Γιώργος Σαχίνης

Θρίλερ εν πλω στη Μεσόγειο

Το πλοίο του αμερικανικού ναυτικού Cape Ray (τύπου Ro-Ro) έχει εξαφανίσει το στίγμα του και ως κανονικό πλοίο - φάντασμα έχει μετατραπεί σε πιλοτική μονάδα υδρόλυσης και αδρανοποίησης του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, φρουρούμενο από παραπλέοντα ΝΑΤΟϊκά σκάφη (άγνωστος ο ακριβής αριθμός τους). Για πρώτη φορά, άγνωστο ακόμη γιατί, οι Αμερικανοί σχεδίασαν μια τέτοια επιχείρηση να γίνει εν πλω και όχι π.χ. στο έδαφός τους, όπου υπάρχει εμπειρία με επιτυχή αποτελέσματα.

Συναγερμός

Ο κίνδυνος ατυχήματος, που θα σημάνει ανυπολόγιστη καταστροφή για ολόκληρη τη Μεσόγειο και φυσικά μεγαλύτερης έκτασης για τις κοντινότερες ελληνικές και ιταλικές ακτές, έχει θέσει εδώ και μήνες σε συναγερμό την επιστημονική κοινότητα, την τοπική αυτοδιοίκηση, μαζικούς φορείς και πολίτες στη χώρα μας και στη γειτονική Ιταλία.

Το ΕΛΚΕΘΕ προχωρά εδώ και μήνες σε αναλύσεις της ποιότητας του νερού στις «επικίνδυνες» ακτές μας, κάτι που θα συνεχίσει καθ' όλη τη διάρκεια της αμερικανικής επιχείρησης και μετά το πέρας της, και όλοι εύχονται να μην υπάρξει κάποιο «εύρημα». Διότι δυστυχώς τα ευρήματα θα έρθουν κατόπιν εορτής και όλοι γνωρίζουν ότι οι επιπτώσεις σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι ανεπανόρθωτες για το περιβάλλον.

Οι αρχικές διαβεβαιώσεις (την Άνοιξη) από το υπουργείο Εξωτερικών ότι δύο Έλληνες ειδικοί θα βρίσκονταν πάνω στο Cape Ray, ως παρατηρητές του πειράματος της υδρόλυσης, αποδείχθηκαν κενές περιεχομένου.

Άπαντες ενημερωθήκαμε την προηγούμενη Δευτέρα (7 Ιουλίου) από έναν συνταγματάρχη του αμερικανικού Πενταγώνου ότι η επιχείρηση ξεκίνησε και έκτοτε… σιγή ασυρμάτου. Η έναρξη της επιχείρησης αδρανοποίησης των 700 τόνων χημικών όπλων της Συρίας θα διαρκέσει τουλάχιστον 60 μέρες, καιρού επιτρέποντος, αφού σύμφωνα με τις προδιαγραφές του «πειράματος» όποτε στην περιοχή υπάρχει θαλασσοταραχή άνω των… 5 μποφόρ, οι εργασίες θα πρέπει να σταματούν.

Νηοπομπές διαμαρτυρίας

Οι ανακοινώσεις του Πενταγώνου των ΗΠΑ σήμαναν και την έναρξη της κλιμάκωσης των αντιδράσεων σε Ελλάδα και Ιταλία. Τις αμέσως επόμενες ημέρες δύο νηοπομπές, με αφετηρία από τη μία την Κρήτη και από την άλλη την Καλαβρία και τη Σικελία, θα επιχειρήσουν να προσεγγίσουν το σημείο όπου πιθανολογείται ότι βρίσκεται το Cape Ray (με βάση τα στίγματα των συνοδευτικών πολεμικών σκαφών).

Στην Κρήτη οι προετοιμασίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο και στην επιχείρηση θα πάρουν μέρος μεγάλα αλιευτικά, που διαθέτουν άδεια πλεύσης στα διεθνή ύδατα. Θεωρείται σίγουρο ότι στα πληρώματά τους θα συμμετέχουν βουλευτές και ευρωβουλευτές, αφού ήδη τέτοιες δηλώσεις συμμετοχής είναι πολλές.

Στον στολίσκο θα συμμετέχει και ένα από τα πλοιάρια της οργάνωσης «Ένα καράβι για τη Γάζα», ο «Άγιος Νικόλαος», που βρίσκεται εδώ και καιρό στα Σφακιά, καθώς επίσης και κάποια μεγάλα «φουσκωτά». Ανάλογες είναι οι προετοιμασίες στην Ιταλία, σε συντονισμό με την ελληνική πλευρά, κυρίως στην Καλαβρία, τη Σικελία και τη Σαρδηνία.

