default-image

Σκοτία, Μικρή Βρετανία και αποικιοκρατία

Απόψεις
Σκοτία, Μικρή Βρετανία και αποικιοκρατία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας θα γίνει την Πέμπτη και το «ναι»φαίνεται να προηγείται οριακά στις δημοσκοπήσεις. Η Βρετανία στέρησε την ανεξαρτησία από πάρα πολλές χώρες στην ακμή της βρετανικής αυτοκρατορίας και τώρα κινδυνεύει να αποκτήσει την ανεξαρτησία της η Σκοτία.

Όταν διάβασα για πρώτη φορά για τα εγκλήματα και τις κλοπές σε βάρος πολλών λαών του πλανήτη από την Βρετανία και τις άλλες αποικιοκρατικές δυνάμεις, σκέφτηκα πως θα έρθει μια ημέρα που αυτά τα εγκλήματα θα πληρωθούν.

Μπορεί να ακούγεται χριστιανικό αυτό αλλά είναι δύσκολο να δεχτείς πως όλα αυτά τα εγκλήματα που έκαναν οι Βρετανοί θα μείνουν ατιμώρητα.

Πάντως, πολλά από τα εγκλήματα των αποικιοκρατών έγιναν με δικαιολογία τον εκχριστιανισμό των «ιθαγενών».

Μπροστά οι ιεραπόστολοι, από πίσω οι στρατιώτες.

Γιατί, όπως είπε ο Μαχάτμα Γκάντι: Αυτοί που λένε πως η θρησκεία δεν έχει σχέση με την πολιτική, δεν ξέρουν τι είναι η θρησκεία.

Φυσικά, ο μόνος στόχος των αποικιοκρατών ήταν ο πλούτος αυτών των χωρών.

Ο πλουτισμός των αποικιοκρατικών χωρών οφείλεται, κυρίως, στο ανελέητο πλιάτσικο που έκαναν σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου.

Παράλληλα, οι αποικιοκράτες ήταν υπεύθυνοι για πολύ αίμα και πόνο.

Μια νεαρή Βρετανίδα δασκάλα μου είπε κάποτε πως δεν είχε αντιληφθεί για πόσα δεινά ήταν υπεύθυνη η χώρα της πριν εργαστεί στην Κύπρο. Εκεί κατάλαβε.

Σήμερα, οι ορδές των απογόνων αυτών που υπέφεραν από τους Βρετανούς και τους άλλους αποικιοκράτες κατακλύζουν τις πρώην αποικιοκρατικές χώρες. Χωρίς βία.

Και η Σκοτία ψηφίζει για την ανεξαρτησία της.

Ο Γκάντι θα χαμογελάει πονηρά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News