Γιώργος Σαχίνης

Οκτώβριο του 2015 τα συμβόλαια με τις πετρελαϊκές για Κρήτη, Ιόνιο

Το ενδιαφέρον για το γύρο παραχωρήσεων για τα 20 θαλάσσια και τα 3 χερσαία οικόπεδα, από ενεργειακές εταιρείες είναι πολύ υψηλό ανέφερε ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης ανοίγοντας τις εργασίες του Balkans & Adriatic Oil and Gas Summit.

Σύμφωνα με στελέχη του ΥΠΕΚΑ, ο διαγωνισμός αναμένεται να ξεκινήσει και επίσημα στο προσεχές 15νθήμερο με τη δημοσίευση της προκήρυξης στην εφημερίδα της Ε.Ε. Θα ακολουθήσει για έξι μήνες η υποβολή των προσφορών με καταληκτική ημερομηνία τον Απρίλιο, η αξιολόγηση για 3 μήνες και η υπογραφή των συμβάσεων τον Οκτώβριο του 2015.

Τα στελέχη του ΥΠΕΚΑ που συμμετέχουν στο συνέδριο παρουσία εκπροσώπων εταιρειών του κλάδου του πετρελαίου, αναφέρθηκαν στα σημαντικά οφέλη και πλεονεκτήματα στην επένδυση στον τομέα των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι υπάρχει αδιάχευστο δυναμικό στην Ελλάδα, όπως δείχνουν τα στοιχεία, τα δεδομένα των ερευνών αλλά και τα αντίστοιχα «ανάλογα» με γειτονικά κοιτάσματα σε Αλβανία και Ιταλία, το σαφές και ανταγωνιστικό θεσμικό πλαίσιο αλλά και τα φορολογικά κίνητρα.

Το πρώτο "ελληνικό" γεωτρύπανο φέρνει η Energean

Καθ΄ οδόν βρίσκεται το πρώτο ελληνικής ιδιοκτησίας γεωτρύπανο, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί από την εταιρεία Energean για τις εργασίες αρχικά στον Πρίνο αλλά και σε άλλες παραχωρήσεις που έχει αναλάβει σε άλλες περιοχές.

Όπως αποκάλυψε ο επικεφαλής της εταιρείας Μαθιός Ρήγας, μιλώντας στο συνέδριο Balkans & Adriatic Oil & Gas Summit, το γεωτρύπανο energean force θα είναι στις επόμενες 10 ημέρες στην Καβάλα. Θυμίζουμε ότι πρόκειται για ιδιόκτητο γεωτρύπανο γερμανικής κατασκευής που αποκτήθηκε από την εταιρεία KC Deutag.

Ο κ. Ρήγας αποκάλυψε επίσης το ενδιαφέρον της Energean για το διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί όχι μόνο για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα αλλά και για τα  τρία χερσαία οικόπεδα στη Δ. Ελλάδα, τα οποία όπως είπε αποτελούν τη φυσική συνέχεια των παραχωρήσεων σε Ιωάννινα και Κατάκολο που ήδη έχουν δοθεί στην εταιρεία.

Για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα ο κ. Ρήγας τόνισε ότι αξιολογούνται από την εταιρεία.

Ο κ. Ρήγας παρουσίασε το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας ύψους 225 εκατ. δολάρια με στόχο να αυξηθεί στα 5 έως 10 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα η παραγωγή από την περιοχή του Πρίνου. Θα γίνουν συνολικά 15 γεωτρήσεις τα επόμενα 2 χρόνια 7 στον Πρίνο, 1 στο Βόρειο Πρίνο και 7 στο πεδίο Ε, ενώ η εταιρεία θα εγκαταστήσει 2 θαλάσσιες πλατφόρμες.

Σημειώνεται ότι ο κ. Ρήγας τόνισε τη σημασία που έχει η ανάπτυξη της βιομηχανίας πετρελαίου και η οποία πρέπει να γίνεται με σεβασμό και συμφωνία των τοπικών κοινωνιών υπογραμμίζοντας ότι στην Καβάλα η εταιρεία λειτουργεί επί 30 χρόνια και αποτελεί παράδειγμα «συμβίωσης» με δραστηριότητες όπως ο τουρισμός. Επενδύσαμε ήδη 200 εκατ. για να κρατήσουμε ζωντανό το μοναδικό κοίτασμα θα συνεχίσουμε να επενδύουμε κατέληξε ο κ. Ρήγας.

Πηγή: capital.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια