Γιώργος Σαχίνης

AOZ Κύπρου: To γελοίον της υπόθεσης συνεχίζεται…

Όταν δεν μπορεί ένας "πολιτικός" να κάνει κάτι και γελοιοποιεί με όσα λέει την Ελλάδα και τους Έλληνες ή τη Κύπρο και τους Κυπρίους, το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να παραιτηθεί. Να ξεκουμπισθεί.

Του καθηγητή Γ. Ζουγανέλη

Όταν δεν ανακηρύσσεις συνολικά την ΑΟΖ σου με γεωγραφικές συντεταγμένες σταλμένες στον ΟΗΕ αλλά παραπλανείς το λαό σου με μια παρέα απο πληρωμένους παπαγάλους για το "δίκαιο" της Κύπρου και της Ελλάδας στο θέμα της ΑΟΖ είσαι για σφαλιάρες. Δεν κάνεις ούτε για Πρόεδρος ούτε για Πρωθυπουργός. Ξεφτυλίζεις ακόμη και τους μπαγλαμάδες.

Η προκήρυξη οικοπέδων σε διεθνή ύδατα απο Ελλάδα και Κύπρο, η φορολόγηση των πολυεθνικών με περίεργα και πολλές φορές άγνωστα συμβόλαια τα οποία είναι σε γνώση της ΕΕ και το κόλπο της συνεκμετάλλευσης στα σύνορα των ΑΟΖ με όμορες χώρες είναι παιγνίδια που έχουν ήδη καεί. Στο μέλλον, οι ΗΠΑ θα παρακαλέσουν να υπάρχουν ΑΟΖ με αυξημένα δικαιώματα σε όλες τις θάλασσες. Μετά από χρόνια θα γίνω περισσότερο αντιληπτός.

Ο ερχομός του αντιπροέδρου Μπάιντεν στη Τουρκία εξηγεί τη παρουσία των ΗΠΑ στην Ουκρανία αλλά και το ενδιαφέρον των πετρελαϊκών εταιρειών για όσα πρόκειται να γίνουν στη περιοχή. Είναι γνωστό ότι ο Μπάιντεν έχει μεγάλες άκρες σε πετρελαϊκές εταιρείες.

Τουρκία και Ουκρανία είναι χώρες που αναγκαστικά χρονικά θα έχουν παράλληλη εξέλιξη.

Η παρουσία της Ρωσίας στη Ταρτούς και ένας αγωγός απο το Ιράν προς αυτή, με τη βοήθεια της Κίνας θα βάλει φωτιά στα μπατζάκια πολλών. Περιμένω εξελίξεις στο θέμα πέραν απο τις τελευταίες Κινζεικές δηλώσεις για τη δημιουργία 16 ναυτικών βάσεων σε όλο τον κόσμο.

To ΣΥΡΙΖΑ θα μείνει για λίγο. Γιατί να μη πάμε στο μετά;

Οι δυνατότητες του ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστές. Δεν υπάρχουν. Μέχρι και η Αγγελοπούλου τους πρότεινε να τους κάνουν μάθημα απο τη ΜΚΟ του Κλίντον. Πάμε για νέους Ολυμπιακούς, στους οποίους θα φαγωθούν τα εισοδήματα - αν τελικά πειτρέψουν οι φίλοι της Τορυκίας να υπάρξουν - απο τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Ελλάδας.

Στη παρούσα  πολιτική κατάσταση και όπως αυτή εξελίσσεται, κανείς απο το πολιτικό σύστημα δεν έχει ανάστημα να ασκήσει πολιτική είτε με βάση τον ιμπεριαλισμό είτε με βάση τον αριστερό δρόμο και τον αντιεθνικισμό. Έχω βαρεθεί να καίω αλλά μου αρέσει…

Όταν θέλει να κάνει κάποιος πολτικός αρχηγός κάτι, κάπου θα βρεί ένα μοντέλο σκέψης για να δικαιολογήσει τις πράξεις του στο λαουτζίκο. Αυτό που πρέπει οι πολίτες να μετρούν είναι τη συνέπεια και τη πολτική ευστάθεια του κάθε πολιτικού, τη πολιτική του και διαχρονική του διαύγεια, την ευασθησία και την αντίληψη που διαθέτει, τη συνεχή του παρουσία στα μεγάλα προβλήματα και στη ταχύτητα αρχειοθέτησης των αναγκών για τη λήψη αποφάσεων. Αυτά δεν τα βλέπει κανείς σε κανένα κόμμα. H χώρα θα συνεχίσει με αυτό το χάλι;

Αυτά που χρειάζεται ένας πολιτικός για να κυβερνήσει μια χώρα, δεν μαθαίνονται διαβάζοντας ένα ιστολόγιο ή ακούγοντας τις συζητήσεις στα ΜΜΕ ή σε κάποιο Ελληνικό μοιρολόι γατιών σε λαγούμι.

Οι ιδέες πλέον αντιγράφονται, ενώ η τεχνολογία είναι  το στοιχείο που μπορεί να αλλάξει κάθε πολιτική απόφαση. Θα το αντέξουν αυτό που τους έρχεται; Δεν το βλέπω. Δεν το βλέπω γιατί δεν θα μπορούν να αντιληγφθούν αλλά και περισσότερο να ακολουθήσουν τις εξελίξεις, τα δρώμενα…

Ελλάδα και Κύπρος, παραμένουν τεχνολογικά στην εποχή με τα καθρεφτάκια

Ας δούμε ένα παράδειγμα για να αντιληφθείτε το χαμηλό επίπεδο της εξουσίας ένθεν εγκείθεν απο επιστημονική και τεχνολογική πλευρά. Το Βάρβαρος μετά τις διδιάστατες έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου θα κάνει - λένε οι Τούρκοι - και τρισδιάστατες έρευνες.  Στην Ελλάδα και τη Κύπρο αυτό το αποδέχτηκαν, κάτι που δείχνει όχι μόνο πόσο χαμηλά είναι οι χώρες αυτές σε τεχνολογικά θέματα αλλά και τον τρόπο που αντιμετωπίζουν ότι δεν ξέρουν.

Το συγκεκριμένο γεγονός με κάνει να αντιληφθώ ότι οι Τούρκοι δεν ξέρουν απο αναλύσειςσεισμικών και φυσικά ούτε και οι επαίοντες σε Ελλάδα και Κύπρο. Ξέρετε σε πόσα συμπεράσματα καταλήγω απο αυτό και μόνο το γεγονός; Στο εξής ένα…

Ελλάδα και Κύπρος κινδυνεύουν απο αυτούς που τις κυβερνούν αλλά και τους ανόητους που θέλουν να τις κυβερνήσουν.

Υπάρχει χάος εξ αντανακλάσεως και στις δύο κοινωνίες και σε όλα τα επίπεδα. Δεν θα περάσουν καλά.

Είδα και πως αντιμετωπίσθηκε επιστημονικά το θέμα της Αμφίπολης αλλά και πως ακόμη αντιμετωπίζεται. Σταματώ εδώ, απο πολύ ευγένεια. Απο ευγένεια, όταν είχα δώσει συνέντευξη σε τηλερόραση της Κρήτης δεν είπα ότι για τα ποτάμια της θάλασσας ξέρουν περισσότερα τα παιδιά του δημοτικού στην Ιαπωνία παρά κάτι φερόμενοι ωε ερευνητές σε ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας. Απο ευγένεια. Απο ευγένεια και μόνο δεν μιλάω για το τρόπο που γίνεται η έρευνα για σπάνιες γαίες στην Ελλάδα. Απο ευγένεια.

Η ώρα ταν Παπατζήδων

Όταν η ανοησία και η ανικανότητα γίνεται πολιτική θέση τότε η αλλαγή είναι κοντά αλλά με τι αντίκρυσμα και για πόσο. Θα υπάρξει πολύς πόνος αν δεν γίνει αυτό που πρέπει το συντομότερο.

Κάνετε πολλά αντιπαραγωγικά πράγματα στην Ελλάδα. Oι δρόμοι εκτός απο διόδια, τί άλλο παράγουν βουλευτές, Πρωθυπουργούς και Ποτάμια για να  πάνε να πνιγούν;

Κακώς ο Σαμαράς συναντιέται με το Πρωθυπουργό της Τουρκίας Νταβούτογλου στην Ελλάδα. Κακώς ασχολείστε και πολλοί με όσα γράφει στα βιβλία του ο Νταβούτογλου.

