default-image

Ο Σου Τζού και η κινεζική ασύμμετρη στρατηγική

Απόψεις
Ο Σου Τζού και η κινεζική ασύμμετρη στρατηγική

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με ρωσικό άρθρο το νέο κινεζικό δόγμα ενός «απεριόριστου πολέμου» αποτελεί την νέα πρόκληση για τις ΗΠΑ στον 21ο αιώνα. Η κινεζική στρατιωτική βιομηχανία σε αγαστή συνεργασία με κινέζους επιστήμονες βρίσκονται ειδικά αυτήν την περίοδο σε έναν οργασμό επιτευγμάτων. Όλα όμως τα επιτεύγματα υπηρετούν τις αρχές των μεγάλων κινέζων στρατηγών και θεωρητικών του πολέμου όπως την εποχή των Μινγκ και του Σου τζού περί ενός απόλυτου και χωρίς σύνορα πολέμου ενάντια στα κινεζικά συμφέροντα αναδύοντας την Κίνα ως την μελλοντική υπερδύναμη.

Πριν από δέκα χρόνια, η Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων αξιολόγησε το κινεζικό πυραυλικό πρόγραμμα ως υψίστης σημασίας για τον αμερικανικό στρατό. Το 2010, ο κινεζικός στρατός ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε τις δοκιμές του πιο φιλόδοξου προγράμματος πυραύλων DF-21A (αντιπλοϊκοι βαλλιστικοί πύραυλοι).

Το 2013 πραγματοποιήθηκαν μερικές δηλώσεις κινέζων αξιωματούχων που ανέφεραν ότι οι πύραυλοι αυτού του τύπου είχαν αναπτυχθεί σε μικρούς αριθμούς στη νότια Κίνα.

Ο πύραυλος DF - 21A αποκαλείται ευρέως και ως « δολοφόνος των αεροπλανοφόρων», έχοντας ως κύριο στόχο την αντιμετώπιση των αμερικανικών ομάδων αεροπλανοφόρων σε περίπτωση πιθανής σύγκρουσης στην Ταϊβάν ή στις επίμαχες θαλάσσιες περιοχές με την Ιαπωνία, στην Νότια Θάλασσα της Κίνας.

Η απόφαση της Κίνας να κατασκευάσει αντι - βαλλιστικούς πυραύλους για να τους χρησιμοποιήσει ως αντιπλοικούς είναι ασυνήθιστη πρακτική, δεδομένου ότι οι πύραυλοι αυτοί έχουν ως στόχο ένα κινούμενο πλοίο και ως εκ τούτου η διαγραφόμενη βαλλιστική τροχιά είναι πολύ πιο περίπλοκη και απαιτεί πιο σύνθετη πλοήγηση από τους πυραύλους τύπου cruise.

Η απόφαση του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) να κατασκευάσει αυτό το είδος του όπλου (ASBM) αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη αυτοπεποίθηση και ανάπτυξη της κινεζικής στρατιωτικής βιομηχανίας.

Οι αναλυτές διαφωνούν σχετικά με την πρέπουσα αμερικανική απάντηση στον τομέα αυτό, όπως της εισαγωγής για παράδειγμα ενός νέου αναλόγου πυραυλικού συστήματος για τις ένοπλες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών. Κάποιοι αμερικανοί ειδικοί, δήλωσαν ότι οι πύραυλοι αυτοί αποτελούν μέγιστη απειλή για τις αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή και πρέπει να δοθεί ανάλογη τεχνολογική απάντηση. Άλλοι αναλυτές πιστεύουν ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι μέσω των οποίων μπορεί να αντιμετωπισθεί ο κινεζικός ASBM (anti-ship ballistic missile). Παρά το γεγονός ότι και οι δύο πλευρές έχουν εκφράσει τα σωστά επιχειρήματα, ο κινεζικός ASBM δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται μεμονωμένα ως ένα οπλικό σύστημα, αλλά ως μέρος ενός ευρύτερου στρατιωτικού δόγματος του κινεζικού στρατού PLA και της ανωτάτης ηγεσίας του.

Οι Κινέζοι στρατιωτικοί σύμφωνα με την ιστορία τους πριν χιλιάδες χρόνια ήταν ανέκαθεν «γοητευμένοι» από ασύμμετρες προσεγγίσεις στις μεθόδους του πολέμου (Σου Τζού κά). Η Κίνα του σήμερα δεν τρέφει αυταπάτες για την στρατιωτική ανεπάρκεια των δυνάμεων της σε έναν πιθανό πόλεμο εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και γνωρίζει ότι σε αυτήν την θέση θα παραμείνει για τουλάχιστον δύο ακόμη δεκαετίες.

Ως εκ τούτου, ο κινεζικός στρατός PLA αναπτύσσει μια σειρά ασύμμετρων στρατηγικών για να «αντιμετωπίσει επί ίσοις όροις » τις Ηνωμένες Πολιτείες για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί ώστε να αναπτύξει την δική του στρατιωτική δύναμη αποκτώντας παράλληλα την ικανότητα να «ωριμάσει» και να κατανοήσει καλύτερα τεχνολογία και στρατιωτικές τακτικές.

