default-image

Ακριβά θα στοιχίζει η ηλεκτρική ενέργεια στην Ελλάδα, λόγω LNG και εφοπλιστών

Απόψεις
Ακριβά θα στοιχίζει η ηλεκτρική ενέργεια στην Ελλάδα, λόγω LNG και εφοπλιστών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε προηγούμενα άρθρα λίγο-πολύ έχουμε αναδείξει τη προσπάθεια του καθεστώτος να προστατεύσει αυτούς που δεν πληρώνουν φόρους, ΕΝΦΙΑ και που δεν υφίστανται τις αποφάσεις για τα κόκκινα δάνεια (αξίας δίς ευρώ) τους αυτοεπονομαζόμενους "Έλληνες" εφοπλιστές, την ανώτερη αυτή φυλή της χώρας που χαζεύει με δωρεές τους ιαθγενείς αντί να πληρώσει φόρους 10 δις ευρώ το χρόνο όπως θα έπρεπε. Πολλοί έχουν κοροιδέψει τον ΓΑΠ για τη φράση του "λευτά υπάρχουν". Kαί όμως υπάρχουν αλλά σε λάθος τσέπες…

Του καθηγητή Γ. Ζουγανέλη

Η εξαγωγή των Ελληνικών υδρογονανθράκων είναι κατά των συμφερόντων των εφοπλιστών, γιατί κάτι τέτοιο θα τους στερούσε απο έσοδα. Η σωστή μεταφορά του φυσικού αερίου θα πρέπει να γίνεται με υποβρύχιους αγωγούς φυσικού αερίου, αφού οι αποστάσεις απο τα Ελληνικά κοιτάσματα είναι μικρές και η τεχνολογία κατασκευής και εγκατάστασης τέτοιων αγωγών γνωστή. Οι "πατριώτες" αυτοί θέλουν τη χρήση LNG γιατί αυτό θα τους αύξανε τα κέρδη απο τα ναύλα. Δεν ενδιαφέρονται για το ότι κάτι τέτοιο θα αύξανε τη τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στον Έλληνα καταναλωτή κατά 20% και πλέον. Η τσέπη τους είναι ο θεός τους!

Η κατασκευή εργοστασίου LNG στη Κύπρο αντί αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου απο τα κοιτάσματα στην Ελλάδα είναι υπέρ αυτού του σχεδίου.

Το καλώδιο μεταφοράς ενέργειας απο το Ισραήλ στην Ελλάδα δεν θα μπορούσε να τους χαλάσει τη δουλειά γιατί, η αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος θα ήταν συγκρίσιμη με αυτή που θα οφείλεται στη μεταφορά με LNG λόγω απωλειών 15% κατά μήκος του καλωδίου.

O South Stream φυσικά είναι πρόβλημα αφού η τιμή του φυσικού αερίου που θα προερχόταν απο αυτόν τον αγωγό θα ήταν πολύ μικρότερη απο αυτή που προέρχεται απο τη μεταφορά με LNG. Για το λόγο αυτό υπήρχε πρόβλεψη για τον αγωγό αυτό να καταλήγει στην Αλεξανδρούπολη. Εκεί θα φτειαχνόταν το εργοστάσιο LNG, απο το οποίο οι εφοπλιστές θα μετέφεραν το φυσικό αέριο στην Ιταλία ή τη Γερμανία μέσω Αξιού, στον οποίο το ΥΠΕΚΑ προωθεί οικολογική κατασττροφή για να μεταφέρεται το LNG στη Γερμανία.Τρία πουλάκια κάθονται…

Ένας απο τους λόγους που δεν ανακηρύσσεται η Ελληνική ΑΟΖ είναι για να μη υπάρχει έλεγχος στη ναυσιπλοία, ώστε πετρέλαιο να φτάνει εύκολα πειρατικά στην Ελλάδα. Είναι ευνόητο γιατί η Αιγιαλείτιδα ζώνη της Ελλάδας παραμένει ακόμη 6 ν.μ. αντί 12 ν.μ, σε αντίθεση με αυτό που ισχύει σε όλη την ΕΕ. Η κατάσταση αυτή επιβεβαιώνεται απο το γεγονός ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να μην ελέγχει το παράνομο ναυτιλιακό πετρέλαιο που διατίθεται στην Ελληνική αγορά με διάφορες μορφές π.χ. σαν πετρέλαιο κίνησης. Οι ιχνηθέτες δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί στη πτωχευμένη Ελλάδα Υπενθυμίζω ότι για το ναυτιλιακό πετρέλαιο οι εφοπλιστές ΔΕΝ πληρώνουν φόρους...

Όπως θα ακούσατε η κυβέρνηση πρόκειται να μειώσει τη φορολόγηση του πετρελαίου κίνησης γιατί δεν απέδωσε. Η πραγματικότητα όμως κατά τη γνώμη μου είναι άλλη. Τα διυλιστήρια δεν οικονόμησαν όσα έπρεπε τα τελευταία χρόνια…

Στα κόκκινα δάνεια δεν έχουν συμμετοχή μόνο ιδιώτες, κάτοιχοι γής αλλά και επιχειρηματίες και εφοπλιστές. Οι τελευταίοι όπως έχει γραφεί δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνεια που έχουν πάρει και για τα οποία οι εγγυήσεις που έχουν δώσει οι εφοπλιστές δεν επαρκούν για να καλύψουν την άβυσσο (είναι γύρω στα 7,5 δις ευρώ). Έτσι εξηγείται η απόφαση της ΕΚΤ να εκδώσει χρήμα για να αυξήσει τη ρευστότητα στις τράπεζες. Ποιοί όμως θα χρεωθούν τα κόκκινα δάνεια των εφοπλιστών; Οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι. Η Ελλάδα χρωστάει πολλά στο Σόιμπλε. Οι Γερμανοί πολίτες δεν ξέρω αν το ξέρουν….

Το θέμα είναι ότι στην Ελλάδα με αυτές τις αποφάσεις που σκοπό έχουν να ενισχύσουν εκείνους που τραβούν τη χώρα απο το ποδάρι ανάπτυξη δεν πρόκειται να υπάρξει.

Θέλω να καταλάβετε κάτι. Είτε μέσα στο ευρώ είτε έξω υπάρχουν λύσεις. Το θέμα είναι ο διαχειριστής αν έχει τη διάθεση να κάνει το σωστό ή αν του υπαγορεύεται τι θα κάνει. Στη κατεύθυνση της προστασίας των συμφερόντων των εφοπλιστών είναι και οι προσπάθειες Μανιάτη για η δημιουργία ενός "Γραφείου" LNG για  όλη την ΕΕ, που θα παρέχει και θα κατευθύνει τη περίσσεια  των άλλων χωρών της ΕΕ σε χώρες που το έχουν ανάγκη, όπως η Ελλάδα.

Σε αυτό το σημείο, αντιλαμβάνεται κανείς γιατί ο Βενιζέλος επέδειξε τόσο ακραία συμπεριφορά κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στην Ελλάδα επιθυμούν ακριβό LNG στην ΕΕ για να το φέρνουν οι προστάτες του καθεστώτος… Σε βοήθεια προστρέχει και η Βρεττανία που έχει τράπεζες που έχουν δώσει κόκκινα δάνεια σε εφοπλιστές. Ένας Θεός ξέρει τί χάλι επικρατεί στην HSBC. Κανείς δεν θέλει το φτηνό Ρωσικό φυσικό αέριο μέσω των αγωγών απο την Ουκρανία ή το South Stream.

Πρός τη κατεύθυνση αυτή δηλαδή της απομόνωσης της Ρωσίας απο την αγορά του φυσικού αερίου στην ΕΕ κινείται και το ΝΑΤΟ, αφού αυτό θα έδινε τους υδρογονάνθρακες της Ανατολικής Μεσογείου στις Αμερικάνικες εταιρείες, που ως γνωστό φόρους πληρώνουν στις ΗΠΑ και όχι σε άλλη χώρα (άρα αυτά περι συμβολαίων με 20% κλπ κέρδος που έφτειαξε το ΥΠΕΚΑ, απο τα κέρδη της εξόρρυξης των υδρογονανθράκων ξεχάστε τα). Δεν ειναι τυχαία και η επίσκεψη του Αμερικανού πρεσβευτή στο ΥΠΕΚΑ, όπου διαβεβαίωσε τον υπάλληλο που είναι εκεί, ότι οι Αμερικανικές εταιρείες ενδιαφέρονται και για τα 20 οικόπεδα. Οι Αμερικανοί επιθυμούν τον ΤΑΠ. Αμφιβάλλω όμως αν αυτός θα φτάσει πέραν του Αξιού ποταμού…

Για να ολολκληρώσω αυτό το κομμάτι, οι Αμερικανοί δεν θέλουν τους Ρώσους στην ΕΕ. Αυτό βολεύει τους εφοπλιστές και όσους κερδίζουν απο αυτούς. Οι Κινέζοι είναι ευτυχισμένοι με αυτό το αποτέλεσμα, αφού με το τρόπο αυτό θα ελέγχουν την ανάπτυξη της Ρωσίας, δεδομένου ότι αυτοί αγοράζουν το φυσικό τους αέριο. Εννοείται ότι η εξόρρυξη των Ελληνικών υδρογονανθράκων θα πάρει κάτι δεκαετίες. Για το λόγο αυτό στο ΥΠΕΚΑ προίσταται το κατάλληλο άτομο, ένας άνθρωπος που όπως θα σας εξηγήσω στη συνέχεια δεν έχει επαφή με τα θέματα Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Πηγές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

Όταν κάποιος θέλει να ασκήσει σωστή οικονομική πολιτική, μέρος της οποίας είναι η πολιτική της ενέργειας προσπαθεί να αναπτύξει στο μέγιστο δυνατό την εκμετάλλευση των πηγών που διαθέτει, ώστε αν για κάποιο λόγο μια πηγή δεν λειτουργήσει να έχει εναλλακτικές λύσεις. Στο παραπάνω πίνακα βλέπετε πόσες πηγές θα μπορούσε να εκεμταλλευτεί η ΕΛλάδα και να διερωτηθεί γιατί ο Μανιάτης ασχολείται μόνο με μία απο αυτές και όχι με όλες. Δεν είναι τυχαίο και θα ήταν τραγικό για αυτόν να ακουστεί ότι ασχολείται απο αύριο.

Στα ΑΠΕ όπως έχω πεί και άλλη φορά στην Ιαπωνία και στις ΗΠΑ χρησιμοποιούνται μπαταρίες υψηλής ισχύος, που δεν είναι σε απαγορευτικές τιμές, οι οποίες σταθεροποιούν την απόδοση των συστημάτων αυτών τις ώρες που δεν λειτουργούν, αυξάνοντας τη προσφορά τους στο δίκτυο όλες τις ώρες της ημέρας αλλά και τα κέρδη των ιδιοκτητών τους. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε για το θέμα αυτό εδώ και εδώ.  Απο το 2005 είναι σε λειτουργία τέτοια συστήματα στις χώρες αυτές. Στην Ελλάδα το κρύβουν. Κάποιοι δεν αφήνουν. Εχουν φτάσει δε και στο σημείο να μην υπάρχει καν αναφορά για το θέμα αυτού του τύπου μπαταριών στο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης της ΔΕΗ! Τραγικά πράγματα, για μια χώρα που θέλει να αναπτυχθεί.

Δεν είναι σκοπός μου να σας εξηγήσω πως κατασκευάζονται αυτές οι μπαταρίες. Πολλοί θα αισθανόντουσαν άσχημα, δεδομένου ότι η χώρα δεν φτειάχνει ούτε καρφίτσα. Τις πατάτες απο Αϊγυπτο και Τουρκία τις φέρνουν. Ζεόλιθο με τοξικό μόλυβδο ταίζουν τον κόσμο κοκ. Εκτός αυτού έχουμε και τους εκβιαστές που απειλούν και ενοχλούν και έχω πολύ δουλειά τελευταία…

Η ουσία είναι ότι η τιμή της ΜWh που παράγεται απο ΑΠΕ για την Ελλάδα είναι πολύ ακριβή, δεδομένου ότι το κόστος παραγωγής της είναι ελάχιστο. Τα ΑΠΕ είναι η πλέον υγιεινή μέθοδος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα επικρατήσει δεδομένου ότι οι πηγές της είναι αστείρευτες. Ενα πράγμα που πρέπει να γίνει επίσης αντιληπτό είναι ότι η τεχνολογία προχωράει και δεν ρωτάει το κάθε Μήτσο στη πτωχευμένη Ελλάδα αν συμφωνεί ή όχι. Το άλλο είναι ότι το κόστος κάθε τεχνολογίας με το χρόνο μικραίνει.

Είμαι υπέρ της ορθολογικής εκμετάλλευσης των ορυκτών αλλά αυτό όπως και πολλά άλλα δεν γίνεται σωστά στην Ελλάδα. Σαν σχεδιαστής μπορώ να διαβλέπω τη μελλοντική χρηματιστηριακή αξία διαφόρων ορυκτών γνωρίζοντας και υποθέτοντας μελλοντικά σε τι εφαρμογές μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Αντιλαμβάνεστε πόσο κακό είναι να πουλιούνται χωρίς σχέδιο πρωτογενής υλικά σε εταιρείες που επενδύουν εκτός Ελλάδας.

Στα υδροηλεκτρικά συστήματα οι δρόμοι του νερού πρέπει να προστατεύονται. Ο λιγνίτης πάλι δεν είναι πανάκεια, δεδομένου ότι αποβάλλει διοξείδιο του θείου στο περιβάλλον όπως και τοιξκά ραδιενεργά κατάλοιπα  που υπάρχουν μέσα του. Από αυτό δεν εξαιρείται ούτε ο Ελληνικός λιγνίτης. Υπάρχουν δημοσιεύσεις που μιλούν για την κακή ποιότητα του Ελληνικού λιγνίτη σε  σχέση με άλλους στα Βαλκάνια. Αυτό δεν τον κάνει άχρηστο να χρησιμοποιηθεί σαν καύσιμο αλλά βάζει ένα πάνω όριο στη χρήση του, που καθορίζεται απο περιβαλοντικές μετρήσεις στη περιοχή των εργοστασίων, και μάλιστα ακριβώς πάνω στις καμινάδες. Για το θέμα αυτό το ΥΠΕΚΑ δεν έχει κάνει τίποτα. Ούτε για τα Χημικά της Συρίας έκανε, αφού οι μπαγλαμάδες είναι το μόνο που μπορεί να επιδέιξει το εν λόγω υπουργείο. Να μη μιλήσω για τα ΧΥΤΑ. Εκεί να δείτε έργο…

Η Τουρκία στο θέμα της ενέργειας ακολουθεί μια σωστή πολιτική. Φαίνεται ότι εκεί υπάρχουν στα λαγούμια πατριώτες και όχι σφεντόνες που ανεβάζουν τον κάθε χιμπατζή και τον κάνουν υπουργό ή πρωθυπουργό. Τρία εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας θα φτειάξουν. Και η Σαουδική Αραβία θα προχωρήσει στην κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων. Και πώς θα πουλούν ηλεκτρική ενέργεια; Πώς θα τη μεταφέρουν; Mπαταρίες… Η Ιαπωνία και η Τουρκία δεν έχουν σεισμούς; Eχουν αλλά δεν κάνουν οι πολιτικοί τους το λαό τους υπάλληλο των συμφερόντων των εφοπλιστών τους.

Η Ελλάδα έχει πολλές περιοχές στις οποίες μπορεί να αναπτυχθεί γεωθερμία. Ακούστηκε ότι κάποιο έβγαλαν θείο απο τη θάλασση στη Μήλο και μετά ότι κόλλησαν όλα απο τις αντιδράσεις των κατοίκων. Στην Ελλάδα τίποτα δεν γίνεται σωστά γιατί και δεν μπορούν και δεν θέλουν αυτοί που κυβερνούν. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κλειστό κύκλωμα εκμετάλλευσης του θερμού ύδατος που βγαίνει απο τη γή και να μην υπήρχε έξοδος και αποπνικτική μυρωδιά θείου στην ατμόσφαιρα. Αυτό απαιτεί δύο ή και περισσότερες γεωτρήσεις. Στη Μήλο μάλλον έκαναν μια και το νερό που έβγαινε το έρριχναν στη θάλασσα. Είναι πολύ εύκολο να το προβλέψω γνωρίζοντας την Ελληνική επιχειρηματική νοοτροπία. Το ΥΠΕΚΑ τι έκανε για τη γεωθερμία τόσα χρόνια, Το 70% της Ελλάδας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας απο γεωθερμία.

Βιομάζα. Και εδώ τίποτα. Εχω φρίξει απο την ασχετοσύνη όσων έχουν "άποψη". Οι λαϊκοί "άρχοντες", οι συνδικαλιστές αποδεικνύονται και αυτοί "θησαυρός" ασχετοσύνης και ανευθυνότητας. Σε παλαιότερο άρθρο έχω μιλήσει για τη μετατροπή του πλαστικού σε φυσικό αέριο και υδρογονάνθρακες γενικότερα, με τη μέθοδο της πυρόλυσης. Εχει πολλά ωραία θέματα εδώ για ανάπτυξη. Kαι απο τη βιομάζα μπορεί να παραχθούν υδρογονάνθρακες που να χρησιμοποιηθούν σαν καύσιμο. Δεν καίμε ρε παιδιά τα κουκούτσια απο τις ελιές και μετά εναντιωνόμαστε στη χρήση βιομάζας, Θα βρωμήσει ο τόπος. Δεν είναι αυτό η βιομάζα. Η επιστήμη έχει προχωρήσει..

Το ΥΠΕΚΑ ανακοινώνει έρευνες για υδρογονάνθρακες στο ΜΕΓΑρο με προοπτική εκμετάλλευσης μετά απο δεκαετία. Μετά από τόση συζήτηση δεν πρέπει πλέον να τα τρώτε αυτά. Για γέλια είναι αυτό το υπουργείο. Υπάλληλοι των εφοπλιστών. Ολοφάνερο. Η αντιπολίτευση… Μια παρέα όλοι.

Τρόπος λειτουργίας δικτύου και γενικότερη στρατηγική

Στην ανάπτυξη της οικονομίας όπως έχω ξαναπεί χρειάζεται σχέδιο και σωστές επιλογές. Δεν πρέπει να περιμένετε με το χάλι που υπάρχει, ότι μια αλλαγή στη πολτική σκηνή θα αλλάξει κάτι προς το καλύτερο στη χώρα. Όλο το παρόν πολιτικό σύστημα πρέπει το ταχύτερο να αποχωρήσει. Μοιράζοντας λεφτά απο δάνεια πάλι δεν θα αλλάξει κάτι. Δυστυχώς πάλι λεφτά παο δάνεια ετοιμάζονται να δώσουν σε φίλους λόγω εκλογών. Πάλι θα έχουμε παρά φύση ασέλγεια στο εκλογικό σώμα.

Μόνο με τουρισμό δεν γίνεται ανάπτυξη. Σήμερα τουρισμός μπορεί να υπάρχει, αύριο όχι. Τί θα γίνει τότε; Θα πεινάσει η χώρα; Aυτό δεν έγινε με τους Ρώσους τουρίστες;

Tό ίδιο αφορά και τη διαχείριση της ενέργειας. Δεν μπορείς να κρατήσεις χαμηλά τις τιμές μόνο εξασφαλίζοντας την ύπαρξη LNG. Πρέπει να εξασφαλίσεις τη διαθεσιμότητα και λειτουργία και των άλλων πηγών ενέργειας. Αυτή η κουράδα (στη Μύκονο "κουράδες" λέμε τους τεμπέληδες και τους ανίκανους, που κοιμούνται όρθιοι σαν να βλέπουν όραμα) που είναι στο ΥΠΕΚΑ  τι μέτρα έχει πάρει από όσα έχω πεί; Tϊποτα δεν έχει κάνει. Ούτε για τις ξυλόσομπες έκανε πέρισυ, που μπάφιασε η Αθήνα. Άλλαξε τις προδιαγραφές σε κάτι;

To YΠΕΚΑ, απο ότι έμαθα, έδωσε τελικά άδεια για να εξορρυχθεί ο ζεόλιθος του μόλις 40% σε περιεκτικότητα απο το πέτρωμα στα Πετρωτά για να ταξιδεύει το ουράνιο που υπήρχε μέσα σε εκεμταλλεύσιμο ποσοστό προς τη Γερμανία. Αυτά σε μένα δεν περνάνε ασχολίαστα.

Πάμε στο δίκτυο λίγο. Η χρήση του δικτύου περιγράφεται από μια χρονικά μεταβαλλόμενη συνάρτηση, με διάφορες παραμέτρους  Με βάση αυτή τη συνάρτηση γίνονται εκτιμήσεις και προβλέψεις χρήσης του δικτύου. Αυτό πρέπει να γίνεται απο τη ΡΑΕ, όπως και η επιλογή βάσει κανόνων εκείνων των πηγών ενέργειας που θα πρέπει να είναι σε λειτουργία καθημερινά με βάση την αρχή του ελάχιστου κόστους για το χρήση.  Με τη τελευταία έννοια ρυθμιστής της οικονομικής πολιτικής για τις τιμές είναι η ΡΑΕ.

Η κυβέρνηση πρέπει να χρησιμοποιεί τα στοιχεία της ΡΑΕ για να καθορίσει τις συνθήκες λειτουργίας και τη ποιότητα των πηγών που θα χρησιμοποιούνται στη παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας. Πώς γίνεται αυτό, υπερτιμολογώντας τα ΑΠΕ;

H χρήση των ΑΠΕ και άλλων πηγών  πλήν του λιγνίτη και του φυσικού αερίου. θά έπρεπε να ρίχνει τη μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας ανα MWh αφού δεν έχουν μεγάλο κόστος παραγωγής. Κάποιοι παίζουν παιγνίδια εις βάρος των Ελλήνων πολιτών στο ΥΠΕΚΑ και αυτό έχει παρατραβήξει.

Στη φωτογραφία που ακολουθεί, περιγράφονται οι παράμετροι που καθορίζουν τη τιμή της ΜWh, πλήν εκείνης του ποσοστού κέρδους που πρέπει να χαρακτηρίζονται απο κανόνες ελεύθερης αγοράς και υπο τον όρο ότι δεν θα υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός.

Στη περίπτωση της επιλογής του ΥΠΕΚΑ να στηρίξει τα συμφέροντα των Ελλήνων εφοπλιστών, μέσω της στήριξης της αγοράς του LNG, φυσικά συνθήκες ελεύθερης αγοράς δεν υπάρχουν.

Μιλώντας λίγο για το θέμα της μικρής ΔΕΗ, σας υπενθυμίζω ότι άπαξ και μια ΔΕΚΟ πωλείται, οι φόροι στον πολίτη που της αντιστοιχούν πρέπει να περιορίζονται σημαντικά. Για να υπάρχει μείωση τιμής της MWh θα πρέπει η Ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας να είναι αυτάρκης. δηλαδή να μήν υπάρχουν εισαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος αλλά εξαγωγές, όπως και υπερπροσφορά απο τον ιδιωτικό παράγοντα.

Δυστυχώς, στην Ελλάδα πολλά γίνονται για να αυξάνουν οι εισαγωγές. Αυτό μας οδηγεί στο ασφαλές συμπέρασμα ότι στο μέλλον οι τιμές της MWh θα αυξηθούν…

Υ.Γ.: Το άρθρο θα υποστεί τις επόμενες μέρες κάποιες διορθώσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News