default-image

Τι κρύφτηκε πίσω από την τελευταία κρίση στο Χρηματιστήριο; Εποχές ΓΑΠ…

Απόψεις
Τι κρύφτηκε πίσω από την τελευταία κρίση στο Χρηματιστήριο; Εποχές ΓΑΠ…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι χρήσιμο να κατανοεί κανείς με θεμελιώδη ανάλυση τις μελλοντικές χρηματοπιστωτικές εξελίξεις μιας χώρας. Αυτό όμως αφορά τις μεγάλες μεταβολές και όχι τις μικρές ή τις απότομες μεταβολές που οφείλονται σε κάποια νέα που επηρεάζουν τις αγορές.

Οι ελληνικές συστημικές τράπεζες όπως ξέρετε χρειάζονται χρήματα για να λύσουν τα προβλήματα με τα κόκκινα δάνεια που έχουν και συνεπώς να αυξήσουν τη ρευστότητά τους. Τους τελευταίους μήνες χρειάζονται επειγόντως χρήματα και αυτά μόνο από την ΕΚΤ μπορούν να τα πάρουν. Αλλά και η ΕΚΤ χρειάζεται να έχει και αυτή κάποιο κέρδος…

Του καθηγητή Γ. Ζουγανέλη

Με 6% επιτόκιο στα ελληνικά ομόλογα τα δάνεια για την ΕΚΤ θα της στοίχιζαν ακριβά, αφού ομόλογα της Ελλάδας δίνουν στην ΕΚΤ ως εγγυήσεις οι Ελληνικές Τράπεζες. Αν όμως το επιτόκιο ήταν λίγο ψηλότερα π.χ. στο 9% τότε τα πράγματα θα ήταν καλύτερα για την ΕΚΤ, αφού θα αγόραζε φτηνότερα τις εγγυήσεις των τραπεζών…!

Θα ήταν χειρότερα για την Ελλάδα. Ποιός τη γ… όμως αυτή; Μια χώρα τίγκα στη μαγκιά και τη βλακεία. Ένας λαός που ότι του δώσουν το τρώει. Χαρούμενοι άνθρωποι.

Η συμφωνία Ντράγκι-Στουρνάρα για τα 12 δις ευρώ, που έγινε σε ώρα κρίσης…

Σωστές συμφωνίες σε ώρα κρίσης δεν γίνονται.

Όταν ανεβαίνουν τα επιτόκια, κανείς δεν ζητάει δάνεια. Ούτε οι πεθαμένοι.

Τι να εξηγήσω;

O Σαμαράς έκανε ότι έπρεπε για να ανεβάσει τα επιτόκια των ομολόγων (εγγυήσεων), πριν κλείσει τη συμφωνία για την επιπλέον "ρευστότητα" 12 δις ευρώ ο Στουρνάρας με τον Ντράγκι για τις τράπεζες, λέγοντας την τιτανοτεράστια παλαβομάρα (σαν αυτές που πέταγαν οι κυβερνητικοί επί ΓΑΠ και ανέβαιναν τα spreads) ότι η χώρα θα βγει από το μνημόνο ενώ χρειάζεται 25 δις ευρώ να για τον επόμενο χρόνο και ενώ οι τράπεζες είναι φορτωμένες με κόκκινα δάνεια.

Φυσικά, ότι συνέβη στο ΧΑΑ και στο επιτόκιο των ομολόγων, το καθεστώς το έριξε εξ ολοκλήρου στην αντιπολίτευση. Αυτοί πάλι δεν πήραν είδηση τίποτα. Κανείς τους. Αλλά θέλουν να κυβερνήσουν και είναι υπέρ των ΕΟΖ… Άρχισαν τις κωλοτούμπες και αυτοί τελευταία.

Οι αναλύσεις μου προέβλεψαν τη κρίση που συνέβη στα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων και τις μετοχές των τραπεζών (βλέπετε εδώ). Δεν βασίζονταν όμως στη θεμελιώδη ανάλυση αλλά στη τεχνική ανάλυση, δηλαδή στην αποκλειστική χρήση μαθηματικών μοντέλων.

