Γιώργος Σαχίνης

Ας είμαστε κάποτε, επιτέλους, Προμηθείς και όχι Επιμηθείς

(Μετά τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου νότια της Κρήτης)

Είναι ευρέως γνωστό ότι η Κρήτη τα τελευταία χρόνια, λόγω της ραγδαίας ανάπτυξής της (οικιστικής & βιομηχανικής) αλλά κύρια της ακμάζουσας τουριστικής βιομηχανίας της, παρουσιάζει σημαντική αύξηση της ενεργειακής της ζήτησης, που ανέρχεται στο 8% περίπου ετησίως.

Του Δημ. Κων. Σαρρή

Στην Κρήτη λειτουργούν τρία Συμβατικά Ενεργειακά Κέντρα της ΔΕΗ.

α. ο Σταθμός Ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ στην «Ξηροκαμάρα» Χανίων, ονομαστικής ισχύος 330 MW και

β. ο Σταθμός Ηλεκτροπαραγωγής «Λινοπεραμάτων» Ηρακλείου, ονομαστικής ισχύος 250 MW.

γ. Ο νέος Σταθμός Ηλεκτροπαραγωγής του «Αθερινόλακου» Σητείας της ΔΕΗ, συνολικής ισχύος, σήμερα, 195,2 MW.

Με τη λειτουργία όμως της νέας αυτής μονάδας οι ενεργειακές ανάγκες της Κρήτης μόλις καλύπτονται οριακά και ο κίνδυνος ενός μπλάκ-αουτ είναι ορατός, παρά τη μερική ενίσχυση του συστήματος από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Υπολογίζεται επίσημα από τη Δ.Ε.Η. ότι η παραγόμενη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη συνολικά δεν επαρκεί για να καλύψει τη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση και απαιτείται η κατασκευή δύο επιπλέον μονάδων, ισχύος 2x250 MW = 500 MW, ώστε το νησί μας να έχει ενεργειακή επάρκεια για τα επόμενα είκοσι και πλέον χρόνια.

Στο πλαίσιο της επίλυσης του ενεργειακού προβλήματος του νησιού μας το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης υπερψήφισε, κατά πλειοψηφία, στη Συνεδρίαση της 10ης/02/2003 στον Αγ. Νικόλαο, την πρόταση της τότε ΝΑΗ, σε συνεργασία με το Δήμο Γαζίου, για την κατασκευή νέου εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 250 MW στη θέση «Κορακιά» στα σύνορα του Νομού Ηρακλείου-Ρεθύμνου (εντός του Νομού Ηρακλείου και μέσα στα διοικητικά όρια του Δήμου Γαζίου).

Οι νέες μονάδες στην «Κορακιά», με πρόταση της Ρ.Α.Ε. μάλιστα, προβλεπόταν αρχικά να λειτουργήσουν αντί με καύσιμο μαζούτ 75, το οποίο απαιτεί αποθείωση, γεγονός που θα επιβάρυνε περιβαλλοντικά το χώρο, λόγω των παραγόμενων μεγάλων ποσοτήτων γύψου.

Το γεγονός αυτό κατέστησε αναγκαία την εισαγωγή ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ στην Κρήτη για την άρση όλων των περιβαλλοντικών επιβαρύνσεων, που ήσαν αναπόφευκτες εάν το καύσιμο ήταν μαζούτ 75 ή ακόμα και καύσιμο μαζούτ χαμηλού θείο.

Το νησί της Κρήτης λόγω της γεωγραφικής του θέσης θεωρείται ότι δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί το κεντρικό δίκτυο της χώρας αλλά μπορεί να εισάγει φυσικό αέριο σε υγροποιημένη μορφή ή σε αέρια υπό πίεση εφόσον βέβαια δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές (εγκαταστάσεις ελλιμενισμού δεξαμενόπλοιων, εγκαταστάσεις για την επαναεριοποίηση του υγροποιημένου αερίου, εγκαταστάσεις αποθήκευσης, δίκτυο μεταφοράς), ανάλογα με τη χρήση που πρόκειται να έχει το φυσικό αέριο στο νησί (ηλεκτροπαραγωγή, βιομηχανία, οικιστικός τομέας). Τέτοιου είδους εγκαταστάσεις λειτουργούν σήμερα στη Ρεβυθούσα στην Αττική όπου φτάνει το υγροποιημένο φυσικό αέριο και εισάγεται στο κεντρικό δίκτυο της χώρας. Το φυσικό αέριο θα μπορούσε να φθάνει με πλοίο στην Κρήτη π.χ. από την Αλγερία, από όπου η Ελλάδα ήδη εισάγει φυσικό αέριο από τις αρχές του 2000 ή ακόμα και από την Αίγυπτο.

Αναμενόμενα οφέλη από το φυσικό αέριο για την Κρήτη:

-Προστασία Περιβάλλοντος

-Μείωση της εξάρτησης από το πετρέλαιο/ βελτίωση του ενεργειακού προβλήματος

-Εξοικονόμηση Ενέργειας και μείωση κόστους

Για την κατασκευή, όμως, των νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στη θέση Κορακιά, απαιτείτο η επίλυση σημαντικών προβλημάτων, ως προϋπόθεση για τα παραπέρα βήματα υλοποίησης του σχεδίου αυτού.

Η επίλυση αυτών των προβλημάτων θα δρούσε καταλυτικά στην επίσπευση της κατασκευής του μεγαλύτερου αυτού αναπτυξιακού έργου της Κρήτης, το οποίο θα έλυνε οριστικά το ενεργειακό πρόβλημα του νησιού μας, καθόσον η μελέτη βιωσιμότητας της νέας αυτής εγκατάστασης ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο έδωσε το «πράσινο» φως για τη χρήση του.

Η πολυχρόνια όμως εντεκάχρονη καθυστέρηση, αποδίδεται μεν στα σοβαρά διοικητικά προβλήματα που αντιμετώπισε η Δ.Ε.Η., με αποτέλεσμα το όλο πρόγραμμα να παγώσει, αλλά και στο ιδιοκτησιακό πρόβλημα της περιοχής της Κορακιάς, που διεκδικείται από τον Δήμο Γαζίου και αρκετούς ιδιώτες, που βρίσκονται σε δικαστική αντιδικία, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος, αλλά κύρια όμως σε απουσία σθεναρής κεντρικής πολιτικής βούλησης.

Τώρα όμως που οι επιστημονικές έρευνες έχουν επιβεβαιώσει την ύπαρξη τεράστιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου νότια της Κρήτης, γεγονός που διασφαλίζει μελλοντικά την προμήθεια φθηνού ελληνικού καυσίμου, τα όποια προβλήματα πρέπει να ξεπεραστούν και το συντομότερο να χαραχθεί ένας νέος στρατηγικός ενεργειακός σχεδιασμός, ώστε όταν λειτουργήσουν οι πλατφόρμες ανόρυξης φυσικού αερίου νότια της Κρήτης να είναι έτοιμες παράλληλα και οι εγκαταστάσεις του φυσικού αερίου στην Κορακιά, με στόχο την οριστική επίλυση του ενεργειακού προβλήματος της Κρήτης, που αποτελεί την ικανή και αναγκαία συνθήκη της ασφαλούς ανάπτυξης και της ευημερίας του λαού της.

Ας είμαστε κάποτε, επιτέλους, Προμηθείς και όχι Επιμηθείς!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια