Γιώργος Σαχίνης

Τρισδιάστατη εκτύπωση δέρματος για την αποκατάσταση των τραυματισμών των αμερικανών στρατιωτών

Οι Ένοπλες Δυνάμεις των Η.Π.Α ετοιμάζονται πλέον να χρησιμοποιήσουν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας με στόχο την αποκατάσταση των στρατιωτών από τα τραύματα στο πεδίο των μαχών: έτσι, ο αμερικανικός στρατός ευελπιστεί να ξεκινήσει σύντομα τις κλινικές δοκιμές τρισδιάστατα εκτυπωμένου δέρματος (3D- printed skin).

Ο στρατός των Η.Π.Α προχωρά παράλληλα στην ανάπτυξη και τεχνητών τρισδιάστατα εκτυπωμένων καρδιών , αιμοφόρων αγγείων, καθώς και έτερων οργάνων του ανθρώπινου οργανισμού.

Οι επιστημονικές εξελίξεις στο πεδίο της τρισδιάστατης εκτύπωσης των ανθρώπινων ιστών «τρέχουν ταχύτατα», όμως η τεχνολογία που έχει αναπτύξει ο αμερικανικός στρατός ίσως οδηγήσει πολύ άμεσα σε αυτή τη νέα δυνατότητα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τελευταία έκδοση του έντυπου Army Technology, (σ.σ. pentapostagma.gr- που αποτελεί επίσημη έκδοση των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων) οι Αμερικανοί στρατιωτικοί ερευνητές ισχυρίζονται ότι το μέλλον της ιατρικής έγκειται πλέον στην προσαρμογή, στην διαθεσιμότητα κατόπιν άμεσου αιτήματος (available on-demand) και στην τρισδιάστατη εκτύπωση.

"Οι ουλές που αναπτύσσουν οι στρατιώτες ως αποτέλεσμα εγκαυμάτων οδηγούν στον περιορισμό των κινήσεων τους οδηγώντας σε μόνιμη παραμόρφωση", σχολίασε ο Michael Romanko, ιατρός του Προγράμματος Αναγγενητικής Ιατρικής και Βλαβών των Ιστών του αμερικανικού Στρατού προς το αμερικανικό περιοδικό Army Technology.

"Η πρωτοβουλία της αποκατάστασης δέρματος υψηλής ποιότητας που παρουσιάζει ελαστικότητα καθώς και πλήρη λειτουργία των ιδρωτοποιών αδένων, φυσιολογική μελάγχρωση καθώς και θύλακες τριχών είναι εξαιρετικά σημαντική. Καμία δερματική βλάβη δεν είναι ίδια. Η βιοεκτύπωση δέρματος αναμένεται να προσφέρει την επέκταση και εξέλιξη της προσωποποιημένης ιατρικής."

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Αναγεννητικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του WakeForest, η λειτουργία της βιοεκτύπωσης δέρματος πραγματοποιείται ως εξής:

Επιστήμονες σχεδίασαν, κατασκεύασαν και έλεγξαν τη λειτουργία ενός εκτυπωτή ο οποίος σχεδιάστηκε ώστε να εκτυπώνει κύτταρα του δέρματος σε πληγές από εγκαύματα. Το «μελάνι» είναι στην πραγματικότητα διαφορετικοί τύποι δερματικών κυττάρων. Για τον καθορισμό του μεγέθους και του βάθους της πληγής χρησιμοποιείται ένα scanner. Διαφορετικά είδη δερματικών κυττάρων εντοπίζονται σε διαφορετικά βάθη. Τα συγκεκριμένα δεδομένα καθοδηγούν τον εκτυπωτή καθώς αυτός προχωρά στην «τοποθέτηση» των ορθών στρωμάτων κυττάρων ώστε να καλυφθεί η πληγή.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε στον ακόλουθο σύνδεσμο το βίντεο με τον τρισδιάστατο εκτυπωτή «σε δράση» (σε απομίμηση ανθρώπινου χεριού) -  εδώ.

Πηγή: pentapostagma.gr

Σχόλια