Ανήκω σε αυτούς που πιστεύουν ότι οι κινήσεις των τιμών δίνουν περισσότερες πληροφορίες από τις πληροφορίες που δίνει η θεμελιώδης ανάλυση, που πάντα δεν είναι πλήρης, αφού αρκετά σημαντικά οικονομικά στοιχεία διεθνώς αποκρύπτονται ή δεν γίνονται δημόσια γνωστά. Ποιοί ας πούμε γνωρίζουν τί ακριβώς γίνεται στην ΕΛΣΤΑΤ και ποιός ελέγχει και παρακολουθεί εκτός από τους δανειστές τα στοιχεία της;

Το "ξεχασμένο" Τ+3. Ακόμη ισχύει;

Το Τ+3 επιτρέπει στις τράπεζες να ολοκληρώνουν τις μεταβιβάσεις μετοχών σε 3 το πολύ μέρες. Στη περίοδο αυτή μπορεί και να ακυρώσουν τις μεταβιβάσεις. Τρείς μέρες πέρασαν απο τη Τρίτη.

Λέτε να έχασαν κάτι τελικά οι τράπεζες από αυτό που έγινε;

Ποιοι έχασαν; Οι συνήθεις ύποπτοι…

Ποιοι κέρδισαν; Αυτοί που μπορούν να προβλέπουν ή αυτοί που ήξεραν…

Aυτό το άρθρο μου εδώ, το έχετε διαβάσει; Να το διαβάσετε. Και για αυτό το θέμα είχαμε μιλήσει πρώτοι. Και για αυτό το θέμα εκ των υστέρων ρώταγαν άλλους…

Στη Γερμανία έχουν πολιτικούς που ξέρουν από την προηγούμενη ότι θα πέσει το Χρηματιστήριο;

Στην Ελλάδα έχουν…!

Στο video (και ευχαριστώ πολύ το φίλο που με προμήθευσε με τη διασύνδεση), μια πολιτευτής της Ελιάς του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται στις 8:37 το πρωί της Δευτέρας που πέρασε, στην εκπομπή ΕΞΙ-ΔΕΚΑ της ΝΕΡΙΤ, σε κρίση στο Χρηματιστήριο!

Στο 1:26:10 περίπου του video ακούστε την κυρία αυτή να λέει, ότι το Χρηματιστήριο είναι κάτω από τις 1.000 μονάδες. Κάτι που φυσικά δεν ίσχυε, αφού το ΧΑΑ δεν είχε καν ανοίξει!

Πώς το ήξερε ή πώς προδιέγραφε η συγκεκριμένη πολιτευτής, ότι το Χρηματιστήριο ήταν κάτω από τις 1.000 μονάδες; Ο Βενιζέλος της το είχε πει; Περίεργο, διότι τότε δεν ήταν καν στο 7% και το επιτόκιο των ομολόγων. Εκείνη φάνηκε με ότι είπε ότι κάτι ήξερε ή κάτι περίμενε.

Εσείς μπορείτε να αντιληφθείτε κάτι άλλο;

Αποζημιώσεις άραγε θα υπάρξουν σε όσους έχασαν χρήματα στο Χρηματιστήριο τις επόμενες τρείς ημέρες;

Από τότε μέχρι σήμερα παίχτηκε πολύ θέατρο από την κυβέρνηση και τους άλλους "συνεργάτες" της στο εξωτερικό, ΔΝΤ, ΕΚΤ, Ντράγκι, Γιούνκερ, Μέρκελ, Σόιμπλε κ.λπ. για να στραφεί η προσοχή όλων αλλού.

Kανείς δεν μπορεί να στηρίζεται πλέον σε όσα ανακοινώνουν τα ΜΜΕ.

Φυσικά, τώρα που έγινε η "δουλειά" με την ΕΚΤ το επιτόκιο των ομολόγων θα πέσει και το καθεστώς θα μιλήσει για εμπιστοσύνη των αγορών στην Ελλάδα, για νέα επιτυχία της κυβέρνησης κλπ. Τα γνωστά αφρικανικά κόλπα.

Ευτυχώς, δεν "μασάμε" όλοι στην Ελλάδα…

Πηγή: zcode-gr.blogspot.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News