default-image

Γιατί επιβάλλεται η Διατλαντική Συμφωνία από τις ΗΠΑ

Απόψεις
Γιατί επιβάλλεται η Διατλαντική Συμφωνία από τις ΗΠΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την άποψη ότι η Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων «επιβάλλεται από τις ΗΠΑ» προκειμένου αυτές «να εξάγουν φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην Ευρώπη και τη Γερμανία, αλλάζοντας τις ισορροπίες προμηθειών ενέργειας στην ΕΕ», εκφράζει ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, Σάββας Ρομπόλης

«Ο κεντρικός στόχος της συμφωνίας, αν μιλήσουμε με όρους προσέγγισης στις αρχές του 1900, της Ρόζας Λούξεμπουγκ, είναι η επιπλέον ζήτηση εκτός και εντός των ορίων του καπιταλιστικού κέντρου για την δυναμική αύξηση των κερδών», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης του Ινστιτούτου.

Ο ίδιος υποστηρίζει: «Σε όρους πολιτικής οικονομίας ο κεντρικός στόχος είναι η πλήρης διάρρηξη της σχέσης οικονομίας - κοινωνίας στις σημερινές συνθήκες συσσώρευσης του κεφαλαίου (κράτος και κεφάλαιο) και η δημιουργία όρων και προϋποθέσεων της πλήρους σύζευξης της σχέσης οικονομίας - αγορών (Κεφάλαιο - Κράτος). Η παρατήρηση σημαίνει ότι η ΤΤΙΡ θα επιβάλλει τη θεσμοποιημένη θέσπιση της κυριαρχίας των αγορών όχι μόνο στον κοινωνικό χώρο, αλλά και στις κρατικές οντότητες».

Αφού διαπιστώνει ότι «η πλήρης απελευθέρωση των αγορών απέναντι στα κράτη και τις δημόσιες πολιτικές, έρχεται σε αντίφαση με τη διαπίστωση ότι μία από τις αιτίες της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 ήταν η αυτονόμηση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος από την πολιτική και τις αποφάσεις της», ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ / ΓΣΕΕ καταλήγει:

«Όλα αυτά θα συμβαίνουν με απειροελάχιστη αύξηση του ΑΕΠ (0,06%) σε Ευρώπη και ΗΠΑ και αύξηση 3 λεπτών την ημέρα στο κατά κεφαλή εισόδημα των κατοίκων τους, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας. Επίσης, σύμφωνα με το IFO (Γερμανικό Ερευνητικό Οικονομικό Ινστιτούτο) η κατάργηση των ήδη περιορισμένων δασμών μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ θα μπορούσε να οδηγήσει «μακροπρόθεσμα», σε 13,4% αύξηση του κατά κεφαλή εισοδήματος των ΗΠΑ, ενώ η αντίστοιχη αύξηση για τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. υπολογίζεται κατά μέσο όρο στο 5%».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News