default-image

Eλληνικό Σύνταγμα: Άρθρο 78, παρ.5. Οι εφοπλιστές μπορούν να φορολογούνται…

Απόψεις
Eλληνικό Σύνταγμα: Άρθρο 78, παρ.5. Οι εφοπλιστές μπορούν να φορολογούνται…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πράγματα με τους εφοπλιστές είναι πολύ απλά, όπως και με τους συνταγματολόγους. "Ξέρουν" ξέρω, "Ξέρουν…".

Ευτυχώς από υδρογονάνθρακες, από σπάνιες γαίες, από συμβόλαια, από φορολογίες μεταλλείων και από οτιδήποτε άλλο "ξέρουν" στην Ελλάδα. Αλλά είναι τίμιοι. Δεν το συζητώ. Τιμιότης, ικανότης και αξιοκρατία. Ξέχασα να βάλω ισότης και Αμφίπολη. Την άλλη φορά…

Του καθηγητή Γ. Ζουγανέλη

Η δικαιολογία των εφοπλιστών ότι με βάση το άρθρο 107 του συντάγματος μπορούν να μη πληρώνουν τα 10 δις ευρώ φόρους το χρόνο καταρρίπτεται από το ίδιο το σύνταγμα με το άρθρο 78 παράγραφος 5. Το άρθρο αυτό επιτρέπει τη δασμολόγηση και την επιβολή οιωνδήποτε οικονομικών μέτρων σε οποιοδήποτε για να εξασφαλισθεί η συναλλαγματική θέση της χώρας.

Από αυτό το άρθρο δεν εξαιρείται κανείς, αφού χρησιμοποιείται ο όρος "κατ' εξαίρεση".

Στη περίπτωση της Ελλάδας υπάρχει σίγουρα συναλλαγματικό πρόβλημα ανεξάρτητα αν χρησιμοποιεί το ευρώ ή όχι. Τα περισσότερα προϊόντα παράγονται στη Κίνα, τα δάνεια είναι στο ΔΝΤ, το πετρέλαιο και το LNG πληρώνεται ή θα πληρώνεται σε δολάρια και πολλά άλλα.

Η χώρα δεν εξάγει τίποτα. Έχει συναλλαγματικό πρόβλημα. Είναι αυτονόητο. Αυτό το επιβεβαιώνει και η επιλεκτική χρεοκοπία που υπέστη.

Η Στιγμή της Αλήθειας

Με το Άρθρο 78, παρ. 5 μπορεί να προκύψουν ή να δικαιολογηθούν:

1. Η φορολόγηση των εφοπλιστών "κατ'εξαίρεση" (συναλλαγματική θέση)

2. Η επιβολή "κατ'εξαίρεση"  των εφαρμοστικών νόμων απο τα μνημόνια (οικονομικά μέτρα στο πλαίσιο των διεθνών σχέσεων της Ελλάδας με οικονομικούς οργανισμούς)

3. Η επιβολή "κατ'εξαίρεση" και σε κάθε είδους "εισαγόμενους" επενδυτές π.χ. Κινέζους επενδυτές (εκτός αν οι "δουλειές" τους είναι στα διεθνή ύδατα).

Οι εφοπλιστές μπορούν να φορολογούνται… Ο Σαμαράς δεν θέλει.

Ξέρει ο Σαμαράς και η παρέα του, που προκηρύσσουν οικόπεδα σε διεθνή ύδατα, όπως και οι Ρώσοι και οι Ισραηλινοί που κάνουν ασκήσεις σε αυτά μέσα σε ΑΟΖ, που κανείς δεν ξέρει που αρχίζουν και που τελειώνουν. Είναι όπως το δεις… Έχουμε και τα αγκυροβόλια στα Κύθηρα…

Πηγή: zcode-gr.blogspot.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News