Γιώργος Σαχίνης

Διορατικότητα στην πολιτική

Για το φυσικό αέριο, διαγκωνίζονται σήμερα στο προσκήνιο εκείνοι που ενέπαιζαν όσους πρωτοστατήσαμε στην αποκάλυψη της συνωμοσίας Τουρκίας-Αγγλίας μέσω Σχ. Ανάν για παρέμβαση στους υδρογονάνθρακες στην Κυπριακή ΑΟΖ. Είναι εκείνοι που μετά το δημοψήφισμα, εναπόθεσαν στην… «Ιστορία του μέλλοντος να κρίνει», προσδοκώντας να μας διαψεύσει. Προς απογοήτευση τους, σήμερα, η Κύπρος βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων στην Αν. Μεσόγειο λόγω ενέργειας!

Του Κώστα Μαυρίδη *

Το πιο κάτω άρθρο, «Προτιμότερο ένα θερμό επεισόδιο;», κυκλοφόρησε το 2011 -ενόψει του εκβιασμού για τουρκικό επεισόδιο- και επιβεβαιώθηκε σε πολλά. Ωστόσο, παρατίθεται για να αξιολογηθεί ιδιαίτερα σήμερα σε σχέση με το μέλλον:   

«Μέχρι ποιού σημείου πρέπει να εμμένει η Κύπρος στις έρευνες για φυσικό αέριο;

Τα σενάρια ενόψει συνοψίζονται στα εξής τρία -

(α) Η Κύπρος προχωρεί στις έρευνες και η Τουρκία ΔΕΝ παρεμβαίνει στρατιωτικά αλλά περιορίζεται σε παράπλευρες πολιτικές κινήσεις π.χ. επιδίωξη νέων συμφωνιών με εμπλεκόμενες χώρες, αυθαίρετη οριοθέτηση του θαλάσσιου χώρου με το ψευδοκράτους, έρευνες της εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου. Το τελευταίο θεωρείται βέβαιο επειδή η Κύπρος είναι ο πιο αδύνατος κρίκος της αλυσίδας Ισραήλ-Ελλάδα-Κύπρος.

(β) Η Κύπρος προχωρεί στις έρευνες και η Τουρκία αντιδρά στρατιωτικά προκαλώντας θερμό επεισόδιο για να παρεμποδίσει την εξόρυξη.

(γ) Η Κύπρος αναβάλλει τις έρευνες με πρόσχημα κάποιο «σοβαρό» αντάλλαγμα (μαζί με τον εκβιασμό ότι θα της επιρριφθούν ευθύνες για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων).

Στην πραγματικότητα, η συγκυρία είναι ανεπανάληπτα θετική για την ελληνική πλευρά. Κατ΄αρχήν, το γεωπολιτικό περιβάλλον και ισχυρά συμφέροντα ευνοούν τις δικές μας θέσεις. Με διαφορετικό βαθμό και λεχτικό, αλλά οι πλέον σημαντικές χώρες έχουν τοποθετηθεί υπέρ των θέσεων μας: ΗΠΑ, Ρωσία, Ισραήλ και Ε.Ε. Η ξεχωριστή στήριξη σημαντικών μελών της Ε.Ε. όπως Γερμανίας και Γαλλίας θεωρείται δεδομένη. Φυσικά, στο πλευρό της Κύπρου τάχθηκε και η Ελλάδα. Ακόμη και η Βρετανία αναγνωρίζει το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για έρευνες με την ευχή να μην επηρεαστούν οι διαπραγματεύσεις. Επιπρόσθετα, η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών-μελών του ΟΗΕ που έχουν επικυρώσει τη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας, δεν θέλουν να τιναχθεί η όλη συμφωνία επειδή η Τουρκία λειτουργεί αυθαίρετα. Το γεωπολιτικό περιβάλλον είναι υπέρ μας και το διεθνές δίκαιο ξεκάθαρο…

Το επιθυμητό σενάριο είναι να προχωρήσει η Κύπρος χωρίς τουρκικές παρεμβάσεις. Υποχώρηση σημαίνει προσαρμογή στις τουρκικές επιδιώξεις και εξάλειψη κάθε προοπτικής…με  επικράτηση της τουρκικής στρατηγικής σ΄ όλη την Κύπρο μέχρι 200 ναυτικά μίλια νοτίως των κυπριακών ακτών! Αν η Κύπρος υποχωρήσει, θα είναι ο μεγάλος χαμένος και υποθηκεύεται στην Τουρκία σε πλαίσιο υποταγής με κατάληξη το τέλος μας. Γι αυτό, οι καταστροφικές συνέπειες μιας υποχώρησης κάνουν ένα θερμό επεισόδιο σαφώς προτιμότερο… Ενόσω όμως η αντιπαλότητα βρίσκεται σε εξέλιξη, η αποφασιστικότητα της Κύπρου να προχωρήσει απρόσκοπτα χωρίς υποχώρηση, μειώνει την πιθανότητα θερμού επεισοδίου.

Για να μπορέσει η Κύπρος να διαδραματίσει οποιοδήποτε ουσιαστικό ρόλο, πρέπει να ρισκάρει. Δεν διεξάγεται αντικατοχικός αγώνας με συμμόρφωση στις τουρκικές υποδείξεις. Ούτε διαπραγματεύσεις με τις τουρκικές κανονιοφόρους να μας σημαδεύουν. Τυχόν διακοπή των διαπραγματεύσεων με τουρκική πρωτοβουλία, θα ήταν διαφυγή για την Ε/κ πλευρά, χωρίς ουσιαστικό κόστος. Και γι αυτό δεν πρόκειται η Τουρκία να το πράξει.

Πάντως, με τις δεσμεύσεις και υπογραφές που έγιναν ως τώρα, η Κύπρος θα είναι ο μεγάλος χαμένος ΑΝ υποχωρήσει μπροστά στις τουρκικές απειλές. Οι επιπτώσεις δεν θα είναι μόνο οικονομικές αλλά εσαεί υποθήκευση μας στην Τουρκία χωρίς ελπίδα διαφυγής. Οι συνέπειες για την Κύπρο και τον ελληνισμό θα είναι καταστροφικές αφού θα λαθροβιώνουμε στο περιθώριο της Ιστορίας μέχρι την τελική μας εξαφάνιση... Ενόσω το θερμόμετρο ανεβαίνει, οφείλουμε να μείνουμε ακλόνητοι προσδοκώντας στην τεράστια προοπτική θετικών εξελίξεων που διανοίγεται και απαιτεί στιβαρή διαχείριση και διορατικότητα.». Σήμερα εμμένω στην ίδια πορεία.

Κώστας Μαυρίδης, ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ-S&D   

costas.mavrides@europarl.europa.eu

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια