default-image

Νέο, προκλητικό, ρουσφέτι στους εφοπλιστές!

Απόψεις
Νέο, προκλητικό, ρουσφέτι στους εφοπλιστές!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Ταβάνι" στη φορολόγησή τους προβλέπεται σε τροπολογία της τελευταίας στιγμής. Σε αντίθετη περίπτωση τα πλοία θα αλλάξουν σημαία υποστηρίζει η κυβέρνηση.

Με ένα ακόμη προκλητικό - όσο και μεγάλο- ρουσφέτι στο εφοπλιστικό κεφάλαιο θα κλείσουν, όπως φαίνεται, οι εργασίες των θερινών τμημάτων της Βουλής!

Με τροπολογία που κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης σε νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, αποκτά ισχύ νόμου το ειδικό καθεστώς φορολόγησης των εφοπλιστικών κερδών. Κυρώνεται το συνυποσχετικό που είχε υπογράψει με 478 εφοπλιστικές εταιρίες το ελληνικό δημόσιο στις 18 Ιουλίου του 2013  ενώ καταργείται παράλληλα το άρθρο 14 του νόμου 4223/13 που προέβλεπε την «οικονομική παροχή της ναυτιλιακής κοινότητας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης της χώρας».

Στους εφοπλιστές παρέχεται ετήσιο «πλαφόν» 105.000.000 ευρώ κατ' έτος μέχρι το 2016 που θα αποτελεί το «ταβάνι» των φορολογικών τους υποχρεώσεων συμπεριλαμβανομένης της έκτακτης εισφοράς και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης (που ισχύει για κάθε φορολογούμενο). Μάλιστα σε περίπτωση που τα κρατικά έσοδα, στο τέλος του 2016, υπολείπονται του συγκεκριμένου ποσού τότε το «μέτρο πίεσης» που προβλέπεται είναι να… παρασχεθεί στην ναυτιλιακή κοινότητα η δυνατότητα «να προτείνει τους βέλτιστους τρόπους σύμφωνα με τους οποίους θα καλυφθεί η ενδεχόμενη διαφορά»!!!

Το συνυποσχετικό αφορά τόσο τα πλοία που φέρουν ελληνική σημαία όσο και τα πλοία που πλέουν με ξένη σημαία. Αιτιολογώντας την νομοθετική πρωτοβουλία (υπογράφεται από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη) η κυβέρνηση επισημαίνει πως «η διατήρηση αυτού του πλαισίου αποτελεί κρίσιμο θέμα για την διατήρηση των πλοίων αυτών εντός Ελλάδας» αλλιώς θα «διακινδυνευτεί διαρροή από το ελληνικό νηολόγιο με κατεύθυνση νηολόγια τρίτων χωρών».

Πηγή: imerodromos.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News