default-image

"Καθαρές λύσεις" και "παζάρι πρωτοβουλιών"

Απόψεις
"Καθαρές λύσεις" και "παζάρι πρωτοβουλιών"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα 160 «ναι» στον Σταύρο Δήμα δεν είναι ένα αποτέλεσμα που επιτρέπει αισιοδοξία για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Η εκλογή του κ. Δήμα συγκεντρώνει σήμερα λιγότερες πιθανότητες απ' ό,τι συγκέντρωνε πριν την πρώτη ψηφοφορία. Είναι, λοιπόν, προτιμότερο να οδηγηθούμε σε εκλογές, παρά να επιβραβευτούν εκείνοι που αναζητούν τη διαπραγμάτευση και ένα οποιοδήποτε όφελος από αυτή τη διαδικασία.

Κύριοι βουλευτές! Ή σας αρέσει ο κ. Δήμας και τον ψηφίζετε ή όχι. Στη Δημοκρατία δε χωρούν παζάρια.

Προχθές 160 βουλευτές ψήφισαν «ναι». Για την εκλογή του προέδρου χρειάζονται άλλοι 20. Στην κοινωνία, λοιπόν, δημιουργείται η αίσθηση ενός "παζαριού". Κι αυτό το πραγματικό ή υποτιθέμενο παζάρι το χρεώνεται η ίδια η κυβέρνηση. Αντίθετα η αξιωματική αντιπολίτευση και 135 «παρών» πέτυχε στην πρώτη ψηφοφορία και ηθικά για την ώρα εμφανίζεται νικητής, ιδίως όσο πληθαίνουν το παρασκήνιο και ο νυν υπέρ πάντων αγών προς αποφυγή των εκλογών!

Οι εκλογές είναι πλέον από "πιστωτικό γεγονός" μέχρι ο "δαίμονας" της Δημοκρατίας ή ακόμη πιο εξτρίμ κατά Άδωνι, ο "τρόμος" του ΣΥΡΙΖΑ μην τυχόν και αναλάβει τη διακυβέρνηση, χωρίς φυσικά ο Άδωνις να εξηγεί γιατί κόπτεται αν είναι έτσι για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.

Σύγκλιση απόψεων

Υπό καθεστώς αφόρητης πίεσης προς το παρόν, όσο κι αν ακούγεται παράδοξο, για την ώρα, εκτός του Τσίπρα και της αντιπολίτευσης, και ο Σαμαράς (για την ώρα) φαίνεται να συμπίπτει από άλλη οπτική φυσικά, ίσως για πρώτη φορά, σε κάτι με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: Αν δεν εκλέγεται πρόεδρος χωρίς παζάρια και συμφωνίες, τότε εκλογές μια ώρα αρχύτερα.

Σαμαράς και Τσίπρας περίπου και για την ώρα πάντα διαμηνύουν: «Καθαρές λύσεις! Αυτή είναι η ορθότερη επιλογή. Όποιος θέλει να ψηφίσει τον κ. Δήμα να τον ψηφίσει. Όποιος δε θέλει να μην τον ψηφίσει. Κι αν οι εκπρόσωποι του ελληνικού λαού θέλουν εκλογές με αυτήν την αφορμή, ας πάμε σε εκλογές. Κι εκεί ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει για την τύχη του. Αυτοί είναι οι κανόνες της Δημοκρατίας».

Η άλλη πλευρά

Αντίθετα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ένας ικανός αριθμός ανεξάρτητων βουλευτών (κεντροδεξιοί και κεντροαριστεροί), το λεγόμενο φιλελεύθερο κομμάτι της Ν.Δ. και ισχυροί συστημικοί παράγοντες, όχι μόνο απεύχονται τις εκλογές, αλλά κάνουν ό,τι μπορούν για να αλλάξουν τα δεδομένα. Ο λόγος προφανής και προαναγγελθείς.

Οι εκλογές, μέσα σε ένα κλίμα βαθιάς πόλωσης, θα συμπιέσουν τα μικρά κόμματα μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ μέχρι εξαφάνισης από τη Βουλή. Όποιος δε θέλει Σαμαρά, θα επιλέγει Τσίπρα και όποιος δε θέλει Τσίπρα, τον Σαμαρά. Λύσεις τύπου ΠΑΣΟΚ ή "Ποτάμι" θα φαντάζουν ως πολυτέλεια.

Στον αστερισμό πρωτοβουλιών

Λίγη μόλις ώρα μετά την "ψυχρολουσία" των 160 υπέρ Δήμα, μία μόνο φράση άρχισε να κυριαρχεί: «Ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών». Άλλοι τις ζητούν και άλλοι διαμηνύουν ότι τις αναλαμβάνουν. Κινητικότητα στο ΠΑΣΟΚ, που καλοβλέπει κι άλλα σενάρια. Γκρίνια από βουλευτές, ανεξάρτητους κυρίως, από όσους θα ήθελαν να πουν «ναι», αλλά δεν έχουν άλλοθι. Προσπάθειες ένθεν κακείθεν να βρεθεί εναλλακτική. Αυτό το κλίμα επικρατεί για την ώρα.

Παρά τα μηνύματα «ή Δήμας ή εκλογές», που εκπέμπονται από το Μέγαρο Μαξίμου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος επανέφερε την πρότασή του για συναινετική εκλογή προέδρου και δημιουργία εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, "καλώντας" και το ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι αρχίζει να παίρνει τις αποστάσεις του από τον Αντώνη Σαμαρά.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πάντως, με ομιλία του προς τα στελέχη της Δημοκρατικής Παράταξης, "κλείνει" προς στιγμήν τα κυοφορούμενα σενάρια περί κυβέρνησης ειδικού σκοπού, τονίζοντας: «Δεν υπάρχουν στη Δημοκρατία κυβερνήσεις ειδικού σκοπού, αλλά μόνον εθνικού».

Την ίδια ώρα, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του πρωθυπουργού, ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, διαμήνυε: «Δε θέλουν οι βουλευτές πρόεδρο της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή; Η μόνη απάντηση σε αυτό είναι οι εκλογές. Εκλογές και όχι απειλή για εκλογές. Οτιδήποτε άλλο θα δώσει ηθικό πλεονέκτημα στην Αριστερά».

Πρωτοβουλίες ΠΑΣΟΚ

Πρωτοβουλίες εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ τις επόμενες ημέρες προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρις Κουκουλόπουλος, καθώς σημείωσε ότι «οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν πρέπει να πάνε στο βρόντο».

Σε αυτό το κλίμα, ήδη κάποιοι ανεξάρτητοι βουλευτές, που στην πρώτη ψηφοφορία είπαν «παρών», τώρα εμφανίζονται έτοιμοι υπό όρους για να ψηφίσουν. Μόνο που οι όροι για την ώρα εμφανίζονται σε έναν άτυπο διάλογο με το ΠΑΣΟΚ και όχι τον ισχυρό παίχτη αυτής της πλευράς, που είναι η Ν.Δ. και ο Αντώνης Σαμαράς.

«Ναι» από τον Βασίλη Οικονόμου

Την ανάγκη να υπάρξει συναινετική λύση, την οποία έχουν ήδη προβάλει στο κείμενό τους οι «8», υπογράμμισε ο ανεξάρτητος βουλευτής Βασίλης Οικονόμου.

Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τον πρωθυπουργό να «πάρει τις πρωτοβουλίες», καθώς «μια συναινετική λύση μπορεί να είναι και η λύση του προβλήματος».

Επίσης, ζήτησε να γίνουν γνωστά τα θέματα της συνταγματικής αναθεώρησης και να κοινοποιηθούν τα μέτρα που συζητούνται στις διαπραγματεύσεις, καθώς είναι «δικαίωμα κάθε βουλευτή και πολίτη να γνωρίζει την πορεία των διαπραγματεύσεων».

Ο κ. Οικονόμου είπε ότι στην περίπτωση που πραγματοποιηθούν όλα τα παραπάνω θα ψηφίσει θετικά για πρόεδρο της Δημοκρατίας, ακόμα «κι αν χρειαστεί να είναι άλλος υποψήφιος».

Πίεση: Μουρμούρα και από τους "βέβαιους"

Είναι προφανές πλέον ότι η πίεση από τους βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ. και των ΑΝ.ΕΛ. περνάει στους ανεξάρτητους αλλά και στο κυβερνητικό στρατόπεδο με μουρμούρα μεταξύ Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ. Χώρια που πολλοί πλέον στο στρατόπεδο εκλογής του Σταύρου Δήμα αντιλαμβάνονται ότι όσο το κλίμα είναι εναντίον "κινδυνεύουν" και να εκτεθούν περαιτέρω και να μην αποφύγουν αυτό που επιδιώκουν, τις πρόωρες εκλογές.

Κάλεσμα στον πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλία για σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών απευθύνει με γραπτή δήλωσή του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σηφουνάκης, ζητώντας συμφωνία για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και για την ημερομηνία των εκλογών.

«Άμεσα, σήμερα κιόλας, ο πρωθυπουργός να αναλάβει πρωτοβουλία και να συγκαλέσει τους αρχηγούς όλων των κομμάτων του συνταγματικού τόξου, όπου θα συμφωνηθεί η εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή με συγκεκριμένη δέσμευση ως προς το χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών εντός του 2015, ώστε να υπάρξει το αναγκαίο χρονικό περιθώριο τόσο για τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, όσο και για την ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων με τους δανειστές», υπογραμμίζει ο κ. Σηφουνάκης.

Σε διαφορετική περίπτωση, επισημαίνει, «δικαιούνται να εικάζουν οι βουλευτές ότι ο επικαλούμενος "κίνδυνος της καταστροφής" δεν υφίσταται και συνειδητά οδηγείται η χώρα σε εκλογές, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία του λαού δεν τις επιζητεί».

Κάτι ξέρει η Ντόρα Μπακογιάννη; - Τι προτείνει

«Αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναι ένα πλαίσιο ευρύτατης συναίνεσης», επανέλαβε χθες η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Ντόρα Μπακογιάννη.