Ο Νταβούτογλου δεν τά έχει γράψει επειδή τα πιστεύει αλλά γιατί κάτι πρέπει να πουλήσει στο εσωτερικό της Τουρκίας, κάτι για να τον κρατήσει για πολλά χρόνια στην εξουσία.  Εκτός αυτού, μη θεωρείτε και δεδομένο ότι τα βιβλία οι πολιτικοί τα γράφουν μόνοι τους…

Πώς μπορεί κάποιος, ακόμη και ο Σαμαράς, να συζητά με κάποιο ξένο για το πως θα μοιράσει την περιουσία της Ελλάδας και της Κύπρου εν αγνοία των πολιτών τους. Αυτό είναι κάτι που μόνο όποιος δεν έχει Ελληνική Παιδεία το αντιλαμβάνεται.

Κακώς ο Αναστασιάδης δεν έχει ήδη μπλοκάρει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ αλλά απειλεί ότι θα το κάνει. Πού τα πουλάει αυτά;

Ακόμη και αν δεχτώ (που δεν το δέχομαι) τη φρασεολογία της πολτικής Κυπριακής ευλιγισίας, ότι δηλαδή η Κύπρος έχει ανακηρύξει ΑΟΖ, o Αναστιάδης έχοντας μια Τουρκία να κάνει έρευνα στην ΑΟΖ της πατρίδας του (χωρίς μνημόνια, όπως η Ελλάδα του Παπούλια) απειλεί ακόμη με "ΘΑ", απο τη στιγμή που το θέμα ακόμη υπάρχει και ενώ έχει ήδη πέσει ένα αεροπλάνο στη περιοχή; Αίσχος.

Οι ΗΠΑ όπως και άλλες χώρες δεν θέλουν ανακήρυξη των ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου. Θέλουν η περιοχή της Μεσογείου να είναι μια περιοχή χωρίς σύνορα. Δεν το κάνουν για αντιρατσιστκούς λόγους - αυτά έχουν βάλει άλλους να τα πουλάνε - αλλά για τα οικονομικά συμφέροντα των πετρελαϊκών εταιρειών που τους ανέβασαν στην εξουσία, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Όλοι παρείτσα είναι και ο γύφτος χώρια.

Σημειώστε ότι για να περάσουν αγωγοί φυσικού αερίου απο την ΑΟΖ του ενός κράτους στην ΑΟΖ ενός άλλου κράτους διαμέσου της ΑΟΖ ενός τρίτου κράτος, πρέπει να υπάρχει συμφωνία με το τελευταίο. Στο σημείο αυτό διερωτάται κανείς, γιατί δεν έχουν συμφωνήσει για τα σύνορα των ΑΟΖ τους Ελλάδα και Κύπρος. Με τί αντάλλαγμα δεν το κάνουν και γιατί καμμία αντιπλοίτευση στις δύο χώρες δεν το έχει φέρει στη Βουλή. Δεν υπάρχουν Εθνικά θέματα. Υπάρχουν μόνο οικονομικά θέματα που τα βάφουν οι πολιτικοί "Εθνικά", για να μη λένε αργότερα πώς απόκτησαν τεράστιες περιουσίες.

Η χώρα καίγεται και εσείς τους χαζεύετε

H χώρα καίγεται και εσείς χαζεύετε στα ΜΜΕ τα ληγμένα. Χτές είδα σε ένα video και έναν υποψήφιο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν ήταν κάτι συγκλονιστικό. Σκέφτομαι τη κατάσταση του Στρατού σε τί χάλια είναι αυτή τη στιγμή, αφού παλιά ήταν πολύ χειρότερα…

Τώρα τελευταία τα κόμματα ψάχνουν υποψήφιους Προέδρους μέσα απο στρατηγούς. Για τόσο χάλι μιλάμε.

Τα σπίρτα τα μετράνε;

ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΚΑΛΑ ΛΕΜΕ.

Σχόλια