default-image

Οι ευθύνες μας και οι ευθύνες των άλλων

Απόψεις
Οι ευθύνες μας και οι ευθύνες των άλλων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόσφατα το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής, έδωσε στην δημοσιότητα συνταρακτικά στοιχεία για οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα.

Του Μανόλη Βρίθια

H ανεργία κτυπάει κόκκινο στο 30% του ενεργού πληθυσμού και στην νεολαία 58%, οι οικογένειες χωρίς ρεύμα και νερό ξεπερνούν τις 300.000, 31% είναι χωρίς θέρμανση,

ενώ 6,3 εκατομμύρια Έλληνες είναι σε πλήρη ένδεια, πείνα και φτώχεια!

Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα το 2014 είχαμε 11 τον αριθμό Έλληνες κροίσους από 9 που είχαν καταγραφεί το 2013, οι οποίοι αύξησαν την περιουσία τους από τα 16 δισ. δολάρια στα 18 δισ. δολάρια (14,2 δισ. ευρώ). Σύμφωνα με την ίδια έρευνα επιβεβαιώνεται η τάση που είχε καταγραφεί από πέρσι στην αντίστοιχη έκθεση της «Wealth-Χ» στην οποία τονιζόταν ότι όσον αφορά τα άτομα με περιουσία μεγαλύτερη των 30 εκατ. δολαρίων η Ελλάδα έχει αναδειχτεί «η χώρα με τον δεύτερο αυξανόμενο πληθυσμό πολυεκατομμυριούχων στην Ευρώπη» (A. Γιαννίκος, http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=447986).

Το 0.0001% κατέχουν πλούτο που ξεπερνάει το 10% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας!

Αυτοί που κυβέρνησαν, που επί δεκαετίες διαχειρίστηκαν τα κοινά για λογαριασμό βιομηχάνων, τραπεζιτών, εργολάβων, "νταβατζήδων", τοκογλύφων και κερδοσκόπων, είναι εκείνοι που χρεοκόπησαν, που ξεφτίλισαν και κατάντησαν τον ελληνικό λαό εδώ που τον κατάντησαν. Αλλά είναι οι ίδιοι που παριστάνουν τους «σωτήρες». Και ενώ καμώνονται τους «σωτήρες» το αποτέλεσμα της «σωτηρίας» είναι η αποθέωση των αβυσσαλέων κοινωνικών ανισοτήτων ανάμεσα στην συντριπτική πλειοψηφία του λαού και σε μια απειροελάχιστη «κάστα» εκπροσώπων της χρηματιστικής ολιγαρχίας.

Αυτοί είναι οι πολιτικοί αλήτες και έχουν ονοματεπώνυμο, ηγέτες και στελέχη κυρίως των δυο κομμάτων που διαχειρίστηκαν το καπιταλιστικό σύστημα της χώρας μας, οι παρατρεχάμενοι τους συνδικαλιστές και οι βουλευτές, που ψήφιζαν τυφλά νόμους και νομοσχέδια χωρίς καν να τα έχουν διαβάσει!

Αυτή η πολιτική αλητεία δεν έχει να κάνει μόνο με την ιδιότητα του καθ ενός αλλά και με την φυσική του παρουσία, την νοοτροπία, την αντίληψη και την στάση του και σαν φυσικό πρόσωπο! Είναι τέτοια πια η χοντροπετσιά τους, που τα συμπαθή οικόσιτα, ωχριούν μπροστά τους!

Ο καθένας από αυτούς εξαργύρωσε και εξαργυρώνει πολύ καλά από το μεγάλο κεφάλαιο και την τάξη που εκπροσωπούν την κάθε ψήφο στη βουλή, είτε με επανεκλογή (που κοστίζει ακριβά) είτε με καρέκλα σε κάποιο υπουργείο, είτε με λεφτά κάτω από το τραπέζι!

Στην σημερινή κατάσταση, όπου η ένδεια, η πείνα, η εξαθλίωση, εξανδραποδισμός και ο εξευτελισμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας είναι σε τραγικά μεγέθη, δεν φταίνε μόνο αυτοί.

Τεράστια ευθύνη-ίσως την πιο μεγάλη - την έχουμε κι εμείς, που τρέχαμε πίσω τους φιλώντας κατουρημένες ποδιές, για να μας διορίσουν σε μια θεσούλα, ή να διορίσουν τα παιδιά μας, ή να μας κάνουν μικρορουσφετάκια, δίνοντας απλόχερα την ψήφο μας και την εμπιστοσύνη μας σε αυτούς που μας έσκαβαν το λάκκο.

Κι όταν παίρναμε την θεσούλα και είχαμε κάτι παραπάνω από τον διπλανό μας, φτιάχναμε και ένα σπιτάκι, αγοράζαμε και ένα αυτοκινητάκι - πάντα με δανεικά από την τράπεζα - στεκόμασταν αυτάρεσκοι, κορδωμένοι, πως τα καταφέραμε καλά!

