Γιώργος Σαχίνης

Ελπίζουν σε 165 "ναι" στην κυβέρνηση

Σήμερα, στις 7 το απόγευμα, ανοίγει η αυλαία την εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας με την πρώτη ονομαστική ψηφοφορία για τους 300 της Βουλής. Ένα είναι βέβαιο, όλες οι πλευρές μετέρχονται πλέον όλα τα μέσα για να πείσουν για την εκλογή ή μη προέδρου και όλοι αναγνωρίζουν ότι αυτή η εκλογή είναι το λιγότερο ως διακύβευμα αυτή τη στιγμή. Οι παρεμβάσεις των θεσμικών εταίρων και πιστωτών, οι προειδοποιήσεις δημόσια (!) του διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα ότι μειώνεται η ρευστότητα στην αγορά, οι κραυγές της κυβερνητικής εκπροσώπου ότι οι εκλογές σημαίνουν πιστωτικό γεγονός από τη μια και οι οξείς τόνοι για «αποστάτες, αργυρώνητους, βουλευτές με "φερετζέ" το φόβο» από την άλλη.

Η πίεση προς τους βουλευτές να ψηφίσουν τον Στ. Δήμα γίνεται όλο και πιο ακραία, ενώ ακόμη μένουν δύο εβδομάδες μέχρι την τρίτη και τελική ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή στις 29 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, είναι εφικτό το απόγευμα, στην πρώτη ψηφοφορία, να μαζευτούν περίπου 165 «ναι».

Τα ονόματα

Οι «σίγουροι» είναι οι Σπ. Λυκούδης, Γρ. Ψαριανός, Χρ. Αηδόνης, Π. Μελάς, Γ. Νταβρής. Οι «πολύ πιθανοί» είναι οι Κ. Γιοβανόπουλος και Γ. Κουράκος, ίσως και ο Γ. Κασαπίδης. Ο Β. Οικονόμου θα ψηφίσει «παρών», χωρίς αυτό να προεξοφλεί και την τελική του στάση, όπως είπε. Ο Β. Καπερνάρος είπε ότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι του τον ενθαρρύνουν να μην υπερψηφίσει, η Κ. Μάρκου δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει και ο Β. Πολύδωρας κρατά κλειστά τα χαρτιά του.

Σε αρνητική στάση, δηλαδή «παρών» (αφού «ναι» με το όνομα του Σταύρου Δήμα και «παρών» προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής), έχουν καταλήξει, σύμφωνα με δηλώσεις τους, οι Πέτρος Τατσόπουλος, Μίμης Ανδρουλάκης, Μάρκος Μπόλαρης, Οδυσσέας Βουδούρης, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Θόδωρος Παραστατίδης, Ραχήλ Μακρή, Πάρις Μουτσινάς και Θεοδώρα Τζάκρη. Ανάλογη θέση πήρε πλέον και η Μίκα Ιατρίδη. Στο κάδρο υπάρχουν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, που προέρχονται από τη Χρυσή Αυγή, Στάθης Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος. Προφανώς θα μετρήσουν και τυχόν απουσίες, γιατί θα δείξουν ποιοι παραμένουν αμφίθυμοι και επομένως "ανοιχτοί" για τις επόμενες ψηφοφορίες.

Το σενάριο "αλλαγής δεδομένων"

Η κυβέρνηση ήδη αξιολόγησε πολύ θετικά τη δήλωση του προέδρου της ΔΗΜ.ΑΡ. Φ. Κουβέλη, ότι δε θα θεωρήσει «αποστάτες» όποιους βουλευτές του ψηφίσουν τον Στ. Δήμα. Εκτιμήθηκε ότι ο Φ. Κουβέλης «σαν κάτι να ξέρει» και έσπευσε από πριν να αποδραματοποιήσει τυχόν διαφοροποιήσεις από τη "γραμμή" που αποφασίστηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Κ.Ο. και της Εκτελεστικής Γραμματείας.

Ο Ηρακλειώτης υφυπουργός Βασίλης Κεγκέρογλου, μιλώντας χθες στο ραδιοφωνικό σταθμό "ΗΡΑΚΛΕΙΟ 98,4", σημείωσε με νόημα: «Αυτή την ώρα οι 180 δε φαίνονται από πουθενά, μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου όμως οι πολιτικές διεργασίες και εξελίξεις μπορεί να διαμορφώσουν ένα άλλο κλίμα, ακόμη και ενδεχομένως με αλλαγή υποψήφιου προέδρου, αρκεί αυτό να είναι στη βάση μιας συναίνεσης, όχι δηλαδή απλά αλλαγή για την αλλαγή προσώπου».

Η Ν. Φούντα δήλωσε ότι «δεν περίμενε καμία δήλωση, για να μην αισθανθεί αποστάτης ή οτιδήποτε άλλο και ότι θα ψηφίσει κατά συνείδηση». Είπε ότι και στις τρεις ψηφοφορίες δε θα ψηφίσει «ναι», αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει άποψη σε περίπτωση εθνικής συνεννόησης. «Αν κατατεθεί μια πρόταση για εθνική συνεννόηση στην τρίτη ψηφοφορία, προφανώς θα είναι κάτι που θα με χαροποιεί, γιατί εγώ προσωπικά δε θέλω να παίζω με τους θεσμούς», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Θεωρείται πολύ πιθανό ότι πριν από την τρίτη ψηφοφορία θα κατατεθεί νέο κείμενο από ανεξάρτητους και άλλους βουλευτές, που θα ζητούν συναινετική εκλογή ΠτΔ με καθορισμό ημερομηνίας εκλογών μέσα στο 2015, συμφωνία για τη συνταγματική αναθεώρηση και εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, αλλά δεν είναι σαφές αυτή τη στιγμή πώς θα αντιδράσουν οι ηγεσίες Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ.

Οι παραιτήσεις

Ενώ πάντως η κυβέρνηση εκφράζει αισιοδοξία για την προεδρική εκλογή, τα σημάδια δείχνουν κάτι εντελώς διαφορετικό. Πώς να εξηγήσει κανείς αλλιώς τις παραιτήσεις των προέδρων του ΕΚΑΒ Δημήτρη Παπαγιαννίδη και του ΟΚΑΝΑ Μιχάλη Κατρίνη, προκειμένου να πολιτευτούν με τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ αντίστοιχα.

Αυτό που έχει γίνει ήδη προφανές είναι ότι η κυβέρνηση θα τα δώσει όλα για την ασφυκτική πίεση βουλευτών και ψηφοφόρων, προαναγγέλλοντας οικονομική κατάρρευση σε περίπτωση εκλογών, αδιαφορώντας για τη δυναμική αυτοεκπληρούμενης προφητείας που μπορεί να αποκτήσουν τέτοιου είδους «προβλέψεις». Προφανώς και οι εκβιασμοί "έξωθεν" και υπαρκτοί είναι και προς τη νυν κυβέρνηση υφίστανται, και φόντο την ενδεχόμενη νέα κυβέρνηση έχουν.

Σκηνικό ακραίας πόλωσης

Είναι γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες, με αφορμή την εκλογή ή μη προέδρου της Δημοκρατίας από τη σημερινή Βουλή, η πολιτική ζωή του τόπου ζει ξανά μερικές από τις πιο σκληρές σελίδες της ιστορίας της - έστω κι αν αυτές επαναλαμβάνονται ως μια κωμικοτραγική φάρσα. Τα σενάρια που διακινούνται τα έχουν όλα:

- Πίεση σε βουλευτές, όπου ξαφνικά ανακαλύπτεται θέμα "ατομικής συνείδησης και ευθύνης" για την ψηφοφορία, όταν σε ανάλογες καταστάσεις διαφοροποίησης από την κομματική γραμμή ήταν αιτία "διαγραφής", κόντρα στα αρμόδια όργανα των κομμάτων τους που έχουν ομόφωνα αποφασίσει να ψηφίσουν «όχι» στον οποιονδήποτε πρόεδρο, αυτό αφορά τη ΔΗΜ.ΑΡ. και τους ΑΝ.ΕΛ.

