Γιώργος Σαχίνης

Επιχείρηση Τρομοκρατία Α.Ε. ή πως φτιάχνεται ένας πόλεμος

Στις 23 Σεπτεμβρίου οι ΗΠΑ ξεκίνησαν αεροπορικές επιθέσεις εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, με τη συμμετοχή συμμαχικών αραβικών κρατών. Η επιχείρηση, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, «θα είναι μια διαρκής εκστρατεία, η οποία μπορεί να διαρκέσει χρόνια».

Πώς όμως οι ΗΠΑ κατάφεραν να «πουλήσουν» στο εσωτερικό τους, μια νέα αεροπορική εκστρατεία σε ξένο έδαφος, η οποία δεν δικαιολογείται ούτε με το επιχείρημα της αυτοάμυνας αλλά ούτε υπήρχε κάποιο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ; Η απάντηση είναι απλή: εάν ο εχθρός δεν είναι τόσο απειλητικός για εμάς όσο θα θέλαμε, τότε πρέπει να τον κατασκευάσουμε. Διότι μπορεί το Ισλαμικό Κράτος να είναι αποκρουστικό και οι online αποκεφαλισμοί να έσπειραν τον πανικό, όμως δεν αρκούσαν για να πείσουν τον Αμερικανό ψηφοφόρο, ότι η χώρα του θα έπρεπε να εμπλακεί σε έναν ακόμα πόλεμο, χωρίς να υπάρχει άμεση απειλή για τις ΗΠΑ. Με τη βοήθεια λοιπόν των πάντα πρόθυμων μέσων ενημέρωσης, η επιχείρηση "TheKhorasanGroup" ξεκίνησε και η «άμεση απειλή» εφευρέθηκε.

Ο ρόλος των μίντια, όπως αποκάλυψαν οι δημοσιογράφοι GlennGreenwald και MurtazaHussain ήταν καθοριστικός.

Όλα ξεκίνησαν με δήθεν διαρροές στον τύπο από «ανώνυμους αξιωματούχους» του Πενταγώνου, για ένα μυστηριώδες απειλητικό γκρουπ- το οποίο κανένας δεν είχε ξανακούσει- και έφερε το τρομακτικό όνομα Khorasan. Το γκρουπ αυτό, όπως μας πληροφόρησε το AssociatedPress, συνδύαζε όλα τα κακά μαζί: ήταν πιο ακραίο από την AlQaida, χειρότερο από τους Ταλιμπάν και τους τζιχαντιστές της Συρίας και είχε στους κόλπους του, τους σκληρότερους μαχητές από το Αφγανιστάν, την Υεμένη αλλά και την Ευρώπη. Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του AP, το νέο αυτό γκρουπ σκόπευε να στρατολογήσει Αμερικανούς και Ευρωπαίους τζιχαντιστές και να τους στείλει έπειτα στις ΗΠΑ για να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις. Το CNN και το CBS πήραν τη σκυτάλη κάνοντας λόγο για το νέο μυστηριώδες γκρουπ που αποτελεί άμεση απειλή για τις ΗΠΑ καθώς -σύμφωνα πάντα- με ανωνύμους αξιωματούχους - σκοπός της ίδρυσης του ήταν να να επιτεθεί σε αμερικανικούς στόχους. Το NBC ήταν ακόμα πιο περιγραφικό καθώς είχε πληροφορίες ότι το ισλαμικό γκρουπ σκόπευε να ανατινάξει εμπορικές πτήσεις των ΗΠΑ χρησιμοποιώντας υλικά που δεν μπορούν να εντοπισθούν απο τους ανιχνευτές των αεροδρομίων. Οι NewYorkTimes και η WashingtonPost, δημοσίευαν ρεπορτάζ που έμοιαζαν να έχουν γραφτεί απευθείας απο το Πεντάγωνο: οι ΗΠΑ είχαν κάθε λόγο να βομβαρδίσουν την Συρία για να εξολοθρεύσουν το Khorasan, επειδή, σύμφωνα πάντα με ανώνυμες πηγές, ετοίμαζε τρομοκρατικές επιθέσεις κατά των ΗΠΑ, χωρίς όμως ποτέ να δίνεται άλλη πληροφορία για το ποιοί ήταν αυτοί οι στόχοι και το πως.

Μόλις την επόμενη μέρα των βομβαρδισμών, στις 24 Σεπτεμβρίου, ρεπορτάζ του Reuters μας πληροφορεί ότι ο αρχηγός του Khorasan, Mohsinal-Fadhli, σκοτώθηκε απο την πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ. Η πληροφορία του θανάτου του, διέρρευσε στα μίντια απο το SITE, μια αμερικανική οργάνωση που παρακολουθεί ηλεκτρονικά τις κινήσεις των τζιχαντιστών. Ο θάνατος του μαθεύτηκε απο έναν (πάλι) ανώνυμο τζιχαντιστή, που εξέφρασε στο  twitter τη λύπη του για το θάνατο του αρχηγού του.

Και απο το σημείο αυτό, η ύπαρξη του Khorasangroup αρχίζει και γίνεται όλο και πιο μυστηριώδης. Ξαφνικά το CNN και οι NewYorkTimes, απο εκεί που μιλούσαν για άμεση απειλή, τώρα έλεγαν για πιθανή απειλή, χωρίς όμως συγκεκριμένο στόχο. Μάλιστα οι NYT, στις 25 Σεπτεμβρίου, παραδέχονταν ότι ενώ ο βομβαρδισμός στη Συρία έγινε επειδή το Khorasan αποτελούσε άμεση απειλή, αξιωματούχοι τώρα δήλωναν ότι δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι αυτή η απειλή ήταν υπαρκτή. Το NBC αρχίζει να αναρωτιέται για το αν τελικά το Khorasangroup υπήρξε ποτέ στα αλήθεια, και το ΑΡ κάνει λόγο για αξιωματούχους του πενταγώνου που παραδέχονται ότι η «άμεση απειλή», δεν ήταν παρά μια  πρόφαση για την αεροπορική επιδρομή στη Συρία.

Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος JustinRaimondo δεν υπάρχει καμία απόδειξη, κανένα έγγραφο, καμία μαρτυρία, ούτε καν απο την αντιτρομοκρατική υπηρεσία, ότι το Khorasangroup υπήρξε ποτέ στα αλήθεια. Κανείς ποτέ δεν είχε ξανακούσει γι αυτό, μέχρι που λίγες μέρες πριν την αεροπορική επιδρομή στη Συρία, εμφανίστηκε ως δια μαγείας στον διεθνή τύπο ως ένα εξτρεμιστικό παρακλάδι της AlQaida με δεσμούς στο Πακιστάν, πάντα σύμφωνα με όσα «διέρρεαν» ανώνυμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

Και μετά; Μετά τίποτα, το Khorasangroup εξολοθρεύτηκε, η απειλή εξουδετερώθηκε και τώρα δεν θα ξανακούσετε τίποτα άλλο για το μυστηριώδες εξτρεμιστικό γκρουπ. Μέχρι τα μίντια να μας πουλήσουν τον επόμενο εχθρό...

Σχόλια