Γιώργος Σαχίνης

Ονειροπαρμένος;

Καλησπέρα πιτσιρίκο.

Σου μεταφέρω παραλλαγμένη μια νεκρολογία που είχα διαβάσει πριν πολύ καιρό:

Σήμερα πενθούμε το θάνατο μιας παλιάς φίλης, της Δημοκρατίας, η οποία μας συντρόφευε για πολλά χρόνια.

Η αλήθεια είναι ότι δεν την πολυκαταλαβαίναμε, αλλά μας κολάκευε η αρχοντιά που εξέπεμπε. Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα την ηλικία της αφού το μητρώο γέννησης της έχει χαθεί από καιρό.

Θα την θυμόμαστε ως κάποια που μας δίδαξε πολύτιμα μαθήματα όπως αυτά:

- Προτού εκφέρεις άποψη, μάθε

- Σκέψου την γνώμη του άλλου

- Ίσως δεν το σκέφτηκα καλά

- Κράτα τις διαταγές για τον εαυτό σου

Η Δημοκρατία έζησε μια δραστήρια κοινωνική ζωή καθώς, ήταν απλός χαρακτήρας. Το μοναδικό πράγμα που απαιτούσε για να δηλώσει παρών ήταν ανταλλαγή απόψεων, λόγος - αντίλογος, επιχειρηματολογία και προπάντων σύνθεση.

Εκ φύσεως, απεχθανόταν τη μονοχρωμία, καθώς λάτρευε την ποικιλία. Μάλιστα, οι κακές γλώσσες αναφέρουν ότι καμιά φορά διασκέδαζε αφάνταστα όταν ένας διαξιφισμός γινόταν καυγάς.

Το πρώτο ανησυχητικό περιστατικό με την υγεία της συνέβη όταν η άποψη του καθενός στηριζόταν στη δημοσιότητα και στο πλούτο του και όχι στο νόημα αυτών που έλεγε.

Η υγεία της Δημοκρατίας άρχισε να επιδεινώνεται ραγδαία όταν τέθηκαν σε ισχύ καλοπροαίρετοι, αλλά αυταρχικοί νόμοι. Αναφορές για παραχώρηση εθνικών οδών σε ιδιώτες με σκοπό την αναβάθμιση τους, αλλά με το πορτοφόλι των πολιτών.

Η Δημοκρατία έχασε έδαφος όταν δημοσιογράφοι κιτρίνιζαν χωρίς στοιχεία, πρόσωπα που δεν τους άρεσαν, τρομοκρατούσαν τον κόσμο και τον κατηύθυναν προς την μια ή προς την άλλη άποψη.

Η υγεία της χειροτέρεψε ακόμα περισσότερο ύστερα από επαναλαμβανόμενα και γενικευμένα περιστατικά πλημμελούς εφαρμογής της νομοθεσίας.

Η Δημοκρατία έχασε την θέληση για ζωή, όταν είδε να κυβερνάνε κόμματα που δεν είχαν την πλειοψηφία, να τους χαρίζονται έδρες στην βουλή, οι πολιτικοί ταγοί να μην είναι υπεύθυνοι για τίποτα, στα κυβερνητικά σχήματα να συμμετέχουν «τεχνοκράτες» μη εκλεγμένοι από τον λαό.

Επίσης, δεν μπόρεσε ποτέ να ξεπεράσει πως πολίτες, συνδικάτα, σύλλογοι, βουλευτές χρηματίζονταν για να υποστηρίξουν μια γνώμη.

Η Δημοκρατία παραιτήθηκε από κάθε θέληση για ζωή, όταν είδε προεδρικά διατάγματα να αντικαθιστούν την ψηφοφορία.

Πριν το θάνατο της Δημοκρατίας, είχε προηγηθεί ο θάνατος των γονιών της, του Πολιτισμού και της Αλήθειας, των δίδυμων αδερφών της Δικαιοσύνης, Παιδείας, Ισότητας, του συζύγου Σεβασμού και των παιδιών της, Εμπιστοσύνης, Ευθύνης και Λογικής. Έχουν επιζήσει μόνο τα επτά ετεροθαλή αδέρφια της: Δόγμα, Ωφελιμισμός, Τραμπουκισμός, Ειρωνεία, Συκοφαντία, Διαφθορά, Εγωισμός.

Στην κηδεία της δεν πήγαν πολλοί.

Σε ευχαριστώ

Κώστας

(Αγαπητέ Κώστα, μπορεί τυχαία να έγραψες την νεκρολογία της Δημοκρατίας αλλά πέτυχες διάνα. Η μόνη πραγματική Δημοκρατία είναι ο θάνατος. Η δημοκρατία είναι ανεφάρμοστη εν ζωή. Η τυραννία είναι πολύ πιο εφαρμόσιμη. Η δημοκρατία και η τυραννία γεννήθηκαν στην Ελλάδα -αν και εμείς θυμόμαστε μόνο την δημοκρατία- και, ενώ η δημοκρατία κλάταρε χιλιάδες χρόνια πριν, η τυραννία έχει βαφτιστεί δημοκρατία και συνεχίζει μια χαρά. Να είσαι καλά. Καλές γιορτές).

Πηγή: pitsirikos.net

Σχόλια