default-image

"Βόμβες" πανεπιστημιακού για Ρίχτερ

Απόψεις
"Βόμβες" πανεπιστημιακού για Ρίχτερ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με μία δημόσια δήλωση-"βόμβα" ο καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης Βασίλης Δαφέρμος, ένας εκ των πέντε καθηγητών που ζήτησαν έκτακτη γενική συνέλευση του Τμήματος για την υπόθεση Ρίχτερ, όχι μόνο παίρνει θέση στα γεγονότα ζητώντας μάλιστα «συγνώμη» από την κοινωνία της Κρήτης για το πολιτικό ατόπημα που - όπως λέει - διέπραξε το τμήμα του αναγορεύοντας τον Ρίχτερ σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης, αλλά ζητάει μέχρι και την παραίτηση του αναπληρωτή του πρύτανη Βασίλη Καρδάση, γιατί με την παρουσία του, όπως αποκαλύπτει, στην εν κρυπτώ αναγόρευση του Ρχίτερ νομιμοποίησε μία διαδικασία που αμαύρωσε τελικά την εικόνα του Πανεπιστημίου στη Κρήτη αλλά και εκτός αυτής.

Ο κ. Δαφέρμος στην ίδια δήλωση του αφήνει να διαφανεί για πρώτη φορά 'οτι το βιβλίο του κ. Ρίχτερ για την Κρήτη ακροβατεί στα όρια μεταξύ ιστορικής επιστήμης και ρατσιστικής προπαγάνδας (!) και προτρέπει όλο το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης να ζητήσει δημόσια συγνώμη από την κοινωνία της Κρήτης. Μάλιστα ο Βασίλης Δαφέρμος προχωράει σε συνολική αποτίμηση του βιβλίου του Ρίχτερ για την Κρήτη, σημειώνοντας ότι το Τμήμα του επί της ουσίας βράβευσε τις πολιτικές απόψεις Ρίχτερ, που εξισώνει την κτηνωδία του κατακτητή με την αντίσταση των Κρητικών.

Ολόκληρη η επιστολή που αναμένεται να προκαλέσει σάλο εντός και εκτός του Πανεπιστημίου Κρήτης αναφέρει:

«Ρέθυμνο 7-12-14

Δημόσια δήλωση του Βασίλη Δαφέρμου,

αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Αγαπητοί συνάδελφοι, συμπατριώτες Κρητικοί

Σαν καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης αισθάνομαι την ανάγκη να ζητήσω ταπεινά συγνώμη από τον περήφανο Λαό της Κρήτης για το πολιτικό ατόπημα που διαπράξαμε να ανακηρύξουμε επίτιμο διδάκτορα του Π.Κ. το γερμανό καθηγητή Χ. Ρίχτερ. Αλλά πιστέψτε με, αυτό έγινε από άγνοια. Δεν είχαμε ακριβή πληροφόρηση για το τελευταίο του βιβλίο, αλλά και για τη γενικότερη στάση του, τον τελευταίο καιρό. Ο καθηγητής Ρίχτερ σε αυτό το βιβλίο του σαφέστατα ακροβατεί επικίνδυνα μεταξύ ιστορικής επιστήμης και ρατσιστικής προπαγάνδας, εξισώνει το δίκαιο αγώνα του κρητικού λαού με τη ναζιστική θηριωδία, δηλ. το θύμα με το θύτη, και αποδύεται σε μια απέλπιδα προσπάθεια να "απομυθοποιήσει", όπως λέει ο ίδιος, τη Μάχη της Κρήτης.

Για την ακρίβεια, δεν κάνει λόγο για τη Μάχη της Κρήτης, αλλά για την "Κατάκτηση της Κρήτης", λες και η Κρήτη είναι καμιά βραχονησίδα. Στην προσπάθειά του να υποβαθμίσει τον αγώνα των Κρητικών αναπόφευκτα καταλήγει σε πολιτικές και επιστημονικές ελαφρότητες. Λέει, για παράδειγμα, ότι πραγματοποιούσαμε, εμείς οι Κρητικοί, "νυχτερινές επιθέσεις" και δεν αφήναμε "τους Γερμανούς στρατιώτες να ξεκουραστούν", ώστε να σφάζουν και να καίνε καλύτερα τη μέρα. Πάλι καλά που δε μας είπε να κερνάμε τους καταϊδρωμένους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές στο Μάλεμε, παγωτά. Οι πολιτικές αφέλειες όμως του κ. Ρίχτερ δεν έχουν τελειωμό. Μας υποδεικνύει με σαφήνεια και τον τρόπο με τον οποίο θα αντισταθούμε στους Γερμανούς φονιάδες. Θέλει από μας "σύγχρονο' και 'πολιτισμένο" τρόπο αντίστασης, όχι δρεπάνια και μαχαίρια!! Θα γελάσει κάθε πικραμένος, μου φαίνεται, όταν η ακριβής μετάφραση, από το γερμανικό πρωτότυπο, φτάσει στα χέρια μας. Το λέω αυτό διότι κάτι μου λέει ότι ο Γερμανός καθηγητής τα λέει πιο "βαριά" στο γερμανικό πρωτότυπο.

Και καλά, ο Γερμανός καθηγητής λέει αυτά που λέει και είναι αυτός που είναι. Εμείς τι κάνουμε; Κι όταν λέω εμείς, εννοώ τους μάχιμους καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης. Σε ό,τι με αφορά, ανησυχώ για δυο πράγματα:

* Πρώτον, για το βαθύ χάσμα που ανοίχθηκε ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο και την τοπική κοινωνία εξαιτίας της άτυχης ανακήρυξης.

* Δεύτερον, για το βαθύ ρήγμα στην εξωτερική μας πολιτική, για τον ίδιο λόγο. Με τι διαπραγματευτικά κότσια θα προσέλθουμε στη συζήτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις; Αφού δεχτήκαμε ότι κι δυο (Έλληνες και Γερμανοί) κάναμε ακρότητες, σφάλαμε κι οι δυο, γιατί να ζητάει ο ένας να τον πληρώσει ο άλλος; Οι θυσίες στο Κοντομαρί, στα Ανώγεια, στη Βιάννο, οι εκτελέσεις, οι λεηλασίες και οι αθλιότητες των Γερμανών, εξαιτίας της ανακήρυξης, διαγράφονται με μια μονοκοντυλιά. Δεν υπάρχουν πληγές στο σώμα την Κρήτης. Οι Γερμανοί δεν έκαψαν, δεν σκότωσαν, δεν εξανδραπόδισαν. Δεν υπήρξε τίποτε. Απλά ήρθαν μια βόλτα...!

Αυτό είναι κύριοι συνάδελφοι/καθηγητές του Π.Κ., είτε μας αρέσει είτε όχι, το βαθύτερο νόημα της απονομής του διδακτορικού στον κ. Ρίχτερ.

Επομένως αυτό είναι επονείδιστο. Είναι ύβρις στο πρόσωπο της Κρήτης. Και πρέπει πάραυτα να ανακληθεί. Κι ακόμη πρέπει άμεσα, χωρίς μακρόσυρτες αναλύσεις, κουλτουριάρικες και βολικά γενικόλογες προσεγγίσεις, να δείξουμε έμπρακτη μεταμέλεια, να ζητήσουμε συγνώμη από την κοινωνία της Κρήτης. Τι εννοώ;

Σαφέστατα θα πρέπει να υπάρξουν παραιτήσεις και μάλιστα σε υψηλό επίπεδο, στην ιεραρχία του Π.Κ. Σκέφτομαι ότι αν, ο αναπληρωτής πρύτανη, ο καθηγητής κ. Βασίλειος Καρδάσης δεν πήγαινε στην τελετή ανακήρυξης να τη νομιμοποιήσει με την παρουσία του, διαρκούσης της κατάληψης των φοιτητών, αυτή η καταστροφική απονομή δε θα είχε γίνει. Διότι, το άλλο μέλος της Πρυτανείας, που εκπροσωπεί τον πρύτανη, η αναπληρώτρια πρύτανη, η καθηγήτρια κ. Ελένη Παπαδάκη ποτέ και με τίποτε δε θα πήγαινε. Αυτό προκύπτει από τη μέχρι τώρα στάση της. Ήταν και παραμένει πολιτικά, και όχι μόνον, άμεμπτη. Στο λογαριασμό επομένως της αναπλήρωσης του κ. πρύτανη απομένει μόνον ο κ. Καρδάσης. Αλήθεια, τι τον έσπρωξε να πάει; Τι τον έκανε να παραβλέψει τις ζωηρές αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία; Κι αφού είδε όλον αυτό τον κόσμο να διαμαρτύρεται, γιατί δεν πρότεινε αναβολή, ώστε να συνεδριάσουν τα θεσμικά όργανα του Πανεπιστημίου να συζητήσουν το ζήτημα; Σώνει και καλά έπρεπε διαρκούσης της κατάληψης να γίνει αυτή η ανακήρυξη; Στο όνομα, άραγε, τίνος ιδανικού; Βαριές πολιτικές ευθύνες λοιπόν για τον κ. Καρδάση. Αν δεν παραιτηθεί, αυτοδίκαια του αφιερώνονται οι στοίχοι της Κικής Δημουλά: "Δεν έφταιγε αυτός. Τόσος ήτανε…".

Τελειώνοντας, θα ήθελα να επισημάνω ότι η θλιβερή υπόθεση της ανακήρυξης του κ. Ρίχτερ ως επίτιμου διδάκτορα είναι ικανή να αμαυρώσει την ιστορία του καλύτερου Πανεπιστημίου της Ελλάδας. Του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ας συνεδριάσουν λοιπόν τα θεσμικά όργανα του Πανεπιστημίου μας, για να ξεπλύνουμε από πάνω μας τη ντροπή.

Υποκλίνομαι στην κρητική λεβεντιά.

Βασίλης Δαφέρμος, αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικής Στατιστικής του Πανεπιστημίου Κρήτης».

Ο καθηγητής μιλώντας στο Ράδιο 9,84 και στο Γιώργο Σαχίνη, επανέλαβε τη συγνώμη του προς τους Κρητικούς, έκανε λόγω ενδεχόμενα και υφαρπαγή της υπογραφής του και τάχθηκε υπέρ της ανάκλησης της απόφασης.

Του Γιώργου Σαχίνη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News