Γιώργος Σαχίνης

ΖΗΤΕΙΤΑΙ (ΤΩΡΑ ΚΑΙ 15 ΧΡΟΝΙΑ) ΨΗΦΙΑΚΟΣ  ΑΓΓΕΙΟΓΡΑΦΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΝΗ.

                                                                        Του Δημ.Κων.Σαρρή

          Όπως είναι γνωστό η Κρήτη είναι μία νησιωτική περιφέρεια, που αποτελεί την εσχατιά της χώρας μας.

          Χωρίζεται από την Ηπειρωτική Ελλάδα από θάλασσα, ελάχιστου μήκους 175  ναυτικών μιλίων.

          Αρκετές φορές το χρόνο λόγω ισχυρών πνεόντων βορείων ή νοτίων ανέμων αποκλείεται  από την σύνδεσή της με την  Αθήνα και από θαλάσσης και από αέρος, για το λόγο αυτό  στο πρόσφατο παρελθόν έκτατα ιατρικά περιστατικά, όπως εγκεφαλικά ή καρδιακά επεισόδια, είχαν δυσμενή κατάληξη,  εξ' αιτίας της  αδυναμίας μεταφοράς των ασθενών στην Αθήνα.

Ένα τέτοιο μοιραίο γεγονός ,πριν 15 περίπου χρόνια ,ο εγκεφαλικός θάνατος μιας νέας μητέρας, κινητοποίησε  τοπικό βουλευτή που υπέβαλε σχετικό ερώτημα ,στον τότε Υπουργό Υγείας ,αν στον προγραμματισμό  προμηθειών του Υπουργείου του υπάρχει πρόβλεψη ,για την  αγορά ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΑΓΓΕΙΟΓΡΑΦΟΥ, προοριζόμενη για την νευρολογική κλινική του ΠΑΓΝΗ.

Καμία απάντηση από τότε….

Αλλά και εντελώς πρόσφατα η ανάγκη ύπαρξης Ψ.Α. διεφάνη ,όταν ο βαρύτατα τραυματισμένος στο κεφάλι  φίλαθλος του Εθνικού Πειραιά ,επειδή δεν είχε εξωτερικές κακώσεις, θεωρήθηκε από τοπικό γιατρό , ότι υπέστη ρήξη προϋπάρχοντος  ανευρύσματος , ενώ με την μεταφορά του σε νοσοκομείο των Αθηνών, που διέθετε Ψ.Α. ,διαπιστώθηκε ότι η εσωτερική κάκωση προήλθε από εξωτερικά κτυπήματα…

          Είναι γεγονός,αναμφισβήτητο, ότι η από ετών λειτουργία του ΠΑ.Γ.Ν.Η., αλλά και του Βενιζελείου Νοσοκομείου και η στελέχωσή τους με εξειδικευμένους επιστήμονες υψηλού επιπέδου έχουν βελτιώσει σημαντικά  την αντιμετώπιση των  προβλημάτων  υγείας των κατοίκων της περιφέρειας μας και όχι μόνο.

Όμως σοβαρές περιπτώσεις εγκεφαλικών  επεισοδίων και σήμερα ακόμα έχουν δυσμενή εξέλιξη, λόγω του ότι δεν υπάρχει ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΑΓΓΕΙΟΓΡΑΦΟΣ.

Το ως άνω υπερσύγχρονο ιατρικό μηχάνημα, παρέχει την δυνατότητα του ακριβούς  εντοπισμού του σημείου του εγκεφάλου το οποίο έχει υποστεί θρόμβωση, ώστε στη συνέχεια με καθετηριασμό να διαλυθεί ο θρόμβος με έγχυση, πάνω  του ακριβώς ,θρομβολυτικής ουσίας ηπαρίνης ,αρκεί να μην έχει παρέλθει χρονικό διάστημα πέραν του 24ώρου.

Λόγω της  μη ύπαρξης όμως του Ψ.Α. η αντιμετώπιση των ως άνω ασθενών γίνεται με τη κλασική μέθοδο  της χορήγησης θρομβολυτικών  ουσιών μέσω  του αίματος και έτσι σε αναμονή πιθανής βελτίωσης της υγείας του παθόντος,  παρέρχεται το πρώτο κρίσιμο εικοσιτετράωρο εντός του οποίου θα ήταν δυνατόν να γίνει ο εντοπισμός, μέσω του Ψ.Α., της  ακριβούς θέσης  του θρόμβου και η διάλυσή του.

Μετά την παρέλευση βέβαια του εικοσιτετραώρου η βλάβη καθίσταται μόνιμη, για το είδος εκείνου του θρόμβου που δεν διαλύεται με τα κλασικά μέσα.

Η κοινωνία της Κρήτης έχει θρηνήσει τη ζωή νέων ανθρώπων, οι οποίοι έχουν υποστεί βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο και για τους οποίους η χορήγηση θρομβολυτικών ουσιών δια του αίματος αποδείχθηκε  αναποτελεσματική.

Ο  εξοπλισμός  με το ως άνω ιατρικό μηχάνημα της επιστημονικής ιατρικής μονάδας της νευρολογικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ ,θα συμβάλει καίρια στην ελαχιστοποίηση, μέχρι μηδενισμού, της δυσμενούς κατάληξης των ασθενών  της παραπάνω κατηγορίας.

Θα υπάρξει,άραγε, αυτή την φορά <ευήκοον ους;="">>…; Ή θα περιμένουμε ,μοιρολατρικά ,το επόμενο περιστατικό;…

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια