: πολλοί από αυτούς θα κινδυνεύουν εξαιτίας αυτής της κίνησης να χάσουν και τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών) και θα περιμένουν κάποια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών να τους κάνει την έκπτωση του 50% που δικαιούνται βάσει του νόμου.

3 Κάποια στιγμή μέσα στο 2015, θα βεβαιωθούν οι οφειλές από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν αφήσει περίπου ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες από το χαράτσι της ΔΕΗ έτους 2013. Έστω και με δύο χρόνια καθυστέρηση, το Δημόσιο δεν θα απεμπολήσει τα δικαιώματά του. Αρκεί μια εντολή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ώστε να αποσταλούν ένα εκατομμύριο ειδοποιητήρια. Από τη στιγμή που θα βεβαιωθεί ο φόρος, θα πρέπει να πληρωθεί και αυτός μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα.

Πηγή: topontiki.gr

Σχόλια