default-image

Τουρκικά παζάρια με τρυπάνια και στο βάθος συνεργασία με τον ενεργειακό κολοσσό Shell

Απόψεις
Τουρκικά παζάρια με τρυπάνια και στο βάθος συνεργασία με τον ενεργειακό κολοσσό Shell

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο οι Τούρκοι συνεχίζουν ακάθεκτοι να αναζητούν πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου, με την Ρουμανία να αποτελεί τον επόμενο σταθμό αναζήτησης, αναφέρει ο τουρκικός Τύπος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, με θετικό μάτι βλέπει η Ρουμανία την πιθανή πώληση μιας ειδικής πλατφόρμας για την εξόρυξη πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα την τουρκική εφημερίδα "Βατάν", η οποία αναφέρει ότι θα στοιχίσει 1,5 δισ. ευρώ.

Η τουρκική εφημερίδα εφημερίδα γράφει ότι, η πλατφόρμα μπορεί να παραδοθεί σε χρονική διάρκεια δύο χρόνων, και προσθέτει ότι ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ δήλωσε ότι «στην περιοχή δουλεύουμε με την Shell. Αν σε ένα χρόνο έχουμε ενδείξεις ότι υπάρχει πετρέλαιο θα τοποθετήσουμε πλατφόρμα», κατέληξε ο ίδιος.

Η τουρκική εφημερίδα γράφει πως η Τουρκία ζήτησε από το Αζερμπαϊτζάν την προμήθεια αυτής της ειδικής πλατφόρμας, ωστόσο η απάντηση ήταν αρνητική. «Οι σχέσεις μας με τους Ελληνοκύπριους είναι πολύ καλές», φέρεται να δήλωσε η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν.

Επίσης οι Τούρκοι δυναμιτίζουν το κλίμα, ενδεικτικό των μελλοντικών προθέσεων τους γράφοντας στο άρθρο ότι, «το ελληνικό πολεμικό ναυτικό αποφάσισε να στείλει στην περιοχή μια φρεγάτα και το υποβρύχιο «Πρωτεύς». Η ελληνική κυβέρνηση διαρρέει ότι, «Αν κριθεί απαραίτητο, μπορούμε να στείλουμε το σύνολο του στόλου μας». Ένας αξιωματούχος του ελληνικού Πενταγώνου δήλωσε στον ελληνικό τύπο, «ότι τα παιχνίδια στην Μεσόγειο θάλασσα είναι πολύ επικίνδυνα για όλα τα μέρη».

Ο τουρκικός Τύπος σιγά-σιγά και σταδιακά ανεβάζει του τόνους, συμμετέχοντας και αυτός στο όλο ιδιότυπο παιχνίδι της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα στο όλο εγχείρημα συμμετέχουν και τουρκικά κανάλια.

Σύμφωνα με το pentapostagma.gr και σε άρθρο μας, αναφέραμε την "ύπουλη" στάση που τηρεί έως τώρα η Βρετανία, που προσπαθεί ακυρώσει στην πράξη όλες τις προσπάθειες της Κύπρου να καταδικαστεί ο νέος τουρκικός "Αττίλας" από την ΕΕ. Ο ένας λόγος της βρετανικής ανθελληνικής στάσης που είχαμε αναφέρει, ανάγεται πιθανόν στο σχέδιο Ανάν, και στην προσπάθεια "κατασκευής" εθνικού εναέριου χώρου» και θαλάσσιας ζώνης στις βρετανικές βάσεις.

Ο άλλος λόγος απλά τον υποπτευόμαστε, και έχει να κάνει με εταιρίες κολοσσούς στον τομέα της ενέργειας, και στην προσπάθεια εκμετάλλευσης των κυπριακών κοιτασμάτων. Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, δήλωσε ότι «στην περιοχή δουλεύουμε με την Shell».

Την γνωστή αγγλοολανδική εταιρεία κολοσσό. Έτσι εξηγείται λοιπόν, η στάση της Βρετανίας που προσπαθεί με «νύχια και με δόντια», να αρπάξει αυτά που πάντα επιβουλεύονταν στην μαρτυρική Κύπρο. Και ίσως αυτή η συνεργασία να μαρτυρά γενικώς την βρετανική στάση τα τελευταία 40 χρόνια. Όπως και η Γαλλία με το σχέδιο Ντε Γκωλ τη δεκαετία του 1960, στην ουσία δεν "έφυγε" ποτέ από τα αποικίες της στην Αφρική, έτσι και η Βρετανία συμπεριφέρεται στην Κύπρο σαν επικυρίαρχος στην Νήσο. Πολλά εξηγούνται και βγαίνουν στην επιφάνεια, διότι τίποτα δεν μένει για πάντα κρυφό.

Πηγή: pentapostagma.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News