default-image

Το ράλι της… περίλαμπρης νίκης!

Απόψεις
Το ράλι της… περίλαμπρης νίκης!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάθε ενέργεια που αφορά συνεργασία με ομάδες στα κατεχόμενα έχει πολιτική προέκταση που πρέπει να σταθμίζεται με τα υπέρ και τα κατά της, προτού ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση. Η εκάστοτε κυβέρνηση κανονικά αυτό ακολουθεί (ή πρέπει να ακολουθεί).

Πέρα από την προσωπική πολιτική αντίληψη (ή τη συνείδηση) του καθενός μας, ενέργειες που προσδίδουν αναγνώριση στο ψευδοκράτος πρέπει να αποφεύγονται γιατί αυτό επιβάλλει η νομιμότητα. Και η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει πρώτη να εφαρμόζει ειδικότερα τη διεθνή νομιμότητα όπως καθορίστηκε με ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας/ΟΗΕ.

Του Κώστα Μαυρίδη, ευρωβουλευτή ΔΗΚΟ (S&D)

Τα πιο πάνω ισχύουν και για το ράλι που προβλέπεται να περάσει από την κατεχόμενη Λευκωσία και να διασταυρώσει την κατοχική γραμμή Αττίλα.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση έχει τα υπέρ και τα κατά της. Στο σύνολό της όμως πλήττει τα πολιτικά συμφέροντα της Κύπρου γιατί αναδεικνύονται οι κατοχικές αρχές ως νόμιμες αρχές περιφρούρησης και διασφάλισης της λειτουργίας του ράλι στα κατεχόμενα. Αυτό είναι το καθοριστικό. Ωστόσο, εκείνο που θεώρησα πρόκληση ήταν ο τρόπος που παρουσιάστηκε το θέμα στις ελεύθερες περιοχές. Ένα χόμπι για το αυτοκίνητο (με αθλητικό κυρίως χρώμα) και με εξαρχής πολιτικές ζημιές επειδή αναδεικνύονταν οι κατοχικές αρχές ως νόμιμες αρχές ασφαλείας στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας υπό κατοχήν, παρουσιάστηκε ως μια περίλαμπρη πολιτική νίκη.

Παραθέτω αυτούσιες μερικές από τις δηλώσεις του προέδρου του Κυπριακού Συνδέσμου Αυτοκινήτων (φίλου Αντώνη Μιχαηλίδη) όπως εμφανίστηκαν στα ΜΜΕ που έκανε λόγο για «τεράστια πολιτική νίκη η οποία επιτεύχθηκε με την πειθώ και τις καλές σχέσεις», ότι «όλες οι ενέργειες έγιναν με γνώμονα να διατηρηθούν τα κατοχυρωμένα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας» και ότι «ομάδα Τ/κ φίλων του αυτοκινήτου» αποδέχτηκαν να περάσει το ράλι και στα κατεχόμενα παρόλο που επιβλήθηκαν «επώδυνοι πολιτικά όροι». Επαναλαμβάνω ότι θα μπορούσε η εκδήλωση να περιοριστεί στα μαρσαρίσματα των αυτοκινήτων, στις σαμπάνιες και τα μπαλόνια με τους λουκουμάδες, όπως συνηθίζεται σε τέτοιες εκδηλώσεις για εκείνους που τα υιοθετούν. Αυτή τη φορά όμως, μια εκδήλωση με φανερά τα βαρίδια εναντίον της κρατικής μας υπόστασης, παρουσιάστηκε ως τεράστια πολιτική νίκη. Μια εκδήλωση κοινωνικού και αθλητικού χαρακτήρα, ντύθηκε με πατριωτικές φράσεις π.χ. «ανοίγει το τείχος έστω και για λίγο», «η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί εμπράκτως τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε ένα υπό κατοχή έδαφος»… Και άλλα τέτοια.   

Αναζητώντας τους «επώδυνους πολιτικούς όρους» που η κυπριακή πλευρά επέβαλε (!), εντόπισα μια δήλωση ότι «τα Τ/κ πληρώματα με τα αυτοκίνητα θα περάσουν στα κατεχόμενα με την σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας»… Ενώ, εκείνα που προφανώς απαίτησε και έλαβε το κατοχικό καθεστώς (και όχι «μια ομάδα Τ/κ φίλων του αυτοκινήτου» όπως δήλωσε ο Κυπριακός Σύνδεσμος Αυτοκινήτου στις ελεύθερες περιοχές), είναι ασύγκριτα περισσότερα. Περιορίζομαι σε ένα μόνο στοιχείο που ο ίδιος ο Σύνδεσμος δηλώνει δημόσια και άλλωστε δεν θα μπορούσε να αποκρύψει. Ότι, «στην κατεχόμενη Λευκωσία θα αστυνομεύει η Τουρκοκυπριακή αστυνομία». Ούτε  εισαγωγικά, ούτε λεγόμενη αστυνομία, ούτε αστυνομία του κατοχικού καθεστώτος…  Το ποιος επέβαλε όρους και κέρδισε είναι φανερό. Επιπλέον, η θέση του Κυπριακού  Συνδέσμου Αυτοκινήτου ότι «με την πειθώ και τις καλές σχέσεις καταφέραμε να καταγάγουμε μια τεράστια πολιτική νίκη» και ότι «μια ομάδα Τ/κ φίλων του αυτοκινήτου» μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις για κατάργηση του τείχους της κατοχής έστω και για λίγο, σημαίνει ότι είμαστε μπροστά σε ένα νέο φαινόμενο επικοινωνιακής πολιτικής για να μετατρέπονται οι πολιτικές ζημιές σε περίλαμπρες νίκες.

Ενώ αυτά συμβαίνουν, ως ευρωβουλευτής - ευρισκόμενος στην ίδια γραμμή με τον γεν. γραμματέα της συντεχνίας των Τουρκοκυπρίων δασκάλων KTOS, τον Σ. Λεβέντ εκδότη της εφημερίδας στα κατεχόμενα "Αφρίκα" και άλλους που αγωνίζονται ενάντια στην κατοχή - με αρωγή ξένων ιδρυμάτων κατάγγειλα ήδη την Τουρκία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για έλεγχο των κατεχομένων μέσω του εποικισμού και άλλα εγκλήματα πολέμου.

[email protected]

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News