default-image

Η δεύτερη ψηφοφορία ενώ ηχούν τύμπανα εκλογών

Απόψεις
Η δεύτερη ψηφοφορία ενώ ηχούν τύμπανα εκλογών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρά την αναμενόμενη εδώ και μια εβδομάδα (και πάλι εξαγγελθείσα από τον Βενιζέλο αλλά και την Ντόρα αυτή τη φορά) πρωτοβουλία του Αντώνη Σαμαρά, το θρίλερ της προεδρικής εκλογής συνεχίζεται.

Ο πρωθυπουργός, στο προχθεσινό του διάγγελμα, πρότεινε να συμφωνήσουν οι ευρωπαϊκές-μεταρρυθμιστικές δυνάμεις στην εκλογή προέδρου, στη διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος με έναν ανασχηματισμό που θα τις περιλαμβάνει, στην ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης και σε κάλπες «ακόμη και στο τέλος του 2015».  

Αυτό ακριβώς ήταν "το plan Β του Σαμαρά", που όμως μία προσεκτικότερη ανάγνωσή του δείχνει ότι ο πρωθυπουργός ελάχιστα έχει μετακινηθεί από το περίφημο δόγμα "των καθαρών λύσεων". Αυτό γιατί στην περίφημη κοινή πρόταση των 5 ανεξαρτήτων και 3 της ΔΗΜ.ΑΡ., λίγες ώρες προ της ανακοίνωσης της υποψηφιότητας Δήμα, το βασικό αίτημα ήταν η κυβέρνηση "εθνικού ή ειδικού σκοπού" (άρα και η ενδεχόμενη αλλαγή πρωθυπουργού), που πάντως στην πρόταση Σαμαρά δεν υπάρχει, παρά ως αντιπρόταση μόνο για κάποια υπουργικά χαρτοφυλάκια, αν και εφόσον κάποιοι ψηφίσουν Σταύρο Δήμα. Για την ώρα, πάντως, ο αριθμός των ανεξάρτητων βουλευτών που ανέφεραν ή άφηναν να διαφανεί ότι «κλίνουν προς το ναι» δεν ξεπερνούσε τους δέκα - κι από αυτούς οι περισσότεροι κινούνταν, έτσι κι αλλιώς, στη θετική εκδοχή. Που σημαίνει ότι εάν δεν υπάρξουν κι άλλες εισροές, οι 160 ψήφοι που έλαβε ο Σταύρος Δήμας στην πρώτη ψηφοφορία θα γίνουν 170 στη δεύτερη, σήμερα, αν και για την ώρα "κλειδωμένες" θεωρούνται οι 167. Αν υποθέσουμε ότι είναι 170, το ερώτημα παραμένει: πού θα βρεθούν άλλοι δέκα αναγκαίοι για την εκλογή με 180 βουλευτές στην τρίτη ψηφοφορία;

Απλά μαθηματικά

Η πολιτική αριθμητική παραμένει αμείλικτη: χωρίς όλους τους βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ. ή όλους των ΑΝ.ΕΛ... ή τους μισούς από κάθε κόμμα, πρόεδρος της Δημοκρατίας δε βγαίνει. Κι επειδή η δεξαμενή των Ανεξάρτητων Ελλήνων έδειξε να «σφραγίζεται» (για την ώρα) μετά την υπόθεση Χαϊκάλη, τα μάτια όλων στρέφονται στο κόμμα του Φώτη Κουβέλη. Συνεργάτες του οποίου υποδέχτηκαν παγερά την παρέμβαση του πρωθυπουργού, τονίζοντας ότι αυτό που προέχει είναι να μην παραταθεί η θητεία της κυβέρνησης και η πολιτική της.

«Κάναμε ό, τι ήταν δυνατό»...

Από την πλευρά του Μαξίμου τονίζεται πως «ο Αν. Σαμαράς ό,τι ήταν να κάνει, το έκανε». Από 'δώ και πέρα την ευθύνη τη φέρουν οι βουλευτές και τα κόμματα της αντιπολίτευσης - εννοώντας τη ΔΗΜ.ΑΡ., αφού με ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. τους χωρίζει αδιαπέραστη τάφρος.

Με τη φράση αυτή οι συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν αφήνουν κανένα παράθυρο για αλλαγή υποψηφίου (διαψεύδοντας φήμες που κυκλοφόρησαν το διήμερο), με την επισήμανση ότι «κανένας βουλευτής και κανένα κόμμα, ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν έθεσαν το παραμικρό θέμα για τον Σταύρο Δήμα».

Επίσης, ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπήρξε υπαναχώρηση από τη θέση για «καθαρές λύσεις» των προηγούμενων ημερών: «Αφορούσε στην κυβέρνηση ειδικού σκοπού με άλλον πρωθυπουργό», εξηγούν, επιμένοντας στο «αυτό ξεχάστε το».

Άρα, εάν εκλεγεί πρόεδρος θα υπάρξει νέα κυβέρνηση (με την είσοδο των κεντροαριστερών μεταρρυθμιστών, αλλά στο τιμόνι της θα παραμείνουν οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος).

Κάλεσμα προς «ευρωπαϊκές μεταρρυθμιστικές δυνάμεις» - Με τη «συστημικού τόξου ομπρέλα» στις κάλπες

Κατόπιν τούτων, το «άνοιγμα Σαμαρά» αναμένεται να αποτελέσει την πολιτική πλατφόρμα προς τις εκλογές - εάν αποδειχθεί αδύναμο να "βγάλει" πρόεδρο. Κι αυτό διότι, προς επιβεβαίωση των πληροφοριών, ο πρωθυπουργός δεν περιορίστηκε στην αποδοχή του αιτήματος για εκλογές «ακόμη και μέσα στο 2015», αλλά άνοιξε την περίφημη «συστημικού τόξου ομπρέλα».

Προχώρησε δηλαδή σε κάλεσμα προς τις «ευρωπαϊκές-μεταρρυθμιστικές» δυνάμεις της Βουλής, ώστε, αμέσως μετά την προεδρική εκλογή, να συμπράξουν σε ένα ευρύτερο κυβερνητικό σχήμα που θα προχωρήσει τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και, βεβαίως, θα ολοκληρώσει τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Το εν λόγω «σχέδιο» το επεξεργαζόταν ο κ. Σαμαράς είτε για να το υλοποιήσει αμέσως μετά την προεδρική εκλογή είτε μεταξύ των ψηφοφοριών στη Βουλή για την προεδρική εκλογή.

Ο Ευ. Βενιζέλος ήταν ενήμερος και σύμφωνος, ενώ του διαγγέλματος είχε προηγηθεί συνεννόηση των δύο πολιτικών αρχηγών. Το πρόβλημα μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού είναι πως, για την ώρα, αυτό το άνοιγμα της "συστημικού τόξου ομπρέλας" δεν έχει μέσα του μία πολιτική συμφωνία βάθους αλλά πρόσκαιρων μετωπικών διατάξεων εκλογικής μάχης.

Τα ονόματα: Αριθμολογία και αποστασιολαγνία

Το μπλοκ υπέρ του Σταύρου Δήμα αυτή τη στιγμή δείχνει να έχει ταβάνι το 173. Και ουσιαστικά χρειάζεται ψήφους προερχόμενες από τη ΔΗΜ.ΑΡ. και τους ΑΝ.ΕΛ.

Την αρχή έκανε ο προερχόμενος από τη ΔΗΜ.ΑΡ. Βασίλης Οικονόμου, ο οποίος δήλωσε ικανοποιημένος από την τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά και έκανε γνωστό ότι στην ψηφοφορία θα πει «ναι».  

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Γιάννης Κουράκος υποστηρίζει ότι το διάγγελμα του πρωθυπουργού ανταποκρίνεται στο σύνολο των προϋποθέσεων που ο ίδιος είχε θέσει το προηγούμενο διάστημα προκειμένου να ψηφίσει πρόεδρο. Σε ανακοίνωσή του ξεκαθαρίζει μάλιστα ότι με αυτόν τον τρόπο «μου επιτρέπεται να ψηφίσω για πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Σταύρο Δήμα, με τον οποίον συνδέομαι από παλιά με βαθιά φιλία».

Υπέρ της εθνικής συνεννόησης έχουν ταχθεί στο πρόσφατο παρελθόν οι Κώστας Γιοβανόπουλος, Γιώργος Κασαπίδης και Πάρις Μουτσινάς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι «ναι» στην πρώτη ψηφοφορία ψήφισαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Κατερίνα Μάρκου, Χρήστος Αηδόνης, Γιώργος Νταβρής.

Πέραν αυτών, ο Β. Καπερνάρος είπε ότι θα ψηφίσει «παρών» στην αυριανή ψηφοφορία, αλλά άφησε κι αυτός ανοιχτό το ενδεχόμενο να πει το «ναι» στην τρίτη και τελευταία, αφού έκανε λόγο για «θετική κίνηση του πρωθυπουργού, ο οποίος άνοιξε την πόρτα της εθνικής συνεννόησης», ενώ υπάρχει πάντα και το ενδεχόμενο «ναι» του Β. Πολύδωρα σε περίπτωση οριακού αποτελέσματος.  

Την ίδια ώρα υπάρχουν και οι βουλευτές που επιμένουν να υπάρξει συναίνεση και από το ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι Π. Τατσόπουλος, Μ. Ανδρουλάκης και οι τρεις της ΔΗΜ.ΑΡ. Ν. Τσούκαλης, Ν. Φούντα και Θ. Ψύρρας. Η κυρία Φούντα χθες επέμεινε ότι και στη δεύτερη ψηφοφορία θα πει "παρών" (όχι "παρούσα" γιατί αφορά τη διαδικασία και όχι το πρόσωπο).

Με απλά μαθηματικά, αν όλοι όσοι δηλώνουν ή είναι έτοιμοι να πουν το "ναι", το πουν, φτάνουμε διασταλτικά στους 173 και χρειάζονται άλλοι επτά βουλευτές. Η «δεξαμενή» των ανεξάρτητων δεν έχει να προσφέρει άλλα «ναι» με δεδομένη την άρνηση των Θ. Παραστατίδη, Μ. Μπόλαρη, Π. Μουτσινά, Οδ. Βουδούρη, Χρ. Γιαταγάνα, Ρ. Μακρή και Θ. Τζάκρη.

Χωρίς όλους τους βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ. ή όλους των ΑΝ.ΕΛ... ή τους μισούς από κάθε κόμμα, πρόεδρος της Δημοκρατίας δε βγαίνει. Φυσικά υπάρχει πάντα και η παράμετρος της Χρυσής Αυγής και για τις δύο πλευρές, η οποία, όπως και στην πρώτη ψηφοφορία, έτσι και στη δεύτερη δηλώνει ότι θα ψηφίσει "παρών".

«Δε βγαίνουν τα κουκκιά» - Μετά την ευφορία, ο προβληματισμός

Λίγες μόνο ώρες κράτησε η ευφορία στο Μέγαρο Μαξίμου για το ξαφνικό διάγγελμα του πρωθυπουργού με το οποίο πρότεινε εκλογές στο τέλος του 2015 και διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος. Μέχρι στιγμής μόνο οι ανεξάρτητοι βουλευτές Β. Οικονόμου (πρώην ΔΗΜ.ΑΡ.) και Γ. Κουράκος (πρώην ΑΝ.ΕΛ.) δήλωσαν ότι πείθονται και θα ψηφίσουν σήμερα Τρίτη τον Στ. Δήμα. Μαζί με τον Π. Μελά (πρώην ΑΝ.ΕΛ.), που έχει προαναγγείλει ότι θα μετακινηθεί από το "παρών", οι θετικές ψήφοι φτάνουν τις 163. Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση ελπίζει στους Κ. Γιοβανόπουλο και Γ. Κασαπίδη, που δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους, όπως επίσης, αν και κανείς δεν το παραδέχεται, στους δύο ανεξάρτητους βουλευτές που προέρχονται από τη Χ.Α. Μπούκουρα και Αλεξόπουλο. Ακόμη και με όλα αυτά μαζί, το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό για την κυβέρνηση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έλπιζαν ότι θα "γυρίσουν" οι τρεις βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ. (Φούντα, Ψύρρας και Τσούκαλης) που είχαν υπογράψει το κείμενο των οκτώ βουλευτών με το οποίο ζητούσαν εκλογές μέσα στο 2015 για να υπάρξει συναίνεση στην προεδρική εκλογή. Έθεταν, όμως, ως προϋπόθεση τη συγκατάθεση του ΣΥΡΙΖΑ και επιμένουν να το θέτουν παρόλο που άλλοι υπογράφοντες, όπως ο Σπ. Λυκούδης κ.ά. στην πορεία μετακινήθηκαν από αυτή τη θέση που αποτυπωνόταν στο κείμενο. Η ΔΗΜ.ΑΡ. απέρριψε την πρόταση του πρωθυπουργού και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια δηλωμένη εσωκομματική διαφωνία.

Προκειμένου να τρωθεί το εναπομείναν κύρος του Φ. Κουβέλη μήπως και απελευθερωθούν βουλευτές, ο Ευ. Βενιζέλος επιβεβαίωσε δημοσιεύματα και πληροφορίες κατά τις οποίες ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. είχε αποδεχτεί το καλοκαίρι παρασκηνιακή πρόταση της κυβέρνησης να είναι υποψήφιος για ΠτΔ, ενώ τις πληροφορίες αυτές διέψευσε ο Φ. Κουβέλης. Επειδή κυκλοφορούν πολλά σενάρια για ενδεχόμενη εκλογική συνεργασία της ΔΗΜ.ΑΡ. με το ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι μπορεί στην τρίτη ψηφοφορία να σπάσει η γραμμή της ΔΗΜ.ΑΡ. από βουλευτές που δε βλέπουν θετικά την προσέγγιση με την Κουμουνδούρου.

Ελπίδες υπάρχουν στην κυβέρνηση και για ενδεχόμενη αναταραχή στο τέλος, παρά το διαφαινόμενο "τσιμεντάρισμα" στους ΑΝ.ΕΛ. λόγω της υπόθεσης Χαϊκάλη.

Προεκλογική εκστρατεία

Πάντως, υπουργοί και βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται ήδη σε προεκλογική εκστρατεία επιβεβαιώνοντας την αίσθηση ότι οι κάλπες είναι πια πολύ κοντά. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος, που επίσης κινείται προεκλογικά, έσπευσε χθες να θυμίσει ότι αυτός πρότεινε πρώτος να αναληφθεί πολιτική πρωτοβουλία σε αναζήτηση συναίνεσης, ενώ αποφεύγει την πόλωση με το ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κώστας Σκανδαλίδης, που χθες βρέθηκε στο Ηράκλειο, επισήμως μίλησε για το μίνιμουμ μίας εθνικής συνεννόησης, αλλά στην κλειστή σύσκεψη με τα όργανα του ΠΑΣΟΚ τοπικά συζητήθηκε και η προετοιμασία των ψηφοδελτίων στην Κρήτη, με τη Μαρία Λυράκη, γραμματέα της Περιφερειακής, να ανακοινώνει ότι ήδη ένα πρώτο "χτένισμα" των υποψηφιοτήτων έχει γίνει, με τη λίστα να έχει αποσταλεί ήδη προς την Χαριλάου Τρικούπη, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι προτάσεις προς τις τοπικές οργανώσεις. Ακόμη πιο αποκαλυπτικός στη εκπομπή "ΚΡΗΤΗ ΣΗΜΕΡΑ" της «ΚΡΗΤΗ TV», την ώρα που τα επιτελεία μετρούν τα "ναι" και "όχι" των βουλευτών, μίλησε για εκλογές, όπου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να προτείνει μία μετα-μνημονιακή ατζέντα με προοδευτικό πρόσημο και ανοιχτές συνεργασίες με όμορους χώρους, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας με νόημα ότι δε συμμερίζεται την καταστροφολογία. «Η λαϊκή βούληση δεν μπορεί να είναι καταστροφή για τη χώρα», είπε με νόημα.

Το "άνοιγμα" Σαμαρά - Κυβερνητική διεύρυνση και εκλογική σύμπραξη

Το κυριακάτικο κάλεσμα Σαμαρά δεν αναφερόταν μόνο στη στιγμή της προεδρικής εκλογής, αλλά ουσιαστικά, μέσω του ταξίματος υπουργικών θώκων, στοχεύει στο σχηματισμό νέας κυβέρνησης, περικλείοντας το πολιτικό εύρος των δυνάμεων που θέλουν να αποφευχθεί η προσφυγή στις κάλπες αλλά και σε δημιουργία άμεσης εκλογικής πλατφόρμας.

Το «άνοιγμα Σαμαρά» αναμένεται να αποτελέσει την πολιτική πλατφόρμα προς τις εκλογές - εάν αποδειχθεί αδύναμο να "βγάλει" πρόεδρο. Μετά τις πιέσεις από την πλευρά του κυβερνητικού εταίρου, των ανεξάρτητων βουλευτών που αναζητούν αφορμή να ψηφίσουν πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και από το ίδιο το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, για πρωτοβουλίες προκειμένου να διασφαλιστεί συναινετική προεδρική εκλογή, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επέλεξε να προχωρήσει σε διάγγελμα ενόψει της δεύτερης ψηφοφορίας. Ενώ τις προηγούμενες ημέρες, οι στενοί του συνεργάτες μιλούσαν για καθαρές λύσεις δείχνοντας αποφασιστικότητα ακόμη και για εκλογές, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να πραγματοποιήσει ένα συναινετικό ελιγμό, θέτοντας όμως τους δικούς του όρους για μία συμφωνία.

Πριν λάβει την απόφαση να προβεί σε διάγγελμα, ο κ. Σαμαράς, ο οποίος και την Κυριακή είχε μεταβεί από νωρίς το πρωί στο γραφείο του στο Μαξίμου, επικοινώνησε τηλεφωνικά και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, που βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη, και ο οποίος ζητούσε μετ' επιτάσεως ειδικά μετά την πρώτη ψηφοφορία να γίνει άνοιγμα στους ανεξάρτητους βουλευτές και να τεθεί το ζήτημα της διεύρυνσης του κυβερνητικού σχήματος.

Με την πρότασή του όμως ο πρωθυπουργός φρόντισε να ξεκαθαρίσει πως οποιαδήποτε συμφωνία μπορεί να "κλείσει" μόνο με τον ίδιο στο τιμόνι της κυβέρνησης και να απορρίψει οριστικά σενάρια κυβέρνησης ειδικού σκοπού. Για αυτό "έταξε" στους ανεξάρτητους βουλευτές συμμετοχή στην κυβέρνηση - στην οποία προφανώς πρωθυπουργός θα παραμείνει ο ίδιος εφόσον αυτό το σχέδιο ευοδωθεί - μετά την προεδρική εκλογή.

Επιχείρησε επίσης να επαναφέρει τη συζήτηση στο δικό του γήπεδο μετά τη νοσηρή ατμόσφαιρα των καταγγελιών Χαϊκάλη για απόπειρα δωροδοκίας, αλλά και να απευθυνθεί στους ψηφοφόρους που δεν επιθυμούν εκλογές και να δείξει ότι αυτός τουλάχιστον κατέβαλε κάθε προσπάθεια για να τις αποφύγει. Έτσι ακόμη και αν τελικά στηθούν κάλπες στις 25 Ιανουαρίου, ο κ. Σαμαράς θα επιρρίπτει στο ΣΥΡΙΖΑ την ευθύνη της αναμέτρησης και δε θα αναλάβει την ευθύνη ότι επένδυσε στη θεωρία της αριστερής παρένθεσης. Συνεργάτες του πρωθυπουργού, οι οποίοι τις προηγούμενες ημέρες απέκλειαν κάθε συζήτηση για εκλογές μέσα στο 2015, τόνιζαν ότι ο κ. Σαμαράς δεν αναφέρθηκε σε ημερομηνία εκλογών και βέβαια ξεκαθάρισε πως μία συμφωνία δε θα περιλαμβάνει κάλπες το πρώτο εξάμηνο ή εννεάμηνο του έτους.

Σημειωτέον ότι ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για εκλογές ακόμη και στο τέλος του 2015, φράση την οποία καθείς από τους ανεξάρτητους βουλευτές ή τους ενδιαφερόμενους βουλευτές άλλων κομμάτων μπορεί να ερμηνεύσει όπως τον βολεύει. Αυτό ακριβώς θέλει άλλωστε το Μαξίμου, στο οποίο όμως εξακολουθούν να υπάρχουν και σκέψεις για κάλπες στις αρχές του 2016, που είναι ούτως ή άλλως εκλογικό έτος.

Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς δεν αναμένεται να προχωρήσει σε άλλες κινήσεις, αλλά με βάση αυτή την πρόταση θα κινηθεί η κυβέρνηση στο εξής. Φυσικά, δε διευκρινίζεται εάν υπήρξαν ή θα υπάρξουν πριν τις 29 Δεκεμβρίου επαφές με ανεξάρτητους βουλευτές και από τον κεντροαριστερό και από τον κεντροδεξιό χώρο, που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε ένα διευρυμένο κυβερνητικό σχήμα.

Το ταβάνι για τη δεύτερη ψηφοφορία

Τα σίγουρα "Ναι" που προέκυψαν αμέσως μετά το διάγγελμα ήταν του Βασίλη Οικονόμου, καθώς επίσης και του Γιάννη Κουράκου, που είναι στενός φίλος του Σταύρου Δήμα. Αν θεωρήσουμε στα σίγουρα "Ναι" και τον Παναγιώτη Μελά με βάση τις δημόσιες δηλώσεις του, από τους 160 της πρώτης ψηφοφορίας πάμε στους 163.

Τα παραπάνω θεωρούνται ορθά υπό την προϋπόθεση ότι 5 ανεξάρτητοι βουλευτές (Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Χρήστος Αηδόνης, Γιώργος Δαβρής και Κατερίνα Μάρκου) θα ψηφίσουν "Ναι", όπως έκαναν στις 17/12/2014.

Από τους 24 ανεξάρτητους βουλευτές θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι 11 θα ψηφίσουν αρνητικά στην επόμενη ψηφοφορία:

1. Πέτρος Τατσόπουλος

2. Μίμης Ανδρουλάκης

3. Βασίλης Καπερνάρος

4. Οδυσσέας Βουδούρης

5. Μίκα Ιατρίδη

6. Χρυσούλα Γιαταγάνα

7. Θεόδωρος Παραστατίδης

8. Ραχήλ Μακρή

9. Πάρις Μουτσινάς

10. Θεοδώρα Τζάκρη

11. Βύρων Πολύδωρας

Συνεπώς, μένουν ως αδιευκρίνιστοι οι τέσσερις: Στάθης Μπούκουρας, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Γιώργος Κασαπίδης και Κώστας Γιοβανόπουλος, που ήταν απόντες στην προηγούμενη ψηφοφορία.

Ακόμα λοιπόν κι αν υποθέσουμε ότι και οι 4 απόντες ψηφίσουν "Ναι", πάμε στους 167.

Από τα σίγουρα "Όχι", η μόνη περίπτωση να υπάρξει αλλαγή ψήφου στη δεύτερη ψηφοφορία είναι της Μίκας Ιατρίδη, όπερ και φαίνεται ότι θα γίνει σήμερα, καθώς αργά χθες η ανεξάρτητη βουλευτής Δωδεκανήσου δήλωσε ότι θα ψηφίσει Σταύρο Δήμα. Στην καλύτερη περίπτωση πάμε στους 168 βουλευτές.

Το απρόσμενο σενάριο

 Είναι βέβαια προφανές ότι με αυτόν τον αριθμό ο Αντώνης Σαμαράς δύσκολα θα προχωρήσει χωρίς δεύτερες σκέψεις σε τρίτη ψηφοφορία, καθώς, όπως εκτιμούν οι σύμβουλοί του, κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό - τουλάχιστον επικοινωνιακά - για το πολιτικό του προφίλ. Μόνο ένας αριθμός που θα άγγιζε τους 177-179 βουλευτές θα του έδινε το πλεονέκτημα να προχωρήσει σε ολοκλήρωση της ψηφοφορίας. Με ενδεχόμενο το 168 στη δεύτερη, δε θα πρέπει να θεωρείται απίθανο να προκαλέσει έστω και τεχνικά τις πρόωρες εκλογές ο ίδιος. Το είχαμε γράψει ξανά πριν 10 μέρες, πριν καν την πρώτη ψηφοφορία. Τεχνικά και πριν την τρίτη ψηφοφορία η Βουλή θα μπορούσε να διαλυθεί και άρα η μη ολοκλήρωση της διαδικασίας να υποχρεώσει τη νέα Βουλή και τη νέα κυβέρνηση να πάει πάλι με 200-200 και 180 βουλευτές στην τρίτη ψηφοφορία. Βέβαια πολιτικά, αν το κάνει, παίρνει το ρίσκο να απομονωθεί, όμως τα δεδομένα θα μπορούσαν να αλλάξουν άρδην. Από τη μία με οικειοθελή αποχώρηση του ίδιου του υποψηφίου, επίκληση πλήρους αδυναμίας εκλογής άνευ ανευρέσεως άλλου υποψηφίου, σε συνδυασμό με την επίκληση στο "νοσηρό κλίμα των ημερών", την έλλειψη συναίνεσης και στην επείγουσα ανάγκη για να βγει ο τόπος από την πολιτική ασάφεια με εκλογές εδώ και τώρα. Βέβαια, με αυτήν την επιλογή, σχεδόν ομολογείς "ήττα" στην εκλογή προέδρου και επερχόμενη "ήττα" στις βουλευτικές, επιχειρώντας απλά να "παγιδεύσεις" τον πρώτο ακόμη και στην εκλογή προέδρου και μάλιστα άμεσα με 180!

Οι ζυμώσεις μεταξύ 23-29/12

Παραμένει το πιο ισχυρό δεδομένο πως τελικά όλα θα κριθούν μεταξύ 23 και 29 Δεκεμβρίου, ακόμη κι αν οδηγούμαστε σε εκλογές, η διαμόρφωση συμμαχιών και πολιτικών μετώπων θα φανεί αυτές τις μέρες. Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι υπάρχει ένα απειροελάχιστο ενδεχόμενο για τους 180. Αυτό μόνο αν εκδηλωθούν φυγόκεντρες τάσεις στο εσωτερικό της ΔΗΜ.ΑΡ. και των ΑΝ.ΕΛ. με δεδομένο ότι το πολιτικό πλαίσιο και των δύο κομμάτων είναι δεδομένο κατά της εκλογής προέδρου και υπέρ των πρόωρων εκλογών. Είναι ίσως ο μόνος λόγος που το επιτελείο της συγκυβέρνησης θα περιμένει μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου, ώστε ο Αντώνης Σαμαράς, αν το αποτέλεσμα παραμείνει χωρίς εκλογή προέδρου, αυτόματα να δηλώσει ότι σε εκλογές οδηγούμαστε με ευθύνη της αντιπολίτευσης και από το ίδιο βράδυ να θέσει τα διλήμματα από την πλευρά του για τις επερχόμενες εκλογές.

Άλλωστε, τόσο στη Ν.Δ. όσο και στο ΣΥΡΙΖΑ τα "τύμπανα" των πρόωρων εκλογών ήδη ηχούν, αφού έχουν αρχίσει να κλείνουν ψηφοδέλτια και να ετοιμάζουν τα διλήμματά τους.

Η εικόνα στη Βουλή

Καθαρά εκλογική ατμόσφαιρα επικρατεί και στη Βουλή. Όλοι εκτιμούν ότι στη δεύτερη ψηφοφορία φυσικά η υποψηφιότητα του Στ. Δήμα θα συγκεντρώσει περισσότερες ψήφους απ' την πρώτη, αλλά επίσης όλοι λένε ότι οι ψήφοι αυτές δε θα δημιουργήσουν τη δυναμική εκλογής ενόψει της τρίτης καθοριστικής ψηφοφορίας.

Φαίνεται ότι οι αντοχές της ΔΗΜ.ΑΡ. στην "επίθεση φιλίας" των Σαμαρά-Βενιζέλου είναι καθοριστικές για την τελική έκβαση της υπόθεσης "εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας". Εφόσον η ΔΗΜ.ΑΡ. δε "σπάσει", οι πιθανότητες εκλογής προέδρου είναι μηδαμινές.

Και μέχρι τώρα κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει, ούτε και προβλέπεται να γίνει και μεταξύ της δεύτερης και τρίτης ψηφοφορίας.

Μάλιστα, όπως μας έλεγε βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ., εκ των διαφωνούντων με τη γραμμή του Φ. Κουβέλη, «εμείς θα ψηφίσουμε με βάση τις αποφάσεις του κόμματος».

Ο ίδιος (ενδεικτικό του κλίματος) ισχυρίζεται ότι είναι «κατευθυνόμενα και προβοκατόρικα» τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για «διάλυση της ΔΗΜ.ΑΡ.». Και επισημαίνει ότι «ακόμα κι αν αυτό συνέβαινε, οι περισσότεροι απ' τους βουλευτές της θα καταψηφίσουν την υποψηφιότητα Δήμα και δεν αρκούν οι τρεις διαφωνούντες για να συγκεντρωθεί προεδρική πλειοψηφία»...

Σε κάθε περίπτωση, αυτήν τη στιγμή οι Ν. Τσούκαλης και Νίκη Φούντα βρίσκονται στην τήρηση των κομματικών αποφάσεων, δηλαδή στο "παρών".

Μία μόνο χαραμάδα εκλογής αφήνουν οι βουλευτές στις μεταξύ τους συζητήσεις: Την αποδοχή εκ μέρους του Αντ. Σαμαρά της πρότασης για «κυβέρνηση ειδικού σκοπού». Αλλά μέχρι τώρα η θέση του πρωθυπουργού έναντι αυτού του σεναρίου είναι κατηγορηματικά αρνητική... και είναι πλέον απίθανο μετά το διάγγελμα της Κυριακής να μεταβαλλόταν εκ νέου πριν την τρίτη ψηφοφορία. Όλα, λοιπόν, στη Βουλή παραπέμπουν σε... εκλογές.

