default-image

"23% των νέων φοιτητών του ΤΕΙ ενδιαφέρεται να μετεγγραφεί"

Ελλάδα
"23% των νέων φοιτητών του ΤΕΙ ενδιαφέρεται να μετεγγραφεί"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μόλις το 23% του συνόλου των νέων φοιτητών του ΤΕΙ Κρήτης εξέφρασαν κατά τις εγγραφές, την πρόθεσή τους να μετεγγραφούν, δήλωσε μιλώντας στο Ράδιο 9,84 και τον Γ. Σαχίνη ο αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Γιάννης Κοπανάκης.

Ωστόσο, όπως επισήμανε ο ίδιος, πρόκειται για πρόθεση που δεν ξέρουμε εάν θα μετουσιωθεί σε αίτηση, καθώς θα πρέπει πρώτα απ' όλα να κατασταλάξει το υπουργείο σ' ένα τελικό σχέδιο, ώστε να σταθμίσουν οι ενδιαφερόμενοι τις διάφορες παραμέτρους.

Μετεγγραφές με βάση τις επιδόσεις

Την ίδια ώρα η επίδοση στις πανελλαδικές εξετάσεις φαίνεται να επιλέγεται ως βασικό κριτήριο για τις μετεγγραφές φοιτητών, μετά το αλαλούμ που έχει προκληθεί. Συγκεκριμένα, ο βαθμός πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αναμένεται να αποτελέσει το κριτήριο το οποίο θα καθορίσει πού θα κατανεμηθούν οι δικαιούχοι, μεταξύ ομοειδών τμημάτων σε πανεπιστήμια της ίδιας περιφέρειας, ώστε να αντιμετωπιστεί το αναμενόμενο αδιαχώρητο στα τμήματα υψηλής ζήτησης των κεντρικών πανεπιστημίων.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής την Τρίτη, οι υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες θα θεσπίζονται τα κριτήρια για τις μετεγγραφές θα εκδοθούν την ερχόμενη Παρασκευή ή το αργότερο τη Δευτέρα. Είπε, επίσης, ότι θα δοθεί πενθήμερη προθεσμία, που θα ξεκινήσει μία εβδομάδα μετά τη λήξη των εγγραφών, για να κατατεθούν οι απαραίτητες αιτήσεις.

Οικονομικά κριτήρια

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις του υπουργείου Παιδείας, οι φοιτητές που πρόκειται να πάρουν μετεγγραφή με την κατηγορία των οικονομικών κριτηρίων στην οποία και υπάρχει όριο 10% επί του αριθμού των εισακτέων αγγίζουν τους 500, με τον υπουργό Παιδείας να τονίζει σε σχετική επιστολή του τα ακόλουθα:

«Επειδή η διάταξη για πολύτεκνους, τρίτεκνους και κοινωνικά κριτήρια δεν προέβλεπε καμία περίπτωση για όσες οικογένειες αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, με το Ν. 4274/14.7.2014 (ΦΕΚ 147) άρθρο 47, και με δική μου πρωτοβουλία, επαναφέραμε ό,τι ίσχυε τα δύο προηγούμενα χρόνια, δηλαδή να δύνανται να μετεγγραφούν όσοι έχουν κατά κεφαλήν ετήσιο εισόδημα (σε μία οικογένεια) μέχρι 9.000 ευρώ και έως 10% του αριθμού των εισακτέων στο τμήμα υποδοχής».

Όριο 10%

«Το μέτρο αυτό ευνοεί τους έχοντες πραγματική οικονομική ανάγκη και βοηθάει τα ΑΕΙ, αφού βάζει όριο 10%. Στην κατηγορία αυτή θα ανήκουν πολύ λίγοι και πάντως οι πραγματικά φτωχοί, αφού ο συντριπτικός αριθμός καλύπτεται από την προηγούμενη ρύθμιση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις μας, ο αριθμός αυτών των μετεγγραφών, δε θα υπερβεί τις 500. Να σημειωθεί πως πέρσι, που ίσχυε αυτή και μόνο αυτή η ρύθμιση, οι μετεγγραφές ήταν 3.782, επί συνόλου 10.483 αιτήσεων. Ταυτοχρόνως, με τον ανωτέρω νόμο απαιτήσαμε η αναπηρία να βεβαιώνεται από ΚΕΠΑ κι όχι απλό γιατρό του δημόσιου τομέα, προς αποφυγή των λαθροχειριών του παρελθόντος».

5.115 αιτήσεις

Στα παραπάνω αριθμητικά δεδομένα που αναφέρονται στην επιστολή του κ. Λοβέρδου πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, οι πρωτοετείς που κατέθεσαν αίτηση με την κατηγορία των οικονομικών κριτηρίων το 2013-14 ήταν 5.115. Εξ αυτών οι 2.117 ήταν πολύτεκνοι και τρίτεκνοι, που πλέον καλύπτονται από τη νέα ρύθμιση των ελεύθερων μετεγγραφών. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι ήταν 2.998, χωρίς να γνωρίζουμε πόσοι εξ αυτών εντάσσονται στην κατηγορία των κοινωνικών κριτηρίων (με αδερφό/η που σπουδάζει σε άλλη πόλη, αναπηρία, μονογονεϊκές οικογένειες).

Οι συνολικές θέσεις για την κατηγορία των οικονομικών κριτηρίων ήταν 6.561 και από αυτές καλύφθηκαν οι 3.782, όπως ανέφερε και ο υπουργός Παιδείας, καθώς δεν έδειξαν ενδιαφέρον τριτοετείς και τεταρτοετείς.

Το 15%

Επίσης πρέπει να αναφερθεί ότι με το νόμο 4186 οριζόταν ότι ο αριθμός των μεταφερόμενων θέσεων δεν επιτρεπόταν να ξεπερνά το 15% του συνολικού αριθμού των εισακτέων ανά σχολή ή τμήμα που εδρεύει στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης και το 15% του συνολικού αριθμού των εισακτέων στις υπόλοιπες σχολές ή τμήματα.

Η ρύθμιση του υπουργού Παιδείας κάνει λόγο για μικρότερο ποσοστό της τάξης του 10%. Αν αυτό το ποσοστό είναι επί του συνόλου των εισακτέων, τότε οι θέσεις για τους υποψηφίους των οικονομικών κριτηρίων θα είναι περίπου 4.374. Το θέμα όμως είναι πόσες εξ αυτών θα καλυφθούν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News