Γιώργος Σαχίνης

Μουρμούρα στο Ποτάμι για τις προσχωρήσεις.

Αντιδράσεις στο κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, εξαιτίας της διεύρυνσης με στελέχη από το υπάρχον πολιτικό σκηνικό, που ξεκίνησε την Τετάρτη με την επισημοποίηση της εισχώρησης του Σπύρου Λυκούδη και των Μεταρρυθμιστών του. Οι αντιδράσεις σε όλες τις οργανώσεις είναι εμφανείς, ακόμη και σε ισχυρές όπως του Ηρακλείου, όπου θεωρούν ότι η βασική αρχή της μη άνωθεν επιβολής συμφωνιών με πολιτικά πρόσωπα οτυ φθαρμένου πολιτικού συστήματος ήδη παραβιάζεται.

Οι αντιδράσεις αναμένεται να κορυφωθούν τις επόμενες μέρες καθώς στις τάξεις του κόμματος δεν αποκλείεται να ενταχθεί ο Γρηγόρης Ψαριανός αλλά και η προσφάτως αποχωρήσασα από τη ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα. Ήδη έχει ενταχθεί στο κόμμα η Κατερίνα Μάρκου, ενώ πολλοί εκτιμούν ότι και ο Ανδρέας Παπαδόπουλος θα βρεθεί στο πλευρό του Σταύρου Θεοδωράκη. Την πρόθεση του να πάει στο Ποτάμι έχει εκδηλώσει επίσης ο Πέτρος Τατσόπουλος. Πιο πρόσφατη προσθήκη στη φημολογία περί διεύρυνσης ο συνασπισμός του Γιώργου Φλωρίδη και της Άννας Διαμαντοπούλου.

Πολλά μέλη του κόμματος φέρονται να έχουν παραιτηθεί μέχρι στιγμής,  τα οποία με τοποθετήσεις τους ακόμα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δηλώνουν ανοιχτά την δυσσαρέσκεια τους για την ανατροπή της αρχικής πολιτικής γραμμής που ο Σταύρος Θεοδωράκης είχε χαράξει με την ίδρυση του Ποταμιού.

Ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί στο εσωτερικό του κόμματος, που ταλανίζεται όχι μόνο από την αλλαγή στάσης όσον αφορά τη διεύρυνης αλλά και από σοβαρά οργανωτικά ζητήματα, είναι τα σχόλια που ανάρτησαν τα στελέχη του συνδυασμού Θεοφάνης Γιαλυψός, Βάσω Κιντή και Σεραφείμ Μπαχράς.

«Από ότι φαίνεται η υπόσχεση που είχαμε δώσει σαν κόμμα και ο Σταύρος Θεοδωράκης, να μην μπουν στα ψηφόδελτια και ούτε στο κόμμα άτομα με κομματικό παρελθόν αλλά και βουλευτές της παρούσας βουλής ΔΕΝ τηρήθηκε. Και ερωτώ. Εφόσον δεν τηρήθηκε αυτό, πως ο λαός περιμένει από εμάς να τηρήσουμε τις υποσχέσεις αφού στην συγκεκριμένη περίπτωση άλλα λέμε και άλλα κάνουμε; Γι' αυτό λοιπόν τον λόγο επειδή για μένα ΔΕΝ έχουν θέση στο κόμμα και στο ψηφοδέλτιο του κόμματος άτομα με κομματικό παρελθόν και ήδη βουλευτές και τα οποία άτομα έχουν βεβαρυμμένο πολιτικό μητρώο αποχωρώ από μέλος και εθελοντής και μένω φίλος και ψηφοφόρος του κόμματος», γράφει ο Θεοφάνης Γιαλυψός.

«Μάλιστα αυτό το έχουν πει και άλλα μέλη της παράταξης και ελπίζω να το τηρήσουν. Δεν έχω κάτι με τα μέλη της παράταξης, Αλλά έχω με την κεντρική επιτροπή της παράταξης και πιο πολύ με τον Σταύρο Θεοδωράκη που δεν τήρησε την δέσμευση και υπόσχεσή του. Το έχω πει ξανά και το ξαναλέω. Τον Ψαριανό και τον Λυκούδη τους ξέρω μέσα από την ΔΗΜΑΡ και τον ΣΥΡΙΖΑ και είναι ανίκανοι πολιτικοί, οι οποίοι πατάνε επί πτωμάτων για να καταφέρουν να φέρουν εις πέρας το προσωπικό τους συμφέρον. Δεν νοιάζονται ούτε για κόμματα ούτε για τον λαό. Τέτοια λοιπόν άτομα για μένα δεν έχουν θέση μέσα στην παράταξη μας. Μακάρι η ιστορία να με διαψεύσει αλλά μέχρι στιγμής για όσα έχω πει δεν έχει υπάρξει διάψευση. Μακάρι να βγω τώρα ψεύτης αλλά δεν το νομίζω. Με αυτά τα άτομα δυστυχώς για μένα, ακόμα δεν ξεκινήσαμε αλλά έχουμε γράψει ήδη τον επικήδειό μας. Καλή συνέχεια σε όλους και καλή δύναμη», καταλήγει ο Θεοφάνης Γιαλυψός.

