default-image

Η προθεσμία της προεδρικής εκλογής

Απόψεις
Η προθεσμία της προεδρικής εκλογής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ**

Προκαλεί εντύπωση η μεγάλη ευκολία με την οποία ορισμένοι προτείνουν την επίσπευση της προεδρικής εκλογής, σαν αυτή να μπορούσε να γίνει οποτεδήποτε, από σήμερα μέχρι και την τριακοστή ημέρα πριν από την εκπνοή της θητείας του εν ενεργεία Προέδρου της Δημοκρατίας.

Είναι αλήθεια, βέβαια, ότι το γράμμα της διάταξης του άρθρου 32 παρ. 1 εδ. α΄ Συντ. καθορίζει ρητά μόνο πότε το αργότερο πρέπει να συγκληθεί η Βουλή για την εκλογή νέου Προέδρου («έναν τουλάχιστον μήνα πριν λήξει η θητεία του εν ενεργεία Προέδρου της Δημοκρατίας»), και όχι πότε το νωρίτερο μπορεί να ξεκινήσει η σχετική διαδικασία, πλην όμως το «γράμμα του γράμματος» της διάταξης αυτής, δηλαδή η λογική της και τα συμφραζόμενά της, προσδιορίζουν επαρκώς την ερμηνευτική της περίμετρο*.

Ετσι, όλοι ανεξαιρέτως οι συνταγματολόγοι που ασχολήθηκαν εγγύτερα με το θέμα αυτό συμφωνούν τουλάχιστον ως προς το ότι θα αποτελούσε παραβίαση του Συντάγματος και προσβολή του κύρους του εν ενεργεία Προέδρου της Δημοκρατίας η έναρξη της διαδικασίας της προεδρικής εκλογής πριν από το τελευταίο τετράμηνο της πενταετούς θητείας του.

Κατά την άποψη του Ευ. Βενιζέλου, που διατυπώθηκε σε ανύποπτο χρόνο (1980) και μάλλον είναι η πιο ορθή νομικά, για τον καθορισμό της σχετικής συνταγματικής προθεσμίας θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και το ενδεχόμενο να χρειασθούν έξι ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου, με παρεμβολή ενδιαμέσως γενικών βουλευτικών εκλογών, αν αποβούν άγονες οι τρεις πρώτες ψηφοφορίες.

Υπό την εκδοχή αυτή, το νωρίτερο που μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία της προεδρικής εκλογής είναι 3 μήνες και 10 ημέρες πριν από τη λήξη της θητείας του εν ενεργεία Προέδρου, έτσι ώστε να μην χρειασθεί η παράταση της θητείας του.

Πάντως, αν λάβουμε υπόψη μας τη μέχρι τώρα συνταγματική πρακτική, ο κανόνας είναι η σύγκληση της Βουλής μεταξύ της εξηκοστής και της τριακοστής ημέρας πριν από τη λήξη της θητείας του εν ενεργεία Προέδρου.

*Βλ. τη μελέτη μου, Ο χρόνος εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, στο νομικό περιοδικό Εφημερίδα Διοικητικού Δικαίου, τεύχ. 3, 2014, σ. 295 επ. και στην ηλεκτρονική έκδοσή του, http://www.efimdd.gr.

** Ο Χαράλαμπος Ανθόπουλος αναπληρωτής καθηγητής ΕΑΠ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News