default-image

Έρευνα για “μαύρα” κέρδη από υιοθεσίες αδέσποτων ζώων

Απόψεις
Έρευνα για “μαύρα” κέρδη από υιοθεσίες αδέσποτων ζώων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βέλγοι, Γερμανοί και Έλληνες που παριστάνουν τους φιλόζωους θησαυρίζουν από τις παράνομες εξαγωγής κουταβιών, που πωλούνται ακόμα και προς 500 ευρώ το ένα. Έρευνα για "μαύρα" κέρδη εκατομμυρίων ευρώ από υιοθεσίες αδέσποτων ζώων έχουν ξεκινήσει οι εισαγγελικές Αρχές έπειτα από σειρά καταγγελιών για παράνομες εξαγωγές κουταβιών από την Ελλάδα. Είναι η πρώτη φορά που οι ελληνικές Αρχές αναλαμβάνουν δράση, εναντίον του παράνομου εμπορίου ζώων. Έστω και αν αυτό συντελείται εδώ και δυο δεκαετίες, με αποτέλεσμα αρκετοί που παριστάνουν τους φιλόζωους προωθούν τα αδέσποτα ζώα στο εξωτερικό να έχουν κυριολεκτικά θησαυρίσει.

Οι καταγγελίες επικεντρώνονται σε μία Βελγίδα και μία Γερμανίδα, που εδώ και χρόνια με την αρωγή των Ελλήνων "φιλόζωων". Υπολογίζεται ότι από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 οι δύο γυναίκες έχουν προωθήσει στο εξωτερικό χιλιάδες αδέσποτα, λαμβάνοντας ακόμα και 500 ευρώ γα το καθένα. Στην περίπτωση της Βελγίδας μάλιστα, δικογραφία σχηματίζεται ήδη από την Εισαγγελία της Ηγουμενίτσας. Πριν από μερικούς μήνες η Βελγίδα συνελήφθη από τις λιμενικές αρχές της Ηγουμενίτσας στην προσπάθειά της να φορτώσει κλουβιά με περισσότερα από 10 σκυλάκια σε πλοίο με κατεύθυνση την Ιταλία και τελικό προορισμό τη Βόρεια Ευρώπη όπου είχαν ήδη εντοπιστεί τα άτομα που θα κατέβαλαν παχυλά, αλλά αφορολόγητα ποσά για να υιοθετήσουν τα ζώα. Η περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτία της επέβαλε πρόστιμο 10.000 ευρώ. "Δυστυχώς. Κάποιοι άνθρωποι πλουτίζουν από την κατάσταση που επικρατεί με τα αδέσποτα. Αυτό το θέμα είναι πολύ ευαίσθητο, καθώς οι Δήμοι, που είναι διά του Νόμου υπεύθυνοι για τα αδέσποτα, δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να αντιμετωπίσουν το ζήτημα" λέει ο Αντιπεριφερειάρχης της Θεσπρωτίας , Θωμάς Πιτούλης.

Σε μια διαφορετική περίπτωση, μία Γερμανίδα είχε προσπαθήσει πέρυσι τον Οκτώβριο να εξαγάγει περισσότερα από 50 σκυλιά από την Κρήτη με προορισμό τη Γερμανία, κάτι που τελικά απετράπη με την παρέμβαση φιλοζωικών σωματείων. "Χιλιάδες αδέσποτα έχουν προωθηθεί στο εξωτερικό για υιοθεσία εδώ και 20 χρόνια. Τα παράνομα κέρδη υπολογίζονται σε εκατομμύρια ευρώ" λέει ο Βαγγέλης Παλαιοδήμος, γραμματέας της Συνομοσπονδίας Φιλοζωικών Σωματείων Ελλάδος.

1.800 ευρώ για γάτες!

Όπως δείχνουν οι διαδικτυακές αγγελίες, τα σκυλάκια προωθούνται κυρίως σε Γερμανία, Βέλγιο και Ολλανδία, ενώ στην Βρετανία υπάρχει ιδιαίτερη προτίμηση στις ελληνικές γάτες… Εντύπωση προκαλεί η τιμή στην οποία πωλούνται οι γάτες, για τις οποίες αυτοί που τις εξάγουν παράνομα φτάνουν να ζητούν ακόμα και 650 λίρες, δηλαδή περισσότερα από 800 ευρώ. Δε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα που αφορούν οικόσιτα αιλουροειδή, που σπανίζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο όπως γάτες μαύρου χρώματος ή με ραβδώσεις στο τρίχωμά τους, οι τιμές φτάνουν ακόμα και τα 1.800 ευρώ! "Τα τελευταία χρόνια με την βοήθεια του ίντερνετ οι παράνομες εξαγωγές έχουν επεκταθεί και στις γάτες, για τις οποίες όντως υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την Βρετανία" τονίζει ο Β. Παλαιοδήμος από την Συνομοσπονδία Φιλοζωικών Σωματείων Ελλάδος.

Του Αλέξανδρου Κοντή

Πηγή: tsantirinews.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News