Τόνισε πως δεν έχει μιλήσει ποτέ για κυβέρνηση ειδικού σκοπού και πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να οριστεί μια ημερομηνία εκλογών το φθινόπωρο, «κάποια στιγμή μετά την τουριστική περίοδο».

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε. Από εκεί και πέρα, αν βρούμε απόλυτη άρνηση, επιμερίζονται και οι ευθύνες. Οι πολιτικές πρωτοβουλίες θα προέλθουν εκ των πραγμάτων από τον πρωθυπουργό και τον κ. Βενιζέλο», τόνισε.

Σύμφωνα με την κ. Μπακογιάννη, το πρόβλημα δεν είναι αν θα πέσει η κυβέρνηση Σαμαρά, αλλά ότι «η αστάθεια για την οικονομία είναι το χειρότερο που μπορεί να υπάρξει. Η αβεβαιότητα για την οικονομία είναι καταστροφή».

Η εικόνα στο Μαξίμου: Εκλογή προέδρου ή εκλογές στις 25 Γενάρη

Μετά το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας για πρόεδρο της Δημοκρατίας και ενώ η πίεση για ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών εντείνεται, το Μαξίμου δε δείχνει καμία διάθεση για κινήσεις που θα φέρουν τον πρωθυπουργό σε θέση αδυναμίας στο ευρύτερο πολιτικό και στο εσωκομματικό σκηνικό. Στο παρασκήνιο όμως οι διεργασίες και τα σενάρια εντείνονται.

Το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας για πρόεδρο της Δημοκρατίας ενίσχυσε τις υπόνοιες πως στόχος του Μαξίμου δεν είναι να αποφύγει πάση θυσία τις πρόωρες κάλπες και οδήγησε σε διεργασίες, σενάρια και πιέσεις (και από το "γαλάζιο" στρατόπεδο) για πολιτικές κινήσεις αναζήτησης των 180 με κάθε μέσο, στα οποία όμως το πρωθυπουργικό επιτελείο βάζει όρια.

Πράγματι, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για την ώρα δε δείχνει διατεθειμένος για πρωτοβουλίες που θα τον φέρουν σε θέση αδυναμίας στο ευρύτερο πολιτικό και στο εσωκομματικό σκηνικό. Αλλά επιδιώκει η τρίτη ψηφοφορία στις 29 Δεκεμβρίου να καταλήξει σε μία καθαρή λύση: Είτε εκλογή προέδρου είτε εκλογές, πιθανότατα στις 25 Ιανουαρίου.

Τα σενάρια βελούδινης εξόδου και αριστερής παρένθεσης ήταν θέμα συζήτησης στη Νέα Δημοκρατία από την ώρα που ανακοινώθηκε η άρον-άρον επίσπευση της προεδρικής εκλογής. Το γεγονός όμως ότι το βράδυ της Τετάρτης 160 βουλευτές ψήφισαν τον Σταύρο Δήμα σόκαρε τους "γαλάζιους", η πλειοψηφία των οποίων θεωρεί πλέον βέβαιες τις εκλογές και καθόλου σίγουρο ότι το Μαξίμου θέλει πραγματικά να τις αποφύγει.

Αυτό όχι γιατί στην πραγματικότητα αναμενόταν συντριπτικά μεγαλύτερος αριθμός υπέρ (το ρεπορτάζ δεν έδειχνε πάνω από 161 σίγουρες θετικές ψήφους και υπό την έννοια αυτή η μόνη έκπληξη ήταν το «παρών» του Παναγιώτη Μελά, το οποίο σε δηλώσεις του πήρε πίσω), ούτε γιατί οι κυβερνητικές διαρροές ανέβαζαν σε 165 με 169 τους "σίγουρους" (και πριν την ανακοίνωση της επίσπευσης ακόμη και σε 174). Αλλά διότι δε φάνηκε να υπάρχει από την πλευρά του Μαξίμου καμία διάθεση για ανοίγματα προς ανεξάρτητους βουλευτές και βουλευτές μικρών κομμάτων με στόχο μια συμφωνία.

Προς αυτήν την κατεύθυνση πιέζουν πλέον και "γαλάζια" στελέχη, χωρίς όμως προς το παρόν να μπαίνουν σε λεπτομέρειες.

Ενδεικτικός ήταν ο διάλογος που είχε η πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη με το σύμβουλο του πρωθυπουργού Χρύσανθο Λαζαρίδη στο περιστύλιο της Βουλής. Η κ. Μπακογιάννη, η οποία λίγα λεπτά πριν με δήλωσή της ζητούσε να ληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες, επανέλαβε στον κ. Λαζαρίδη: «Χρειάζονται πρωτοβουλίες, άμεσα». Η απάντηση όμως είχε έρθει και ήταν σε λογική διαφορετική: «Πρωτοβουλίες αναλαμβάνει όποιος δεν έχει άλλες επιλογές».

Αλλά και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας με ανακοίνωσή του αργά χθες το βράδυ εκτιμούσε ότι υπάρχει περιθώριο για πολιτικές κινήσεις και διακομματικές ζυμώσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάδειξη του νέου προέδρου της Δημοκρατίας από την υπάρχουσα Βουλή.

Του Γιώργου Σαχίνη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News