- Καταστροφολογία, απειλές και ψευτοδιλήμματα για επερχόμενη... «έξοδο από τη ζώνη του ευρώ» αν γίνουν εκλογές και βγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

- Πληθώρα αντιφατικών δημοσκοπήσεων ανά μέρα, όπου ο λαός θέλει ΣΥΡΙΖΑ αλλά καταλληλότερος πρωθυπουργός είναι ο Σαμαράς, ο λαός δε θέλει εκλογές αλλά ο ίδιος ο λαός δε βλέπει λύση με εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, η ψαλίδα που κλείνει αλλά με την αναγωγή ξανανοίγει και όπου τα λοιπά κόμματα εκτός Βουλής είναι τόσα όσα ο πρώτος και οι τρίτοι να μη σχηματίζουν κυβέρνηση συνεργασίας.

- Καταβαράθρωση του Χρηματιστηρίου, απόσυρση καταθέσεων και έλλειψη ρευστότητας, λες και το χρήμα από τις τράπεζες έρρεε με μορφή καταιγίδας το προηγούμενο διάστημα!

Στο μεταξύ, ωστόσο, αποφεύγουν να μας πουν όλοι αυτοί τι θα γίνει αν - παρ' ελπίδα - τελικά βγει πρόεδρος της Δημοκρατίας και συνεχίσει η κυβέρνηση με τα μέτρα που ήδη έχει συμφωνήσει με την τρόικα των δανειστών μας. Αντίθετα, έχουμε μάθει όλα όσα θα συμβούν έτσι και έχουμε εκλογές.

Ίσως βέβαια, για να είμαστε δίκαιοι, να μη χρειάζεται καν να μας το πουν.

Οι δύο ειδήσεις - Το τι πρόκειται να ακολουθήσει

Δύο ειδήσεις του τελευταίου διημέρου μάς προετοιμάζουν για το τι θα επακολουθήσει εφόσον έχουμε εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας:

ΕΙΔΗΣΗ 1η:

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Mega, από τη 1-1-2015 έρχεται "τσεκούρι" στις επικουρικές συντάξεις, που ενδέχεται να φτάσει μέχρι και το 8%, αφορά σχεδόν 1.050.000 συνταξιούχους του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης.

Οι μειώσεις θα αφορούν στα εξής ταμεία: ταμείο επικουρικής ασφάλισης ελεύθερων επαγγελματιών, αρτοποιών, πρατηριούχων υγρών καυσίμων, μηχανικών και εργοληπτών δημόσιων έργων, συμβολαιογράφων, δικηγόρων, ιδιοκτητών, συντακτών και υπαλλήλων Τύπου, τεχνικών Τύπου και ναυτικών.

ΕΙΔΗΣΗ 2η:

Με μια αρνητική έκπληξη έρχονται τις τελευταίες ημέρες αντιμέτωποι οι καθημαγμένοι οφειλέτες του Δημοσίου, που προχωρούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων - που άλλωστε βρίσκονται υπό την αίρεση της τρόικας - ενώ έχουν επιβληθεί εναντίον τους μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως είναι οι κατασχέσεις εισοδημάτων. Διαπιστώνουν ότι, ενώ ρύθμισαν τις οφειλές τους, οι κατασχέσεις δεν αίρονται καθώς υπάρχει πρόβλεψη στις διατάξεις της ρύθμισης των 100 δόσεων ότι, για να αρθεί η κατάσχεση, θα πρέπει να εξοφληθεί το 50% της οφειλής.

Ας δούμε το παραπάνω με ένα παράδειγμα. Ένας φορολογούμενος χρωστάει στην εφορία 10.000 ευρώ και έχει επιβληθεί σε βάρος του κατάσχεση εισοδήματος από την εκμίσθωση ενός ακινήτου ύψους 500 ευρώ μηνιαίως. Ο ίδιος προχώρησε στη ρύθμιση της οφειλής του με 100 δόσεις και καλείται κάθε μήνα να καταβάλλει 260 ευρώ (μαζί με τους τόκους). Θα συνεχίσει να του παρακρατείται και το εισόδημα από το ενοίκιο μέχρι το ποσό της οφειλής να μειωθεί κάτω από τα 5.000 ευρώ. Μάλιστα, για να παραμείνει στη ρύθμιση των 100 δόσεων θα πρέπει εφεξής να είναι συνεπής σε όλες τις φορολογικές του υποχρεώσεις (π.χ. πληρωμή ΕΝΦΙΑ, φόρου εισοδήματος κ.λπ.). Κι όλα αυτά πριν εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

Και νέα μέτρα - "Σαφάρι" βουλευτών

Έχουμε ήδη λοιπόν ένα ιδιότυπο πολιτικό "σαφάρι" βουλευτών, στους οποίους θα τεθούν ανοιχτά τα διλήμματα της περιόδου που άνοιξαν η προεδρική εκλογή και η πίεση της τρόικας για το νέο γύρο μέτρων. Όσο θα περνούν οι μέρες θα πληθαίνουν τα δημοσιεύματα και οι δηλώσεις για επικείμενο "ατύχημα" ,ενώ οι τράπεζες για την ώρα είναι εκτός "παιχνιδιού".

