Γιώργος Σαχίνης

Tροπολογία για τη φοίτηση κρατουμένων εξ αποστάσεως-- Η απάντηση της οικογένειας του Νίκου Ρωμανού στον Αθανασίου

Tροπολογία για τη φοίτηση κρατουμένων εξ αποστάσεως

Στο ΓΛΚ η τροπολογία - Ανοιχτό και το θέμα της φοίτησης με βραχιολάκια για τους κρατούμενους - Η απάντηση της οικογένειας του Νίκου Ρωμανού στον Αθανασίου

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα κατατεθεί η τροπολογία που συνυπογράφουν οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Παιδείας για τη φοίτηση κρατουμένων εξ αποστάσεως, ενώ την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή.

Σύμφωνα με την τροπολογία θα δίνεται η δυνατότητα στον κρατούμενο να φοιτεί εξ αποστάσεως παρακολουθώντας τα μαθήματα και τα εργαστήρια.

Στην παραγρ.1 του άρθρου 58 του ν.2776/1999 «Σωφρονιστικός Κώδικας», προστίθεται εδάφιο που έχει ως εξής:

«Με κοινή απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Παιδείας και Θρησκευμάτων,  καθορίζονται οι προϋποθέσεις, ο τρόπος και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εξ' αποστάσεως παρακολούθηση μαθημάτων και εργαστηρίων, καθώς και η συμμετοχή στις εξετάσεις των ανωτέρω φοιτητών κρατουμένων, καταδίκων και υποδίκων, σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών της σχολής στην οποία φοιτούν, σε περίπτωση που δεν χορηγούνται σ' αυτούς οι από τα αρμόδια όργανα εκπαιδευτικές άδειες»

«Με την προτεινόμενη ρύθμιση διασφαλίζεται το δικαίωμα των κρατουμένων, καταδίκων και υποδίκων, στην εκπαίδευση και ειδικότερα διευκολύνεται η φοίτηση αυτών, καθώς θεσμοθετείται η δυνατότητα παρακολούθησης μαθημάτων και εργαστηρίων εξ αποστάσεως και η συμμετοχή τους στις αντίστοιχες εξετάσεις, μέσω των δυνατοτήτων που παρέχει σήμερα η τεχνολογία, στις περιπτώσεις που οι κρατούμενοι δεν έχουν λάβει εκπαιδευτική άδεια.

Με το μέτρο αυτό, που οι λεπτομέρειες υλοποίησής του θα καθορισθούν με Κ.Υ.Α. των Υπουργών Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Παιδείας και Θρησκευμάτων, δίδεται στον κρατούμενο δυνατότητα άλλης μίας επωφελούς για την ανάπτυξη της προσωπικότητας , του χαρακτήρα και της συμπεριφοράς του ενασχόλησης, αλλά και διευκολύνεται η κοινωνική του επανένταξη».   

Συνεπώς, ανοιχτό αφήνει ο υπουργός Δικαιοσύνης το θέμα της χρήσης ηλεκτρονικού βραχιολιού για περιπτώσεις υπόδικων κρατουμένων που έχουν πετύχει σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ όταν θα αρχίσει να εφαρμόζεται το ευνοϊκό αυτό μέτρο για τους κρατούμενους.

Όχι στην εξ αποστάσεως μάθηση

Επιστολή με την οποία απορρίπτουν την πρόθεση του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση για να μπορεί να σπουδάζει εξ' αποστάσεως ο γιος τους, έδωσαν στην δημοσιότητα οι γονείς του Νίκου Ρωμανού.

ΟΛΗ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Όχι άλλα νεκρά παιδιά

Ο κ. Αθανασίου δήλωσε χθες ότι προσπαθεί μάταια να επικοινωνήσει μαζί μας.

Είναι παράδοξο ότι δεν χρησιμοποίησε το τηλέφωνο επικοινωνίας που είχαμε θέσει στη διάθεσή του όταν, πριν από 7 ημέρες, ζητήσαμε να τον συναντήσουμε.

Είναι θλιβερό να ψεύδεται ισχυριζόμενος ότι ο Νίκος σιτίζεται με υγρή τροφή. Απαιτούμε να εκδοθεί σήμερα ιατρικό ανακοινωθέν για να φανεί η αλήθεια.

Ο κ. Αθανασίου προτείνει την εξ αποστάσεως μάθηση.

Είναι εξοργιστικό να δείχνει ότι αγνοεί τον λόγο ύπαρξης των αδειών σε κρατούμενους. Οι άδειες βγάζουν τον κρατούμενο από το άβατο της φυλακής για να τον επανασυνδέσουν με την κοινωνία. Οι εκπαιδευτικές άδειες κρατάνε τη μόρφωση ζωντανή, δεν την αποστειρώνουν, τη συνδέουν με το κοινωνικό περιβάλλον για να τη μετουσιώσουν σε παιδεία.

Είναι ανεπίτρεπτο να προτείνονται εικονικά δικαιώματα όταν η απεργία πείνας του γιου μας είναι πραγματική.

Ο χρόνος πιέζει αμείλικτα. Η απάντηση είναι μία. Αλλιώς, η Ελλάδα σε λίγες μέρες θα θρηνεί τον πρώτο νεκρό πολιτικό κρατούμενο από απεργία πείνας.

Δεν είναι δυνατόν να χτιστεί το μέλλον πάνω στον Θάνατο.

Οι γονείς του Νίκου Ρωμανού

Παυλίνα Νάσιουτζικ, Γιώργος Ρωμανός

Σχόλια