Λιγόψυχοι, μικρόψυχοι, εγωιστές μικροαστοί, αδιάφοροι για το τι συμβαίνει γύρω μας, αδιάφοροι για το μέλλον…

Τώρα οι τραπεζίτες ζητούν τα δανεικά πίσω και το αστικό κράτος ζητάει να πάρει και τα σπίτια και τα αυτοκίνητα.

Φταίμε κι εμείς που σερνόμασταν πίσω τους σαν σκουλήκια, σαν ανθρώπινα σκουπίδια, εκλιπαρώντας τους να μας κάνουν χάρες πιστεύοντας ότι είναι οι δυνατοί, αντί να πιστέψουμε στην δύναμη μας και να καταλάβουμε την ταξική μας θέση στην κοινωνία.

Αντί να οργανωθούμε σαν μια γροθιά για να εξυπηρετήσουμε τα δικά μας ταξικά λαϊκά συμφέροντα, αντί να σμίξουμε την φωνή μας με τους άλλους αδικημένους να μοιραστούμε τον πόνο και να αντισταθούμε στην κάθε λογής εκμετάλλευση, γινόμασταν και ρατσιστές απέναντι στους πρόσφυγες εργάτες που ο πόλεμος των ίδιων καπιταλιστών έδιωξε από την χώρα τους.

Φταίμε ΕΜΕΙΣ που πλαστογραφώντας έγγραφα και στρεμματικά παίρναμε τις επιδοτήσεις για να τις κανουμε 4χ4 και νυχτερινή ζωή τρέχοντας στα στριψιδάδικα και στα μπουρδέλα με περίσσιο ύφος μαγκιάς και με τα μπιστόλι στη μέση… ΤΖΑΜΑΠΑ ΜΑΓΚΕΣ.

Φταίμε, φταίμε έχουμε ευθύνη για ότι συμβαίνει. Τεράστια ευθύνη!

Αντί να πούμε φτάνει πια και να οργανώσουμε την δράση μας, να απαιτήσουμε να πάρουμε πίσω όσα σε ένα βράδυ μας πήραν, αντί να αντισταθούμε -ακόμη και σήμερα-λυπημένοι στον καναπέ κάνοντας ζάπινγκ κλαίγοντας την μοίρα μας, περιμένοντας τους σωτήρες να μας σώσουν στις κάθε επόμενες εκλογές, καθόμαστε άπραγης χωρίς να κάνουμε τίποτα κλαίγοντας την μοίρα μας, λέγοντας υπομονή, μην χάσουμε ότι λίγο μας έχει απομείνει. Τόσο χαμηλά έχουμε πέσει.

Δεν υπάρχουν σωτήρες, εμείς οι ίδιοι πρέπει να σωθούμε από μόνοι μας!

Υπάρχει ψιέξοδος; Υπάρχει, αρκεί να χειραφετηθούμε να πάρουμε την μοίρα στα χέρια μας, να οργανωθούμε σ τη γειτονιά, στο εργοστάσιο, σε όλους τόπους δουλειάς, να σπάσουμε τον φόβο και τον τσαμπουκά το αφεντικού, να σμίξουμε την μοίρα μας και την φωνή μας με τον φτωχό αγρότη, τον αυτοαπασχολούμενο, την νεολαία.

Υπάρχει διέξοδος, αρκεί να αφήσουμε πίσω τον φόβο, την κακομοιριά, την αυταρέσκεια, τον εγωισμό, την ιδιοτέλεια, τον μικροαστισμό μας, αρκεί το εγώ να γίνει εμείς.

Αρκεί να συνειδητοποιήσουμε την ταξική μας θέση στην κοινωνία και να πάρουμε θέση μάχης στον πόλεμο που μας έχει εξαπολύσει το αστικό κράτος ,σε μια μεγάλη λαϊκή συμμαχία για να ανατρέψουμε επιτέλους αυτό το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα- που κλέβει τις ζωές μας, που μας κάνει ευτελείς και κακομοίρηδες- για την δικιά μας εξουσία την λαϊκή.

Να ξεμπερδέψουμε μια και καλή με την πολιτική αλητεία και τους πολιτικούς αλήτες που μας κυβερνάνε τόσα χρόνια, μα πιο πολύ από τα αφεντικά τους, το μεγάλο κεφάλαιο και τους κεφαλαιοκράτες, που μας πίνουν το αίμα, για μια άλλη κοινωνία, όπου ο πλούτος που παράγουμε θα γυρίζει σε εμάς…

Για μια Ελλάδα ελεύθερη, ανεξάρτητη έξω από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των δολοφόνων του ΝΑΤΟ.

Για μια Ελλάδα της δουλειάς της προόδου και της ανάπτυξης, με λαϊκή εξουσία και με κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας, για να γίνουμε εμείς νοικοκύρηδες στον τόπο μας!

Μπορούμε; Μα μόνο εμείς Μπορούμε!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News