Οι επόμενες ημέρες θα κρίνουν όχι μόνο αν θα πάει σε εκλογές η χώρα, αλλά και τι θα απογίνει το μνημόνιο και πώς θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις για την προληπτική πιστωτική γραμμή. Όλα αυτά προϋποθέτουν βεβαίως και την ψήφιση του πακέτου μέτρων, για το οποίο η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευτεί, αλλά δεν τολμά για την ώρα να φέρει στη Βουλή πριν από την προεδρική εκλογή.

Είναι προφανές, Σαμαράς και Βενιζέλος δε θέλουν να χρεωθούν ακόμη ένα γύρο μνημονιακών μέτρων εάν δεν εξασφαλίσουν ότι θα συνεχίσουν να κυβερνούν, αν και η τρόικα πιέζει για άμεση υιοθέτησή τους. Ωστόσο, η Κομισιόν δίνει λίγες εβδομάδες χρόνο στην κυβέρνηση για να κερδηθεί η μάχη, ενώ με τις δηλώσεις Γιούνκερ και Μοσκοβισί αφενός διαλέγει συνομιλητή και αφετέρου αφήνει μετέωρο το τι στάση θα τηρήσει έναντι μιας νέας κυβέρνησης.

Δίπλα στο Grexit έκαναν την εμφάνισή τους υπονοούμενα και δηλώσεις για bank run, με τη Σοφία Βούλτεψη να ανοίγει το "χορό", υποστηρίζοντας ότι, εάν προκηρυχθούν εκλογές, «η χώρα θα θεωρηθεί ότι μπήκε σε αρνητικό πιστωτικό γεγονός», και τον Γιάννη Στουρνάρα να τον κλείνει με την αναφορά του στη μείωση της ρευστότητας στην αγορά.

Η επαναφορά του Grexit και του «πιστωτικού γεγονότος», σε συνδυασμό με την παρέμβαση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος μίλησε για μείωση της ρευστότητας στην αγορά με ταχείς ρυθμούς, προκάλεσαν μεγάλο εκνευρισμό στο ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη του οποίου μιλούσαν αργά χθες το βράδυ για «θεσμική εκτροπή», ενώ δεν έλειψαν και εκείνοι που σημείωναν με νόημα την προ μηνός αντίθεση του κόμματος στο διορισμό του Γ. Στουρνάρα στη θέση του διοικητή της ΤτΕ.

Υπήρξε και η τοποθέτηση-"χρησμός" του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, ότι υπάρχουν περιθώρια για να επιτευχθεί συναινετική εκλογή προέδρου από την παρούσα Βουλή, προσθέτοντας ότι η ευθύνη ανήκει στα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, άρα η λύση πρέπει να βρεθεί από τη μεταξύ τους συναίνεση.

ΟΙ ΣΙΓΟΥΡΟΙ

Σπ. Λυκούδης

Γρ. Ψαριανός

Χρ. Αηδόνης

Π. Μελάς

Γ. Νταβρής

ΟΙ «ΠΟΛΥ ΠΙΘΑΝΟΙ»

Κ. Γιοβανόπουλος

Γ. Κουράκος

Γ. Κασαπίδης

«ΠΑΡΩΝ»

Β. Οικονόμου

Πέτρος Τατσόπουλος

Μίμης Ανδρουλάκης

Μάρκος Μπόλαρης

Οδυσσέας Βουδούρης

Χρυσούλα Γιαταγάνα

Θόδωρος Παραστατίδης

Ραχήλ Μακρή

Πάρις Μουτσινάς

Θεοδώρα Τζάκρη

Μίκα Ιατρίδη

Του Γιώργου Σαχίνη

Σχόλια