default-image

Νέα επιστολή Μαγκανά για ΟΑΚ προς υπουργούς-Άρειο Πάγο

Απόψεις
Νέα επιστολή Μαγκανά για ΟΑΚ προς υπουργούς-Άρειο Πάγο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ηράκλειο 23.10.2014

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ - ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

τον κ. Μιχαήλ Χρυσοχοΐδη,

υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Κοιν.:

  1. κ. Γκίκα  Χαρδούβελη

Υπουργό Οικονομικών

2) κ. Νίκο Δένδια

Υπουργό Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας

3)κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης &

Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

4) κυρία Ευτέρπη Κουτζαμάνη

Εισαγγελέα Αρείου Πάγου

ΘΕΜΑ: Καταγγελία για κακοδιοίκηση και λοιπές παρανομίες στον ΟΑΚ ΑΕ

Αξιότιμε κύριε υπουργέ, σε συνέχεια της από 30/09/2014 Ανοικτής Επιστολής-Διαμαρτυρίας-Καταγγελίας και της από 11.09.2014 καταγγελίας μου προς εσάς για το Θέμα και πιο συγκεκριμένα για το δημόσιο έργο «Κατασκευή Αποχετευτικού Δικτύου Οικισμού Αγίας Βαρβάρας Δήμου Γόρτυνας», επανέρχομαι προκειμένου να καταγγείλω, με την ιδιότητά σας ως Επιβλέποντος Υπουργού του Οργανισμού Ανάπτυξης (ΟΑΚ) ΑΕ, την συνεχιζόμενη, απαράδεκτη και παράνομη, προσπάθεια συγκάλυψης, που μεθοδεύεται από τον κ. Ελευθέριο Κοπάση, Δ/νοντα Σύμβουλο και παράλληλα (ηθικά - δεοντολογικά άραγε ή ακόμη και νόμιμα;) Υπηρεσιακό Στέλεχος - Διευθυντή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης αλλά και Πρόεδρο της Αντιπροσωπίας του Τμήματος Δυτικής Κρήτης του ΤΕΕ (ΤΕΕ-ΤΔΚ), τον κ. Γεώργιο Αγαπάκη, Δ/ντή Συγκοινωνιακών Έργων και Πρόεδρο του Τεχνικού Συμβουλίου του ΟΑΚ ΑΕ, πρώην Προϊστάμενο των ΕΥΔΕ ΒΟΑΚ και «Φράγματος Αποσελέμη» και Προέδρου της Αντιπροσωπείας του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του ΤΕΕ (ΤΕΕ-ΤΑΚ), καθώς και από άλλα στελέχη του ΟΑΚ ΑΕ, με την γνώση, την ανοχή (αν όχι την πλήρη κάλυψη) του Προέδρου και των λοιπών μελών του  Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΩ ότι δεν υπάρχει ουσιαστική παρέμβαση, παρά τις έγγραφες αναφορές μου προς την Εισαγγελία Ηρακλείου (συν. 1 και 2), προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, τους Βουλευτές και Ευρωβουλευτές Κρήτης και προς τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Ούτε επίσης η ευρύτατη δημόσια αντιπαράθεση της Διοίκησης αλλά και του Σωματείου Εργαζομένων του ΟΑΚ και τέλος με το ΤΕΕ-ΤΑΚ και το ΤΕΕ-ΤΔΚ προς εμένα προσωπικά, έχει επιταχύνει κάποια διαδικασία. Αποτέλεσμα έχει υπάρξει η διάπραξη περισσότερων παράνομων πράξεων από Συλλογικά Όργανα, όπως το Διοικητικό Συμβούλιο, το Τεχνικό Συμβούλιο και Επιτροπές αλλά και μεμονωμένα Διοικητικά και Υπηρεσιακά Όργανα, όπως ο Δ/νων Σύμβουλος, οι Επιβλέποντες, αλλά και Στελέχη σε θέσεις ευθύνης.

