Γιώργος Σαχίνης

"Παλιά μου τέχνη " και στους Υδρογονάνθρακες"

 Μόλις την περασμένη Παρασκευή τα έλεγε στις ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ, ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Αντώνης Φώσκολος,με αποκαλύψεις για  "πράματα και θάματα" γύρω απο τα συμφέροντα και τον πόλεμο τους για τους υδρογονάνθρακες με τους πολιτικούς να εμφανίζονται περίπου ως "τροχονόνομοι". Προσέξτε τώρα πως έρχεται η επιβεβαίωση . Εδώ και 3 χρόνια η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) , αν και υπαρκτή είναι σε ...αδράνεια! Δηλαδή  ο  κρατικός φορέας που θα αναλάβει (υποτίθεται) την προετοιμασία και υλοποίηση του σχεδίου παραχωρήσεων των «οικοπέδων» για έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, η κυβέρνηση δημιουργεί τώρα ένα ακριβώς ίδιο ιδιωτικό φορέα, με συμβούλους επί πληρωμή, για να αναλάβει... την προετοιμασία και υλοποίηση του σχεδίου παραχωρήσεων των «οικοπέδων» για έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων...κοιμάται!

   Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) δημιουργήθηκε το 2011 (!), απέκτησε πρόεδρο (κ. Σοφία Σταματάκη, που όμως όπως αποκάλυψε την Παρασκευή στις ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ ο Αντώνης Φώσκολος, μέχρι τον Σεπτέμβειο του 2013 χαρακτήριζε μύθο τα κοιτάσματα στην Ελλάδα και φαντασιόπληκτο τον Φώσκολο, σε εκπομπή τότε του δημοσιογράφου και ουχί πολιτικού Σταύρου Θεοδωράκη) ) αλλά δεν στελεχώθηκε ποτέ! Αντίθετα, το ΥΠΕΚΑ προχώρησε στις 27 Ιουνίου σε προκήρυξη κλειστού διεθνή διαγωνισμού με σκοπό την πρόσληψη συμβουλευτικής εταιρείας η οποία θα αναλάβει τόσο τις παραχωρήσεις, όσο και την στελέχωση της ΕΔΕΥ!!! Ο εν λόγω διαγωνισμός φέρει τον τίτλο «Προμήθεια συμβουλευτικών υπηρεσιών για την προώθηση της ανάπτυξης του εθνικού πλούτου (υδρογονάνθρακες)», η αμοιβή της εταιρείας προϋπολογίζεται σε 772.357 ευρώ + ΦΠΑ και η χρονική περίοδος που θα παρέχει τις υπηρεσίες της στο Δημόσιο θα είναι μέχρι τις 30/11/2015.

Ερώτηση για το θέμα κατέθεσαν την περασμένη εβδομάδα τέσσερεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Α. Πετράκος, Α. Αλεξόπουλος, Χ. Καφαντάρη, Ε. Ουζουνίδου) στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρουν:

«Η χρησιμοποίηση συμβούλων δεν είναι ξένη στην πετρελαϊκή βιομηχανία» ωστόσο επισημαίνουν ότι «το πρόβλημα έγκειται στο ότι η κυβέρνηση έχει κρατήσει τον ΕΔΕΥ ΑΕ, τρία χρόνια από την θεσμοθέτησή του, σε αδράνεια και σπεύδει τώρα υποκριτικά, κατά την γνώμη μας, ελλείψει στελεχωμένου Φορέα να αναθέσει σε ιδιωτική εταιρεία συμβούλων την όλη διαδικασία προετοιμασίας και υλοποίησης του γύρου παραχωρήσεων... Όπως αποδεικνύεται, μετά την τρίχρονη αδράνεια, η παράκαμψη του Φορέα και η επιλογή Εργολάβων και άλλων εξωθεσμικών μορφωμάτων για την διαχείριση των υδρογονανθράκων, είναι συνειδητή επιλογή».Ως φαίνεται άρχισαν τα όργανα και σε αυτό το θέμα με μία τακτική "παλιά μου τέχνη..." σιγά που θα την γλίτωναν οι υδρογονάνθρακες.

Σχόλια