Παράλληλα εντείνονται οι… χερσαίες κινητοποιήσεις και το τριήμερο 19-21 Ιουλίου οργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε πανελλαδικό επίπεδο. Επίκεντρο των αντιδράσεων παραμένουν η Κρήτη και η Μεσσηνία και το Σάββατο οργανώνεται στην πλατεία Αγοράς στα Χανιά παγκρήτιο συλλαλητήριο.

Στις κινητοποιήσεις θα πάρουν μέρος και οι σύλλογοι αλιέων της Κρήτης με τα καΐκια τους να βγαίνουν στα ανοιχτά σε Ηράκλειο, Χανιά και Καστέλι Κισσάμου. Ανάλογη κινητοποίηση οργανώνουν το Σάββατο στην Καλαμάτα οι Μεσσήνιοι συνάδελφοί τους, όπως και στην Κυπαρισσία. Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας κατά της χημικής απειλής στη Μεσσηνία οργανώνει παράλληλα διάφορες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, το τριήμερο, με επίκεντρο το λιμάνι της Καλαμάτας.

Όλοι φοβούνται

Το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας (περίπου 700 τόνοι) περιλαμβάνει κυρίως τα δηλητηριώδη αέρια τύπου «μουστάρδας» και το γνωστό «sarin». Την οργάνωση και το γενικό πρόσταγμα για την καταστροφή τους, για πρώτη φορά στα χρονικά με μια επιχείρηση στη θάλασσα, έχει αναλάβει το Edgewood Chemical & Biological Center, το βασικό κέντρο ερευνών βιολογικών και χημικών όπλων, των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, με τη συμμετοχή 65 επιστημόνων του. Το… πεδίο πειραματισμού των Αμερικανών στην μέθοδο της υδρόλυσης εν πλω, το πλοίο Cape Ray, βρισκόταν για δύο μήνες την περασμένη άνοιξη στην ισπανική βάση της Ρότα, όπου και πραγματοποιήθηκαν οι τελευταίες εργασίες πριν αναλάβει δράση.

Εκεί τον περασμένο Απρίλιο δημοσιοποιήθηκαν και κάποιες «λεπτομέρειες» για την όλη επιχείρηση. Όπως έχει επισημάνει, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, ο καθηγητής     Επεξεργασίας και Διάθεσης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων στο Πολυτεχνείο Κρήτης, Ευάγγελος Γιδαράκος, εκεί για πρώτη φορά επίσημα οι Αμερικανοί μίλησαν για τους μεγάλους κινδύνους που υπάρχουν. Συγκεκριμένα οι Αμερικανοί εμπειρογνώμονες αναφέρθηκαν στο «πιο επικίνδυνο μέρος της διαδικασίας» που είναι η προσαρμογή των άκρως τοξικών αερίων στα συστήματα υδρόλυσης, σε «ασταθές» περιβάλλον όπως ένα πλοίο.

Από την ενημέρωση των Αμερικανών έγινε γνωστό ότι στα καταστρώματα του πλοίου υπάρχουν λευκές σκηνές οι οποίες λειτουργούν υπό αρνητική πίεση ως επιπλέον προφύλαξη ενδεχόμενης διαφυγής αερίων όσο και για τον εξοπλισμό απολύμανσης έκτατης ανάγκης, ο οποίος βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής στους προθάλαμους της κάθε σκηνής για την «περίπτωση ατυχήματος». Όλο αυτό το σκηνικό επιστημονικής φαντασίας εξελίσσεται εδώ και δύο εβδομάδες ανοιχτά της Κρήτης…

Η πιο ανησυχητική επιβεβαίωση των υπαρκτών κινδύνων για ολόκληρη τη Μεσόγειο, σύμφωνα με τον καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης, είναι το γεγονός ότι τόσο ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) όσο και ο ΟΗΕ έχουν δηλώσει ότι δεν αναλαμβάνουν αυτοί την ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος, αλλά το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ.

Η μέθοδος της υδρόλυσης επιτυγχάνει την αδρανοποίηση των δηλητηριωδών αερίων με χρησιμοποίηση νερού, χλωρίνης και υδροξείδιου του νατρίου, τα οποία βρίσκονται αποθηκευμένα σε 220 δεξαμενές των 25 κυβικών μέτρων η καθεμία, πάνω στο Cape Ray.

Μετά τη διαδικασία της υδρόλυσης οι δεξαμενές αυτές θα είναι οι «αποθήκες» των αποβλήτων που θα προκύψουν και τα οποία, όπως διαβεβαιώνουν Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, δεν θα ριχτούν στη θάλασσα.

Σχόλια