default-image

Οι παράνομες ενέργειες του Κίσιγκερ στην Κύπρο

Απόψεις
Οι παράνομες ενέργειες του Κίσιγκερ στην Κύπρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το βιβλίο: «Ο Κίσινγκερ και η Κύπρος: Μία μελέτη για την ανομία» («Kissinger and Cyprus: A Study in Lawlessness») παρουσίασε ο συγγραφέας του Ευγένιος Ρωσσίδης (Gene Rossidis) (φωτογραφία κάτω), ιδρυτής και πρώην πρόεδρος του American Hellenic Institute με την υποστήριξη του Κολλεγίου «Ανατόλια», στην αίθουσα εκδηλώσεων της Λέσχης Αξιωματικών Θεσσαλονίκης μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (www.amna.gr).

Ο κ. Ρωσίδης αναφέρθηκε στο ρόλο του Henry Kissinger πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τα γεγονότα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, στις 20 Ιουλίου του 1974, επισημαίνοντας ότι με ενέργειες του ενθάρρυνε το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου, παρά τις αντίθετες απόψεις που επικρατούσαν τότε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την τουρκική προκλητικότητα και την εισβολή που ακολούθησε, σε δύο φάσεις, με συγκεκριμένες ενέργειες και πράξεις του. Ο συγγραφέας αναφέρθηκε στα κίνητρα της στάσης του Κίσινγκερ.

«Ίσως επειδή ο Μακάριος είχε υιοθετήσει μια πολιτική προσέγγισης της Κύπρου με μη συμμαχικές χώρες» είπε ο κ. Ρωσσίδης, αναφερόμενος στους αδέσμευτους και την ΕΣΣΔ και σημειώνοντας ότι ήταν εποχή του Ψυχρού Πολέμου και υπήρχε ένταση στη Μ. Ανατολή.

Το βιβλίο του Ε. Ρωσσίδη εξετάζει τέσσερις θεματικές ενότητες. Η πρώτη αφορά τις «παράνομες» πράξεις του Κίσινγκερ και τις ευθύνες του για την κυπριακή τραγωδία. Η δεύτερη καλύπτει τη γεωπολιτική, γεωστρατηγική και οικονομική σημασία της Κύπρου. Η τρίτη θεματική αφορά τις πράξεις της Τουρκίας, τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και ιστορικά τις παλινωδίες και την «αναξιοπιστία» στις σχέσης της με τους συμμάχους. Στην τέταρτη θεματική αναλύεται η σημασία της απόλυτης εναρμόνισης των Ηνωμένων Πολιτειών με το κράτος δικαίου.

Το βιβλίο καταλήγει με την προτροπή προς τις Ηνωμένες Πολιτείες να ασκήσουν πιέσεις στην Τουρκία να αποσύρει τα κατοχικά στρατεύματα και τους εποίκους από την Κύπρο και την ανάγκη να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη, σύμφωνα με τους νόμους και τις αρχές του διεθνούς δικαίου. Ο συγγραφέας υπογράμμισε τη σημασία της συστηματικής ανάδειξης και προβολής του θέματος στις ΗΠΑ σε αυτή την κατεύθυνση. Σημείωσε τη νέα προοπτική που διανοίγεται μετά την ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ και το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται από τον άξονα Ελλάδας - Κύπρου- Ισραήλ, μετά και από τη ρήξη της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ.

Ο Gene Rossidis γεννήθηκε στον Μπρούκλιν το 1927 σπούδασε στο Κολούμπια και υπηρέτησε ως Βοηθός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ για μια τριετία την περίοδο διακυβέρνησης Αιζενχάουερ και αργότερα κατά την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης Νίξον. Την ίδια περίοδο ο Henry Kissinger υπηρετούσε ως Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας.

Ο Ρωσσίδης ανέλαβε μετά την τουρκική εισβολή συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την ανάδειξη του κυπριακού, μεταξύ αυτών, την οργάνωση του μεγάλου συλλαλητηρίου μπροστά στο Λευκό Οίκο εκείνη την εποχή και την ίδρυση του ΑΗΙ με σκοπό την ενημέρωση της αμερικανικής κοινής γνώμης για τα γεγονότα και τις ευθύνες της τραγωδίας στην Κύπρο. Ήταν μεταξύ εκείνων που πίεσαν για την επιβολή εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ προς την Τουρκία, λόγω της εισβολής στην Κύπρο.

Στην παρουσίαση παρέστησαν και χαιρέτισαν μεταξύ άλλων ο διοικητής του Γ΄Σώματος Στρατού Ηλίας Λεοντάρης, ο πρέσβης επί τιμή Αλέξανδρος Μαλλιάς και ο πρόεδρος του ΑΗΙ Νίκος Λαρυγγάκης, που μίλησαν με θερμά λόγια για το συγγραφέα και το έργο του και τη συνολική προσφορά του.

Πηγή: mignatiou.com

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News