Γιώργος Σαχίνης

Το μήνυμα Μητσοτάκη προς Σαμαρά

Κατά ένα παράδοξο λόγο, αρκετοί για 12 ώρες επένδυσαν πολλά στη συνάντηση που είχαν χθες ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Πάνος Καμμένος. Το τέλος της συνάντησης αυτής κατέδειξε ότι ο μεν Καμμένος συζητάει τα πάντα, αλλά αφού προηγηθούν εδώ και τώρα εκλογές. Αν βιαστείτε όμως να πείτε ότι έγινε για να γίνει η συνάντηση, κάνετε λάθος.

Με όχημα τη συνάντηση αυτή ο Μητσοτάκης, ο πολιτικός με έξι και πλέον δεκαετίες πολιτικής εμπειρίας, έστειλε ένα μήνυμα που πολλοί το ερμήνευσαν απλά ως έκκληση για αποφυγή εκλογών, αλλά ο επίτιμος, με δεδομένες τις θέσεις Καμμένου και αντιπολίτευσης στο θέμα αυτό, το μήνυμα μάλλον το έστελνε προς τον Σαμαρά, έχοντας κατά νου τις κινήσεις και από το περιβάλλον του και από το ΠΑΣΟΚ και από τμήμα της Ν.Δ.

Η λιτή του δήλωση αναφέρει: «Πρόωρες εκλογές στις οποίες θα οδηγηθούμε από την αδυναμία της Βουλής να εκλέξει πρόεδρο θα οδηγήσουν τη χώρα σε περιπέτειες με κίνδυνο να βγούμε από το ευρώ. Στο σημείο που φτάσαμε επιβάλλεται να αναζητήσουμε τις ευρύτερες κατά το δυνατόν συνεργασίες. Όλοι πρέπει να θέσουμε πάνω από όλα το συμφέρον της χώρας, αφήνοντας στην άκρη προσωπικά ή κομματικά συμφέροντα». Είναι προφανές ότι ο Κ. Μητσοτάκης ουσιαστικά στρέφεται προς τον Σαμαρά ζητώντας του να εγκαταλείψει το μότο "περί καθαρών λύσεων" και να προχωρήσει σε συμβιβασμούς για να εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σχεδόν του υποδεικνύει κομψά ότι η δική του στάση μπλοκάρει ή ξεμπλοκάρει τις εξελίξεις.

Νέα σενάρια

Το Μαξίμου διαψεύδει πάντως κατηγορηματικά κάθε σενάριο συναίνεσης, που περιλαμβάνει κυβέρνηση ειδικού σκοπού με αλλαγή πρωθυπουργού ή ορισμό ημερομηνίας εκλογών μέσα στο 2015, αλλά και τα περί "απόσυρσης" του κ. Δήμα πριν την τρίτη ψηφοφορία. Στελέχη που γνωρίζουν καλά τον κ. Σαμαρά σχολίαζαν ότι ο πρωθυπουργός είναι άνθρωπος του ρίσκου και πάντως όχι πρόθυμος να γίνει Γιώργος Παπανδρέου. Άλλωστε η Ν.Δ. τουλάχιστον δεν είναι το... ΠΑΣΟΚ του 2011.

Εντωμεταξύ, νέα σενάρια δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης ειδικού σκοπού χωρίς αλλαγή πρωθυπουργού αλλά με τη συμμετοχή σε αυτή ευρύτερων δυνάμεων πέραν της δικομματικής, προφανώς από τις δεξαμενές των ανεξαρτήτων και μη, εκ δεξιών και εξ αριστερών της κυβέρνησης.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού ξεκαθάριζαν πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία, που θα έφερνε τους ανεξάρτητους βουλευτές σε ρόλο ρυθμιστή. Ο κ. Σαμαράς, έχοντας άλλωστε δείξει πως δεν είναι διατεθειμένος να πάει ακόμη και σε κάλπες από το να χάσει την πρωτοβουλία των κινήσεων, φαίνεται να εκτιμά ότι μεταφέρει την πίεση στους υπόλοιπους παίκτες του πολιτικού σκηνικού, που δεν επιθυμούν εκλογές. Αναλαμβάνει έτσι όμως και το ρίσκο να βρεθεί απομονωμένος.

Για αυτό και οι ίδιες πηγές δεν απέκλειαν κινήσεις σε δεύτερο χρόνο, οι οποίες πάντως δε θα δίνουν μία μικρή παράταση, π.χ. πέντε μηνών στην κυβέρνηση, ούτε θα ορίζουν εκλογές σε χρόνο που θα εμποδίζει τη διαπραγμάτευση για τη μετάβαση στην επόμενη ημέρα της επόμενης ημέρας (δηλαδή προς το τέλος του χρόνου, όταν η προσδοκώμενη πιστοληπτική γραμμή στήριξης θα οδεύει προς το τέλος της). Στην πραγματικότητα, για τον κ. Σαμαρά είναι προτιμότερο το ρίσκο των εκλογών τον Ιανουάριο - εάν στο μεταξύ δεν έχει καταφέρει να βγάλει πρόεδρο - με πιθανότητα κλεισίματος της ψαλίδας, παραμονής στην ηγεσία της Ν.Δ. και προσδοκίας για το μέλλον, παρά να πάει σε εκλογές σε έξι μήνες, όταν δε θα έχει κάποιο σκληρό δίλημμα να προτάξει και έχοντας πιθανότατα στο μεσοδιάστημα αναγκαστεί να υπογράψει νέα σκληρά μέτρα και όρους για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την επίτευξη συμφωνίας για το μεταμνημόνιο.

ΠΑΣΟΚ εναντίον Μαξίμου

Βουλευτές του κόμματος δεν κρύβουν τον έντονο προβληματισμό τους σε κατ' ιδίαν συζητήσεις και δε διστάζουν να ρίξουν τις ευθύνες στο στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά Χρύσανθο Λαζαρίδη, στον οποίο και χρεώνουν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που φέρνει πιο κοντά τις κάλπες, τη σκληρή στρατηγική που ακολουθήθηκε από την κυβέρνηση τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά και τη στάση του πρωθυπουργού να φτάσει μέχρι τέλους χωρίς προσπάθειες συναίνεσης με το ΣΥΡΙΖΑ, όπως προτείνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Βουλευτές του κόμματος τονίζουν ότι πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με το ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας και οι κάλπες να πάνε πίσω, προς το τέλος της άνοιξης ή το φθινόπωρο. Μάλιστα, στο στενό πρωθυπουργικό περιβάλλον και συγκεκριμένα στον Χρύσανθο Λαζαρίδη, τον Μάκη Βορίδη, αλλά και στον Άδωνη Γεωργιάδη, ρίχνουν τις ευθύνες για την πόλωση που υπήρξε τις τελευταίες μέρες με το ΣΥΡΙΖΑ και εκτιμούν ότι αυτό το κλίμα φόβου που καλλιεργήθηκε οδήγησε στο απογοητευτικό - όπως λένε - αποτέλεσμα.

Μάλιστα, εκτιμούν πως αν τη διαχείριση της κατάστασης είχαν αναλάβει διαφορετικά πρόσωπα από το πρωθυπουργικό γραφείο, τότε ίσως η κατάσταση να ήταν σήμερα διαφορετική για την κυβέρνηση. Σε συζητήσεις που γίνονται εντός και εκτός του Κοινοβουλίου, σημειώνουν ότι ο Αντ. Σαμαράς θα πρέπει να συμφωνήσει ακόμη και στην αντικατάσταση του Σταύρου Δήμα, αλλά ακόμα και να αποχωρήσει ο ίδιος για να βγει τελικά πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ σημειώνουν ότι το πρόσωπο του προέδρου δεν έχει σημασία και μπορεί να προέρχεται και από την Αριστερά. Μεταξύ άλλων, αναφέρουν ότι θα πρέπει να γίνουν κινήσεις συνεννόησης και αν δεν ανταποκριθεί ο Αλέξης Τσίπρας τότε θα έχει ο ίδιος την ευθύνη για όπου οδηγηθεί η κατάσταση.

Επίσης, κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν ότι οι 4 από τους 5 ανεξάρτητους βουλευτές που ψήφισαν τον κ. Δήμα προέρχονται από την Κεντροαριστερά, ενώ και ο προερχόμενος από τους ΑΝ.ΕΛ. Γιώργος Νταβρής διατηρεί άριστες σχέσεις με τον κ. Βενιζέλο. «Ας μαζέψει και ο κ. Σαμαράς τους δικούς του, αφού δεν κατάφερε να πείσει ούτε τον κ. Μελά», σημειώνουν με νόημα από τη Χαριλάου Τρικούπη.

Γιατί λέει «όχι» σε πρωτοβουλίες ο Σαμαράς- Τι αποκλείει

Το πρωθυπουργικό επιτελείο, ουσιαστικά, αποκλείει να εμφανιστεί ο κ. Σαμαράς ως επισπεύδων μια συμβιβαστική λύση. «Ακόμη κι αν αποδεχόμασταν εκλογές σε ορίζοντα κάποιων μηνών, θα ερχόταν κάποιος να ζητήσει αυτές να γίνουν νωρίτερα και ένας τρίτος να διεκδικήσει και ένα γεφύρι έξω από το σπίτι του...», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά κορυφαίου κυβερνητικού παράγοντα.

Το Μέγαρο Μαξίμου αποκλείει το ενδεχόμενο παραίτησης του πρωθυπουργού και κόβει κάθε σενάριο κυβέρνησης εθνικού σκοπού. Κυβερνητικοί παράγοντες δηλώνουν έξαλλοι με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος, όπως αναφέρουν, παίζει ένα «προεκλογικό παραμύθι που δεν πείθει κανέναν». «Δεν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση εθνικού σκοπού, όπως έγινε με τον Παπαδήμο. Τότε η αντιπολίτευση, δηλαδή η Ν.Δ., συμφωνούσε. Σήμερα, αντιπολίτευση είναι ο Τσίπρας που αρνείται κάθε συναίνεση», σχολιάζουν.

Διευκρινίζουν, μάλιστα, ότι θα ήταν λάθος του Αντώνη Σαμαρά να ορίσει από τώρα ημερομηνία εκλογών, όπως ζητάει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, γιατί αυτό θα συνιστούσε, επί της ουσίας, διεύρυνση της προεκλογικής περιόδου.

Οργή για τον αντιπρόεδρο - «Τα κάνει για τον Γιώργο Παπανδρέου»

Αυτό που εξαγριώνει το Μέγαρο Μαξίμου εναντίον του Ευάγγελου Βενιζέλου είναι η υποψία ότι η πρότασή του για «πρωτοβουλίες» απευθύνεται κυρίως στο εσωκομματικό πεδίο του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Βενιζέλος, όπως αναφέρουν, ξέρει ότι θα γίνουν πρόωρες εκλογές, ξέρει ότι έτσι «θα γλιτώσει το Συνέδριο» και ξέρει, τέλος, ότι το πιθανότερο είναι να μην προλάβει ο Γιώργος Παπανδρέου να προκαλέσει διάσπαση με νέο κόμμα.

«Βρήκε, λοιπόν, ένα προεκλογικό αφήγημα να δείξει ότι είναι υπέρ της συναίνεσης και της άρσης του αδιεξόδου, για να έχει κάτι να λέει στις εκλογές», αναφέρουν κορυφαία στελέχη της Ν.Δ., τα οποία δεν κρύβουν την οργή τους για την τακτική που ακολουθεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Οι κινήσεις Βενιζέλου - Κλίμα εποχής Παπαδήμου με ευθύνη του ΠΑΣΟΚ

Στον απόηχο του απογοητευτικού για την κυβέρνηση αποτελέσματος της πρώτης ψηφοφορίας στη Βουλή για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας διαμορφώνεται ένα κλίμα που θυμίζει την εποχή... Παπαδήμου, με ευθύνη και πάλι του ΠΑΣΟΚ. Πιο συγκεκριμένα του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος έχει πάρει αποστάσεις από τον Αντώνη Σαμαρά και το Μέγαρο Μαξίμου, και τις τελευταίες δυο εβδομάδες, πριν και μετά την απόφαση του πρωθυπουργού να επισπεύσει τις διαδικασίες για την προεδρική εκλογή, επιχειρώντας να εμφανιστεί σε ρόλο "εγγυητή της σταθερότητας", όπως ακριβώς έκανε το Νοέμβριο του 2011, δρομολογώντας τις εξελίξεις για την απομάκρυνση του Γιώργου Παπανδρέου από την πρωθυπουργία, και την αντικατάστασή του από τον Λουκά Παπαδήμο, με τη συγκρότηση μιας καινούριας κυβέρνησης, τρικομματικής συνεργασίας.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε πρώτος το βήμα της προσέγγισης με τον Αλέξη Τσίπρα. Αρχικά συναντήθηκε μαζί του στο υπουργείο Εξωτερικών, στη συνέχεια κατέβασε αισθητά τους τόνους της προσωπικής αντιπαράθεσης μαζί του, και στο τέλος συνομίλησε με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κάρολο Παπούλια για τον Νίκο Ρωμανό, "παρακάμπτοντας" τον Αντώνη Σαμαρά.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν εκείνος που από τη Βασιλεία φωτογράφισε τις πρόωρες εκλογές, προκαλώντας τον αιφνιδιασμό και την ενόχληση του Μεγάρου Μαξίμου, με τον Αντώνη Σαμαρά να διαψεύδει μια τέτοια προοπτική, ρωτώντας τους δημοσιογράφους αν έχουν... εκείνοι εκλογές.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν εκείνος που τις δυο τελευταίες εβδομάδες, και ειδικότερα μετά την επίσπευση των διαδικασιών για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, βρίσκεται διαρκώς στο εξωτερικό, από τις Βρυξέλλες... στο Βερολίνο, και εμφανίζεται να εκπροσωπεί τη χώρα, ενδεχομένως να διαπραγματεύεται, και σε κάθε περίπτωση να συζητά για το μέλλον, με τους εταίρους και δανειστές της Ελλάδας.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν εκείνος που από προχθές... χαμηλόφωνα ξεκίνησε το σενάριο της κυβέρνησης "ειδικού σκοπού", χωρίς να έχει συνεννοηθεί με τον Αντώνη Σαμαρά, αφήνοντας εκτός των αλλαγών το πρόσωπο του πρωθυπουργού, στην ουσία όμως ανοίγοντας διάπλατα την προοπτική αντικατάστασής του. Χθες, άλλωστε, βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με προσωπική αναφορά στον Ευάγγελο Βενιζέλο, εστιάζουν στην ανάγκη αποτροπής των πρόωρων εκλογών, μέσω της εθνικής συνεννόησης, συζητώντας, όπως λένε, τα πάντα, επομένως και την αλλαγή πρωθυπουργού.

Ο Αντώνης Σαμαράς δεν είναι φυσικά... Γιώργος Παπανδρέου. Είναι ωστόσο εμφανές ότι με πρωταγωνιστή και πάλι τον Ευάγγελο Βενιζέλο, η πολιτική ζωή έχει επιστρέψει τρία χρόνια πριν. Στις Κάννες. Με την ιστορική ειρωνεία ότι υπήρχε και χθες Σύνοδος Κορυφής, αλλά αυτή τη φορά στις Βρυξέλλες...

Το παρασκήνιο - Ποιες «πολιτικές πρωτοβουλίες» έχουν πέσει στο τραπέζι;

Το Μαξίμου απορρίπτει την εκδοχή της κυβέρνησης ειδικού σκοπού από την παρούσα Βουλή με άλλα πρόσωπα στο τιμόνι. (Την πρότεινε προ ημερών ο Γιώργος Παπανδρέου, ενώ προχθές την έθεσε δημοσίως ο ανεξάρτητος, πρώην ΑΝ.ΕΛ. Γιάννης Κουράκος, ως προϋπόθεση για να ψηφίσει «ναι» στην τρίτη ψηφοφορία). Απορρίπτει επίσης μία συναινετική συμφωνία για εκλογή προέδρου και εκλογές στα τέλη του 2015 - πρόκειται για την πρόταση «των οκτώ» πρώην και νυν βουλευτών της ΔΗΜ.ΑΡ. υπό τον Σπύρο Λυκούδη.

Σύμφωνα με στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, μία τέτοια πρόταση (σ.σ. εννοεί τη δεύτερη, διότι την πρώτη δεν τη συζητούν καν...) θα οδηγήσει σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, ενώ οι εκλογές πριν από την εκπνοή του επόμενου έτους θα είναι καταστροφή διότι «θα συμπέσουν με την προετοιμασία για την ολοκλήρωση της γραμμής πιστωτικής στήριξης».

«Πολιτικές πρωτοβουλίες θα πάρουμε προκειμένου να μεταπεισθούν τουλάχιστον 15 ανεξάρτητοι βουλευτές και άλλοι 10 από τους νυν της ΔΗΜ.ΑΡ. και των ΑΝ.ΕΛ.», λένε στελέχη του Μαξίμου, εννοώντας (και) ένα κυβερνητικό άνοιγμα «στις ευρωπαϊκές μεταρρυθμιστικές δυνάμεις» εάν επιτευχθεί η προεδρική εκλογή.

Εάν όχι; «Καθαρές λύσεις», απαντούν, διευκρινίζοντας ότι «θα πάμε σε εκλογές» το συντομότερο δυνατό - «στις 25 Ιανουαρίου ή το πολύ την 1η Φεβρουαρίου»...

Το ΠΑΣΟΚ

Αντιθέτως, το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται «ανοικτό» σε οποιαδήποτε πρόταση μπορεί να οδηγήσει σε εκλογή προέδρου και αποτροπή των πρόωρων εκλογών: «Μας ενδιαφέρει η εθνική συνεννόηση. Εμείς τουλάχιστον είμαστε ανοιχτοί για να τα συζητήσουμε όλα», είπε ο Ευ. Βενιζέλος στους βουλευτές του λίγο πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία.

Το "εμείς τουλάχιστον" ήταν αιχμή στην αρνητική απάντηση που φέρεται να του έδωσε λίγο νωρίτερα ο κ. Σαμαράς στις παραπάνω προτάσεις.

Επιχειρώντας άλλο ένα άνοιγμα στη ΔΗΜ.ΑΡ. (και στο ΣΥΡΙΖΑ, κατά ορισμένους) με το βλέμμα στην επόμενη μέρα, ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε με νόημα ότι το κόμμα του "θεωρεί βλαπτικές τις εκλογές αλλά δεν τις φοβάται, λειτούργησε και λειτουργεί ως εγγυητής της σταθερότητας γι' αυτό έχει σημασία η ενότητα του χώρου της δημοκρατικής παράταξης».

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ, πάντως, επιμένουν ότι «η προσφυγή στις κάλπες έχει κριθεί» και ότι αυτή η εξέλιξη "ανακουφίζει" τη Χ. Τρικούπη λόγω (και) του ανταγωνισμού της με τον επανεμφανισθέντα Γιώργο Παπανδρέου και το πλαγιοκόπημα του Ποταμιού.

Σήμα εκλογικής ετοιμότητας

Η "Νέα Κρήτη" αποκαλύπτει πάντως ότι το ΠΑΣΟΚ από χθες έθεσε και σε εκλογική ετοιμότητα όλες τις περιφερειακές του οργανώσεις. Έτσι και στην Κρήτη, ο υπεύθυνος του κόμματος Γρηγόρης Φελώνης φέρεται να ειδοποίησε τη γραμματέα της Περιφερειακής του ΠΑΣΟΚ Μαρία Λυράκη να έρθει σε επαφή με όλες τις Νομαρχιακές του κόμματος και εντός των ημερών να σταλούν οι προτάσεις των οργανώσεων του κόμματος για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια στην Κρήτη.

Πρώην και νυν της ΔΗΜ.ΑΡ.

Από την πλευρά τους οι προερχόμενοι από τη ΔΗΜ.ΑΡ. ανεξάρτητοι αλλά και νυν βουλευτές του κόμματος Κουβέλη αναμένεται να επανακαταθέσουν την πρόταση "Συμφωνία στην εκλογή προέδρου και στη διεξαγωγή εκλογών εντός του 2015". Το ότι τρεις εκ των πρώτων (Σπ. Λυκούδης, Γρ. Ψαριανός, Κατερίνα Μάρκου) ψήφισαν χθες τον κ. Δήμα και όχι "παρών" ερμηνεύεται ως "απόδειξη ότι δεν παζαρεύουμε την ψήφο μας».

Οι... δεύτεροι υπενθυμίζουν την πρόσφατη διευκρίνιση του κ. Κουβέλη πως δε θα θεωρήσει αποστάτες ή αργυρώνητους όσους βουλευτές του κόμματος ψηφίσουν θετικά για πρόεδρο.

Του Γιώργου Σαχίνη

Σχόλια