default-image

Γερμανοί ακτιβιστές για τις Γερμανικές επανορθώσεις

Ελλάδα
Γερμανοί ακτιβιστές για τις Γερμανικές επανορθώσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θύματα των εγκλημάτων του Εθνικοσοσιαλισμού, μπορούν πάλι να ελπίζουν για αποζημιώσεις από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας απεφάσισε χθες (22 Οκτωβρίου 2014) ότι ο ιταλικός νόμος για την εφαρμογή της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης είναι αντισυνταγματικός. Κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να βρει ανταπόκριση (να προστρέξει) στα ιταλικά δικαστήρια.

Η συγκεκριμένη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου στην Ρώμη αφορά τους ομήρους, αλλά έχει επιπτώσεις σε όλα τα θέματα δικαστικών διεργασιών των θυμάτων του Εθνικοσοσιαλισμού. Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποφάνθηκε το έτος 2012 υπέρ της ετεροδικίας για την Γερμανία. Με τον τρόπο αυτό προστάτευε την Γερμανία από προσφυγές σε άλλα δικαστήρια εκτός Γερμανίας για να μην λάβουν χώρα δικαστικές διαδικασίες για αποζημιώσεις στην Ιταλία.  

Τώρα, όμως, είναι βέβαιο ότι αγωγές σε ιταλικά δικαστήρια για θύματα του εθνικοσοσιαλισμού εναντίον της Γερμανίας, μπορούν να διεξαχθούν. Τελεσίδικες αποφάσεις, όπως αυτή του Διστόμου, δεν μπορούν πλέον να αντιμετωπιστούν δικαστικά, αλλά να εφαρμοστούν στην πράξη.

Η Ομάδα Δίστομο (ΑΚ Δίστομο) κάνει την εξής δήλωση: η απόφαση είναι μια τεράστια επιτυχία των θυμάτων του Εθνικοσοσιαλισμού.

Η Γερμανία πρέπει επιτέλους να λάβει υπόψη της και να αποζημιώσει τα θύματα των εγκλημάτων του εθνικοσοσιαλισμού.

«Pressemitteilung des AK-Distomo (Hamburg), 23. Oktober 2014

Opfer von NS-Verbrechen durfen wieder auf Entschadigungsleistungen durch die Bundesrepublik Deutschland hoffen. Das italienische Verfassungsgericht hat gestern entschieden, dass das italienische Gesetz zur Umsetzung des IGH Urteils verfassungswidrig ist. Jeder Burger musse das Recht haben, vor den inlandischen Gerichten Gehor zu finden.

Die konkrete Entscheidung des Verfassungsgerichts in Rom betrifft ehemalige NS-Zwangsarbeiter, hat aber Auswirkung fur alle Verfahren von NS-Opfern. Der Internationale Gerichtshof (IGH) hatte Deutschland in einem Urteil aus dem Jahr 2012 Staatenimmunitat gegenuber Klagen vor auslandischen Gerichten gewahrt und damit Entschadigungsprozesse in Italien verhindert.

Nunmehr steht fest, dass Prozesse von italienischen NS-Opfern gegen Deutschland vor italienischen Gerichten doch weiter gefuhrt werden konnen. Rechtskraftige Urteile wie im Fall Distomo konnen von der Bundesrepublik nicht mehr angefochten werden, sondern mussen umgesetzt werden.

Der AK-Distomo (Hamburg) erklart hierzu: Die Entscheidung ist ein gro?artiger Erfolg fur alle NS-Opfer.

Deutschland muss jetzt endlich das geltende Recht beachten und die Opfer von NS-Verbrechen entschadigen.

AK-Distomo

Hamburg, den 23.10.2014».

Ομάδα "Δίστομο"

Η Ομάδα AK "Δίστομο", είναι μία ομάδα νομικών, επιστημόνων, ακτιβιστών από το Αμβούργο, που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στον αγώνα για τη δικαίωση των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας και την τιμωρία των υπευθύνων των εγκλημάτων. Έκαναν αίσθηση το 2002 όταν οργάνωσαν συμβολική κατάληψη του Μουσείου της Περγάμου στο Βερολίνο για να διαμαρτυρηθούν για τη μη καταβολή των γερμανικών αποζημιώσεων στα θύματα του ναζισμού στην Ελλάδα.

Συμμετέχουν στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Μίτενβαλντ της ορεινής Βαυαρίας ενάντια στην παρουσία των βετεράνων της 1ης Ορεινής μεραρχίας Καταδρομών της Βέρμαχτ ανήμερα της Πεντηκοστής κάθε χρόνο.

Έδωσαν βροντερό "παρών" στη δίκη στη Χάγη με το σύνθημα - αίτημα "Δικαιοσύνη και αποζημίωση", το οποίο γρήγορα έγινε και δικό μας σύνθημα: δέσποσε στο Διεθνές Συνέδριο της Βιάννου τον Σεπτέμβριο του 2013, κόσμησε το πανώ του Εθνικού Συμβουλίου στην παρέμβασή μας στους Λυγκιάδες κατά την επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου Γκάουκ, είναι πυξίδα της δράσης μας.

«Δικαιοσύνη και Αποζημίωση!»: οι Γερμανοί αντιναζιστές της Ομάδας "Δίστομο" συνεχίζουν τον αγώνα του αείμνηστου Γιάννη Σταμούλη και του αειθαλούς Μανώλη Γλέζου και συνεργάζονται στενά με το Εθνικό Συμβούλιο, τις Ενώσεις Θυμάτων και τους εν ζωή αντιστασιακούς στην Ελλάδα, διότι πιστεύουν ακράδαντα ότι αν δεν υπάρξει έμπρακτη μεταμέλεια του γερμανικού κράτους, με τη μορφή της αποζημίωσης των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, δεν μπορεί να κλείσει οριστικά το κεφάλαιο του ναζισμού.

Οι συναγωνιστές μας από τη Γερμανία θέλουν την πατρίδα τους οριστικά απαλλαγμένη από το ναζισμό, με εκκαθαρισμένες τις υποχρεώσεις της, λυτρωμένη από το παρελθόν της, παράγοντα ειρήνης και συνεργασίας των λαών. Εμείς, έχουμε το δικαίωμα να συμβιβαζόμαστε με κάτι λιγότερο απ' αυτό;

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News