default-image

Αυξήθηκαν οι κροίσοι

Απόψεις
Αυξήθηκαν οι κροίσοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπορεί ο αριθμός των Ελλήνων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας να έχει αυξηθεί, λόγω της χειρότερης μεταπολεμικά ύφεσης που πλήττει την Ελλάδα, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, έχουν αυξηθεί σημαντικά και οι πλούσιοι!

Τα παραπάνω αποκαλύπτονται από έκθεση για την αύξηση του πλούτου παγκοσμίως που συνέταξαν οι εταιρείες Wealth-X και UBS.

Πόσοι είναι οι κροίσοι στην Ελλάδα;

Ειδικότερα, στην Ελλάδα ο αριθμός των ατόμων με εξαιρετικά υψηλή καθαρή αξία περιουσίας (UHNWI), δηλαδή των πολυεκατομμυριούχων, αυξήθηκε το 2014 σε 565 από 505 το 2013. Ταυτόχρονα, η συνολική περιουσία των Ελλήνων κροίσων ανέρχεται σε 70 δισ. δολάρια από 60 δισ. δολάρια (+16,7%), ενώ σε συνολικά 60 χώρες η Ελλάδα εμφανίζει τις καλύτερες επιδόσεις σε επίπεδο συσσώρευσης πλούτου και αύξησης των πλουσίων.

Οι πλούσιοι ανά τον κόσμο

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Ευρώπη ανήκει μαζί με τη Βόρειο Αμερική και την Ασία στις τρεις περιοχές του πλανήτη με την πιο εντυπωσιακή αύξηση πλούτου τόσο σε πληθυσμό όσο και σε αξία.

Παγκοσμίως, η Ευρώπη ανήκει μαζί με τη Βόρειο Αμερική και την Ασία στις τρεις περιοχές του πλανήτη με την πιο εντυπωσιακή αύξηση πλούτου. Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση, υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ της βορειοδυτικής, της βορειοανατολικής και της ανατολικής Ευρώπης. Για παράδειγμα, ενώ στις «χτυπημένες» από την κρίση Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα ο ρυθμός των πολύ πλούσιων ατόμων αυξήθηκε σε ποσοστό της τάξεως του 10%, στη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία η αντίστοιχη αύξηση ήταν χαμηλότερη, συγκριτικά με τον μέσο όρο του 8,9%.

Παγκοσμίως, δεύτερη σε αριθμό κροίσων και μέγεθος περιουσίας έρχεται η Γερμανία, που διαθέτει 19.095 κροίσους, έναντι 58.068 το 2013, η περιουσία των οποίων ανέρχεται στα 8,3 δισ. ευρώ. Την πρώτη θέση καταλαμβάνουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου η αξία του πλούτου αυξήθηκε κατά 34,2%, σε 255 δις δολάρια από 190 δις το 2013.

Πόσα χρήματα βγάζουν οι πλουσιότεροι του κόσμου;

Μπορεί ένας μέσος Έλληνας να βγάζει κάθε μήνα περί τα 1.000 ευρώ - στην καλύτερη περίπτωση -  ωστόσο το «ημερομίσθιο» των 85 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο άγγιξε κατά τη διάρκεια του Μαρτίου 2013 έως τον Μάρτιο του 2014 τα 668 εκατομμύρια δολάρια!

Τα παραπάνω στοιχεία για τους κροίσους του κόσμου δημοσιεύτηκαν από την ΜΚΟ Oxfam.

O Μπιλ Γκέιτς, σύμφωνα με τη ΜΚΟ, «αν ρευστοποιούσε όλη του την περιουσία και δαπανούσε 1.000.000 δολάρια την ημέρα, θα του έπαιρνε 218 χρόνια για να ξοδέψει όλο του τον πλούτο. Βέβαια, στην πραγματικότητα, ποτέ δεν θα ξέμενε από χρήματα, αφού έστω και το χαμηλότερο επιτόκιο ύψους 2% θα του επέστρεφε πίσω 4.200.000 δολάρια κάθε ημέρα».

Η Oxfam ανέφερε ακόμη ότι ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων στον κόσμο διπλασιάστηκε σε 1.645 από το 2009 έως και το 2014.

Πηγή: zougla.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News