default-image

Ι. Τσελέντης: "Ο ιός Έμπολα, μπορεί να είναι θανατηφόρος στο 90% των περιπτώσεων. Η επιδημία δείχνει ανεξέλεγκτη"

Απόψεις
Ι. Τσελέντης: "Ο ιός Έμπολα, μπορεί να είναι θανατηφόρος στο 90% των περιπτώσεων. Η επιδημία δείχνει ανεξέλεγκτη"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεγαλώνει η ανησυχία σε παγκόσμιο επίπεδο για τον θανατηφόρο ιό Έμπολα ο οποίος πέρασε την αφρικανική Ήπειρο και έφτασε στην Ευρώπη. Οι φόβοι μιας παγκόσμιας επιδημίας είναι μεγάλοι, αφού ένας άνδρας διαγνώσθηκε με τον Έμπολα στην Βρετανία. Το News247.gr επικοινώνησε με τον Ιωάννη Τσελέντη, καθηγητή στο Ιατρικό Τμήμα Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντή των Εργαστηρίων Κλινικής Βακτηριολογίας. Μας εξηγεί τι είναι ο ιός Έμπολα, αν πρέπει να μας φοβίζει, ποιά είναι τα συμπτώματά του και τι πρέπει να κάνει η Ευρώπη για να "θωρακιστεί" από αυτόν.

Τι είναι ο ιός Έμπολα και που πρωτοεμφανίστηκε;

«Ο ιος Έμπολα είναι ένας ιός που εμφανίστηκε το 1976 στο Βόρειο Ζαΐρ και στο Νότιο Σουδάν. Έχουν ταξινομηθεί τέσσερα είδη. Ο "ιός Ζαΐρ" είναι ο πιο θανατηφόρος», αναφέρει ο κ. Τσελέντης.

«Ο "ιός έμπολα Ζαΐρ", έχει το υψηλότερο ποσοστό θανατηφόρων κρουσμάτων, αγγίζει το 90%. Το πρώτο κρούσμα έλαβε χώρα στις 26 Αυγούστου 1976 στο Yambuku και ήταν ο 44χρονος δάσκαλος Mabalo Lokela.

Μέχρι τώρα είχαμε έξαρση του ιού στην Κεντρική Αφρική. Αυτή την φορά, έχουμε εξάρσεις στην Δυτική Αφρική. Η επιδημία εκδηλώθηκε τον περασμένο Μάρτιο αρχικά στη Γουινέα και στη συνέχεια επεκτάθηκε στη Λιβερία και στη Σιέρα Λεόνε. Μέχρι τις 23 Ιουλίου είχαν εμφανισθεί 1.093 καταγεγραμμένα κρούσματα, τα 660 θανατηφόρα», καταλήγει ο καθηγητής.

Ποιά είναι η Θνησιμότητα του ιού;

«Είναι πολύ μεγάλη. Ο ιός Έμπολα, μπορεί να είναι θανατηφόρος στο 90% των περιπτώσεων, προκαλεί εσωτερική και εξωτερική αιμορραγία».

Γιατί υπάρχει παγκόσμια ανησυχία;

«Λόγω της μεγάλης θνησιμότητας. Ωστόσο, πιστεύω ότι δε πρέπει να υπάρχει υπερβολικός φόβος. Από τότε που άρχισε η επιδημία στην Αφρική, μέχρι τώρα που έγινε η διάγνωση του ιού, έχει περάσει πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να έχουν πολλαπλασιαστεί τα κρούσματα.

Το άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι ότι μέχρι τώρα οι επιδημίες ξεσπούσαν σε απομακρυσμένες περιοχές της Κεντρικής Αφρικής και ήταν ελεγχόμενες. Τώρα η επιδημία έχει φτάσει και στις πόλεις και αυτό μας φοβίζει, καθώς είναι δύσκολο να ελέγξεις τον πληθυσμό».

Πώς προσβάλλετε ο άνθρωπος από τον ιό;

«Ο ιός υπάρχει στα άγρια ζώα και κυρίως στις νυχτερίδες, ωστόσο  επισταμένες μελέτες στα ζώα δεν έχουν γίνει. Οι επιδημίες αναπτύσσονται σε μέρη που είναι πολύ φτωχά και που δεν υπάρχουν νοσοκομεία.

Η μετάδοση του ιού γίνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο με την άμεση επαφή με το αίμα, τους ιστούς και τα σωματικά υγρά του πάσχοντος. Ο ιός μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω επαφής με νεκρά ή ζωντανά μολυσμένα ζώα (όπως πιθήκους)».

Ποιά τα συμπτώματα του ιού;

«Σύμφωνα με οδηγίες προς τους ταξιδιώτες που είχαν εκδώσει οι υγειονομικές Αρχές, μέσα σε 2 έως 21 μέρες από τη μόλυνση με τον ιό εκδηλώνονται αιφνίδιος υψηλός πυρετός, μυαλγία, διάρροια, πονοκέφαλος, κόπωση και πόνος στην κοιλιά. Μπορεί επίσης να υπάρχει δερματικό εξάνθημα, πονόλαιμος και επιπεφυκίτιδα».

Υπάρχει εμβόλιο;

«Δεν υπάρχει εμβόλιο ούτε τα φάρμακα βοηθάνε. Αυτό που πρέπει να κάνει κανείς είναι να παρακολουθεί τις επαφές των αρρώστων και να τις απομονώνει σε κάποιο νοσοκομείο».

Υπάρχει κάποιος φόβος για την Ελλάδα ιδιαίτερα τώρα που είναι τουριστική περίοδος;

«Ελπίζω ότι θα ληφθούν μέτρα. Ήδη χτες (30/7) βρήκαν κάποιον που ταξίδεψε στην Μεγάλη Βρετανία. Θα γίνει ότι έγινε με το SARS πριν μερικά χρόνια. Το πρώτο μέτρο θα είναι να απαγορεύουν την είσοδο στη χώρα σε όσους έχουν πυρετό και ταξιδεύουν από Αφρικανική χώρα.

Το ενθαρρυντικό είναι ότι στην εποχή μας έχει αναπτυχθεί πάρα πολύ η επιδημιολογική επιτήρηση. Αυτή είναι η άμυνα απέναντι στις επιδημίες και τα μικρόβια. Στην Ελλάδα αυτόν το ρόλο τον έχει το ΚΕΕΛΠΝΟ. Αυτό είναι ένα εργαλείο, να υπάρχει μια επαγρύπνηση ούτως ώστε να μην ξεφύγει η κατάσταση».

Του Στέφανο Νικήτα από το News247.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News