Γιώργος Σαχίνης

Τα Windows 10 θα σε κατασκοπεύουν

Αυτή την εβδομάδα η Microsoft παρουσίασε τη νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος που θα λέγεται Windows 10. Κατά την παρουσίαση του η Microsoft έδωσε στη δημοσιότητα και τις τεχνικές προδιαγραφές και από αυτό έγινε σαφές ότι το νέο λειτουργικό συλλέγει… τα πάντα.

Στο κεφάλαιο Insider Program του Windows 10 Technical Preview αναφέρεται ότι η συγκεκριμένη εφαρμογή θα συλλέγει πληροφορίες από τους χρήστες και με την αξιολόγηση αυτών των στοιχείων θα διαμορφωθεί η τελική έκδοση του λειτουργικού συστήματος.

Επειδή όμως οι περισσότεροι χρήστες έχουν συνηθίσει να πατάνε απλά το κουμπί «αποδοχή» κατά την εγκατάσταση χωρίς να διαβάσουν τους όρους χρήσης ο Wang Wei του TheHackerNews μας ενημερώνει για το τι ακριβώς θα διαβάσει η Microsoft:

Τα password σας και το περιεχόμενο των αρχείων σας

Η Microsoft χρησιμοποιεί ένα πρόγραμμα συλλογής δεδομένων μεταξύ των οποίων είναι και οι αποθηκευμένοι κωδικοί πρόσβασης αλλά και η πλήρης ανάγνωση των αρχείων σας. Αποδεχόμενοι τους όρους χρήσης δίνετε τη δυνατότητα στην Microsoft όχι μόνο να διαβάσει αλλά και να αποθηκεύει και να επεξεργάζεται τα αρχεία σας.

Συλλογή φωνητικών δεδομένων

Εκτός όμως τα κλειδιά η Microsoft λέει ότι θα συλλέγει ακόμα περισσότερα δεδομένα. Η εταιρία στους όρους χρήσης αναφέρει ότι θα παρακολουθεί τις εφαρμογές που είναι εγκατεστημένες και θα συλλέγει φωνητικές πληροφορίες όποτε χρησιμοποιείτε προγράμματα που δέχονται φωνητικές εντολές. Αυτές οι πληροφορίες στοχεύουν στην βελτίωση της ικανότητας του συστήματος στις φωνητικές εντολές σύμφωνα με τη Microsoft.

Παρόλο που ο Wei σημειώνει ότι η Microsoft δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει τα στοιχεία που θα συλλέγει για να κλέψει τους τραπεζικούς σας λογαριασμούς, ωστόσο θα υπάρχει πλέον αυξημένος κίνδυνος κάποιος να βρει ένα παράθυρο ασφαλείας (δεν θα ήταν η πρώτη φορά που γίνεται στα Windows) και να αποκτήσει πρόσβαση τα πιο ευαίσθητα προσωπικά σας δεδομένα.

Ιδιαίτερα μετά το σκάνδαλο του iCloud της Apple που πρόσφατα ανοίχτηκε από τους hackers η Microsoft ίσως θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτική. Θυμίζουμε μάλιστα ότι στη μάχη της για την επικράτηση του Outlook κόντρα στο Gmail η εταιρία του Bill Gates είχε ξεκινήσει μια καμπάνια με τον τίτλο «Εμείς δεν συλλέγουμε και δεν διαβάζουμε τα δεδομένα σας»… Αλλά αυτά φαίνεται ανήκουν στο παρελθόν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια