Γιώργος Σαχίνης

Ο Μάνος Χατζιδάκις για το "όχι": «Κι αν λέγαμε "ναι", πάλι στα ίδια θα ήμασταν»

Κάθε χρόνο τέτοια μέρα αξίζει να θυμόμαστε αυτό το ηχητικό ντοκουμέντο: Ο μεγάλος Μάνος Χατζιδάκις, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, αναρωτιέται τι θα γινόταν αν αντί για "όχι" ο Μεταξάς έλεγε "ναι" στους Ιταλούς και αν θα είχε αλλάξει τίποτα...

"Γιατί είπε το «Όχι» ο Μεταξάς αφού θαύμαζε τον άξονα και κυβερνούσε με τον τρόπο του χιτλερικού εθνικοσοσιαλισμού; Αυτά είναι λίγο πολύ γνωστά, οι πιέσεις, οι Άγγλοι, τα ανάκτορα κλπ. Μπορεί κανείς να ερωτηθεί: Και αν λέγαμε ναι; Πάλι στα ίδια θα ήμασταν. Ένα δυο χρόνια υπό συμμαχική επιστασία - μήπως δεν ήμασταν πέντε και δέκα χρόνια κάτω από αυτούς; - και ύστερα μέσα στη συμμαχία και τέλος στην ευρωπαϊκή κοινότητα.

Άσε και εκείνη την μεταπολεμική ψευδαίσθηση που μας την καλλιεργούσαν και οι πρώτες μεταπολεμικές κυβερνήσεις ότι ήμασταν και οι πρωταγωνιστές του πολέμου, οι περιούσιοι των συμμάχων. Πιστεύαμε στο τέλος σαν τον Καραγκιόζη πως εμείς σκοτώσαμε τον καταραμένο όφι. Μεθύσαμε από δόξα που μόνοι μας χαρίσαμε στους εαυτούς μας. Για άλλη μια φορά νίκησαν οι Χίτες, οι κουτσαβάκιδες, οι ταγματασφαλίτες, οι βασανιστές και οι μέλλοντες Μιχαλόπουλοι και οι Κουρήδες. Αυτή είναι η 28η Οκτωβρίου".

Πηγή: koutipandoras.gr

Σχόλια