default-image

50% αποχή στις δήθεν εκλογές στην Ουκρανία

Απόψεις
50% αποχή στις δήθεν εκλογές στην Ουκρανία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με τα τελικά αποτελέσματα να αναμένεται να δημοσιευθούν το πρωί της 30ής Οκτωβρίου(!), η αποχή φαίνεται να είναι το κύριο χαρακτηριστικό των «εκλογών υπό τον ήχο των όπλων» του καθεστώτος του Κιέβου. Σε 10 από τις 25 επαρχίες της Ουκρανίας η συμμετοχή ήταν κάτω του 50%. Ειδικά στις κατεχόμενες απ' τον ουκρανικό στρατό πόλεις στην περιφέρεια του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ, στη Μαριούπολη, στην Οδησσό και αλλού η συμμετοχή ήταν ακόμη πιο περιορισμένη.

Του Α. Ζαφείρη

Είναι το πρώτο πολιτικό συμπέρασμα που προκύπτει από τις εκλογές, παρά τη προσπάθεια των Ουκρανικών και Δυτικών ΜΜΕ να παρουσιάσουν τις εκλογές σα νίκη των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων.

Η απονομιμοποίηση του καθεστώτος του Κιέβου είναι ακόμη πιο έντονη σε σχέση και με τις «Προεδρικές» του Μαΐου όπου ο Ποροσένκο είχε κερδίσει με 54,7% των ψήφων ενώ η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή είχε αναφέρει ότι η προσέλευση των ψηφοφόρων κινήθηκε σε ποσοστό πάνω από 60%.

Οι εκλογές διεξήχθησαν σε κλίμα τρομοκρατίας των αντιπολεμικών, αριστερών και κομμουνιστικών δυνάμεων στις οποίες απαγορεύτηκε στην πράξη να κάνουν προεκλογική καμπάνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΚΚΟυ , με επίσημη δήλωσή του, όπου μιλάει για «φαιοπράσινη (φασιστική) Ράντα» (κοινοβούλιο), δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των εκλογών.

Με καταμετρημένο το 58,62% των ψήφων, πρώτο το ακροδεξιό «Λαϊκό Μέτωπο» του Γιατσενιούκ, με 21,58%. (Το πολιτικό συμβούλιο του κόμματους αυτού περιλαμβάνει την T. Chornovol, πρώην μέλος του νεοναζιστικού UNA-UNSO και χήρα του φασίστα Νικολάι Μπερεζόφ, διοικητή διμοιρίας του τάγματος Αζόφ). Πολύ κοντά το "Μπλοκ του (προέδρου) Ποροσένκο" με 21,40%.

Ακολουθεί το υπερσυντηρητικό Σαμοπόμις (το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα Αυτοβοήθεια ) με 11,16%, το φιλορωσικό «Μπλοκ της Αντιπολίτευσης» (το πρώην κόμμα των περιφερειών του Γιανουκόβιτς) με 9,90%, το ακροδεξιό «Ριζοσπαστικό Κόμμα» του Λιασκό με 7,36% και το νεοφιλελεύθερο εθνικιστικό κόμμα «Πατρίδα» της Τιμοσενκο με 5,65%, (που είχε προτείνει την επίλυση του «ανατολικού προβλήματος» με «τη ρίψη πυρηνικών στους κατσαπλιάδες»).

Το δεύτερο πολιτικό συμπέρασμα είναι ότι η ναζιστική ακροδεξιά παραμένει ισχυρή, «κρυμμένη» μέσα στα κόμματα εξουσίας. Ο Δεξιός Τομέας και το Σβαμπόντα έμειναν εκτός κοινοβουλίου, όμως η πολιτική τους «ατζέντα» υιοθετήθηκε από τα «φιλοευρωπαϊκά» κόμματα.