Δεδομένης της εξάρτησης των ΗΠΑ από το διάστημα και τις δορυφορικές επικοινωνίες που αποτελούν τον πιο σημαντικό πυλώνα του αμερικανικού στρατιωτικού συστήματος στην διεξαγωγή ακόμη και το πιο βασικών στρατιωτικών επιχειρήσεων, ο κινεζικός στρατός PLA έχει επενδύσει σημαντικά ποσά στην ανάπτυξη αντι - δορυφορικών όπλων.

Τον Ιανουάριο του 2007, η Κίνα πραγματοποίησε εκτόξευση για πρώτη φορά αντι - δορυφορικών πυραύλων καταστρέφοντας έναν παλιό κινεζικό δορυφόρο στο διάστημα. Τον Μάιο του 2013, η Κίνα εκτόξευσε ένα βαλλιστικό πύραυλο χωρίς ωφέλιμο φορτίο σε υψόμετρο 10 000 χιλιόμετρα στο διάστημα. Η απουσία φορτίου, υποδηλώνει ότι ο πύραυλος είχε σχεδιαστεί ως αντι-δορυφορικό όπλο.

Εκτός από τους πυραύλους της, η Κίνα έχει επίσης πειραματιστεί με όπλα λέιζερ και υπήρξαν καταγγελίες μάλιστα από τον αμερικανικό στρατό περί πολλαπλών δεσμών laser εναντίον αμερικανικών δορυφόρων στο παρελθόν. Επίσης, σύμφωνα με αμερικανούς επιστήμονες, οι παλμοί λέιζερ μπορούν ανάλογα με την δύναμη της δέσμης τους, να διαταράξουν ανεπανόρθωτα τις δορυφορικές επικοινωνίες, ή ακόμα και να καταστρέψουν πλήρως τους δορυφόρους.

Το πυραυλικό πρόγραμμα της Κίνας αναπτύσσεται σταθερά παρουσιάζοντας μεγαλύτερη ακρίβεια και ραγδαία βελτίωση μειώνοντας παράλληλα την απόσταση από τις ΗΠΑ. Η αυξανόμενη πρόοδος στο κινεζικό πυραυλικό πρόγραμμα φαίνεται ξεκάθαρα μέσα από τον αυξανόμενο αριθμό των δορυφόρων που εκτοξεύονται αλλά και από την αυξανόμενη πολυπλοκότητα των εν λόγω προγραμμάτων. Το Πρόγραμμα «σελήνη» αποτελεί μετά από ρητή έκφραση της κινεζικής ηγεσίας, την μέγιστη προτεραιότητα για την χώρα.

Το ασύμμετρο στρατιωτικό δόγμα του κινεζικού στρατού PLA δεν περιορίζεται στην μια διάσταση του χώρου (διάστημα), αλλά επεκτείνεται και στις άλλες 3 διαστάσεις καθώς και στον κυβερνοπόλεμο.

Στην θάλασσα, το κινεζικό ναυτικό δεν επικεντρώνεται στο πώς θα αντιπαρατεθεί π.χ. στην παρουσία αμερικανικών αεροπλανοφόρων με την κατασκευή αντιστοίχων πλοίων αυτού του μεγέθους και τεχνολογίας αλλά αναπτύσσει έναν μεγάλο αριθμό επιθετικών πυρηνικών υποβρυχίων οπλισμένων με συμβατικούς και πυρηνικούς πυραύλους, που αποτελεί μάλιστα το 45% επι του συνολικού κινεζικού στόλου, ποσοστό που αποτελεί το υψηλότερο όλων των πολεμικών στόλων των μεγάλων δυνάμεων.

Εκτός από τα υποβρύχια, οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις κατασκευάζουν χιλιάδες πυραύλους εδάφους -εδάφους, πυραύλους cruise και βαλλιστικούς. Το κινεζικό Πολεμικό Ναυτικό επίσης αναπτύξει κάτω από άκρα μυστικότητα δεκάδες ταχύτατους πυραύλους που τους τοποθετεί σε κορβέτες, κλάσης Hubei κατηγορίας καταμαράν. Σε στενά υδάτινα περάσματα και σε παράκτιες περιοχές, τα πλοία αυτά μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικό ενάντια σε μεγαλύτερους αντιπάλους, ειδικά αν χρησιμοποιούν τακτικές «επιτιθέμενου σμήνους»!

Ένας άλλος τομέας που αλλάζει ταχύτατα για τον PLA είναι ο κυβερνο-πόλεμος. Από το 2000, η κινεζική στρατιωτική ηγεσία έδωσε μεγάλη προτεραιότητα στην έννοια του ολοκληρωτικού πολέμου ή αλλιώς στον απεριόριστο πόλεμο στον οποίο ο PLA θα χρησιμοποιήσει ασύμμετρες τακτικές σε όλους τους τομείς του θεάτρων των επιχειρήσεων.