Τελευταία πράξη «υποβάθμισης» και προσωπικής και υπηρεσιακής μου «μείωσης» αποτελεί η «σφράγιση» του επί 11 χρόνια γραφείου μου, με όλα τα προσωπικά μου αντικείμενα, ακόμα και τον υπολογιστή μου, όπου υπάρχουν υπηρεσιακά αλλά και προσωπικά αρχεία και αποτελεί το εργαλείο δουλείας μου, συγγραφής των υπηρεσιακών εγγράφων και ηλεκτρονικής επικοινωνίας. Η «σφράγιση» και απόκρυψη των κλειδιών των θυρών πρόσβασης στο γραφείο μου έγινε, από πληροφορίες που έχω, από τον ίδιο τον κ. Κοπάση αλλά και τη συνάδελφο κυρία Ελένη Δαϊλάκη τη Δευτέρα 20.10.2014. Το γραφείο μου παρέμεινε κλειστό μέχρι και σήμερα Πέμπτη 23.10.2014, οπότε και ανοίχθηκε από την κυρία Δαϊλάκη, προκειμένου ο Δ/νων Σύμβουλος να το «καταλάβει» και να το χρησιμοποιήσει, παραβλέποντας το γεγονός ότι τα προσωπικά και υπηρεσιακά αντικείμενα και έγγραφα, που έχω χρεωθεί παραμένουν εκεί. Έχει επίσης το θράσος να με εγκαλεί δι' εγγράφου για τον λόγο, για τον οποίο δεν τα έχω απομακρύνει, παραβλέποντας σκοπίμως το γεγονός ότι ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ τα κλειδιά είχαν κατακρατηθεί. Η ΣΦΡΑΓΙΣΗ και ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ του γραφείου μου και η χρήση του από τον κ. Κοπάση, χωρίς να με ειδοποιήσει έστω και τηλεφωνικά! αλλά και το γεγονός ότι θα πρέπει να διαπιστωθεί αν έχουν αφαιρεθεί αντικείμενα, δεδομένα και έγγραφα ή ακόμη και αν έχουν παραποιηθεί ή καταστραφεί τυχόν στοιχεία, αποτελεί αντικείμενο της Δικαιοσύνης, προς την οποία εναγωνίως έχω προσφύγει για παρέμβαση και επίλυση της νοσηρής αυτής κατάστασης αλλά πλέον και της ωμής παραβίασης Ατομικών και Συνταγματικών μου Δικαιωμάτων.

Αντιλαμβάνομαι επίσης ότι και η Ελληνική Δικαιοσύνη, προς την οποία εκφράζω την πλήρη εμπιστοσύνη και ελπίδα μου, έχει εκ των πραγμάτων συγκεκριμένους ρυθμούς. Γνωρίζω ότι ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία της προανάκρισης από τον Απρίλιο. Δεν γνωρίζω όμως αν τα νέα στοιχεία και οι νέες καταγγελίες μου έχουν ληφθεί υπόψη και κατά πόσο υπάρχουν ενδείξεις ή αποδείξεις που θα οδηγούσαν στην επίσπευση της αυτόφωρης διαδικασίας.

Αναμένω τις ενέργειες των Αρμοδίων Ελεγκτικών Οργάνων παραμένοντας στη διάθεσή τους για να συνδράμω στη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Με όλο το σεβασμό προς το πρόσωπό Σας αλλά και των Θεσμικών Σας ρόλων θα ήθελα να γνωρίζω (όχι μόνο εγώ αλλά νομίζω και μεγάλο μέρος των Ελλήνων Πολιτών) τους λόγους για τους οποίους μία τόσο σοβαρή υπόθεση παραμένει χωρίς άμεσες (ακόμη και αυτόφωρες) διαδικασίες και πλανάται ωσάν να πρόκειται για μια ασήμαντη και προσωπική διαμάχη μεταξύ στελεχών του ΟΑΚ. Όμως και παρά τις συνεχείς ενέργειές μου αλλά και τις επώνυμες καταγγελίες κατά συγκεκριμένων προσώπων, η μόνη αντίδραση, που δημοσιοποιείται από τη Διοίκηση, συνεπικουρούμενη από το Σωματείο των Εργαζομένων  είναι ότι οι καταγγελίες δεν ισχύουν και ότι θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη! Γιατί άραγε δεν το πράττουν, ώστε να παραδώσουν και να τεκμηριώσουν τα στοιχεία, που διαθέτουν και να συμβάλλουν στην επίλυση μιας τόσο νοσηρής υπόθεσης;

Ως Επιβλέπων Υπουργός έχετε εγκρίνει, μεταξύ άλλων, τον Κανονισμό Εσωτερικής Λειτουργίας και έχετε ορίσει με Απόφασή σας το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΚ ΑΕ. Σας υπενθυμίζω ότι Πρόεδρος του ΔΣ είναι, ex officio, ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που είναι ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης στην Κρήτη. Αλλά και τα 2 τακτικά και 2 αναπληρωματικά μέλη, ορίζονται από την ΠΕΔ Κρήτης και την Περιφέρεια Κρήτης, ενώ ο Διευθύνων Σύμβουλος καθώς και 5 τακτικά και 5 αναπληρωματικά μέλη ορίζονται από Εσάς προσωπικά.

Απορώ λοιπόν αν για όλα αυτά έχετε ή είχατε άμεση ενημέρωση και αν οι Αποφάσεις του ΔΣ και οι ενέργειες του Δ/νοντος Συμβούλου τυγχάνουν της αποδοχής σας. Σας έχουν άραγε ενημερώσει ο Πρόεδρος , ο Δ/νων Σύμβουλος ή έστω τα μέλη του ΔΣ, που εσείς ορίσατε; Έχετε άραγε δώσει κατευθυντήριες γραμμές σε ό,τι αφορά την στρατηγική για την ανάπτυξη και την λειτουργία του ΟΑΚ ΑΕ. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι σημαντικά θέματα, που αφορούν στους σκοπούς του ΟΑΚ και σε προτεραιότητες λαμβάνονται χωρίς να έχει εγκριθεί και να εφαρμόζεται συγκεκριμένος Στρατηγικός και Επιχειρησιακός και Επιχειρηματικός Σχεδιασμός (Business Plan).

Είναι επίσης απορίας άξιο γιατί οι υπόλοιποι Μέτοχοι του ΟΑΚ (δηλαδή η Περιφέρεια Κρήτης και η ΠΕΔ Κρήτης) σιωπούν μέχρι σήμερα και γιατί δεν παίρνουν θέση και για τις καταγγελίες και για το ποιά είναι η πολιτική, που θα εφαρμόσουν για τον ΟΑΚ, στο πλαίσιο των αλλαγών, που έγιναν λόγω των πρόσφατών αυτοδιοικητικών εκλογών;

Σε ό,τι με αφορά προσωπικά, θεωρώ ότι επείγει η πλήρης διερεύνηση των διαλαμβανομένων και καταγγελθέντων στον ΟΑΚ, η ανεύρεση των ενόχων, η αποκατάσταση της νόμιμης λειτουργίας, η επανεξέταση της Οργανωτικής Δομής και του Κανονισμού Εσωτερικής Λειτουργίας με βάση ένα Στρατηγικό, Επιχειρησιακό και Επιχειρηματικό Σχεδιασμό (Business Plan), που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες συνθήκες και προκλήσεις για την Ανάπτυξη της Κρήτης και ΟΧΙ η τακτοποίηση και εξυπηρέτηση ατομικών φιλοδοξιών και συμφερόντων, καθώς και η αδιαφανής και ακριβή «αγορά υπηρεσιών» από συγκεκριμένους Φορείς, αλλά και μεμονωμένους συμβούλους. Επιπλέον, δεν είναι δυνατόν ένας τόσο σημαντικός Δημόσιος Οργανισμός να είναι υποστελεχωμένος (και αριθμητικά και από πλευράς τυπικών και ουσιαστικών προσόντων, εμπειρίας και τεχνογνωσίας) ακόμη και σε κρίσιμους τομείς όπως την Διοικητική, Οικονομική και Νομική Υπηρεσία και αντί να καταβάλλεται προσπάθεια στελέχωσης ακόμη και με μετατάξεις και αποσπάσεις, εντούτοις η Διοίκηση (δηλαδή ο Δ/νων Σύμβουλος) να έχει επιλέξει την χρησιμοποίηση νομικών κυρίως, αλλά και συμβούλων άλλων ειδικοτήτων, προκειμένου να ανταποκριθεί ακόμη και σε στοιχειώδη θέματα, καταβάλλοντας σημαντικά ποσά. Αρκεί μια απλή έρευνα στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ ώστε να διαπιστώσει κανείς τα χρηματικά ποσά που δίδονται με απευθείας αναθέσεις σε Δικηγόρους αλλά και σε Λογιστικό Γραφείο!!!

Οι καταγγελίες μου περί της έλλειψης νομιμότητας και ισχύος Αποφάσεων λόγω μη ανάρτησης στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ (βάσει του ν.3681/2010, ως ισχύει σήμερα) φαίνεται ότι δεν έχει ευαισθητοποιήσει ούτε το ΔΣ και ούτε βεβαίως τον Πρόεδρο του ΔΣ, ο οποίος έχει εκ της θέσεως ως ΓΓ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης (έστω και όχι άμεσα) την αρμοδιότητα ελέγχου της νομιμότητας των Αποφάσεων των Δημοσίων Φορέων!

Το ζήτημα αυτό έχει βεβαίως και Διοικητικές και Οικονομικές αλλά και Αναπτυξιακές προεκτάσεις και για το λόγο αυτό κοινοποιώ την παρούσα προς τους Αρμόδιους Υπουργούς ΥΔΜΗΔ, ΥΠΑΝΥΠ και ΥΠΟΙΚ, προκειμένου να παρέμβουν άμεσα δια των Υπηρεσιών και Οργάνων τους, να ελέγξουν ενδελεχώς την Διοικητική και Διαχειριστική Λειτουργία και να πατάξουν τις ατασθαλίες, που συνεχίζουν να διαπράττονται από τους Αρμοδίους, ακόμη και μετά τις καταγγελίες μου.

Διατηρώ ακέραια την πίστη μου και την εμπιστοσύνη μου, ότι θα επιτελέσετε στο ακέραιο το καθήκον σας, ώστε να υπάρξει άμεση κινητοποίηση των κατά νόμο Αρμοδίων Υπηρεσιών.

Προσβλέπω στην προστασία του Δημοσίου Συμφέροντος αλλά και στην Προσωπική μου Προστασία από τις κακόβουλες απειλές και επιθέσεις, που δέχομαι καθημερινά και βεβαίως από την «εξαθλίωση» και τον «εκφοβισμό» που μου επιβάλλεται, αφαιρώντας μου κάθε δυνατότητα υπεράσπισης των Ατομικών και Συνταγματικών μου Δικαιωμάτων.

Σας ενημερώνω με το συνημμένο διαβιβαστικό (συν. 3) της σημερινής μου καταγγελίας προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου και ευελπιστώ ότι η κυρία Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, στην οποία κοινοποιώ επίσης το παρόν, θα ενδιαφερθεί προσωπικά, προκειμένου να επισπευσθεί η διαδικασία της Δικαιοσύνης και να μπει ένα φρένο στην ασυδοσία των πρωταιτίων και των συνεργών και συναυτουργών των παράνομων αυτών πράξεων.

Παραμένω στην απόλυτη διάθεση, τη δική Σας, κάθε Αρμοδίου Οργάνου και βεβαίως της Δικαιοσύνης.

Με ιδιαίτερη Τιμή,

Θέμης Μαγκανάς,

Δρ. Αεροναυπηγός Μηχανικός,

Στέλεχος ΟΑΚ Α.Ε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News