Αλλά όχι μόνο η ατζέντα. Δεκάδες ναζί υποψήφιοι πέρασαν στα ψηφοδέλτια (και τα έδρανα του κοινοβουλίου) μέσω των «φιλοευρωπαϊκών κομμάτων». Ναζί όπως ο Parubiy (μέσω του Λαϊκού Μετώπου ) ιδρυτή του νεοναζιστικού Σοσιαλ-Εθνικού Κόμματος, ο Semenchenko (μέσω του νεοφιλελεύθερου-φιλοαμαερικάνικου κόμματος Αυτοβοήθεια) διοικητή του νεοφασιστικού τάγματος Donbass , ο Bereza (μέσω του του Λαϊκού Μετώπου) διοικητή του νεοφασιστικού εθελοντικού τάγματος Dniper-1 που χρηματοδοτούνταν απ' ευθείας απ' τον ολιγάρχη Κολομόισκυ, ο Melnychuk, διοικητής του νεοφασιστικού τάγματος Aidar (μέσω του Ριζοσπαστικού Κόμματος του Λιάσκο), ο Yuri Shukhevych (μέσω του Ριζοσπαστικού Κόμματος) που είναι γιος του Roman Shukhevych, ιδρυτή του Ουκρανικού Επαναστατικού Στρατού, εθνικιστικής στρατιάς που συνεργάστηκε με τον Χίτλερ κατά τον Β'ΠΠ εναντίον των σοβιετικών και πολλοί άλλοι.

Το τρίτο πολιτικό συμπέρασμα είναι ότι οι πολιτικές δυνάμεις που επιθυμούν ανοιχτά τη συνέχιση του πολέμου θα πρέπει να βρουν «σημεία ισορροπίας», μετά το εκλογικό αποτέλεσμα και πιθανά να επιδιώξουν άμεσα αποτελέσματα στο πεδίο της μάχης, καθώς τα χρονικά και πολιτικά περιθώρια φαίνεται να περιορίζονται.

«Το γεγονός ότι ανοικτά εθνικιστικές και σωβινιστικές δυνάμεις κέρδισαν σημαντική υποστήριξη και θα εκπροσωπηθούν στη Ράντα (κοινοβούλιο), δημιουργεί μια πρόσθετη απειλή ότι θα ακουστούν και πάλι εκκλήσεις για χρήση βίας, για αιματοχυσία» δήλωσε ο υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών της Ρωσίας Γκριγκόρι Καράσιν.

Και πράγματι... Δεν είχαν ακόμη κλείσει οι κάλπες και πυρά πυροβολικού ακούστηκαν σήμερα το πρωί στο Ντονέτσκ, σηματοδοτώντας την επανάληψη των μαχών έπειτα από δύο ημέρες σχετικής ηρεμίας.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου άκουσαν περίπου τριάντα εκτοξεύσεις από πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών Crand νωρίς το πρωί στη συνοικία Πουτιλόφσκι, κοντά στο αεροδρόμιο. Να υπενθυμίσουμε ότι ρουκέτες Grand είχαν πλήξει και το ελληνικό χωριό Σαρτανά, προκαλώντας το θάνατο 7 κατοίκων.

Η κυβέρνηση του Κιέβου προετοιμάζεται για μια νέα στρατιωτική επιχείρηση μεγάλης κλίμακας στην Ανατολική Ουκρανία, πιθανά και πριν τις εκλογές που έχουν ανακοινώσεις οι Λαϊκές Δημοκρατίες, στις 2 Νοεμβρίου. Εκλογές με σημαντική πολιτική σημασία καθώς θα αποτελέσουν ισχυρό βήμα στη πολιτική νομιμοποίηση των Λαϊκών Δημοκρατιών.

Αυτό το καθεστώς στηρίζει ανεπιφύλακτα το NATO, η ΕΕ και η ελληνική κυβέρνηση, αυτές τις εκλογές αναγνωρίζει ως "νόμιμες" και "δημοκρατικές";

Πηγή: iska.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News