ΣΥΡΙΖΑ: Σε πρώτο πλάνο η μάχη για τα ψηφοδέλτια

Η έκκληση του πρωθυπουργού για συναίνεση, ούτε αιφνιδίασε μα ούτε και ανησυχεί την Κουμουνδούρου. Στο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι οι "180" εξακολουθούν να αποτελούν όνειρο... χειμερινής νυκτός για την κυβέρνηση, ενώ θεωρούν ότι άλλοι άσοι στο μανίκι του Μεγάρου Μαξίμου για να τους προσελκύσουν δεν υπάρχουν.

Ο εκλογικός σχεδιασμός του κόμματος προχωρά κανονικά χωρίς αυτό να σημαίνει πως στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα έχουν... όλα λυμένα. Το αντίθετο, μάλιστα. Ήδη το τι συμβαίνει μετά την ανακοίνωση χθες της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο και η ένταση που αυτή προκάλεσε χθες το βράδυ στα κεντρικά του κόμματος αναφορικά με τα κριτήρια διεύρυνσης του κόμματος, με αντανάκλαση και στα ψηφοδέλτια, είναι ενδεικτικό.

Υπάρχουν ανοιχτά δύο εσωκομματικά μέτωπα που θα κληθούν να κλείσουν οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ με όσο το δυνατόν μικρότερες συνέπειες. Η Αριστερή Πτέρυγα έχει από καιρό διαμηνύσει ότι συμμαχίες με κεντρώες, πρώην μνημονιακές δυνάμεις, δεν προτίθεται να επιτρέψει να συναφθούν στο ΣΥΡΙΖΑ, όχι τουλάχιστον χωρίς να προηγηθεί... μάχη.

Είναι ενδεικτικό πως η πρόταση της Αριστερής Πτέρυγας προς την Κουμουνδούρου είναι να αποφασίσουν για τα ψηφοδέλτια οι νομαρχιακές επιτροπές του κόμματος. Και τούτο διότι απαρτίζονται κυρίως από παλαιά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, όπερ σημαίνει ότι πολύ δύσκολα θα ανάψουν "πράσινο" φως στην επέλαση των ξένων.

ΔΗΜ.ΑΡ. με δυσκολίες

Άλλωστε η Αριστερή Πτέρυγα έχει διατυπώσει επισήμως τις αντιρρήσεις της για τη σύμπραξη του ΣΥΡΙΖΑ με όψιμους αντιμνημονιακούς. Η ΔΗΜ.ΑΡ. αποτελεί "κόκκινο" πανί για τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τη μειοψηφία, βάζοντας περαιτέρω εμπόδια στην περιβόητη συνεργασία των δύο κομμάτων.

Ούτε στην Αγ. Κωνσταντίνου πάντως τα πράγματα είναι απλούστερα. Οι αντιδράσεις για τη σύζευξη με την Κουμουνδούρου είναι έντονες, όπερ σημαίνει πως οι δέκα βουλευτές που προσμετρά (μαζί με τον Φ. Κουβέλη) η κοινοβουλευτική τους ομάδα, εάν επισημοποιηθεί τελικώς η κοινή κάθοδος με το ΣΥΡΙΖΑ, θα διαιρεθεί και πάλι σε... υποσύνολα.

Νίκος Τσούκαλης, Θωμάς Ψύρρας και Νίκη Φούντα έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να ακολουθήσουν τον Φώτη Κουβέλη στη μετακόμιση. Ανήκουν άλλωστε και οι τρεις στην ομάδα των "8" που έλαβαν την πρωτοβουλία για συναινετική εκλογή προέδρου.

Τις επόμενες ημέρες, ο ΣΥΡΙΖΑ θα τεθεί ενώπιος ενωπίω με τη... βίαιη ωρίμανσή του. Οι εσωκομματικοί συσχετισμοί θα κρίνουν ποιοι, πώς, με ποιο στόχο και διαδικασίες θα διεκδικήσουν θέση στην επόμενη κοινοβουλευτική του ομάδα. Άλλωστε ασφαλής μέθοδος δεν υπάρχει, η ιστορία είναι πλεονασματική από "μαθήματα", αλλά κανένα δεν αντιστοιχεί στις εκάστοτε συγκεκριμένες ανάγκες μιας συγκεκριμένης κατάστασης.

Γιώργος Σαχίνης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News