Γιώργος Σαχίνης

ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΣΔΟΚΑ Η ΑΓΓΛΙΚΗ ΑΝΤΙ-ΕΕ ΔΕΞΙΑ

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ*

Χωρίς περιστροφές οι διατυπώσεις της «Ντέιλι Τέλγκραφ», της ναυαρχίδας στον Τύπο της αγγλικής Δεξιάς για πάνω από δύο αιώνες: «Στους αντάρτες πέφτει το καθήκον να δράσουν ως καταλύτες στηνοργή που ετοιμάζεται να ξεσπάσει. Οι ηγέτες της Ευρώπης μπορεί να έχουν συναντήσει τον ισάξιο αντίπαλό τους επιτέλους στον ψυχρό σαν πάγο κ. Τσίπρα»! Ο αρθρογράφος συνεχίζει ακάθεκτος: «Τα γεγονότα εξέθεσαν με τραχύ τρόπο την αυταπάτη ότι ο λαός της Ελλάδας θα υποταχθεί ήσυχα σε μια δεκαετία αποικιοκρατικής μεταχείρισης και υποδούλωσης στους δανειστές. Οπως είναι τα πράγματα, είναι πιθανόν ότι έναςΑλέξης Τσίπρας που αψηφά τα πάντα θα εκλεγεί πρωθυπουργός της Ελλάδας στα τέλη Ιανουαρίου. Η συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ του οποίου ηγείται έχει ορκιστεί δημόσια και επίμονα ότι θα ανατρέψει το καθεστώςτης τρόικας της ΕΕ και του ΔΝΤ, αρνούμενος να εφαρμόσει τις θεμελιώδεις απαιτήσεις του» υπογραμμίζει ο Αγγλος δημοσιογράφος.«Ο κ. Τσίπρας ποντάρει στο ότι οι ηγέτεςτης Ευρώπης -δηλαδή η Ανγκελα Μέρκελκαι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε της Γερμανίας-θα υποχωρήσουν. Ο υπολογισμός του είναι ότι δεν θα τολμήσουν να τινάξουν στον αέρα τη νομισματική ένωση σε αυτή την ύστερη φάση και για ένα σχετικά εξευτελιστικό ποσό. Εχει επενδυθεί υπερβολικά μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο» προσθέτει. Ο Εμπροουζ Πρίτσαρντ -αυτόείναι το όνομα του αρθρογράφου της«Ντέιλι Τέλεγκραφ»- γράφει στη συνέχεια,αναφερόμενος στο τι θα κάνει ο ΑλέξηςΤσίπρας ως πρωθυπουργός: «Περιμένει ναλάβει τηλεφώνημα από την ΕΚΤ μέσα σεεβδομάδες από τότε που θα αναλάβει (τηνπρωθυπουργία), το οποίο θα του υπενθυμίζειότι η Ελλάδα οφείλει κάπου 40 δισ. ευρώγια την υποστήριξη του τραπεζικού συστήματος. Θα πρόκειται για συγκαλυμμένη απειλή «αδειάσματος», όπως η ΕΚΤ απείλησε να κάνει στην Ιρλανδία και έφτασε πολύ κοντά να το κάνει στην Κύπρο. Είμαι αξιόπιστα πληροφορημένος ότι η απάντηση Τσίπρα σε οποιαδήποτε τέτοια κλήση θα είναι «Κάνετε ό,τι χειρότερο μπορείτε!».  

Ο Τσίπρας επιθυμεί να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη, αλλά όχι με οποιοδήποτε αντίτιμο. «Δεν πρόκειται να καταρρεύσουμε με το πρώτο εμπόδιο» είπε ένας από τους στενούς συμβούλους του. «Μια φρεσκοεκλεγμένη κυβέρνηση δεν μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό της να εκφοβιστεί από απειλές για Αρμαγεδδώνα.Η ΕΚΤ αγόρασε αυτά τα ομόλογα για να αντιπαλέψει την κρίση της ευρωζώνης,όχι για να βοηθήσει την Ελλάδα». Την ίδια άποψη υποστηρίζει και ο αρθρογράφος. Αντί για διάσωση, «υπήρξε κτηνώδης λιτότητα, η οποία επιβλήθηκε από ισχυρούς ξένους δανειστές για το δικό τους συμφέρον», γράφει και συνεχίζει: «Η ανακούφιση του χρέους μπλοκαρίστηκε.Η τρόικα επέβαλε ακόμη περισσότεροχρέος σε μια χώρα που ήταν ήδη χρεοκοπημένη, επιτρέποντας σε ξένες τράπεζες καιεπενδυτικούς οίκους να ξεφορτωθούν τα ομόλογά τους στις πλάτες των Ελλήνων φορολογουμένων μέσα από τους μηχανισμούς''διάσωσης'' της ΕΕ. Στην πραγματικότητα δεν επρόκειτο περί διάσωσης. Ηταν δάνεια! Το βάρος παραμένει πλήρως στους ώμους του ελληνικού κράτους, αν και αυτό δεν θα το μαθαίνατε διαβάζοντας τον Τύπο της Βόρειας Ευρώπης. Το ΔΝΤ παραδέχεταιστην αναγνώριση του λάθους του ότι η Ελλάδα χρειαζόταν από την πρώτη στιγμήανακούφιση του χρέους της (σ.σ. «κούρεμα» του χρέους, εννοεί). Φυσιολογικοί κανόνες παραβιάστηκαν υπό την πίεση της ΕΕ, γιατί ο πρωταρχικός στόχος της ήταν να διατηρήσει την οικονομική και νομισματική ένωση. Η υπόθεση ήταν ότι οποιοσδήποτε υπαινιγμός για αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας θα πυροδοτούσε μια ανεξέλεγκτη αλυσιδωτή αντίδραση σε ολόκληρη τα Νότια Ευρώπη» υπογραμμίζεται στη σοβαρή και εμπεριστατωμένη ανάλυση της λονδρέζικης εφημερίδας «ΝτέιλιΤέλεγκραφ».

Εντελώς απαξιωτική είναι φυσικά η εκτίμηση της δεξιάς «Ντέιλι Τέλεγκραφ»για τα κεντροαριστερά κόμματα τηςΕυρώπης, αλλά η κριτική που τους κάνει είναι από τα... αριστερά! «Η Κεντροαριστεράαποδείχτηκε ανίκανη να αρθρώσει οποιαδήποτε κριτική εξαιτίας του πολιτικού κώδικα της ''ομερτά'' μεταξύ των κρατών που συμμετέχουν στη νομισματική ένωση. Τα κάποτε μεγάλα κόμματα τηςσοσιαλδημοκρατίας έχουν γίνει βλοσυροίεφαρμοστές αντιδραστικών πολιτικώνκαι απολογητές της μαζικής ανεργίας» υπογραμμίζει και καταλήγει στο συμπέρασμα:«Η Ελλάδα θυσιάστηκε για να αγοράσει χρόνο για τη συμμαχία της ΕΕ, όπως οι Σπαρτιάτες στις Θερμοπύλες. Υπεβλήθησε ένα ανεφάρμοστο οικονομικό πείραμα που περιφρονούσε τη γνωστή οικονομική επιστήμη και τις αρχές της. Δεδομένου του τι συνέβη, οι ηγέτες της Ευρώπης είχαν ένα ειδικό καθήκον φροντίδας της Ελλάδας. Το πρόδωσαν!».

*Δημοσιεύθηκε στο ''ΕΘΝΟΣ'' τη Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Σχόλια