Γιώργος Σαχίνης

Αποτροπή ξεπουλήματος του φιλέτου της π. Αμερικανικής Βάσης Γουρνών

Αποτροπή ξεπουλήματος

 του φιλέτου της π. Αμερικανικής Βάσης Γουρνών

Η Κυβέρνηση αποφάσισε  - μέσω του ΤΑΙΠΕΔ - την εκποίηση του καλύτερου, μετά το Ελληνικό, φιλέτου της Μεσογείου και συγκεκριμένα δύο τμημάτων της π. Αμερικανικής Βάσης Γουρνών εμβαδού 30 και 316 στρεμμάτων.

Πληροφορούμαι ότι οι φορείς του Ηρακλείου κινητοποιούνται για την αποτροπή της εκποίησης, την οποία χαρακτηρίζουν και είναι ξεπούλημα.  Πρόκειται πράγματι για ξεπούλημα, καθόσον τα τιμήματα που θα εισπραχθούν θα είναι ψίχουλα,  όπως έγινε με το Ελληνικό και με την περιοχή Αφάντου στη Ρόδο.  Το Ελληνικό με έκταση 5.500 στρέμματα δόθηκε για 300.000.000 ευρώ και η περιοχή Αφάντου εμβαδού περίπου 3.200 στρέμματα, περιλαμβανομένου και του Γκολφ, για 42.000.000 ευρώ συνολικά.

Αναλογικά αναμένεται να εκποιηθούν και τα τμήματα της π. Αμερικανικής Βάσης Γουρνών, με συνολικό τίμημα 5 - 15.000.000 ευρώ.

Με το ποσό αυτό πριν την κρίση μπορούσε να αγοράσει ένας επενδυτής 50 - 100 στρέμματα σε μια λιγότερο ή περισσότερο αναπτυγμένη περιοχή, όπως ο Ανισσαράς Χερσονήσου και μάλιστα χωρίς τους ειδικούς αυξημένους όρους - συντελεστές δόμησης και τις ειδικές χρήσεις που θα έχει ο αγοραστής των παραπάνω τμημάτων.

Για την αποφυγή του βέβαιου ξεπουλήματος, πέραν από τις κινητοποιήσεις των φορέων τις οποίες είναι βέβαιο ότι θα αγνοήσει η συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου και δεδομένου ότι έχει παρέλθει η εποχή που η δράση των φορέων εξαντλούνταν σε ευχολόγια και ψηφίσματα χωρίς αποτέλεσμα, ΠΡΟΤΕΙΝΩ:

Το Επιμελητήριο Ηρακλείου να αναλάβει άμεση πρωτοβουλία συνεργασίας του ιδίου με μέλη του με επαρκή οικονομικά μέσα, με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ανατολικής Κρήτης, με την ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, τις ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ, την AEGEAN AIRLΙNES, την ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ, τις Εταιρίες τηλεοπτικών σταθμών, και όποιους άλλους φορείς ή ιδιώτες του Νομού και ολόκληρης της Κρήτης (Επιμελητήρια των άλλων νομών, ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΧΑΝΙΩΝ, ΑΝΕΚ LINES, Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Κρήτης, κ.λ.π), θεωρήσει ότι μπορούν να συμβάλλουν και να συμπράξουν για τη συγκέντρωση των αναγκαίων κεφαλαίων για συμμετοχή στον προκηρυχθέντα διεθνή διαγωνισμό, με σκοπό τα εκποιούμενα τμήματα της π. Αμερικανικής Βάσης Γουρνών να μείνουν σε ελληνικά χέρια και στη συνέχεια να αξιοποιηθούν.

Η ευθύνη των φορέων είναι μεγάλη. Οι δυνατότητες υπάρχουν. Τους δίνεται η ευκαιρία να αποδείξουν ότι έχουν τις ευαισθησίες και τη θέληση να προσφέρουν στον τόπο με ανάπτυξη για το συμφέρον της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας.  Έτσι θα δικαιώσουν και τον παρεμβατικό χαρακτήρα τους ως φορείς μελέτης, προγραμματισμού και ανάπτυξης του τόπου.   

Αυτό επιβάλει η ειρηνική διέγερση των πατριωτικών αισθημάτων και ανακλαστικών, τα οποία έχουμε ξεχάσει, στην περίοδο της πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης και κρίσης θεσμών και αξιών που βιώνουμε. Οι καιροί ου μενετοί.                

Γεώργιος Τσικνάκης, δικηγόρος .

.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια