default-image

Οι αντιφάσεις του εθνικισμού και η Σκωτία

Απόψεις
Οι αντιφάσεις του εθνικισμού και η Σκωτία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επί χρόνια το Κεμπέκ με απανωτά δημοψηφίσματα προσεπάθησε να αποσχισθή από τιν Καναδά και δεν το επέτυχε. Όταν το 1955 ενυμφεύθην Αγγλίδα στο Εδιμβούργο είχα πάρει μέρος σε διαδηλώσεις υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας, που κατοικείται και σήμερα από έναν πολυταξιδεμένο λαό με ευκολία στην μάθηση ξένων γλωσσών. Όταν ακούς αγγλόφωνο να ομιλή την γλώσσα σου χωρίς ξένη προφορά γνωρίζεις ότι είναι Σκωτσέζος.

Του Δημήτρη Κιτσίκη (Dimitri Kitsikis blog)

Οι Σκώτοι ηγωνίζοντο για να μην υποδουλωθούν στους Άγγλους από τον ΙΓ΄ αιώνα όταν η χώρα τους ήταν ανεξάρτητη. Η γλώσσα τους ήταν η σκωτική της οικογενείας των κελτικών γλωσσών. Όμως, σε αντίθεση με τους Γαλλοκαναδούς του Κεμπέκ δεν επέτυχαν να σώσουν την γλώσσα τους από τον εξαγγλισμό της. Το 2001, μόλις το 1,2% του συνολικού πληθυσμού της Σκωτίας ωμίλει ακόμα τα Σκωτικά. Παρά ταύτα, το 2005 ανεγνωρίσθη ?ς επίσημη γλώσσα της Σκωτίας.

? ήρωάς της ο Γουλιέλμος Ουάλας (William Wallace, 1270-1305), το αντίστοιχο του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου για το Βυζάντιο ή του Σκέντερμπεη για την Αλβανία, εμαρτύρησε στα χέρια των Άγγλων με τρόπο που αποδεικνύει ότι οι αγγλοσαξωνικές μέθοδοι καταστολής των εχθρών τους ήσαν πιο βάρβαρες από αυτές των Οθωμανών της εποχής. Εκρεμάσθη και ακόμη ζωντανό τον ευνούχισαν, του έβγαλαν τα έντερα και τα έκαψαν ενώπιόν του και τελικά τον αποκεφάλισαν.

? εθνικισμός έχει νόημα όταν ένας λαός ξεσηκώνεται κατά του δυνάστου του για να διεκδικήση την γλώσσα του, το νόμισμά του, την οικονομική του αυτοδιάθεση, το ιδικό του κοινωνικό σύστημα χρησιμοποιώντας το σύνθημα «η Γαλλία στους Γάλλους», «η Ελλάς στους Έλληνες» κ.ο.κ. Γι' αυτό και ο Λένιν, ηγέτης της διεθνιστικής επαναστάσεως των Μπολσεβίκων, υπεστήριξε το 1920 τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα του Τρίτου Κόσμου για την απελευθέρωση των αποικιών από τον δυτικό ιμπεριαλισμό. Η αντεπίθεση όμως των ιμπεριαλιστών ήταν να χρησιμοποιήσουν ως μπούμερανγκ αυτόν τον ίδιο εθνικισμό για να υποτάξουν ακόμη περισσότερο τους λαούς. Έτσι εβοήθησαν στην απόσχιση λαών από ισχυρές πολυεθνικές αυτοκρατορίες που ήθελαν να διαλύσουν, σχηματίζοντας εθνικά ανίσχυρα κρατίδια, παραχωρώντας τους το κενό τσόφλι της πολιτικής ανεξαρτησίας και υποδουλώνοντάς τους οικονομικά ακόμη περισσότερο. Αυτό συνέβη με το κρατίδιο της Ελλάδος του 1821 που έγινε ακόμη πιο ευάλωτο στις δυτικές ιμπεριαλιστικές πιέσεις από ό,τι όταν οι Έλληνες ήσαν ενσωματωμένοι στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Τελικά, αυτό εκατάλαβαν οι Κεμπεκουά που απεφάσισαν να μην αποσχισθούν από την πολυεθνική καναδική συνομοσπονδία αφού όμως προηγουμένως επέτυχαν να κατοχυρώσουν την γαλλική τους γλώσσα που εκινδύνευε με εξαφάνιση από τον γλωσσικό ιμπεριαλισμό των Αγγλοκαναδών. Αν είχαν γίνει κράτος ανεξάρτητο με μόνον οκτώ εκατομμύρια κατοίκων θα είχαν πέσει στο στόμα του αμερικανικού λύκου. Το ίδιο θα είχε γίνει με την ανεξάρτητη Σκωτία των πέντε εκατομμυρίων κατοίκων, παρά το γεγονός ότι ? Σκωτία όπως και το Κεμπέκ είναι πλουσιώτατες χώρες.

? καπιταλισμός, μετά το 1945, εγκατέλειψε οριστικά την φόρμουλα του εθνοκράτους περνώντας στον παγκοσμισμό. Χρησιμοποιεί ακόμα σήμερα την καραμέλα του εθνοκράτους για να διαλύση τα υπάρχοντα εθνοκράτη ξεσηκώνοντας τις μειονότητες όπως θα κάνη με την μελλοντική συγκρότηση της «ανεξαρτήτου» Θράκης (με ένωση της ελληνικής με την τουρκική Θράκη) ή όπως κάνει ήδη με την τριχοτόμηση του Ιράκ, της Λιβύης και αύριο της Συρίας. Το σύνθημα «η Ελλάς στους Έλληνες» δεν έχει πλέον νόημα. Πρέπει να αντικατασταθή με την «ελληνική ως κοινή γλώσσα της Ευρώπης και της Οικουμένης» και με το «η Ελλάς ως παγκόσμια πνευματική Ιερουσαλήμ Παρθενώνος και Αγίου Όρους». Διαφορετικά, πρέπει, όπως κάθε άλλο εθνοκράτος νά προσχωρήση σε ένα «μεγάλο πολιτικό σύνολο» (συνομοσπονδία), το grand ensemble του στρατηγού ντε Γκωλ, την ελληνοτουρκική συνομοσπονδία.

Πηγή: endiameseperioche.blogspot.com

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News