default-image

Λωρίδα της Γάζας: Εννιά γραφήματα για να ξέρεις τι πραγματικά συμβαίνει

Απόψεις
Λωρίδα της Γάζας: Εννιά γραφήματα για να ξέρεις τι πραγματικά συμβαίνει

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνεχίζεται αδιάκοπα η τραγωδία στη Γάζα, που ματώνει εκ νέου από τις επιθέσεις του Ισραήλ. Oι αεροπορικές επιδρομές που εξαπολύει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας έχουν στοιχίσει την ζωή σε 187 ανθρώπους και έχουν προκαλέσει τον τραυματισμό 1.390 ανθρώπων σε διάστημα 7 ημερών.

Από την πλευρά των Ισραηλινών δεν έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής θύματα, ωστόσο πολλοί είναι οι άνθρωποι που έχουν τραυματιστεί από τις εκρήξεις των ρουκετών.

Το Mic.com, παρουσιάζει εννέα γραφήματα που μας ξεκαθαρίζουν τη συμβαίνει στη περιοχή.

Στη Λωρίδα της Γάζας, που καλύπτει 365 τετραγωνικά χιλιόμετρα, είναι στοιβαγμένοι 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι

Πρόκειται για μια χερσαία λωρίδα που εκτείνεται βόρεια των ανατολικών συνόρων της Αιγύπτου μήκους 41 χιλιομέτρων και πλάτους μεταξύ 6 και 12 χιλιομέτρων, με συνολική έκταση 360 km2 στην οποία και κατοικούν 1,5 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι (1.500.202 σύμφωνα με εκτιμήσεις για το 2008 Η Λωρίδα πήρε το όνομά της από την κυριότερη πόλη της περιοχής, τη Γάζα. Άλλες σημαντικές πόλεις είναι η Ράφα και η Χαν Γιουνίς.

Το Ισραήλ διαθέτει ένα εξελιγμένο αντιπυραυλικό σύστημα

Η ευρύτερη περιοχή του Τελ Αβίβ είναι καλά προστατευμένη από το «Σιδερένιο Θόλο», το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας της χώρας που αναχαιτίζει πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς και βλήματα πυροβολικού που εκτοξεύονται από αποστάσεις 4 έως 70 χιλιομέτρων. Το σύστημα αποτελείται από κινητές μονάδες εκτόξευσης πυραύλων και είναι τόσο εξελιγμένο, ώστε εντοπίζει και χτυπά μόνο τις ρουκέτες που κατευθύνονται προς κατοικημένες περιοχές, ενώ "αγνοεί" όσες κατευθύνονται σε ανοιχτούς χώρους.

Ο ισραηλινός αποκλεισμός στη Γάζα σημαίνει "στραγγάλισμα" της οικονομίας της

Η επισιτιστική ανασφάλεια και η έλλειψη νερού είναι  γεγονός της ζωής στη Γάζα

Με το 90%-95% του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής να είναι μολυσμένος από υπονόμους, χημικά και αλμυρό νερό, οι συνοικιακές δομές ύδρευσης και οι δημόσιες πηγές αποτελούν την πηγή της ζωής για το 1,6 εκατομμύρια κατοίκων της λωρίδας της Γάζας. Όμως αυτές οι πηγές προσφέρουν νερό μόνο για το 20% του πληθυσμού με αποτέλεσμα οι υπόλοιποι να αναγκάζονται να αγοράζουν μπουκάλια νερό σε ακριβές τιμές.

Όπως έδειξαν δορυφορικές μελέτες της NASA μεταξύ του 2003 και του 2009 η λωρίδα της Γάζας έχασε 144 κυβικά χιλιόμετρα πόσιμου νερού - σχεδόν το μέγεθος της Νεκράς Θάλασσας - κάνοντας την ήδη κακή κατάσταση χειρότερη.

 Ο ΟΗΕ επισημαίνει ότι ο υδροφόρος ορίζοντας της Γάζας θα είναι επαρκής μέχρι το 2016 ενώ οι συνέπειες θα είναι μη αντιστρέψιμες έως το 2020. Ακόμη και το 5% του νερού που είναι ασφαλές για κατανάλωση, εξαιτίας της κακής ποιότητας διανομής του αξιοποιείται μόνο για λόγους υγιεινής.

Οι περισσότεροι κάτοικοι της Γάζα είναι μικρότεροι από 25 ετών

Ακόμη και σε μια "περίοδο ηρεμίας" στη Γάζα υπάρχει βία και θάνατος

Η στρατιωτική ισχύ του Ισραήλ είναι  πιο ισχυρή από αυτή των Παλαιστινίων

Το Ισραήλ διαθέτει έχει 176.500 προσωπικό σε ενεργό υπηρεσία, εκ των οποίων οι 133.000 είναι στο στρατό ξηράς, με τους κληρωτούς να ανέρχονται σε 107.000. Το ναυτικό έχει 9.500 ναύτες για την ενεργό υπηρεσία, υπάρχουν επίσης 34.000 στην πολεμική αεροπορία, καθώς και μια συνολική εφεδρική δύναμη των 565.000.

Ο Ισραηλινός στρατός έχει πάνω απο 3,000 άρματα μάχης στα οποία περιλαμβάνονται 441 Merkava MkI, 455 Merkava MkII, 454 Merkava MkIII, 175 Merkava MkIV και τα 206 Centurion.

Σύμφωνα με το Reuters ο ισραηλινός στρατός έχει, περίπου, 10.484 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και 5.432 όπλα πυροβολικού, εκ των οποίων 620 είναι μηχανοκίνητα και 456 συρόμενα.

Έχει 460 αεροσκάφοι με δυνατότητα μάχης, 168 μαχητικά συμπεριλαμβανομένων 27 Boeing F15A Eagle, επτά  F15B και ενενήντα  F16A Fighting Falcons. Η ισραηλινή αεροπορική δύναμη περιλαμβάνει ακόμη εννέα βυτιοφόρα, 77 αεροσκάφη μεταφοράς,  227 μαχητικά επίγειας επίθεσης και 65 επιθετικά αεροσκάφη.

Το Ισραήλ διατηρεί 81 επιθετικά ελικόπτερα, συμπεριλαμβανομένων 30 AH-1E/AH-1F Bell Cobra και 30 Boeing AH-64A Apache, καθώς και 200 ??μεταφορικά ελικόπτερα. Οι εναέριες δυνατότητες άμυνας του περιλαμβάνουν 48 εκτοξευτές πυραύλων τύπου SAM και 920 πυροβόλα όπλα, σε σύγκριση με τους 279 πυραύλους SAM ,που σύμφωνα με πληροφορίες κατέχονται από το Ιράν.

Η Χαμάς διαθέτει αρκετές ρουκέτες απλού τύπου, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι σοβιετικής προέλευσης και από την πολυκαιρία έχει μειωθεί το βεληνεκές τους. Επίσης, υπάρχουν εκατοντάδες ρουκέτες Grad με εμβέλεια από 20 έως 50 χιλιόμετρα καθώς και ρουκέτες Qassam με μια εμβέλεια από περίπου 10 έως 15 χιλιόμετρα. Οι Παλαιστίνιοι διαθέτουν και πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς τύπου Fajr-5.

Ο Fajr-5 είναι 6,5 μέτρα σε μήκος, και έχει μια εμβέλεια έως και 75 χιλιόμετρα, με αποτέλεσμα το Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ να βρίσκονται στην ακτίνα δράσης του, όμως ο χειρισμός του είναι δύσκολος, ενώ χρειάζεται και καμουφλάζ από τα εχθρικά μάτια, καθώς πρέπει η βάση εκτόξευσης του πρέπει να είναι τοποθετημένη από πριν σε κρυμμένα σημεία. Τέλος, υπάρχουν και οι νέοι πύραυλοι μακρού βεληνεκούς, που εγκαινιάστηκαν σε αυτή τη τελευταία σύγκρουση, οι συριακής κατασκευής Μ-302 Khaibar με βεληνεκές μέχρι 160 χλμ., δηλαδή μέχρι και την παραλιακή πόλη Χάιφα.

Κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης "Χυτός Μόλυβδος" (2008-9), 1.391 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Γάζα και 4 Ισραηλινοί

Στις 27 Δεκεμβρίου 2008 το Ισραήλ εξαπέλυσε την επιχείρηση "Χυτός Μόλυβδος" εναντίον της Λωρίδας της Γάζας. Η επιχείρηση διήρκησε μέχρι τις 18 Ιανουαρίου. Το Ισραήλ ξεκίνησε την επιχείρηση βομβαρδίζοντας αστυνομικά τμήματα της παλαιστινιακής αρχής της Χαμάς. Οι ισραηλινές επιθέσεις διεξήχθησαν από ξηρά, θάλασσα και αέρα. Το Ισραήλ έκανε εκτεταμένη χρήση λευκού φωσφόρου. Οι παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες απάντησαν με εκτοξεύσεις αυτοσχέδιων ρουκετών. Στις 3 Ιανουαρίου ξεκίνησε η χερσαία εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων.

Σύμφωνα με την ισραηλινή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων B'Tselem, 1390 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά. Από αυτούς οι 759 δεν έπαιρναν μέρος στις εχθροπραξείες, οι 248 ήταν αστυνομικοί, οι 32 δεν είναι ξεκάθαρο αν έπαιρναν ή όχι μέρος στις εχθροπραξείες, οι 2 ήταν αποτέλεσμα στοχευμένης δολοφονίας (εξωδικαστική εκτέλεση) και οι 349 έπαιρναν μέρος στις εχθροπραξίες. Οι Ισραηλινοί είχαν 9 νεκρούς από παλαιστινιακά πυρά (6 στρατιώτες, 3 αμάχους) και άλλους 4 νεκρούς από φίλια (ισραηλινά) πυρά.

Δεν είναι μόνο σε επιχειρήσεις στη Γάζα που  Παλαιστίνιοι χάνουν τη ζωή τους από τους Ισραηλινούς

Πηγή: mic, onalert, tovima

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News