Γιώργος Σαχίνης

Ζητείται (Γερμανός) μεταρρυθμιστής για την Ελλάδα

Με αγγελία η Γερμανική Κυβέρνηση ζητά καταρτισμένο στέλεχος για να …μεταρρυθμίσει την Ελλάδα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΛΑΚΑΣ

Ποιος (και πως) κυβερνά αυτόν τον τόπο, μάλλον θα έχουν αρχίσει να το ψυλλιάζονται πια και οι πλέον… ανύποπτοι, αυτοί που δε μπορούν ή δε θέλουν να πιστέψουν ότι η εκλεγμένη κυβέρνηση του τόπου δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια μαριονέτα. Τη χώρα, λοιπόν, κυβερνούν οι «τεχνοκράτες», υπάλληλοι των  δανειστών. Τεχνοκράτες με προσόντα και εμπειρία που προσλαμβάνονται από την αγορά μέσα από αγγελίες στον Τύπο…

 Να ένα παράδειγμα, μιας τέτοιας αγγελίας  στην γερμανική αγορά εργασίας, από τον κρατικό οργανισμό  giz (Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit GmbH). Ο giz (γερμανικός οργανισμός για τη διεθνή συνεργασία) ζητά στέλεχος με το εξής προφίλ:

     Να έχει  ένα πτυχίο πανεπιστημίου (οικονομικών, πολιτικών ή διοικητικών επιστημών ή ισοδύναμο)

    Να έχει  πολλά χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας στην παροχή συμβουλών πολιτικής, κυρίως σε διοικητικές διαδικασίες μεταρρύθμισης ή σε παρόμοιο έργο.

    Να έχει  καλή γνώση των τρεχόντων ζητημάτων και των διαδικασιών της διοικητικής μεταρρύθμισης στις χώρες της Ευρώπης.

    Να έχει εμπειρία στη διαχείριση μικρών έργων που απαιτούν επίσης τη γνώση των σχεδίων της ΕΕ είναι χρήσιμη.

    Επιπλέον,  θα πρέπει (ο υποψήφιος για να πάρει τη δουλειά) να χαρακτηρίζεται  από τη διαπολιτισμική ικανότητα, και να  είναι επιδέξιος στους διπλωματικούς χειρισμούς που απαιτούνται για να κινηθεί σε ένα   πολιτικά δύσκολο περιβάλλον (το ελληνικό) .

    Θα πρέπει να ομιλεί την αγγλική. Η Ελληνική γνώση θα είναι ένα πλεονέκτημα για τους διεκδικητές της θέσης.

η… δουλειά

Τι ακριβώς θα κάνει αυτός που θα πάρει τη δουλειά. Επί της ουσίας θα περνά το γερμανικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα στην Ελλάδα. Με πιο απλά λόγια θα είναι αυτός που θα οδηγεί τις κυβερνητικές (τελικά) αποφάσεις εκεί ακριβώς που ορίζουν τα γερμανικά συμφέροντα και επιδιώξεις.

Στην αγγελία, δεν το λένε ακριβώς έτσι, αλλά η τρέχουσα εμπειρία μας (από τον τρόπο που εργάζονται οι τεχνοκράτες της τρόικας και της ομάδας του Ράιχεμπαχ) μας επιτρέπει  να διακρίνουμε  το νόημα των κομψών διατυπώσεων.

 Στην αγγελία, με λίγα λόγια η δουλειά περιγράφεται ως εξής:

 Το έργο «Υποστήριξη για την Διοικητική Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα» έχει ως στόχο να βελτιώσει την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει μια προσανατολισμένη  (από ποιον άραγε;) πολιτική μεταρρύθμιση. Για το σκοπό αυτό, το έργο κινείται  σε δύο πεδία δράσης:

Πρώτον:  την υποστήριξη της  μεταρρύθμισης στην  τοπική αυτοδιοίκηση κατ αρχήν σε επιλεγμένους δήμους και περιφέρειες , σε συνεργασία (με το πρόγραμμα του Φούχτελ)  με το Ελληνικό Υπουργείο Εσωτερικών. Βασικός τομέας αυτής της υποστήριξης είναι  η οικονομική κατανομή(δηλαδή η διαχείριση των οικονομικών πόρων)  και τη μείωση της γραφειοκρατίας, (δηλαδή οι απολύσεις).

 Δεύτερον : την υποστήριξη της Γραμματείας για το συντονισμό της ελληνικής κυβέρνησης!!!

 Να συνοψίσουμε: Η περήφανη κυβέρνηση των Σαμαρά -Βενιζέλου, αυτή η κυβέρνηση που μας λέει ότι ετοιμάζει την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και τις εποπτείες καθοδηγείται και ελέγχεται από υπαλλήλους των δανειστών. Από τεχνοκράτες που δουλειά τους είναι να λένε στους εκλεγμένους  Ελληνες άρχοντες τι και πως πρέπει να κάνουν.

Πηγή : www.imerodromos.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια