default-image

Η ομάδα Παπανδρέου πιέζει για ανατροπή... και από Κρήτη

Κρήτη
Η ομάδα Παπανδρέου πιέζει για ανατροπή... και από Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την ώρα που όλα τα βλέμματα για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είναι στραμμένα στους ανεξάρτητους βουλευτές και την πίεση στις κοινοβουλευτικές ομάδες των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και της ΔΗΜ.ΑΡ. και ενώ όλοι θεωρούν ως αρραγές το μέτωπο της κυβερνητικής πλειοψηφίας των 155 βουλευτών Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ (127 Ν.Δ. + 28 ΠΑΣΟΚ), νέα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας καταδεικνύουν ότι ενδεχομένως "εκπλήξεις" να έχουμε και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

Με δεδομένη την κρίση που σοβεί μεταξύ των προεδρικών του Ευάγγελου Βενιζέλου και των παπανδρεϊκών του Γιώργου Παπανδρέου, με επιφανειακό επίκεντρο τη μετατροπή του ΠΑΣΟΚ σε σχήμα δημοκρατικής παράταξης, εκ παραλλήλου με τις κεντρικές πολιτικές εξελίξεις, φαίνεται να υπάρχει κινητικότητα και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, που ενδεχομένως τελικά να επηρεάσει ακόμη και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Διακριτική σιωπή

Την ώρα που ο Ευ. Βενιζέλος εμφανίζεται να δίνει τη μάχη μαζί με τον Αντώνη Σαμαρά για τη συγκρότηση της πλειοψηφίας των 180 βουλευτών, την ώρα που ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής εμφανίζεται τουλάχιστον στο πλευρό του Αντώνη Σαμαρά σε αυτή την προσπάθεια, αίσθηση προκαλεί η διακριτική σιωπή του Γιώργου Παπανδρέου και όσων βουλευτών έχουν ανοιχτά συνταχθεί στο πλευρό του.

Τα πράγματα πήραν έντονη τροπή μόλις την περασμένη Τρίτη και μετά τη γνωστοποίηση ότι υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας θα είναι ο άλλοτε αντιπρόεδρος της Ν.Δ. και στέλεχος της κεντροδεξιάς Σταύρος Δήμας.

Οι λεγόμενοι παπανδρεϊκοί θεώρησαν την κίνηση αυτή ως μία αμιγώς περιχαράκωση κεντροδεξιάς κοπής και άρχισαν τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Η κατάσταση περιπλέχτηκε όταν το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Ευ. Βενιζέλος, ενώ είχε συγκαλέσει συνεδρίαση με στελέχη της Αυτοδιοίκησης που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ απ' όλη την Ελλάδα στην Αθήνα, τη μετέτρεψε σε εκδήλωση για τη Δημοκρατική Παράταξη ως μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ και από εκεί ανήγγειλε και επίσημα τη στήριξη της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα. Τότε, αρκετοί από τους αιρετούς που μετείχαν με παπανδρεϊκό προσανατολισμό προτίμησαν να αποχωρήσουν.

Διαφοροποίηση

Την ίδια ώρα και εκ παραλλήλου διακινούνται σενάρια περί προσπάθειας του παπανδρεϊκού μπλοκ να συγκροτήσει κόμμα υπό τη σκέπη του Γιώργου Παπανδρέου, όχι με τον ίδιο επικεφαλής, αλλά με εμφανή την παρουσία του σε αυτό. Στόχος, οι εκλογές και η διαφοροποίηση από τη μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ υπό τον Ευ. Βενιζέλο σε δημοκρατική παράταξη της κεντροαριστεράς.

Οι εξελίξεις με την πρόωρη εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας εκτιμήθηκε από τα παπανδρεϊκά στελέχη ότι τους περιορίζουν τις κινήσεις από πλευράς χρόνου. Όμως, η δήλωση το βράδυ της Τρίτης του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε, ο οποίος χαρακτήρισε την κίνηση Σαμαρά θετική εξέλιξη για την πολιτική αβεβαιότητα, ταύτισε την αβεβαιότητα αυτή με τα όσα διαδραματίστηκαν το Νοέμβριο του 2011 για την Ελλάδα στις Κάννες, λέγοντας: «Βιώσαμε αυτή την κατάσταση, αν θυμάστε, και στο Συμβούλιο των Καννών, όταν διαπραγματευτήκαμε με τον Παπανδρέου το δημοψήφισμα, το οποίο βέβαια την επόμενη ημέρα, αποσύρθηκε υπό την πίεση του τότε υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου». Η δήλωση αυτή "άναψε" το φιτίλι εκ νέου στους παπανδρεϊκούς, που θεωρούν ότι αποτελεί ομολογία "ανατροπής" του Παπανδρέου, από τον νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Μήνυμα και από την Κρήτη: «Εδώ και τώρα»

Έτσι, στελέχη από όλη την Ελλάδα και από την Κρήτη εισηγούνται τώρα στον Γιώργο Παπανδρέου πως, αν θέλει να έχει τύχη και αποκατάσταση του ονόματός του πολιτικά, αλλά και για να έχει τύχη η όποια κίνηση περί δημιουργίας νέου κόμματος, θα πρέπει εδώ και τώρα να στείλει σαφές πολιτικό μήνυμα στην κορυφαία στιγμή για ένα Κοινοβούλιο, που είναι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. «Να τους ανατρέψεις λέγοντας "όχι" κι εσύ και όσοι βουλευτές σε ακολουθούν, όπως σε ανέτρεψαν αυτοί το Νοέμβριο του 2011», είναι το μήνυμα στελεχών απ' όλη την Ελλάδα και από την Κρήτη που φτάνει στον Γιώργο Παπανδρέου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα στελέχη αυτά εκτιμούν ότι, παρά το "ναι" στον προϋπολογισμό, του Γιώργου Παπανδρέου, τυχόν "όχι" του στην εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, έχει άλλο πολιτικό βάρος, δημιουργεί μείζον πολιτικό γεγονός και στην ουσία τον φέρνει μπροστά σε δημιουργία εξελίξεων, που οδηγούν μαθηματικά πλέον στις εκλογές αφαιρώντας το πλεονέκτημα μίας αμφίσημης αντιπαράθεσης μεταξύ του κυβερνητικού μπλοκ και του μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα στελέχη αυτά υποστηρίζουν ότι το "όχι" στην προεδρική εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου και τεσσάρων ακόμη βουλευτών που φέρονται να τον ακολουθούν θα πρέπει να συνοδεύεται αυτόματα από την παραίτησή τους από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, καταγγέλλοντάς τη για συμπόρευση με τη Δεξιά, τη δημιουργία νέου κόμματος, με κεντρικό σύνθημα "αλλαγή εδώ και τώρα σε κεντροαριστερή κατεύθυνση στην προοπτική κυβερνητικού συνασπισμού με προοδευτικό πρόσημο και συνεργασία και με το ΣΥΡΙΖΑ".

Όπως υποστηρίζουν, με αυτό τον τρόπο θα δημιουργηθεί ένα ισχυρό μπλοκ προοδευτικών δυνάμεων για κυβερνητική εξουσία, δίνοντας ταυτόχρονα διέξοδο σε χιλιάδες ψηφοφόρους ανά την Ελλάδα, που δεν επιθυμούν να στηρίξουν το ΠΑΣΟΚ με τις σημερινές επιλογές του ως συμπλήρωμα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και που δυσκολεύονται να ενσωματωθούν στο ΣΥΡΙΖΑ.

Τα στελέχη αυτά δεν αμφισβητούν την εκλογική πρωτοκαθεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούν όμως ότι οι εξελίξεις αυτές, αν δρομολογηθούν κατ' αυτόν τον τρόπο, θα δημιουργήσουν σοκ όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Βολιδοσκοπούν το ενδεχόμενο υποψηφιοτήτων και στην Κρήτη

Για την ώρα, στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Γιώργος Παπανδρέου και προς τα στελέχη αυτά τηρεί σιγή ιχθύος. Όμως την ίδια ώρα στελέχη που κατά καιρούς εμφανίζονται στο πλευρό του έχουν ήδη προχωρήσει σε τηλεφωνικές επαφές και στην Κρήτη, βολιδοσκοπώντας το ενδεχόμενο υποψηφιοτήτων στην περίπτωση συγκρότησης ψηφοδελτίου από ένα νέο κόμμα με τη σφραγίδα του Γιώργου Παπανδρέου. Κατά πληροφορίες στην Κρήτη έχουν προσεγγιστεί, με ευθύνη και του Μιχάλη Καρχιμάκη, πρόσωπα όπως ο Γιάννης Σκουλάς, ο Φραγκίσκος Παρασύρης, ο Μανόλης Όθωνας, αλλά και η Λίτσα Κουρουπάκη, χωρίς να είναι διακριτό τι έχουν απαντήσει σε αυτή τη σκέψη.

Σε κάθε περίπτωση και μόνο η διακίνηση ενός τέτοιου σεναρίου μεταξύ των Παπανδρεϊκών στελεχών καθιστά πλέον βέβαιο ότι όσο ο Γιώργος Παπανδρέου και οι συν αυτώ βουλευτές εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ για την ώρα δεν τοποθετούνται δημόσια για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά προτιμούν τη σιωπή, κι αν αυτό συνεχιστεί μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου, που είναι η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, το θερμόμετρο θα αρχίσει να ανεβαίνει και στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας των 155 βουλευτών και ειδικότερα των 28 που αποτελούν την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Γιώργος Σαχίνης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News