«Αναρωτιέμαι τι ρόλος έχει ανατεθεί στον Σπύρο Λυκούδη στη συνωμοσία του καλού. So much for the "homme d' etat" title...», σχολιάζει επίσης, απαντώντας με αυτό τον τρόπο στη δήλωση Θεοδωράκη: «Υπόσχομαι πως το ταξίδι εκτός από δύσκολο θα είναι και πάρα πολύ όμορφο. Στη συνωμοσία του καλού, σημαντικό ρόλο θα παίξει ο Σπύρος Λυκούδης και οι Μεταρρυθμιστές».

«Πώς, λοιπόν, ο νέος που έκανε όλη τη λάντζα αυτούς τους μήνες, που μίλησε με κόσμο, ενεργοποίησε φίλους και συγγενείς, πώς αυτός θα συνεχίσει με το ίδιο πάθος όταν βλέπει έναν άνθρωπο που δεν έχει δουλέψει ποτέ στη ζωή του να εξασφαλίζει (κατά πάσα πιθανότητα) και πάλι κοινοβουλευτική παρουσία μέσω αυτή της συνεργασίας;», σχολιάζει στο διαδίκτυο το στέλεχος Σεραφείμ Μπαχράς, της τοπικής Πάτρας που επίσης παραιτήθηκε σήμερα.

Το Ποτάμι και το... σωσίβιο

Σκληρή είναι και η κριτική που ασκεί ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ανδρέας Λασκαράτος, ο οποίος αν και δεν είναι μέλος του Ποταμιού με άρθρο του στο protagon.gr υπό τον τίτλο «Βρίσκουν σωσίβιο στο Ποτάμι», σχολιάζει την πολιτική στάση Λυκούδη, αλλά και των λοιπών ανεξάρτητων που αναμένονται να συνεργαστούν.

«Στις επερχόμενες εκλογές, αυτό το κόμμα (Μεταρρυθμιστές) δεν θα είχε στον ήλιο μοίρα, και ο Σπύρος Λυκούδης θα έμενε, με βεβαιότητα, εκτός βουλής. Ο γάμος με το Ποτάμι, και μάλιστα, όπως φημολογείται, ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας, τον σώζει και παρατείνει τον πολιτικό του βίο. Πρόκειται, άραγε, για πολιτικό κυνισμό ή για ειλικρινές και γόνιμο "μπόλιασμα"; Δυστυχώς, το διεστραμμένο και καχύποπτο μυαλό μου τείνει προς την πρώτη εκδοχή», γράφει ο κ. Λασκαράτος και συνεχίζει: «Ειδικά, όταν λάβει κανείς υπόψη του, πως και άλλα πρώην στελέχη της ΔΗΜΑΡ, όπως οι κ.κ. Γρηγόρης Ψαριανός και Ανδρέας Παπαδόπουλος, ετοιμάζονται να στοιχηθούν και αυτά με το Ποτάμι, με αποκλειστικό γνώμονα την εξασφάλιση της προσωπικής τους πολιτικής επιβίωσης». 

«Έτσι, έχουμε έναν ιδιαίτερα επιτυχημένο δημοσιογράφο, τον Σταύρο Θεοδωράκη, ο οποίος ιδρύει ένα νέο κόμμα που φιλοδοξεί να ανανεώσει το πολιτικό τοπίο της χώρας. Μέσα από την προσωπική του δουλειά, αλλά και αυτήν των δεκάδων στελεχών του που τον στηρίζουν, πετυχαίνει να έχει πρόσβαση σε σημαντικό μερίδιο του εκλογικού σώματος με ποσοστά που δείχνουν πως το Ποτάμι ήρθε για να μείνει και να παίξει ρόλο στα πράγματα της χώρας. Εμείς λοιπόν, που δεν έχουμε στον (πολιτικό) ήλιο μοίρα, κάνουμε ένα σάλτο, τσουπ, και βουτάμε στην έτοιμη σούπα που άλλοι μαγείρεψαν, και έτσι εξασφαλίζουμε την επιβίωσή μας», σημειώνει. Και θα καταλήξει λέγοντας πως: «Στη μιντιακή κοινωνία που ζούμε, το γεγονός πως είμαστε ήδη γνωστοί και προβεβλημένοι, μας δίνει πολλές πιθανότητες να εκλεγούμε, και μάλιστα σε καλές θέσεις, στις επόμενες εκλογές, κόβοντας το δρόμο και μειώνοντας τις πιθανότητες σε άλλα, μη πολιτικά αλλά άξια, στελέχη του Ποταμιού».

Γ.Σ.

Σχόλια