default-image

Παρακολουθήσεις: Οι κρυφοί τρόποι με τους οποίους μας ελέγχουν

Απόψεις
Παρακολουθήσεις: Οι κρυφοί τρόποι με τους οποίους μας ελέγχουν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θεωρείτε ότι δεν παρακολουθήστε; Ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας Bruce Schneier υπογραμμίζει και προειδοποιεί ότι παρακολουθούμαστε σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ότι θα νομίζαμε.

Πολλοί όταν σκέφτονται για το ενδεχόμενο της κυβερνητικής παρακολούθησης και της παρακολούθησης από επιχειρήσεις, αναφέρουν ότι δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν, επειδή δεν έχουν τίποτα να κρύψουν.. Η απάντηση του Schneier είναι η εξής: «Τους ρωτάω για το ύψος του μισθού τους, και δεν μου απαντάνε.. Τους ρωτάω πολύ προσωπικές λεπτομέρειες και δεν μου απαντούν.. Η απάντηση ότι «δεν έχω τίποτα να κρύψω» είναι ένα «ανόητο σχόλιο».

Ακόμη χειρότερα, η καθημερινή μας συμπεριφορά παρακολουθείται με τρόπους που δεν μπορούμε καν να συνειδητοποιήσουμε - και αυτές οι λεπτομέρειες, καθώς και πολλές ακόμη είναι διαθέσιμες σε όλους - και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανά πάσα στιγμή εναντίον μας…

Ο Schneier, που μίλησε στο Συνέδριο του BBC με Θεματική «Οι Ιδέες που θα Αλλάξουν τον Κόσμο του Μέλλοντος» (σ.σ. pentapostagma.gr - Future's World-Changing Ideas) στις 21 Οκτωβρίου, βοήθησε τον δημοσιογράφο Glenn Greenwald να αναλύσει τα απόρρητα έγγραφα της NSA που παρέδωσε ο Edward Snowden.

Σχεδόν οτιδήποτε κάνουμε στις μέρες, όλες μας οι ενέργειες μπορούν να παρακολουθηθούν, επισημαίνει ο Schneier. «Οτιδήποτε κάνουμε χρειαζόμαστε υπολογιστή. Γνωρίζετε ότι το Kindle παρακολουθεί πόσο γρήγορα διαβάζετε, έτσι δεν είναι; Ό,τι κάνετε στο διαδίκτυο, στο (έξυπνο) κινητό σας τηλέφωνο, ο,τι και αν κάνετε που αφορά οποιοδήποτε σύστημα πληρωμών».

Ως παράδειγμα της παρακολούθησης της καθημερινής ζωής εκτός διαδικτύου, ο Schneier αναφέρθηκε σε πράγματα τόσο απλά όσο τα δεδομένα των επιβατών ταξί που μπορούν εύκολα να οδηγήσουν στην αποκάλυψη των προσωπικών στοιχείων του επιβάτη, αν συνδυαστούν με τα δεδομένα της τοποθεσίας. Εν γένει, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι όλες μας οι κινήσεις παρακολουθούνται. Αυτό το γεγονός είναι ολοφάνερο στο Λονδίνο, όπου τα δεδομένα χρήσης των δημόσιων ποδηλάτων έγιναν δημόσια διαθέσιμα, ενώ οι μετακινήσεις των ποδηλατών μπορούσαν εύκολα να επαληθευθούν μέσω του Google maps.

Εξελιγμένες εφαρμογές των έξυπνων τηλεφώνων νέας γενιάς έχουν πλέον την ικανότητα να δημιουργούν λεπτομερείς φωτογραφίες, όχι μόνο της τοποθεσίας που βρισκόμαστε, αλλά και του περιβάλλοντος αυτής. Μία εφαρμογή με ονομασία CarSafe έχει την ικανότητα «εκμάθησης» των οδηγικών συνηθειών των χρηστών μέσω της ερμηνείας των δεδομένων από τις δύο κάμερες που βρίσκονται στα σύγχρονα και εξελιγμένα κινητά τηλέφωνα.

Ο Schneier υπέδειξε επίσης στο συνέδριο ότι πολλοί από τους πύργους κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή που κατοικούμε δεν έχουν εγκατασταθεί από τον πάροχο του τηλεπικοινωνιακού δικτύου, αλλά από κυβερνήσεις - τόσο εγχώριες όσο και διεθνείς - που προσπαθούν να εξακριβώσουν ποιος ακριβώς περνάει από κάποιο σημείο και τι σκοπεύει.

"Εάν η κυβέρνηση ανακοίνωνε ότι θα πρέπει να λάβετε μία συσκευή παρακολούθησης, τότε σίγουρα θα επαναστατούσατε», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Schneier. «Όμως η κυβέρνηση δεν χρειάζεται να κάνει μία τέτοια ανακοίνωση επειδή το πραγματοποιείτε ήδη με την δική σας θέληση, και απλώς αποκτούν ένα αντίγραφο αυτών των δεδομένων".

Πηγή: pentapostagma.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News