default-image

Ορυχεία και στους ωκεανούς

Απόψεις
Ορυχεία και στους ωκεανούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επτά εταιρείες από τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Ρωσία, την Ινδία, τη Βραζιλία και τα νησιά Κουκ πήραν άδεια να ερευνήσουν περιοχές του βυθού, στις οποίες εκτιμάται ότι κρύβονται θησαυροί. Αχανείς εκτάσεις στους ωκεανούς ανοίγουν για εξερεύνηση από τη μεταλλευτική βιομηχανία με απόφαση της Διεθνούς Αρχής Βυθών (ISA), υπηρεσίας του ΟΗΕ που δημιουργήθηκε για τη ρύθμιση της εξόρυξης σε διεθνή ύδατα.

Με την τελευταία απόφαση, οι άδειες που έχουν δοθεί ως σήμερα φτάνουν τις 26 και καλύπτουν συνολική έκταση 1,2 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, εννέα φορές μεγαλύτερη από την Ελλάδα.

Χρυσός, χαλκός μαγγάνιο, κοβάλτιο και αρκετές από τις λεγόμενες σπάνιες γαίες είναι μερικοί από τους θησαυρούς που περιμένουν στον ωκεανό.

Οι πρώτες άδειες εκμετάλλευσης από την ISA αναμένονται σε μερικά χρόνια, ωστόσο η πρώτη άδεια για την υλοποίηση υποβρυχίου ορυχείου έχει ήδη δοθεί από την κυβέρνηση της Παπούας Νέας Γουινέας. Η συμφωνία με την καναδική μεταλλευτική εταιρεία Nautilus Minerals αφορά τα χωρικά ύδατα της χώρας και δεν εντάσσεται στο πλαίσιο της ISA.

Η αξιοποίηση κοιτασμάτων στον βυθό είναι παλιά ιδέα, κατέστη όμως εφικτή σχετικά πρόσφατα, χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας υπεράκτιων γεωτρήσεων.

Οι έρευνες εστιάζονται κοντά στα όρια των τεκτονικών πλακών, εκεί όπου οι γεωλογικές διεργασίες φέρνουν πολύτιμα μέταλλα κοντά στην επιφάνεια.

«Καμπανάκι» για τις επιπτώσεις

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις εκφράζουν έντονη ανησυχία ωστόσο για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εξόρυξης, καθώς οι μεσοωκεάνιες ράχες φιλοξενούν υδροθερμικά φρεάτια με σπάνια οικοσυστήματα. Αρκετά από τα πλάσματα που απαντώνται εκεί δεν ζουν πουθενά αλλού στον πλανήτη.

Οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία υποβρυχίων ορυχείων σε διεθνή ύδατα δεν έχουν ακόμα καθοριστεί από την ISA.

Σε εκκρεμότητα παραμένει επίσης ο τρόπος καθορισμού των οικονομικών απολαβών για αναπτυσσόμενες οικονομίες και χώρες που δεν βρέχονται από θάλασσα -βασική αρχή της ISA είναι ότι ο πλούτος του βυθού ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα και πρέπει να μοιράζεται σε όλους.

Πηγή: thepresproject.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News