default-image

Εκλογή Προέδρου

Απόψεις
Εκλογή Προέδρου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα ανέμενε κανείς ότι η δοκιμασία των τελευταίων χρόνων θα είχε νουθετήσει τον πολιτικό κόσμο της χώρας ώστε, αν μη τι άλλο, να είχε αντιληφθεί πως σε κρίσιμες καταστάσεις μόνο μέσα από συνεργασία και κοινή προσπάθεια είναι ενδεχόμενο να ξεπεραστούν αδιέξοδα και να βρεθούν λύσεις. Αλλά η πράξη άλλα αποδεικνύει. Ακόμη και στις κρισιμότερες στιγμές τα κόμματα και οι πολιτικοί κινούνται κι αποφασίζουν με αποκλειστικό κίνητρο το δικό τους, πρωτίστως, μέλλον.

Τυπικά η ΝΔ είναι εκείνη που κυρίως έχει την ευθύνη της εκπλήρωσης των μεταρρυθμιστικών υποχρεώσεων έναντι των εταίρων και δανειστών, αλλά τα δικά της στελέχη και οι βουλευτές επιβεβαιώνουν καθημερινά ότι η

εξυπηρέτηση των κομματικά προσκείμενων και η εξαγορά εκλογικής πελατείας παραμένουν βασικές διαχρονικές πρακτικές τους.

Το ΠΑΣΟΚ πασχίζει να βρει τρόπο να σταθεί στα πόδια του και να διατηρήσει τον ρόλο του αξιόπιστου κυβερνητικού εταίρου, αλλά ο Γ. Παπανδρέου και οι περί αυτόν θεωρούν ότι τώρα είναι η στιγμή για εσωκομματικές ρεβάνς που ονειρεύονταν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει εξουσία. Γνωστό αυτό. Εκείνο που παραμένει άγνωστο είναι τι πρέπει και τι μπορεί να κάνει αν ο στόχος του επιτευχθεί. Εκεί ο καθένας έχει άποψη που ούτε και συμπτωματικά δεν συμπίπτει με του διπλανού του. Με μοναδική εξαίρεση την ψευδαίσθηση ότι οι Ευρωπαίοι είναι κάποια κορόιδα που χαρίζουν λεφτά στους οφειλέτες τους και μετά τους ξαναδανείζουν.

Η ΔΗΜΑΡ έχει διασπαστεί ήδη μία φορά, αλλά πάει και για δεύτερο γύρο. Καθόλου περίεργο όταν υπάρχουν κάποιοι που δεν θεωρούν αξιοπρεπή επιλογή να ξεπουληθούν έναντι θέσεων στα ψηφοδέλτια του κόμματος που μόλις προ εξαμήνου τους αντιμετώπιζε με συνθήματα τα οποία λόγοι ευπρέπειας δεν επιτρέπουν την καταγραφή τους.

Στους ΑΝΕΛ ο μόνος που δεν είναι σε θέση να προβλέψει ποιοι και πότε θ' αποστασιοποιηθούν από τις κομματικές δεσμεύσεις τους είναι ο ίδιος ο Καμμένος. Θα έλεγα, «και ο Κουίκ», αλλά έχουν δει πολλά τα μάτια μου τόσα χρόνια σ' αυτήν τη δουλειά.

Και, τέλος, η δεξαμενή των ανεξάρτητων. Που απ' όλα διαθέτει. Από τέως μνημονιακούς σε τιμή ευκαιρίας και από ειλικρινά αγωνιούντες για το μέλλον του τόπου, και του πολιτικού τους χώρου, μέχρι διατεθειμένους να επιστρέψουν στα κόμματά τους ή να μην ξαναπολιτευτούν ή να μην αναλάβουν ευθύνες και πάει λέγοντας. Συνολικά δεν είναι ό,τι καλύτερο θα διάλεγε ένας λαός για τις ώρες που ζούμε

Τα «ναι», τα «όχι» και τα ίσως 48 ώρες πριν την πρώτη ψηφοφορία

Φωτογραφία: Nick Paleologos / SOOC Φωτογραφία: Nick Paleologos / SOOC      

15|12|2014 8:42

-A +A

Στην τελική ευθεία πριν από την πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας βρίσκονται τα επιτελεία των κομμάτων, μετρώντας και ξαναμετρώντας τα «ναι» και τα «όχι» που αναμένεται να λάβει η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα την Τετάρτη το απόγευμα.

Επιμένει το Μαξίμου: Πρόεδρος ή εκλογές

Η θέση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη και τη στρατηγική που θα ακολουθήσει την έκανε γνωστή από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς: Εκλογή του Σταύρου Δήμα ή πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ώστε να δοθεί λύση στο πολιτικό αδιέξοδο από το λαό. Μάλιστα ο κ. Σαμαράς προσπάθησε να μην επιτρέψει να κυκλοφορήσουν σενάρια περί πολιτικής συμφωνίας για πρόσωπο Προέδρου της Δημοκρατίας και ημερομηνία εκλογών, αλλά ούτε και για ενδεχόμενη αλλαγή του κ. Δήμα στην τρίτη και κρισιμότερη ψηφοφορία. Πάντως, τα τελευταία 24 ώρα υπάρχει έντονη κινητικότητα στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να έχει αναλάβει πρωτοβουλίες ξεκινώντας επαφές με ανεξάρτητους βουλευτές.

Τα «ναι», τα «όχι» και τα ίσως ενόψει της Τετάρτης

Η κυβέρνηση, εκτός από τα 155 «ναι» των βουλευτών της πλειοψηφίας, μετράει ακόμα -εκτός απροόπτου- αυτά των

Παναγιώτη Μελά, Γιάννη Κουράκου, Γιώργου Νταβρή, Σπύρου Λυκούδη, Γρηγόρη Ψαριανού και Χρήστου Αηδόνη.

Μάλιστα, ακούγεται από την πρώτη στιγμή πως υπέρ του Σταύρου Δήμα θα ψηφίσουν και οι προερχόμενοι από τη Χρυσή Αυγή ανεξάρτητοι Στάθης Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος. Αν δεν υπάρξει κάποια διαφοροποίηση μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης, η κυβέρνηση θα συγκεντρώσει 161 έως 163 «ναι».

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Σαμαράς και το επιτελείο του δεν έχουν καταφέρει να πείσουν τους υπόλοιπους ανεξάρτητους βουλευτές, αυτούς των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ. Ετσι, τα δεδομένα «όχι» είναι, εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, αυτά του ΚΚΕ και της ΔΗΜΑΡ. Υπενθυμίζεται πως αποφασισμένοι να μην ψηφίσουν τον Σταύρο Δήμα είναι οι: Ραχήλ Μακρή, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Θεοδώρα Τζάκρη, Μίμης Ανδρουλάκης, Πάρις Μουτσινάς, Πέτρος Τατσόπουλος, Θεόδωρος Παραστατίδης, Οδυσσέας Βουδούρης, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, Έλενα Κουντουρά, Παύλος Χαϊκάλης, Νίκη Φούντα, Κατερίνα Μάρκου, Γιώργος Κασαπίδης, Μίκα Ιατρίδη, Μάρκος Μπόλαρης.

Πρώτος στόχος οι «160» στην πρώτη ψηφοφορία

Η πρώτη ψηφοφορία θα ξεκινήσει το απόγευμα της Τετάρτης (7 μ.μ.) και το Μαξίμου πλέον στρέφεται, από τους 180 που είναι απαραίτητοι για την τρίτη ψηφοφορία, στην εξασφάλιση 160-165 «ναι» για την πρώτη. Ενα τέτοιο αποτέλεσμα στην πρώτη «μάχη» θα δημιουργήσει δυναμική για τον Σταύρο Δήμα, εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τι ζητούν οι ανεξάρτητοι

Ο Σπύρος Λυκούδης εμφανίστηκε θετικός να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στις τρεις ψηφοφορίες, ωστόσο η πλευρά των ανεξάρτητων βουλευτών επιμένει και θέτει συγκεκριμένα ζητήματα για την εκλογή Προέδρου, όπως τον προσδιορισμό ημερομηνίας εκλογών το 2015, την κατάργηση ή περιορισμό του μπόνους των 50 εδρών και το «σπάσιμο» των μεγάλων περιφερειών.

Σκηνικό πόλωσης από Σαμαρά και Τσίπρα

Μήνυμα προς τους βουλευτές να παραμερίσουν τα σύννεφα της πολιτικής αβεβαιότητας και αστάθειας, εκλέγοντας Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στέλνει ο Αντώνης Σαμαράς με άρθρο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Real News.

Ο πρωθυπουργός εξαπολύει σφοδρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο και κατηγορεί πως με τη στάση του και τη ρητορική των στελεχών του δημιουργεί κλίμα φόβου στις αγορές.

«H ανησυχία υπάρχει και είναι δικαιολογημένη και την προκαλεί ο ΣΥΡΙΖΑ! Όμως η δημοκρατία έχει όπλα να εξουδετερώσει αυτό το κλίμα φόβου. Με την ευθύνη των βουλευτών να εκλέξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Παρά τους εκβιασμούς τους», τονίζει ο κ. Σαμαράς, επισημαίνοντας πως με το που δήλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θα ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας οι αγορές, που είχαν ανοίξει για την Ελλάδα, έκλεισαν και πάλι.

Και ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, ανέβασε στα ύψη τους αντιπολιτευτικούς τόνους. Μιλώντας την Κυριακή από την περιφερειακή συνδιάσκεψη της Λάρισας, καταφέρθηκε εναντίον του πρωθυπουργού, λέγοντας πως «ο τίτλος του άρθρου του θα έπρεπε να είναι "Φοβάμαι ότι χάνω την εξουσία. Σας καλώ σε αποστασία"».

Οπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, «επειδή τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης έχουν πάρει απόφαση να μην τον αφήσουν να συνεχίσει την καταστροφή, ο κ. Σαμαράς καλεί ανοιχτά τους βουλευτές σε αποστασία». Και διερωτήθηκε: «Έχετε ξαναδεί πρωθυπουργό να εκπίπτει με τόση επιπολαιότητα, τόση αφροσύνη, τόση εμπάθεια, από το ύψος του αξιώματός του; Να γίνεται προπαγανδιστής της χρεοκοπίας της χώρας του;».

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Το πρόγραμμα συναντήσεων στην ατζέντα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά είναι ιδιαίτερα βεβαρημένο ενόψει των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων.

    Στις 11.30 ο πρωθυπουργός θα προεδρεύσει σύσκεψης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τη συμμετοχή του γενικού διευθυντή του ΟΔΔΗΧ, που αφορά θέματα δημοσιονομικής πολιτικής και δημοσίου χρέους.

    Στις 12:00 θα προεδρεύσει σύσκεψης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, για τις μεταρρυθμίσεων στο δημόσιο τομέα.

    Στις 12.30 θα προεδρεύσει σύσκεψης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας που αφορά στην απλοποίηση αδειοδοτήσεων, τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων και τις «εργαλειοθήκες».

    Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκιβισί.

Πηγή: Τα «ναι», τα «όχι» και τα ίσως 48 ώρες πριν την πρώτη ψηφοφορία | iefimerida.

Όσο πλησιάζει η ώρα της ψήφου για την προεδρική εκλογή, τόσο μεγαλώνει ο πανικός της κυβέρνησης και τόσο αγριεύουν η κινδυνολογία και η καταστροφολογία. Αν στην πρώτη ψηφοφορία, την επόμενη Τετάρτη, δεν ακουστούν πολλά «παρών», όπως ελπίζει η κυβέρνηση, τότε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα βρεθούν σε αδιέξοδο, γιατί θα καταρρεύσει η θεωρία τους κατά την οποία πιάνουν τόπο οι απειλές για μια ελληνική καταστροφή σε περίπτωση εκλογών τώρα και νίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Τα «παρών» τα θέλουν γιατί τα εκλαμβάνουν ως ένα αρχικό βήμα προς το «ναι» στην τρίτη ψηφοφορία.

Μέχρι τώρα τα σίγουρα «ναι» είναι των Σπ. Λυκούδη (δήλωσε χθες ότι θα στηρίξει το Σταύρο Δήμα και στις τρεις ψηφοφορίες), Γ.Νταβρή, Π. Μελά, Κ. Γιοβανόπουλου, Γ. Κουράκου, τα πολύ πθανά είναι αυτά των Γρ. Ψαριανού, Β. Οικονόμου, Χρ. Αηδόνη, Γ. Κασαπίδη, μπορεί να «γυρίσει» η Κ. Μάρκου που πήγε από το «ναι» στο «όχι», έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα το ξανασκεφτούν αν στην τρίτη ψηφοφορία υπάρχει εικόνα κατάρρευσης της χώρας οι βουλευτές των ΑΝΕΛ Μ. Κόλλια και Π. Χαϊκάλης. Αλλά ακόμη και αν συμβούν όλα αυτά, και μαζί υπερψηφίσουν οι Β. Καπερνάρος-Β.Πολύδωρας, να γίνουν και διαρροές από τη ΔΗΜΑΡ, και πάλι ο μαγικός αριθμός 180 δεν βγαίνει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η θέση που πήραν οι Μεταρρυθμιστές του Σπ. Λυκούδη μετά από χθεσινή τους συνεδρίαση, προτείνοντας εκλογή ΠτΔ με  καθορισμό ημερομηνίας εκλογών μέσα στο 2015 και εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, θα καταγραφεί σε κείμενο κάτω από το οποίο θα μαζευτούν υπογραφές βουλευτών, όχι μόνο ανεξάρτητων. Το πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση σε αυτή την πρόταση προφανώς θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα της Τετάρτης. Αν δεν έχουν πιάσει καν τα 160 «ναι», τότε εκ των πραγμάτων θα πρέπει να εξετάσουν εναλλακτικές λύσεις.

Τις τελευταίες μέρες επιχειρείται η κατασκευή της εντύπωσης ότι τα πράγματα πάνε καλύτερα για ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ότι κλείνει η ψαλίδα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι στις δημοσκοπήσεις  η κοινωνική πλειοψηφία δεν θέλει πρόωρες εκλογές, ότι οι πιέσεις των αγορών, και η θέση που ανοιχτά παίρνουν εταίροι και πιστωτές εναντίον της προσφυγής στις κάλπες δημιουργούν κλίμα μη ευνοϊκό για την αξιωματική αντιπολίτευση. Όμως, και αυτή η εντύπωση θα αποδειχτεί εφήμερη αν την Τετάρτη φανεί ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να εκλεγεί ΠτΔ ο Στ. Δήμας.

Το πώς θα αντιδράσουν οι αγορές και οι δανειστές την επόμενη μέρα είναι μια παράμετρος που προφανώς θα επηρεάσει τη γενική ατμόσφαιρα. Άλλωστε, ο πρωθυπουργός έχει πολύ νωρίς εκφράσει με διαρροή την ανησυχία του για ενδεχόμενο τραπεζικό πανικό, αλλά αυτό αφορά το διάστημα μετά την τρίτη ψηφοφορία, όταν, δηλαδή, επισήμως ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος εφόσον δεν εκλεγεί ΠτΔ.

Κάτι στο οποίο έχει δίκιο η κυβέρνηση είναι ότι πράγματι ο χρόνος είναι πολύς μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου, όταν θα γίνει η τρίτη ψηφοφορία, με την έννοια ότι υπάρχει μεγάλη πυκνότητα και συμβαίνουν διάφορα μέσα σε λίγες ώρες. Αυτό που δεν αλλάζει είναι ότι μέχρι το τέλος του μήνα οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν  σε φόρους 2,5 δισ.  (φόρος εισοδήματος,  ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας) και ήδη από τον Νοέμβριο καταγράφεται υστέρηση στα έσοδα.

Νοιάζονται, στ' αλήθεια, για την πατρίδα;

Σύμφωνα με τη ρητορική Σαμαρά, αν γίνουν εκλογές και έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, η χώρα κινδυνεύει ακόμη και με έξοδο από το ευρώ. Ωστόσο, ακόμη και ο κυβερνητικός του εταίρος, το ΠΑΣΟΚ, απαντάει ότι «τα σενάρια περί Grexit είναι εκτός εποχής». Επιπλέον οι παράγοντες της εγχώριας αγοράς δεν εκδηλώνουν δημοσίως ανησυχία για το ενδεχόμενο αλλαγής κυβέρνησης. Άρση της πολιτικής αβεβαιότητας ζητούν όλοι.

Ενδεικτική είναι η εβδομαδιαία έκθεση της Alpha Bank, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή και αναφέρει: «Οι αγορές δεν ενδιαφέρονται για το ποιος κυβερνά τη χώρα. Ενδιαφέρονται, όμως, όποιος κυβερνά να εφαρμόζει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που διασφαλίζει τη σταθερότητα και την ανάπτυξη. Οι αγορές θα ανακάμψουν στον βαθμό που υποχωρήσει η αβεβαιότητα για το πλαίσιο άσκησης της οικονομικής πολιτικής».

Προφανής η προτεραιότητα της τράπεζας για σταθερότητα, προφανής η απαίτηση για «καθαρές κουβέντες» από όλους (και βεβαίως από τον ΣΥΡΙΖΑ), προφανής όμως και η αποστασιοποίησή της από το πολιτικό παιχνίδι.

Τι σημασία έχει όμως; Ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει ότι θα ξαναφέρει τη χώρα στο 2011-12 και ότι θα παίξει επικίνδυνα με την αστάθεια προκειμένου να επιτύχει τους προσωπικούς του (ούτε καν κομματικούς, πόσω μάλλον εθνικούς) στόχους.

Ήδη έχει κάνει μια... καλή αρχή με τη στρατηγική που ακολούθησε ολόκληρο το φθινόπωρο και συνεχίζει ακάθεκτος τον χειμώνα. Μόνο που αυτή η στρατηγική του έχει σοβαρά λογικά κενά, τα οποία επιτρέπουν να φανεί σε όλη τη μεγαλοπρέπειά της η προσωπική του μεθόδευση.

1. Αν ενδιαφερόταν πάνω απ' όλα να μην διαταραχθεί η σχέση της χώρας με τις αγορές, δεν θα τα είχε κάνει μπάχαλο με τις ψευδείς εξαγγελίες του περί «τέλους στη σχέση με το ΔΝΤ», οι οποίες εκτίναξαν τα spread και προκάλεσαν την κρίση με την τρόικα, της οποίας τις συνέπειες ζούμε ακόμη.

2. Αν ενδιαφερόταν πρωτίστως για το συμφέρον της χώρας, θα εκμεταλλευόταν - ή θα προσπαθούσε να μην αναιρέσει - τη μόνιμη διαφωνία του ΔΝΤ και της Ε.Ε. για τη μείωση του χρέους. Αντιθέτως, με τις παραπάνω εξαγγελίες του, φρόντισε να τους φέρει όλους στην ίδια πλευρά του τραπεζιού... εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης και της χώρας.

3. Αν ενδιαφερόταν πάνω απ' όλα για τη σταθερότητα των τραπεζών, προφανώς δεν θα κινδυνολογούσαν ο ίδιος και τα πρωτοπαλίκαρά του για άδειασμα των ΑΤΜ, το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει τραπεζική κρίση.

4. Αν πίστευε, τέλος, ότι το συμφέρον της πατρίδας είναι να υπάρξει το συντομότερο συμφωνία με τους δανειστές και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι επικίνδυνος, τότε θα έκανε κάτι απλό: Θα προχωρούσε στη συμφωνία και θα έλεγε ότι «Εγώ παρέλαβα μια χώρα "στον αέρα", την κράτησα ασφαλή και, αν ο λαός αποφασίσει αλλιώς, την παραδίδω ασφαλή».

Στην περίπτωση αυτή θα μπορούσε υπερηφάνως να απευθυνθεί σε εκείνο το ποσοστό των ψηφοφόρων - που κυμαίνονται γύρω στο ένα τρίτο της κοινωνίας -, το οποίο θεωρεί ότι το μνημόνιο και η ξένη επιτήρηση είναι «ό,τι καλύτερο μπορεί να συμβεί στη χώρα», και να ζητήσει τη στήριξή του ως εγγυητής της σταθερότητας.

Αντιθέτως, επέλεξε να κρατήσει ανοιχτές όλες τις εκκρεμότητες, να αυξήσει το ρίσκο της χώρας, να γκρεμίσει το χρηματιστήριο, να ανεβάσει τα spread στα ύψη. Εν τέλει άνοιξε ο ίδιος την όποια συζήτηση περί Grexit. Και όλα αυτά:

? Πρώτον, για να μπορεί να εκβιάσει τους βουλευτές ώστε να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

? Δεύτερον, για να φορτώσει στους πολιτικούς του αντιπάλους αυτό που ο ίδιος έχει διαμορφώσει: μια χώρα στο επίκεντρο της διεθνούς κινδυνολογικής θύελλας.

? Τρίτον, για να συγκρατήσει ένα αξιοπρεπές εκλογικό ποσοστό - αν δεν καταφέρει να εκλέξει Πρόεδρο - που θα του επιτρέψει να παραμείνει επικεφαλής του κόμματός του και να έχει κεντρικό πολιτικό ρόλο την «επόμενη μέρα».

Για τους ίδιους λόγους και κανέναν άλλο - πολύ περισσότερο... «πατριωτικό» - τις επόμενες ημέρες θα αυξήσει την ένταση του εκβιασμού, θα βάλει σε ακόμη μεγαλύτερο ρίσκο τις τράπεζες και θα τροφοδοτήσει με τις δηλώσεις του τα δημοσιεύματα των ξένων ΜΜΕ που θα εμφανίζουν την Ελλάδα ως χώρα στο χείλος της καταστροφής.

Θα κάνει δηλαδή αυτό που έκανε περιφερόμενος ανά τα σαλόνια της υφηλίου ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος εξέπληττε τους ξένους παράγοντες λέγοντάς τους ότι η Ελλάδα είναι η πιο διεφθαρμένη χώρα του κόσμου και αναζητώντας φόρμουλα εισόδου του ΔΝΤ στην Ελλάδα. Ύστερα από λίγο καιρό τη χρεοκόπησε.

? Πώς όμως, σε ένα τέτοιο κλίμα, ο πρωθυπουργός θα απευθυνθεί σε όλους αυτούς στους οποίους έλεγε ότι επί των ημερών του η χώρα σταθεροποιήθηκε;

? Πώς θα μπορεί να λέει ότι μια χώρα «στο χείλος του γκρεμού» αποτελεί το προσωπικό του success story;

? Πώς θα δικαιολογήσει τη μη συμφωνία με την τρόικα, εφόσον υποστηρίζει ότι αυτή η πιθανότητα αποτελεί καταστροφή;

? Ποιοι από τους σημαντικούς παράγοντες της χώρας - επιχειρηματίες, ΜΜΕ - θα θελήσουν να συνδράμουν την επιχείρηση τρομοκράτησης και εκβιασμού βουλευτών και κοινωνίας;

? Πόσοι από τους «αρνητικούς» βουλευτές θα μείνουν σταθεροί στο «όχι» και πόσοι θα αλλάξουν τις σημερινές τοποθετήσεις τους και θα συμμετάσχουν στην προσπάθεια συγκέντρωσης των 180 για την εκλογή Προέδρου;

? Πόσο δεκτική και υποχωρητική θα είναι η κοινωνία στο αναμενόμενο όργιο φημών και τρομοκρατίας και πόσο διατεθειμένη να επιστρέψει στο πολιτικό κλίμα του 2012;

? Θα καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ να εμφανιστεί σοβαρός, συμπαγής, ανθεκτικός στη μαζική τρομοκράτηση και όσο σαφής χρειάζεται ώστε να περάσει το μήνυμα ότι δεν αποτελεί κίνδυνο για τη χώρα;

? Θα πείσει η αξιωματική αντιπολίτευση - είτε πάμε σε εκλογές είτε όχι - τους εκλογικά κρίσιμους «αναποφάσιστους» ότι με την έλευσή της στην εξουσία θα ανατείλει μια καλύτερη εποχή για τον ελληνικό λαό;

Οι απαντήσεις σε όλα αυτά θα έλθουν πολύ σύντομα. Δεν περισσεύουν οι μέρες...

Στους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝ.ΕΛ. "βλέπουν" το κλειδί της εκλογής

- Τι ζητούν για να πουν το "ναι" ανεξάρτητοι και μη βουλευτές

- Το σχέδιο με άλλο όνομα για Πρόεδρο και εκλογές από Σεπτέμβρη

Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση υπολογίζει ότι στην ψηφοφορία της Τετάρτης θα συγκεντρώσει 164 με 165 ψήφους. Το... ταβάνι μπορεί να είναι χαμηλό αλλά δείχνει μια τάση λένε στο Μαξίμου που περιμένουν αντιδράσεις. Για την ακρίβεια περιμένουν προτάσεις ή πιο απλά την αφορμή που θα ζητήσουν οι περίπου 16 με 17 βουλευτές που απαιτούνται (σύμφωνα με τους υπολογισμούς πάντα) για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Δύο είναι οι μοχλοί πίεσης αυτή τη στιγμή. Ο πρώτος και ο πιο σοβαρός το οικονομικό αδιέξοδο της χώρας που καλείται μέσα στο πρώτο τετράμηνο του έτους να βρει πολλά δισεκατομμύρια ευρώ για τα ομόλογα που λήγουν, δισεκατομμύρια που η χώρα δεν μπορεί να βρει από τις αγορές κάτι που κάνει απαραίτητη τη συμφωνία με την τρόικα.

Ο δεύτερος μοχλός πίεσης έχει να κάνει με την... καρέκλα των βουλευτών. Αυτό που κανείς δεν ομολογεί αλλά που κάνει της πλειοψηφία των βουλευτών, είτε είναι ανεξάρτητοι είτε ανήκουν στη ΔΗΜΑΡ ή τους ΑΝΕΛ να αναζητούν τον τρόπο αποφυγής των εκλογών.

Περιμένουν νέα πρόταση από ομάδα βουλευτών για να βγει πρόεδρος χωρίς βουλευτικές εκλογές

Με νόημα κάποιοι αναφέρουν ότι η μεν ΔΗΜΑΡ σχεδόν δεν καταγράφεται από τις δημοσκοπήσεις, ενώ και οι ΑΝΕΛ βρίσκονται λίγο κάτω από το όριο εισόδου στη Βουλή ή ελάχιστα πάνω.

Σε αυτή τη λογική λοιπόν, ενόψει αδιεξόδου οικονομικού αλλά και πολιτικού, το Μαξίμου υπολογίζει ότι θα υπάρξει κίνηση από μέρους πολλών βουλευτών να βρεθεί λύση.

Ποια μπορεί να είναι αυτή;

Το σενάριο οριοθετεί την κίνηση αυτή το πολύ ως τη δεύτερη ψηφοφορία, στις 23 του μήνα δηλαδή, ώστε να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος.

Μια πρώτη κίνηση θα είναι η αλλαγή υποψηφίου.

Πως θα γίνει αυτό;

Για να διευκολυνθεί η κυβέρνηση η αλλαγή υποψηφίου θα είναι μια πρόταση ομάδας βουλευτών, θα τεθεί ως όρος ώστε το πρόσωπο που θα προταθεί να μπορεί να εκφράσει και την κεντροαριστερά.

Η πρώτη κίνηση θα συνδυαστεί και με τον όρο διεξαγωγής εκλογών σε προκαθορισμένη ημερομηνία.

Κάπου εδώ ξεκινάει ο ρόλος του Μαξίμου. Η απάντηση δηλαδή που θα δοθεί σε μια τέτοια κίνηση . Επί της ουσίας η κίνηση αυτή έχει εκδηλωθεί και ουσιαστικά έχει ξεκινήσει ήδη μια διαπραγμάτευση. Έτσι δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να δούμε "υποχώρηση" από τη μεριά του Μαξίμου στο θέμα του προσώπου του υποψηφίου για την Προεδρία, η κυβέρνηση λοιπόν θα "δώσει" το όνομα για να λάβει κάτι, αυτό θα μπορεί να είναι η ημερομηνία, η οποία ίσως να μην καθοριστεί, αλλά να υπάρξει συμφωνία για διενέργεια εκλογών ως τα τέλη του έτους ή να υπάρξει συμφωνία ώστε να μην υπάρξει κυβέρνηση ειδικού σκοπού, αλλά να συνεχίσει το υπάρχον κυβερνητικό σχήμα ως έχει και να κάνει τη διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Εδώ ίσως υπάρξει συμφωνία για κάποιες κόκκινες γραμμές στο ασφαλιστικό ή τους φόρους, έτσι ώστε οι βουλευτές να διευκολυνθούν περισσότερο...

Οι "μεταρρυθμιστές" και οι όροι

Ήδη ο Σ. Λυκούδης εμφανίστηκε θετικός να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στις τρεις ψηφοφορίες.

Σύμφωνα με την τελική απόφαση της σύσκεψής τους οι Μεταρρυθμιστές ζητούν: την εκλογή Προέδρου, τον προσδιορισμό ημερομηνίας εκλογών το 2015, την κατάργηση ή περιορισμό του μπόνους των 50 εδρών που προβλέπει ο εκλογικός νόμος για το πρώτο κόμμα, καθώς και το "σπάσιμο" των μεγάλων περιφερειών και την έναρξη και ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της συνταγματικής αναθεώρησης.

Αλλαγή υποψηφίου και συμφωνία για εκλογές το βασικό σενάριο αυτή τη στιγμή

Όλα αυτά βέβαια είναι σενάρια με πολλά αν και ίσως. Αυτή τη στιγμή η πρόβλεψη και μόνο μιλά για 164 με 165 ψήφους και αυτός ο αριθμός είναι πολύ μακρυά από τον στόχο.

Για να πουν το "ναι" ακόμη 16 με 17 βουλευτές θα πρέπει μεταξύ αυτών να είναι αρκετοί από τους ΑΝΕΛ αλλά και από τη ΔΗΜΑΡ και αυτή τη στιγμή και τα δύο κόμματα έχουν λάβει αποφάσεις να μην ψηφίσουν για Πρόεδρο. Ταυτόχρονα ο Α. Σαμαράς δηλώνει προς πάσα κατεύθυνση πως αλλαγή στο πρόσωπο του υποψηφίου δεν θα υπάρξει...

Κάπου εδώ όμως πολλοί θυμίζουν ότι σε μια πολιτική διαπραγμάτευση όλα είναι ανοιχτά και θυμίζουν ταυτόχρονα τη ρήση ότι "υπάρχουν πράγματα που λέγονται και δεν γίνονται και πράγματα που γίνονται χωρίς να λέγονται". Όλοι συμφωνούν ότι ο πολιτικός χρόνος ως τις 29 του μήνα είναι πολύ... πυκνός.

Τα ΝΑΙ, τα ΟΧΙ και τα ΙΣΩΣ που θα κρίνουν το αποτέλεσμα της Τετάρτης

Οι ανεξάρτητοι και οι κοινοβουλευτικές ομάδες της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο των εξελίξεων καθώς την ερχόμενη Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου, θα στραφούν πάνω τους όλα τα βλέμματα για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αναζητούνται ακόμα 25 από μία δεξαμενή 46 βουλευτών εκ των οποίων 24 είναι ανεξάρτητοι, 10 ανήκουν στη ΔΗΜΑΡ και 12 στους ΑΝΕΛ.

Η σκληρή γλώσσα των αριθμών λέει ότι 155 βουλευτές της ΝΔ (127) και του ΠΑΣΟΚ (28) αναμένεται να ψηφίσουν για Πρόεδρο και για τον μαγικό αριθμό των 180 αναζητούνται ακόμη 25 από μία δεξαμενή 46 βουλευτών, εκ των οποίων 24 είναι

ανεξάρτητοι, 10 ανήκουν στη ΔΗΜΑΡ και 12 στους ΑΝΕΛ.

Τόσο το κόμμα του Πάνου Καμένου όσο και το κόμμα του Φώτη Κουβέλη έχουν ταχθεί κατά της προεδρικής εκλογής συμπαρατασσόμενοι με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εξι βουλευτές, τρείς από την ΔΗΜΑΡ και τρείς από τους ΑΝΕΛ έχουν στείλει θετικά μηνύματα αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσουν υπό προϋποθέσεις για Πρόεδρο

Οι έξι: Τρεις από ΔΗΜΑΡ και τρεις από ΑΝΕΛ

Συνολικά έξι βουλευτές, σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, τρείς από την ΔΗΜΑΡ και τρείς από τους ΑΝΕΛ έχουν στείλει θετικά μηνύματα αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσουν υπό προϋποθέσεις για Πρόεδρο. Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ οι βουλευτές Ν. Τσούκαλης, Ν. Φούντα και Θ. Ψύρρας συμμετείχαν στη πρωτοβουλία των 8 βουλευτών μαζί με τους Σπ. Λυκούδη, τον Β. Οικονόμου, τον Γρ Ψαριανό, τον Π. Τατσόπουλο και τον Χρ.Αηδόνη ζητώντας εθνική συνεννόηση και συνεργασία μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, τη συνταγματική αναθεώρηση, την αλλαγή του εκλογικού νόμου και τον προσδιορισμό ημερομηνίας εκλογών εντός του 2015.

Από την πλευρά των ΑΝΕΛ τόσο ο Π. Χαϊκάλης όσο και οι κ.κ. Ελ. Κουντουρά και Μ. Κόλλια παρά το γεγονός ότι τάσσονται με την απόφαση του κόμματος για αρνητική ψήφο και στις τρεις διαδικασίες, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο θετικής ψήφου σε περίπτωση εθνικού κινδύνου, όπως έχουν αναφέρει σε δηλώσεις τους.

Με το «ΝΑΙ» στην Προεδρική εκλογή έχουν ταχθεί 10 ανεξάρτητοι βουλευτές ανεβάζοντας τον αριθμό των θετικών ψήφων - κατ' εκτίμηση - για την πρώτη ψηφοφορία στου 165 βουλευτές, χωρίς να αποκλείονται και εκπλήξεις. Κατά των πρόωρων εκλογών και υπέρ της ψήφισης Προέδρου της Δημοκρατίας έχουν τοποθετηθεί οι Σπ. Λυκούδης και Γρηγόρης Ψαριανός που προέρχονται από την ΔΗΜΑΡ, καθώς και ο Χρ. Αηδόνης ο οποίος έχει δηλώσει ότι αποτελεί παράγοντα σταθερότητας. Έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Γ. Νταβρής, ο Κ. Γιοβανόπουλος, ενώ στο στρατόπεδο των θετικών ψήφων εντάσσονται με βάση τις δηλώσεις τους οι κ.κ. Βασίλης Καπερνάρος, Β. Πολύδωρας, Γ. Κασαπίδης, Π. Μελάς και Γ. Κουράκος που προέρχονται από τον χώρο της κεντροδεξιάς.

Στους βουλευτές -που αναμένεται να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην τρίτη ψηφοφορία εντάσσονται οι Κ. Μάρκου και ο Β. Οικονόμου που προέρχονται από την ΔΗΜΑΡ, η Μ. Ιατρίδη και οι προερχόμενοι από την Χρυσή Αυγή ανεξάρτητοι βουλευτές Στ. Μπούκουρας και Χρ. Αλεξόπουλος

Αρνητικοί εμφανίζονται 9 ανεξάρτητοι βουλευτές μεταξύ των οποίων οι Θ. Παραστατίδης, Οδ. Βουδούρης, Μ. Ανδρουλάκης, Μάρκος Μπόλαρης,Θ. Τζάκρη, Π.Τατσόπουλος και Π. Μουτσινάς από τον χώρο της Κεντροαριστεράς καθώς επίσης και οι κ.κ. Ρ. Μακρή και Χρ. Γιαταγάνα που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ.

Στους αναποφάσιστους ανεξάρτητους βουλευτές οι οποίοι αναμένεται να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην τρίτη ψηφοφορία εντάσσονται οι Κ. Μάρκου και ο Β. Οικονόμου που προέρχονται από την ΔΗΜΑΡ και αντέδρασαν στον τρόπο παρουσίασης της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ καθώς επίσης η Μ. Ιατρίδη και οι προερχόμενοι από την Χρυσή Αυγή ανεξάρτητοι βουλευτές Στ. Μπούκουρας και Χρ. Αλεξόπουλος.

Οι 24 ανεξάρτητοι και οι 6 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ που θα καθορίσουν την εκλογή Προέδρου

Σπ. Λυκούδης

Ο Σπύρος Λυκούδης έχει ταχθεί εξ αρχής υπέρ της ψήφισης του Προέδρου της Δημοκρατίας. Έχει τεθεί επικεφαλής της Κίνησης των 8 βουλευτών η οποία ζητούσε εθνική συνεννόηση και συμφωνία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τον Πρόεδρο, την συνταγματική αναθεώρηση και την αλλαγή του εκλογικού νόμου με προσδιορισμό εκλογών εντός του 2015.

Πάρης Μουτσινάς

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Μαγνησίας που έχει εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο της ΔΗΜΑΡ το 2012, ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι δεν θα ψηφίσει υπέρ του Προέδρου της Δημοκρατίας. Μιλώντας στην βουλή τάχθηκε υπέρ του σεναρίου για δημιουργία κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης χωρίς Σαμαρά και Βενιζέλο όπως είπε χαρακτηριστικά.

Θ. Τζάκρη

Η πρώην βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ του ΠΑΣΟΚ, Θ. Τζάκρη, η οποία έχει ανεξαρτητοποιηθεί έχει ξεκινήσει επαφές με τον ΣΥΡΙΖΑ εδώ και αρκετό καιρό. Μετά και την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα επισημοποίησε την αρνητική της στάση για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας αφού συντάχθηκε με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μ. Μπόλαρης

Ο Σερραίος πολιτικός έχει ταχθεί κατά της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Σε πρόσφατη συνέντευξή του δήλωσε ότι «από τη στιγμή που έχει τεθεί το ζήτημα της εκλογής προέδρου εδώ και 6-8 μήνες πάνω σε μία πολιτική βάση, βγάζουμε πρόεδρο, συνεχίζουμε αυτή την πολιτική, είπα από την πρώτη στιγμή και λέω μέχρι σήμερα όχι».

Χρ. Αλεξόπουλος

Εξελέγη με τη Χρυσή Αυγή στον νομό Λάρισας από την οποία ανεξαρτητοποιήθηκε δηλώνοντας ότι «δεν γνώριζε την δράση της οργάνωσης». Είναι άγνωστο τι προτίθεται να πράξει στις ψηφοφορίες για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Π. Τατσόπουλος

Ο γνωστός συγγραφέας είχε ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι θα ψήφιζε για Πρόεδρο αρνητικά όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή το κόμμα με το οποίο εκλέχτηκε στην βουλή. Εντύπωση προκάλεσε η συμμετοχή του στην Πρωτοβουλία των 8 η οποία τελικά απορρίφθηκε από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τατσόπουλος αν και έχει δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας επιμένει να προτείνει λύση εθνικής συνεννόησης για την Προεδρική Εκλογή που να την ψηφίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ. Ο κ. Τατσόπουλος βρίσκεται πολύ κοντά με το Ποτάμι του Στ. Θεοδωράκη.

Κ. Μάρκου

Η ανεξάρτητη βουλευτής είχε ταχθεί αρχικά υπερ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και μάλιστα ψήφισε και τον προϋπολογισμό της Κυβέρνησης. Η ανεξάρτητη βουλευτής που φλερτάρει με το Ποτάμι, αντέδρασε στην υποψηφιότητα του Στ. Δήμα μετά και την ανακοίνωση του κόμματος του Στ. Θεοδωράκη που έκανε λόγο για υποψηφιότητα με κομματικά χαρακτηριστικά. «Η μόνη δήλωση που έχω κάνει, είναι πως θα ψηφίσω ενδεχομένως πολιτικό πρόσωπο και όχι κομματικό. Ήμουν σαφής, δεν υπάρχει χώρος παρερμηνείας», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα ψηφίσει αρνητικά στην πρώτη ψηφοφορία.

Μ. Ανδρουλάκης

««Πιστόλι στον κρόταφο; Τρία όχι», ήταν η αντίδραση του γνωστού συγγραφέα στην ανακοίνωση επίσπευσης της Προεδρικής εκλογής από την πλευρά της κυβέρνησης. Ο κ. Ανδρουλάκης έχει υποστηρίξει στο παρελθόν ότι χρειάζονται γενναίες αποφάσεις από τα κόμματα και εθνική συννενόηση για να βγεί η χώρα από το τέλμα.

Μίκα Ιατρίδη

Δεν φαίνεται προς το παρόν τουλάχιστον να δείχνει σαφή σημάδια των προθέσεών της για το τι θα πράξει στην προεδρική εκλογή, ωστόσο στην ομιλία της στη Βουλή, λίγες μέρες πριν, μιλώντας για τον προϋπολογισμό του 2015 είχε επιτεθεί στην κυβέρνηση.

Χρ. Αηδόνης

Με μία ξεκάθαρη δήλωση ο ανεξάρτητος βουλευτής Χρήστος Αηδόνης ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει τον Σταύρο Δήμα σημειώνοντας ότι η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές. Προαναγγέλοντας την στάση του για την Προεδρική εκλογή ο κ. Αηδόνης είχε δηλώσει ότι αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στη χώρα.

Ραχήλ Μακρή

Ξεκάθαρα αρνητική στάση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας έχει λάβει η Ραχήλ Μακρή. Η βουλευτής Κοζάνης βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οδ. Βουδούρης

Ένα βέβαιο «όχι» στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας καθώς ο ανεξάρτητος βουλευτής κατέβηκε ως υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου με την «σημαία» του ΣΥΡΙΖΑ.

Χρυσούλα Γιαταγάνα

Η πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους πως δεν πρόκειται να ψηφίσει θετικά για πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ βρίσκεται σε συνεχή δίαυλο επικοινωνίας με την Κουμουνδούρου.

Κωσταντίνος Γιοβανόπουλος

Θετικός στη εκλογή προέδρου από την παρούσα Βουλή εμφανίζεται ο πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ. Ο Κ. Γιοβανόπουλος ο οποίος είχε δηλώσει στην βουλή: «Μην με βρίζετε επειδή είμαι πιθανός ψηφοφόρος Προέδρου της Δημοκρατίας. Να φθάσουμε σε ένα σημείο να ανταμώσουμε όλοι μαζί. Η χώρα δεν μπορεί να σπαρταρά και εμείς να κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Γιώργος Νταβρής

Την ξεκάθαρη θέση πως θα ψηφίσει τον Στ. Δήμα για πρόεδρο της Δημοκρατίας εξέφρασε την Παρασκευή το μεσημέρι ο Γ. Νταβρής. Ο βουλευτής Αχαΐας είπε πως θα στηρίξει στις ψηφοφορίες τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας «γιατί η χώρα δεν χρειάζεται πρόωρες κάλπες». Μάλιστα έσπευσε να δηλώσει πως ο ίδιος δεν ψάχνει για κομματική στέγη και για τον λόγο αυτό δεν προτίθεται να κατέβει ως υποψήφιος στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Γιώργος Κασαπίδης

Θετικά διατείνεται για τη στήριξη του προέδρου της Δημοκρατίας ο πρώην βουλευτής της ΝΔ και νυν ανεξάρτητος. Ο Γ. Κασαπίδης αν και ο ίδιος δημοσίως δηλώνει πως δεν έχει πάρει ακόμα την τελική του απόφαση, οι πληροφορίες αναφέρουν πως τελικώς θα προσμετρηθεί με εκείνους της κυβερνητικής πλειοψηφίας, υπέρ της εκλογής του Στ.Δήμα.  

Βύρων Πολύδωρας

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής προς το παρόν δεν έχει ανοίξει ο ίδιος τα χαρτιά του ωστόσο όλα δείχνουν πως ο ίδιος προσανατολίζεται να ψηφίσει θετικά για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας

Γιάννης Κουράκος

Στο στρατόπεδο των θετικών ψήφων φαίνεται πως βρίσκεται ο Γ. Κουράκος. Ο πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ δηλώνει την πρόθεσή του να στηρίξει την υποψηφιότητα του Στ. Δήμα, ενώ προ ολίγων ημερών στην συζήτηση του προϋπολογισμού είχε κάνει λόγο για την ανάγκη εθνικής συνεννόησης και συστράτευσης.

Γρηγόρης Ψαριανός

Ο ανεξάρτητος βουλευτής έχει ταχθεί εξ αρχής υπερ της εκλογής Πρόεδρου της Δημοκρατίας γεγονός που τον εντάσσει στο στρατόπεδο του ΝΑΙ.

Παναγιώτης Μελάς

Πρόκειται για έναν από τους σίγουρους στο «ναι» ανεξάρτητους βουλευτές, αφού οι προθέσεις του είχαν διαφανεί εδώ και περίπου ένα μήνα που άρχισε να διαχωρίζει τη θέση του από τους ΑΝΕΛ.

Βασίλης Καπερνάρος

Η πρόθεση ένταξής στον νέο πολιτικό σχηματισμό «Ρίζες» του πρώην γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Τ. Μπαλτάκου έδειξε -κατά πάσα πιθανότητα- και την πρόθεσή του να εκλεγεί Προέδρος της Δημοκρατίας.   

Β. Οικονόμου

Αναποφάσιστος δηλώνει ο ανεξάρτητος βουλευτής Αττικής μετά την ανακοίνωση του ονόματος του Στ. Δήμα αν και αρχικά είχε ταχθεί υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας « θα αποφασίσω τι θα ψηφίσω μετά την απόφαση του Συμβούλιου Κορυφής την 18η Δεκεμβρίου για να διαπιστωθεί δούμε ποιο είναι επιτέλους το αποτέλεσμα της συμφωνίας με τους εταίρους, για να κλείσει ο μνημονιακός κύκλος να γίνει η αξιολόγηση, να πάρουμε τη δόση, να μπορέσουμε να καταλάβουμε υπάρχουν ή δεν υπάρχουν μέτρα, έχει πέσει έξω η κυβέρνηση, έχει πέσει μέσα», δήλωσε ο Β. Οικονόμου προαναγγέλλοντας ότι δεν θα είναι θετική η ψήφος του στην πρώτη ψηφοφορία.

Θ. Παραστατίδης

Ο ανεξάρτητος βουλευτής που εκλέχτηκε με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, έχει ξεκαθαρίσει ότι τάσσεται υπέρ των εκλογών και της καταψήφισης του ΠτΔ.

Στάθης Μπούκουρας

Ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής και έγκλειστος στις φυλακές Ναυπλίου δεν έχει δείξει προθέσεις για το τι θα ψηφίσει στην προεδρική εκλογή. Έχει διαχωρίσει εδώ και  καιρό την θέση του από τον σκληρό πυρήνα της Χρυσής Αυγής.  

Παύλος Χαϊκάλης

Παρότι η ομόφωνη απόφαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ να καταψηφίσει στις τρεις προεδρικές εκλογές καλύπτει και τον Π. Χαϊκάλη, ο ίδιος δεν παραλείπει σε δηλώσεις του να αφήνει διάφορα «παράθυρα» αλλαγής στάσης, εξαιτίας έκτακτων εθνικών αναγκών. Ο ηθοποιός και βουλευτής της περιφέρειας Αττικής προ ημερών, αφού υπενθύμισε τις αποφάσεις του κόμματός του, εν συνεχεία έβαλε τους αστερίσκους του σημειώνοντας: «Δεν είναι θέμα προσώπου. Έχουμε πάρει μια απόφαση, στο Συνέδριο και στην συνεδρίαση της Κ.Ο. ότι δεν θα ψηφίσουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν ξέρω όμως τι γεγονότα θα υπάρξουν αύριο. Μπορεί να γίνει πόλεμος, μπορεί να αδειάσουν από χρήματα τα ΑΤΜ. Η συμπαγής μέχρι τώρα Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ έχει αποφασίσει όχι. Δεν ξέρω αν θα αλλάξει η στάση. Αυτό θα το αποφασίσουν τα όργανα. Παρότι οι μέρες είναι κοντά, πάντα αφήνεις μια παράμετρο γιατί θέλω να έχω αξιοπιστία στο λόγο μου».

Έλενα Κουντουρά

Η Έλενα Κουντουρά παρά τους θερμούς εναγκαλισμούς με τον Δ. Σταμάτη στην Βουλή έσπευσε να αποκρούσει τις κριτικές λέγοντας πως θα παραμείνει σταθερή στις θέσεις του κόμματός της για καταψήφιση της προεδρικής εκλογής και στις τρεις ψηφοφορίες.

Μαρία Κόλλια Τσαρουχά

Η βουλευτής των ΑΝΕΛ δηλώνει πως δεν πρόκειται να υπερψηφίσει το νέο πρόεδρο Δημοκρατίας, έχει ωστόσο και κάποιους αστερίσκους εξαιρώντας την περίπτωση που υπάρξει εθνικός κίνδυνος.

Νίκος Τσούκαλης, Βουλευτής ΔΗΜΑΡ

Ο βουλευτής Αχαΐας τάχθηκε με την απόφαση της ΔΗΜΑΡ και δήλωσε ότι θα ψηφίσει ΟΧΙ και στις τρεις ψηφοφορίες για τον ΠτΔ. Με δήλωσή του στο Έθνος άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να ψηφίσει για ΠτΔ στην τρίτη ψηφοφορία υπό την προϋπόθεση να υπάρξει εθνική συνεννόηση τόσο για ΠτΔ όσο και για Συνταγματική Αναθεώρηση και προσδιορισμό ημερομηνίας εκλογών εντός του 2015, όπως προέβλεπε η πρωτοβουλία των «8» βουλευτών

Νίκη Φούντα, Βουλευτής ΔΗΜΑΡ

Αρνητική και στις τρεις ψηφοφορίες θα είναι η Ν. Φούντα όπως επιβεβαιώθηκε μετά την κοινή συνεδρίαση της ΚΟ και της ΕΕ της ΔΗΜΑΡ στην οποία συμμετείχε. Η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με δηλώσεις στο Έθνος έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει θετικά εάν τα μεγάλα κόμματα (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ) συμφωνήσουν για ΠτΔ, Συνταγματική Αναθεώρηση και προσδιορίσουν ημερομηνία εκλογών όπως πρότεινε η πρωτοβουλία των 8 στην οποία συμμετείχε.

Θωμάς Ψύρρας, βουλευτής ΔΗΜΑΡ

Ο Λαρισαίος βουλευτής έχει διατηρήσει χαμηλό προφίλ και έχει την εκτίμηση της ΚΟ του κόμματος. Συμμετείχε στην πρωτοβουλία των 8 βουλευτών και μετά την απόρριψη της πρότασης από τα δύο μεγάλα κόμματα, συμφώνησε με την απόφαση του Συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ για καταψήφιση του ΠτΔ και στις τρείς ψηφοφορίες, Σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται σε επικοινωνία και με άλλους ανεξάρτητους βουλευτές για την επανακατάθεση της πρότασης των «8» αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο- υπό προϋποθέσεις -να ψηφίσει θετικά για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αποτελεί στέλεχος της ανανεωτικής αριστεράς αλλά έχει εκφράσει επιφυλάξεις για μία ενδεχόμενη συνεργασία της ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ με την οποία θα καταργούνταν η οργανωτική και πολιτική αυτονομία του κόμματος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News