Η δημοφιλή στην Κίνα, στρατιωτική τακτική σε σχέση με ασύμμετρο πόλεμο υλοποιήθηκε σε σχετική εργασία δύο συνταγματαρχών του PLA, το 1999, με την ονομασία «απεριόριστος πόλεμος», (κινεζικά ???.), που σημαίνει κυριολεκτικά έναν πόλεμο χωρίς σύνορα.

Οι πρόσφατες επιθέσεις κυβερνοπολέμου και «εισβολών» κινέζων χάκερς σε ευαίσθητους τομείς για τις Ηνωμένες Πολιτείες όπως ο χρηματοοικονομικός αλλά και σε άλλες προηγμένες χώρες αποδεικνύει περίτρανα την αυξανόμενη δύναμη των κινεζικών «όπλων» στον κυβερνοχώρο.

Τα τελευταία χρόνια, κινεζικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως η Ακαδημία Στρατιωτικών Επιστημών, το Εθνικό Ινστιτούτο Εθνικής Άμυνας και το Στρατιωτικό Ινστιτούτο του Πολεμικού Ναυτικού αφιερώνουν αρκετό χρόνο στην μελέτη περί στρατιωτικών εκστρατειών στη Δύση!!!

Η αραβο- ισραηλινή σύγκρουση, συμπεριλαμβανομένου του δεύτερου πολέμου στο Λίβανο, προσφέρει στην Κίνα αμέτρητα παραδείγματα εκτοξεύσεων πυραύλων στη θάλασσα που πραγματοποίησαν ανεπανόρθωτες ζημιές σε τεχνολογικά προηγμένο στόλο.

Αν και η ιδέα του κινεζικού ασύμμετρου πολέμου δεν είναι νέα, η ραγδαία μετάβαση από τη θεωρία στην πράξη, υλοποιείται ταχύτατα από τους Κινέζους. Δεν πρέπει να υποθέσουμε ότι ο PLA βασίζεται μόνο στην ασύμμετρη στρατηγική.

Η πραγματικότητα λέει ότι η Κίνα θα μειώσει σίγουρα το τεχνολογικό χάσμα που την χωρίζει με δυτικούς προηγμένους στρατούς. Δεδομένης της κινεζικής ιστορίας το ασύμμετρο δόγμα πάντως είναι πιθανό να παραμείνει κυρίαρχη στρατηγική της Κίνας και τις επόμενες δεκαετίες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, αντιθέτως, «παρατηρούν» τον ασύμμετρο πόλεμο και άλλες μη τυποποιημένες μορφές πολέμου με πολύ μικρό ενδιαφέρον. Η λεγόμενη αμερικανικού τύπου στρατιωτική δράση επικεντρώνεται κατά βάση στην τεράστια επιθετική δύναμη πυρός, παραμελώντας την αμυντική τακτική σε όλες τις εκφάνσεις της.

Το ερώτημα δεν είναι αν οι ΗΠΑ θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν μία νέα ασύμμετρη απειλή, αλλά στο κατά πόσο θα είναι σε θέση να κατανοήσουν τη φύση των ασύμμετρων στρατηγικών σε όλους τους τομείς του θεάτρου του μελλοντικού πολέμου. Όπως σημείωσε ο αμερικανός πλοίαρχος Scott Dzhaspar που διαθέτει περισσότερα από 30 χρόνια εμπειρίας και ειδικεύεται στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο:

«Ο συνδυασμός των βαλλιστικών πυραύλων και των πυραύλων τύπου cruise, σε συνδυασμό με ταχύτατα υποβρύχια μπορεί να αποβούν μοιραία για ένα σύγχρονο αεροπλανοφόρο. Ένας μεγάλος αριθμός πυραύλων με σύγχρονο πλέγμα αντίμετρων μπορεί να εξουδετερώσει και τα πιο προηγμένα συστήματα μας, όπως το Aegis».

Στην πραγματικότητα, ενώ το 2006 Ισραήλ κέρδισε τον πόλεμο, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε πυραύλους που κατασκευάζονται στην Κίνα και διαθέτει και το Ιράν, εναντίον ισραηλινής κορβέτας κλάσης Eliat, σκοτώνοντας τέσσερις ναύτες και προκαλώντας σοβαρές ζημιές. Οι κορβέτες αυτής της κατηγορίας θεωρούνται ως τα πιο προηγμένα πλοία του είδους του στον κόσμο.

Ενώ οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν τη στρατιωτική υπεροχή τους στο εγγύς μέλλον, η Κίνα θα έχει τη δυνατότητα να αποδυναμώσει αυτό το πλεονέκτημα μελλοντικά.

Αυτό μπορεί να έχει ένα θετικό αποτέλεσμα και για τις δύο πλευρές, δεδομένου ότι οι δύο υπερδυνάμεις θα «περιορίζουν» ο ένας τον άλλον. Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γίνει όλο και πιο αλληλένδετες λόγω ότι έχουν πολλά κοινά συμφέροντα. Αυτές οι ευεργετικές σχέσεις μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο σύγκρουσης. Ωστόσο, αξίζει να θυμηθούμε ότι και στους δύο παγκοσμίους πολέμους τον περασμένο αιώνα, η Γερμανία ήταν ο κύριος εμπορικός εταίρος της Βρετανίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News