default-image

Σπάζοντας τη σιωπή της σκλαβιάς

Απόψεις
Σπάζοντας τη σιωπή της σκλαβιάς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

=Η βραβευμένη με όσκαρ ταινία «12 χρόνια σκλάβος» άνοιξε τα μάτια πολλών για την βαρβαρότητα της δουλείας και τροφοδότησε συζητήσεις σχετικά με την εν λόγω ιστορική περίοδο. Η ταινία ήταν μια από τις πολλές πρωτοβουλίες για να «σπάσει η σιωπή» για τα 400 χρόνια του διατλαντικού δουλεμπορίου και να «ρίξει φως» στις ιστορικές συνέπειές του. Επιμέλεια: Μαρία Αγγελοπούλου

Μια ακόμη πρωτοβουλία είναι το Slave Route Project, που είχε την 20η επέτειο του αυτόν τον μήνα στο Παρίσι. Το Slave Route ζητά να αυξηθεί η εκπαίδευση σχετικά με την δουλεία και το δουλεμπόριο στα σχολεία όλου του κόσμου.

Ο Αλί Μούσα, είναι επικεφαλής του Τμήματος Ιστορίας και Μνήμης του Τμήματος Διαλόγου της UNESCO, του πολιτιστικού οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, και διευθύνει το Slave Route Project. Ο Αλί αναφέρει πως «το λιγότερο που μπορεί να κάνει η διεθνής κοινότητα είναι να βάλει την ιστορία της δουλείας στα σχολικά βιβλία. Δεν μπορούμε να αρνηθούμε την ιστορία μας. Κάποιοι υπέφεραν από αυτό και συνεχίζουμε να βιώνουμε τις συνέπειες της δουλείας».

«Πρέπει να γνωρίσουμε την ιστορία με έναν διαφορετικό τρόπο, έτσι ώστε να μπορέσουν να αντλήσουμε διδάγματα και να κατανοήσουμε καλύτερα τις κοινωνίες μας», δήλωσε ο Αλί Μούσα σε μια συνέντευξή του. «Άνθρωποι έζησαν στην δουλεία, άλλοι ωφελήθηκαν από αυτή, όπως και τόσοι άνθρωποι επωφελούνται τώρα από τη σύγχρονη δουλεία. Ο ρατσισμός είναι ένα άμεσο αποτέλεσμα αυτής της τερατώδους κληρονομιάς και πρέπει να αυξήσουμε τον διάλογο σχετικά με αυτό» συμπλήρωσε.

Η UNESCO συμμετέχει επίσης στη Διεθνή Δεκαετία (2015-2024) των Ηνωμένων Εθνών για τα άτομα αφρικανικής καταγωγής και αποσκοπεί στην αναγνώριση των αφρικανών και στην «αντιμετώπιση των ιστορικών και συνεχιζόμενων παραβιάσεων των δικαιωμάτων τους». Η Διεθνής Δεκαετία θα ξεκινήσει επίσημα τον Ιανουάριο του επόμενου έτους.

Σύμφωνα με την UNESCO, το Slave Route Project έχει θέσει αυτά τα ζητήματα στη διεθνή ατζέντα, συμβάλλοντας στην αναγνώριση της δουλείας και του δουλεμπορίου ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, μια δήλωση, που έγινε στην Παγκόσμια Διάσκεψη κατά του ρατσισμού, που πραγματοποιήθηκε στο Durban της Νότιας Αφρικής, το 2001.

Η Ρίκι Στίβενσον μια Αφροαμερικανίδα, που μένει και εργάζεται στο Παρίσι δήλωσε στο IPS πως «οι ΗΠΑ, η Γαλλία και όλη η Ευρώπη έβγαλαν πολλά χρήματα από τις σκληρές απαγωγές και την υποδούλωση εκατομμυρίων Αφρικανών. Αυτά τα έθνη πλούτισαν από την υποδούλωση των Αφρικανών και την καταναγκαστική εργασία των μαύρων, που τους είχε αφαιρεθεί κάθε ανθρώπινο δικαίωμα και αντιμετωπίζονταν χειρότερα και από ζώα». Πρόσθεσε επίσης ότι «σήμερα μαθαίνουμε ότι ο πλούτος της Wall Street και άλλων μεγάλων εταιρειών (ασφαλιστικές, ναυτιλιακές, τραπεζικές, ιδιωτικές, ακόμα και εκκλησίες) εξακολουθούν να εξαρτώνται από τη δουλεία».

Στη Γαλλία, εν τω μεταξύ, η υπουργός Δικαιοσύνης, Κριστιάν Τομπιρά, το 2001 δημιούργησε έναν νόμο ο οποίος αναγνωρίζει τη δουλεία ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Μιλώντας στην 20η τελετή επετείου του Slave Route Project, η Τομπιρά περιγράφει τη μάχη που έδωσε εναντίον του μίσους και όπως ανέφερε η πρόκληση σήμερα είναι να κατανοήσουμε τις παγκόσμιες δυνάμεις που χωρίζουν τους ανθρώπους.

Οι ιστορικοί λένε ότι περισσότερο από το 40% των σκλάβων της Γαλλίας πέρασαν από το λιμάνι της Ναντ, το οποίο λειτούργησε  ως σημείο μεταφόρτωσης περίπου 450.000 Αφρικανών, που μεταφέρονταν με τη βία στην Αμερική. Αυτό το κομμάτι της ιστορίας της πόλη κρατήθηκε μυστικό για χρόνια, μέχρι την εμφάνιση του κινήματος «Break the Silence».

Στο Λίβερπουλ υπάρχει ένα Διεθνές Μουσείο Δουλείας, ενώ το Κατάρ και η Κούβα έχουν επίσης δημιουργήσει μουσεία αφιερωμένα στην δουλεία με την συνεργασία της UNESCO.

Πηγή: tvxs.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News