default-image

Ξεπουλάνε Βραυρώνα και Κεραμεικό στο Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος"!

Απόψεις
Ξεπουλάνε Βραυρώνα και Κεραμεικό στο Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος"!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με έγγραφο του ΥΠΠΟΑ, σύμφωνα με το οποίο συγκροτείται επιτροπή με αντικείμενο την υποβολή προτάσεων για τη διαχείριση αρχαιολογικών χώρων, εμπλέκονται και επίσημα ιδιωτικοί φορείς και αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες στη διαχείριση των μνημείων.

Μέσα στον κουρνιαχτό  που σηκώνεται για την Αμφίπολη, την ώρα που όλη η Ελλάδα παρακολουθεί το πρωτοφανές σόου που έχει στηθεί γύρω από την ανασκαφή, με  την κυβέρνηση να προσπαθεί να αποκοιμίσει το λαό μέσω του κεκοιμημένου αρχαίου προγόνου, αρχίζει να εξυφαίνεται μια μεγάλη αναπτυξιακή «μπίζνα», αυτή που θα στηθεί πάνω στα μνημεία.  Και ας ορκίζονται στο όνομά τους έμμισθοι και άμισθοι.

Ήταν θέμα χρόνου η εμπλοκή ιδιωτικών φορέων, που αυτοπροσδιορίζονται ως «κοινωφελή ιδρύματα»  να ξεπεράσει το στάδιο της θεωρίας και της προετοιμασίας της κοινής γνώμης και να εισέλθει στο στάδιο της πράξης. Ηρθε η ώρα, λοιπόν, να μπουν από την κανονική πόρτα του Υπουργείου Πολιτισμού οι ιδιώτες και οι μη κερδοσκοπικές εταιρείες και να βάλουν πόδι και στους αρχαιολογικούς χώρους.

Σε έγγραφο που αναρτήθηκε στη Διαύγεια στις 25/9/2014 και φέρει τον αριθμό πρωτοκόλλου ΥΠΠΟΑ/ΓΔΔΥ/ΔΙΟΙΚ/243937/36195/31827/16063 ανακοινώνεται η συγκρότηση επιτροπής έργο της οποίας είναι: «η επεξεργασία προτάσεων προς την πολιτική ηγεσία για την ολοκληρωμένη διαχείριση των αρχαιολογικών χώρων, τις δράσεις προβολής τους και την εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Στην Επιτροπή ανατίθενται επίσης η εκπόνηση πιλοτικού σχεδίου αναβάθμισης και διαχείρισης των αρχαιολογικών χώρων του Κεραμεικού και της Βραυρώνας, στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΥΠ.ΠΟ.Α. με το Κοινωφελές Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος".

Ποιο θα είναι το αντικείμενο του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος" στον Κεραμεικό και τη Βραυρώνα; Τι είναι αυτό που δεν μπορούν να κάνουν οι αρμόδιες Εφορίες από τη στιγμή που θα έχουν κονδύλια και προσωπικό; Σε ποιο «πλαίσιο συνεργασίας του ΥΠΠΟΑ με το Ίδρυμα» αναφέρεται το έγγραφο; Υπάρχει και κάποιο άλλο μνημόνιο συνεργασίας εκτός από το μνημόνιο που αφορά στην ανέγερση της Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο Δέλτα Φαλήρου; Και εν τέλει, το Ιδρύμα Σταύρος Νιάρχος έχει λάβει το χρίσμα του μεγάλου χρηματοδότη του πολιτισμού σήμερα, του μεγάλου διαχειριστή αύριο;

Ο Κεραμεικός είναι ένας οργανωμένος αρχαιολογικός χώρος στην καρδιά της πόλης, ο οποίος βρίσκεται υπό τη διαρκή φροντίδα της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων και φέτος είδε την επισκεψιμότητά του να αυξάνεται κατά 35%. Από την άλλη πλευρά στη Βραυρώνα, το υπάρχον μουσείο, μετά την ανακαίνιση, έγινε ένα πραγματικό κόσμημα, στο οποίο συναντά κανείς μια υπέροχη έκθεση, ευγενικούς φύλακες, αλλά ούτε έναν έντυπο οδηγό του Μουσείου. Φυσικά, είναι ένα ξεχασμένο και μοναχικό μουσείο, εφ' όσον το Υπουργείο Πολιτισμού δεν φροντίζει να το προβάλει επαρκώς. Όμως η αρμόδια Εφορεία εκτελεί έργα διαμόρφωσης του αρχαιολογικού χώρου.

Μέλη της επιτροπής θα είναι οι: Νικολέτα Βαλάκου (επίτιμη Προϊσταμένη Διεύθυνσης του ΥΠΠΟ), Ευγενία Γερούση (προϊσταμένη της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων), Αναστασία Γκαδόλου (Προϊσταμένη του Τμήματος Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων & Αρχαιογνωστικής Έρευνας της Διεύθυνσης Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων), Τάκης Μαστραντώνης (Τεχνικός Σύμβουλος για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2007 - 2013) και ο Ευάγγελος Κυριακίδης (δρ Αρχαιολόγος). Ο τελευταίος διδάσκει διαχείριση πολιτιστικής κληρονομιάς στο Πανεπιστήμιο του Κεντ και είναι διευθυντής αστικής μη κερδοσκοπικής με την επωνυμία «Πρωτοβουλία για την Ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Ωστόσο δεν μετέχουν οι αρμόδιες για τον Κεραμεικό και τη Βραυρώνα Εφορείες Αρχαιοτήτων στις οποίες δεν κοινοποιείται ούτε το εν λόγω έγγραφο. Επίσης, δεν κοινοποιείται στις Γενικές Διευθύνσεις του ΥΠΠΟ και στη Διαχειριστική Αρχή για το ΕΣΠΑ.

Να σημειωθεί, δε, ότι η Επιτροπή είναι άμισθη. Αλήθεια, σαν πολλοί άμισθοι δεν μαζεύτηκαν σε αυτό το Υπουργείο που εθελοντικά προσφέρονται να υπηρετήσουν τον πολιτισμό;

Έχει ήδη χυθεί πολύ μελάνι και πολλά λόγια έχουν ειπωθεί για να λειανθεί το έδαφος ώστε το δημόσιο αγαθό της Πολιτιστικής Κληρονομιάς να αποτελέσει πεδίο συνδιαχείρισης με την ιδιωτική πρωτοβουλία. Μέσα ενημέρωσης που ομνύουν στη ζωογόνα δύναμη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας αναλύουν τους τρόπους που η συνεργασία με ιδιωτικούς φορείς θα σώσει τους απαξιωμένους αρχαιολογικούς χώρους και θα φέρει την ανάπτυξη. Φορείς που συνδέονται με τις τουριστικές επιχειρήσεις και στελέχη εταιρειών συνδέουν την πολιτιστική κληρονομιά με επενδύσεις και business plan και προετοιμάζουν εαυτούς για το νέο επιχειρηματικό πεδίο στο οποίο θα διαθέσουν τα κεφάλαιά τους. Καθηγητές αρχαιολογίας, όπως ο Στέφαν Μίλλερ της Νεμέας, πρoτείνουν να δοθεί η διαχείριση αρχαιολογικών χώρων σε ιδιώτες. Ξενοδοχεία και τουριστικά γραφεία καλούν σε ανασκαφές. Το Υπουργείο Πολιτισμού οργανώνει συνέδρια στα οποία η κεντρική ιδέα που διατυπώνεται, με την ισχύ αξιώματος, είναι η φράση «ο πολιτισμός είναι οικονομία» και κλίνεται σε όλες τις πτώσεις η λέξη «επιχειρηματικότητα».

Όλα αυτά συμβαίνουν όταν το κράτος, πίσω από το άλλοθι της κρίσης, εγκαταλείπει τους αρχαιολογικούς χώρους και αποσύρεται σταδιακά από την υποχρέωσή του κατ' αρχήν να τους υποστηρίζει οικονομικά. Όταν δηλαδή το κράτος βάσει σχεδίου αφήνει ένα κενό το οποίο πρέπει να καλυφθεί… Και αρχίζει να καλύπτεται. Όταν όμως θα καλυφθεί πλήρως τότε δεν θα είναι με το … αζημίωτο.

Διαβάστε εδώ την απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού για τη συγκρότηση της Επιροπής

Πηγή: imerodromos.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News